Lispetti! Eikös proffa olekin ihan väärässä? ”Halpisöljy hakkaa kalliin oliiviöljyn: ”Parempi rasvakoostumus””

vierailija
Halpisöljy hakkaa kalliin oliiviöljyn – Professori: ”Parempi rasvakoostumus”

Rypsiöljy on terveyden kannalta ajateltuna pikkuisen terveellisempi vaihtoehto kuin oliiviöljy.

– Ei ole lainkaan terveyden kannalta huono vaihtoehto siirtyä rypsi- tai rapsiöljyyn, toteaa ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Kasviöljyjen erikoisversioiden hinnat voivat olla useita kymmeniä euroja litralta.

Rypsiöljy parempi

Oliiviöljy ja rypsiöljy ovat Schwabin mukaan erinomaisia kasviöljyjä terveyden kannalta katsottuna, mutta rypsiöljy vielä jossain määrin parempi.

– Rypsiöljyssä on vielä parempi rasvakoostumus kuin oliiviöljyssä, sillä rypsiöljy sisältää molempia kahdesta välttämättömästä rasvahaposta, oliiviöljy käytännössä vain toista näistä, Schwab kertoo.

Oliiviöljyssä ei käytännössä ole omega-3-sarjan välttämätöntä alfalinoleenihappoa.

Terveyden kannalta ei ole merkittävää eroa sillä, onko kasviöljy kylmäpuristettua vai ei.


– Kylmäpuristus ei juurikaan vaikuta öljyn rasvakoostumukseen *), mutta se vaikuttaa makuun, väriin ja tuoksuun. Jos kaipaa voimakkaampaa makua, voi valita kylmäpuristetun vaihtoehdon, Schwab toteaa.

IL


Varsinkin tämä, koska kuumapuristus tuhoaa laatua *)
 
vierailija
Uskon ja luotan tähän, luontaistuotteita jotenkin tuntevana

Miksi sinun kannattaisi vaihtaa rypsiöljy oliiviöljyyn? Moni on ehkä ulapalla erilaisista rasvoista ja öljyistä, mikä on hyvää ja mikä ei. Mikä edistää terveyttä ja mikä edistää elintarviketeollisuuden rahapussia mutta ei niinkään ihmisten terveyttä. Lähdetään liikkeelle ihmisen rasvatasapainosta, joka on yksi kokonaisterveyden avain. Rasvatasapainosta puhuttaessa tarkoitan siis omega-3- ja omega-6-rasvahappojen oikeanlaista suhdetta kehossasi. Vääränlainen rasva vie tätä tasapainoa väärään suuntaa, joka voi pahimmassa tapauksessa sairastuttaa kehomme ja aiheuttaa matala-asteista tulehdusta.

Rypsiöljy ei ole terveellistä öljyä

Vaikka rypsiöljyä on kehuttu paljon Suomessa, niin se ei kuitenkaan takaa sitä, että se olisi sinun terveydellesi optimaalinen tuote. Tässä kohtaa tullaan valitettavasti siihen johtopäätökseen, että elintarviketeollisuus on todella mahtipontinen ja ajaa usein ei-niin-terveellisiä ruoka-aineita ”terveellisinä”, koska esimerkiksi rypsiöljyn tuotanto on Suomessa todella isolla tasolla. Tässä kohtaa täytyisi siis kohdata karu totuus ja myöntyä siihen faktaan, että valitettavasti raha pyörittää tätäkin pyörää, eikä niinkään ihmisten terveys. Jos olet epäileväinen tämän asian suhteen suosittelen toki tutkimaan asiaa myös itse, voit aloittaa tutkimisen täältä.

”Rypsiöljy on haitallista sen sisältämän suuren alfalinolihapon pitoisuuden takia”. Syödyllä öljyillä on suuri yhteys matala-asteiseen tulehdukseen ja muun vääränlaisen ruokavalion lisäksi. Ei ihmekään, että suomalaiset kärsivät niin paljon hiljaisesta tulehduksesta. Lähes kaikissa ravintoloissa ja ruokaloissa käytetään ruuan valmistuksessa pelkästään rypsiöljyä. Moni käyttää vielä rypsiöljyä myös kotonakin, mutta tämä asia pitäisikin saada mahdollisimman pian muuttumaan!

Lisää: ekoelamani(piste)fi
 
vierailija
Tärkein juttu on sopiiko rasvat ylipäätään ihmiselle koska osalla veren triglyseridit laskevat ja hyvä kolesteroli kohoaa. Toisilla rasvat tehoavat toisinpäin paha Ldl-kolesteroli että triglyseridit nousevat. Perimä eli geenit ratkaisevat niinpä jos haluaa elää ns terveesti kannattaisi mittauttaa veren rasva-arvot ja miettiä sitten ylipäätään rasvojen käyttöä.
 
