Liian hyvät palkat ja kova verotus on ajanut Suomen isoon kriisiin

vierailija
Se on sellainen juttu, että monesti vähän huonompikin hoito on parempi kuin ei hoitoa lainkaan. Eli kun nyt kerran näyttää siltä, että lääkäreitä ei syystä tai toisesta saada duuniin ja ihmiset jäävät sen takia kokonaan ilman hoitoa, on siis aika purkaa säännöstelyä ja jakaa lääkärinoikeuksia vähän laajemmin.

Otetaan käytännön esimerkki. Kaadun ja murran ranteeni. Olen täysin ok sen kanssa, että asia hoidetaan niin, että röntgenhoitaja ottaa kuvan ja osaava lähihoitaja/hoitaja/lääkintävahtimestari kipsaa ranteen ja kirjoittaa reseptin särkylääkkeeseen. En tarvitse tähän lääkäriä. Toki tämä on siinä mielessä huono esimerkki, että vielä toistaiseksi päivystyksiä on onnistuttu pyörittämään joka paikassa, vaikka jonotusaika helposti nouseekin tunteihin. Mutta sama logiikka pätee monessa kohtaa ketjua ja myös kroonikkojen kohdalla, jotka joutuvat toistuvasti asioimaan lääkärin kanssa sieltä sen kummempaa apua saamatta.

Ja toinen juttu. Yliopistojen valtionrahoitus kaikkinensa tänä vuonna on 2,1 miljardia pitäen sisällään kaikki laitokset, pääaineet, kampukset ja oppimiskeskukset, stipendit ja hurlumheit. Eikö nyt jumalauta voi vaikka sieltä YLE:stä irrottaa sen verran fyrkkaa, että saataisiin yksi lääkäreitä kouluttava yksikkö lisää?
Asiaa 👍🏻
 
vierailija
Ensinnäkin miksi tekisit työtä 5 päivää viikossa jos verottaja vie kaiken tämän hyödyn pois.
Koska on pakko. Siinäpä taitaa olla ainut syy. Esimerkiksi kenraalit tekevät 5 päivää viikossa, vaikka verottaja vie kaiken hyödyn pois. Samoin korkeat virkamiehet. Ja myös yksityisellä sektorilla on lukemattomia kovapalkkaisia ihmisiä, jotka tekevät täyttä työaikaa koska heille ei anneta mahdollisuutta valita toisin. Työnantajat pitävät heidän työpanostaan niin tärkeänä, että se halutaan myös silloin viidentenä päivänä yrityksen käyttöön.

Ero on siinä, että lääkäreitä ei ole tarpeeksi, mutta toisaalta yhteiskunta on lain voimalla asettanut itselleen velvoitteen tuottaa lääkäripalveluita. Lääkärit pääsevät kiristämään ja tekevät sen tietenkin avoimesti ja maksimaalisesti. Itsekkyys on ihmisille luontaista. Ja samaan aikaan työnantajapuoli ei edes yritä toimia kuten monella muulla alalla toimitaan eli kieltää keikkailua kilpailijan hommissa tai omassa yrityksessä ja vaatia kokoaikatyön tekemistä.

Näillä parametreilla ainoa tapa pelastaa järjestelmä on tuottaa valtavasti lisää lääkäreitä laatuun katsomatta ja samaan aikaan leikata byrokratiaa kovalla kädellä eli heikentää lääkärien ammattisuojaa. Tai sitten annetaan julkisen terveydenhuollon yksinkertaisesti romahtaa.
 
vierailija
Ensinnäkin miksi tekisit työtä 5 päivää viikossa jos verottaja vie kaiken tämän hyödyn pois. 80%:lla työajalla sinulla on 50% enemmän vapaita, mutta palkka pienenee vain 15%. Työn tulisi olla kannattavaa, mutta koska Suomessa on nii korkea verotus, se ei kannusta tekemään kuin minimimäärän. Toisekseen lääkärin ammatti on todella rankka niin fyysisesti, henkisesti ja taitovaatimuksiltaan. Työssä on todella kovat paineet onnistua ja koko ajan pitäisi jaksaa kouluttautua enemmän. Olet vastuussa ihmishengistä. Mielestäni 5500-7000€ on todella pieni korvaus siitä, että lääkäri tekee töitä kellon ympäri. Todellisuudessa iso osa lääkäreistä edelleen tekee 5 päivää työviikosta ja tähän päälle vähintään yhden päivytysvuoron. Viikon työtunnit voivat olla jopa 80h. 7000€ kuussa 80h viikkotyömäärällä on naurettavan pieni palkka. Mielestäni palkkoja voisi työn vaativuuden vuoksi nostaa vielä lisää.
👎
 

Yhteistyössä