Lemmikin kuolema ja lapset

Lemmikkikoiran lopettamisaika lähestyy ja lasten reagointi askarruttaa. Olemme kohta kolmivuotiaan kanssa puhuneet siitä, miten koira on vanha ja sairas ja "menee pois" tai "menee nukkumaan omenapuun alle" ja poika tuntuu jollakin lailla käsittävänkin asian. Samassa yhteydessä olemme myös puhuneet uudesta pennusta, joka sitten jo sai nimenkin.

Mutta mitäs sitten koiran lopettamisen jälkeen. Tulen eläinlääkäristä ja koira on laatikossa. Näytänkö sen lapselle? Haudataanko yhdessä? Vai "katoaako" koira vain jonnekin? Onko kellään kokemusta vastaavasta ja kuinka olette tehneet?
 
No meillä ei nyt ihan sama juttu ollut mutta vanhemman pojan(3v2kk) kani kuoli ja vielä näki kun se kuoli...:( siinä vaiheessa toki ihmetteli että miksi pupu siihen jäi ja sitten kun kerroin että nyt kuules pupu meni nukkumaan eikä enää herää nii sitte vähän itkua päästettiin...
myöhemmin sitten kun oli hautauksen aika niin halusi mennä mukaan eikä ollut sitten mitään hätää enää eikä sen jälkeen ole itkeskellyt,toki puhuu aina että pupu meni nyt nukkumaan sinne maanalle..
 
meillä esikoinen oli 2,5v kun koiravanhuksemme lopetettiin. koira jäi tuhkaukseen joten ei tullut kotio takaisin. kerroimme lapselle että koira lähti juoksentelemaan vihreille niityille ja sillä on hyvä olla nyt ilmn kipuja ja paljon kavereita seuranaan.
on nyt myöhemmin välillä kysellyt että missä koira on, ikää nyt 4,5v, johon vastaan että jäi nukkumaan unta josta ei enää herää. mutta katselee meitä pilven reunalta ja sillä on hyvä olla nyt.
en tiedä onko hyvä näyttää koiraa lapselle, siihen ei kai ole oikeeta tapaa, tee niinkuin parhaaksi näet.
hautaamiseen suosittelisin kuitenkin ottamaan mukaan jotta näkee minne koira jää nukkumaan ja tietää missä sitä voi muistella.
 
Itse olen tehnyt vuosi sitten opinnäytetyön just tästä aiheesta...
Lapselle ei tulisi koskaan sanoa mitään esimerkiksi nukkumiseen, pois menemiseen, taivaaseen menemiseen tms. liittyvää. Lapsi voi alkaa esimerkiksi pelkäämään nukkumaan menoa koska ei olekaan enään varma että herääkö hän. Tai pelätä tuleeko äiti takaisin jos menee jonnekin.

Meillä oli myös juuri muutama kuukausi sitten sama vaihe.. eli rakas lemmikki vietiin lopetettavaksi. 3-vuotiaalleni kerroimme aivan suoraan että koira kuoli koska oli niin vanha ja sairas, eikä enää jaksanut. Aika paljon siitä on kyselty mutta parasta olla vain suora puheissaan koska lapset eivät vielä ymmärrä noin pieninä "kiertoilmauksia".

Kannattaa käyttää vaikka kasveja tai ötököitä tms. esimerkkeinä kuolemasta niin lapsi ymmärtää kuoleman luonnollisuuden. Mutta muistaa kuitenkin korostaa ettei kukaan läheinen ole kuolemassa.

Tuosta koiran näyttämisestä en oikein osaa sanoa... me emme näyttäneet, mutta se on jokaisen oma valinta :)

Tsemppiä asian kanssa... :)
 

Yhteistyössä