Uskon ja luotan tähän, luontaistuotteita jotenkin tuntevana

Miksi sinun kannattaisi vaihtaa rypsiöljy oliiviöljyyn? Moni on ehkä ulapalla erilaisista rasvoista ja öljyistä, mikä on hyvää ja mikä ei. Mikä edistää terveyttä ja mikä edistää elintarviketeollisuuden rahapussia mutta ei niinkään ihmisten terveyttä. Lähdetään liikkeelle ihmisen rasvatasapainosta, joka on yksi kokonaisterveyden avain. Rasvatasapainosta puhuttaessa tarkoitan siis omega-3- ja omega-6-rasvahappojen oikeanlaista suhdetta kehossasi. Vääränlainen rasva vie tätä tasapainoa väärään suuntaa, joka voi pahimmassa tapauksessa sairastuttaa kehomme ja aiheuttaa matala-asteista tulehdusta.

Rypsiöljy ei ole terveellistä öljyä

Vaikka rypsiöljyä on kehuttu paljon Suomessa, niin se ei kuitenkaan takaa sitä, että se olisi sinun terveydellesi optimaalinen tuote. Tässä kohtaa tullaan valitettavasti siihen johtopäätökseen, että elintarviketeollisuus on todella mahtipontinen ja ajaa usein ei-niin-terveellisiä ruoka-aineita ”terveellisinä”, koska esimerkiksi rypsiöljyn tuotanto on Suomessa todella isolla tasolla. Tässä kohtaa täytyisi siis kohdata karu totuus ja myöntyä siihen faktaan, että valitettavasti raha pyörittää tätäkin pyörää, eikä niinkään ihmisten terveys. Jos olet epäileväinen tämän asian suhteen suosittelen toki tutkimaan asiaa myös itse, voit aloittaa tutkimisen täältä.

”Rypsiöljy on haitallista sen sisältämän suuren alfalinolihapon pitoisuuden takia”. Syödyllä öljyillä on suuri yhteys matala-asteiseen tulehdukseen ja muun vääränlaisen ruokavalion lisäksi. Ei ihmekään, että suomalaiset kärsivät niin paljon hiljaisesta tulehduksesta. Lähes kaikissa ravintoloissa ja ruokaloissa käytetään ruuan valmistuksessa pelkästään rypsiöljyä. Moni käyttää vielä rypsiöljyä myös kotonakin, mutta tämä asia pitäisikin saada mahdollisimman pian muuttumaan!

Lisää: ekoelamani(piste)fi
suomalaine rypsiöljyteollisuus on ihan nappikauppaa eteläeurooppalaiseen oliiviöljybisnekseen verrattuna

jos uskoo rahan voimaan niin ei usko oliiviöljylobbareita senkään vertaa
 
Oli oikeasti tyhmä artikkeli. Se, sanoiko toi haastateltu juuri noin vai oikoiko toimittaja ja sai koko jutun ketulleen jää arvailun varaan...


Mut siis eihän kaikki rasva mitä jengi syö tule vain jommastakummasta mainitusta öljystä vaan kokonaisuus ratkaisee.

Meillä käytössä vain oliiviöljy koska rypsiä löytyy leivistä, pullista ja valmisruoista ihan tarpeeksi.
 
vierailija
Oli oikeasti tyhmä artikkeli. Se, sanoiko toi haastateltu juuri noin vai oikoiko toimittaja ja sai koko jutun ketulleen jää arvailun varaan...


Mut siis eihän kaikki rasva mitä jengi syö tule vain jommastakummasta mainitusta öljystä vaan kokonaisuus ratkaisee.

Meillä käytössä vain oliiviöljy koska rypsiä löytyy leivistä, pullista ja valmisruoista ihan tarpeeksi.
👍
 
vierailija
Oli oikeasti tyhmä artikkeli. Se, sanoiko toi haastateltu juuri noin vai oikoiko toimittaja ja sai koko jutun ketulleen jää arvailun varaan...


Mut siis eihän kaikki rasva mitä jengi syö tule vain jommastakummasta mainitusta öljystä vaan kokonaisuus ratkaisee.

Meillä käytössä vain oliiviöljy koska rypsiä löytyy leivistä, pullista ja valmisruoista ihan tarpeeksi.
No huoh, onhan niiden pakko oikaista jos haastateltu vaatii


– Kylmäpuristus ei juurikaan vaikuta öljyn rasvakoostumukseen *), mutta se vaikuttaa makuun, väriin ja tuoksuun. Jos kaipaa voimakkaampaa makua, voi valita kylmäpuristetun vaihtoehdon, Schwab toteaa.
 
vierailija
Suomalainen tomaatti, sipulinvarsi, kreikkalaiset oliivit, italialainen mozzarella ja siihen vielä töräys espanjalaista herkullista oliiviöljyä niin makunystyrät kiittävät :p
😋

Mä tosin tykkään enemmän italialaisesta oliiviöljystä, espanjalaiset olen kokenut hieman kitkerinä. Olisiko sinulla niistä suositella jokin hyvä, siis täällä Suomessa myytävistä?
 
vierailija
Oliiviöljyn terveellisyys osana Välimeren ruokavaliota on todettu, laskee tulehdusarvoja lisää testoarvoja, ei ole haittavaikutuksia. Käytetty tuhansia vuosia. Rypsi- ja rapsiöljyt olleet historiallisesti vain vähän aikaa ruokavaliossa, muutenkin liikaa omega-6-rasvahappoja, jotka lisäävät tulehdusmarkkereita kehossa.
 

Yhteistyössä