lastenvaatteiden pesu 60 asteessa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Meillä vaatteiden hajuhaitta oli varmaan suurissa määrin peräisin atopian hoitoon käytetyistä voiteista! Sitä kun päätyy vaatteiden mukana pyykkikoneeseen ja sinne sitä kai sitten jäi kun 40 asteessa pestiin. Ja lopulta haisi niin kone kuin vaatteet. Nyt sitten menee kuuteenkymppiin pyykit suurissa määrin. Legoninjawarriorien, my little ponien ja muiden painatusten kohtalo kuudessakympissä voi olla joskus ikävä, samoin kuin siitä aiheutuva mielipaha. Toisaalta, 40 pesuilla rasvoista täysin käyttökelvottomaksi menneen pesukoneen vaihdon hintalappu oli 900 euroa ja sitä edeltänyt hajuhaitta täysin sietämätön.
 
vierailija
Aika selkeää homma kun kaikki viestit lukaisi vielä läpi. Ei kiitos sappisaippualiotuksille tai hajuongelmille. Päivittäisessä käytössä oleville lastenvaatteiden pesulle on jatkossa yksi lämpö ja se on 60. Pesukone pesköön samalla pois ne kuvat, jotka ei kestä. Ei oo kukaan vielä kirjoittanut saaneensa pyykissä lähteneistä my little poneista tai mistään muustakaan lasten kanssa niin kamalaa dramatiikkaa etteikö siitä selviäisi.
 
vierailija
Jos joku kuvittelee, että kuudessakymmenessä pesemällä katoaa painatukset tuosta vaan, niin erehtyy. Jos haluaa pestä kuudessakymmenessä niin antaa mennä vaan, todellisuudessa ei tarvi pelätä my littele pony kuvien katoamista pesussa tai siitä seuraavaa itkua. 99% todennäköisyydellä se pony on paidassa ihan ehjänä 60 pesun jälkeenkin.
 
vierailija
Moni on näköjään valmis pyykkäämään lapsen lempivaatteista kuvat pois, jotta pyykinpesusta tulee mahdollisimman helppoa. Voi sitä sydäntäsärkevää mielipahaa jos niin käy :cry:
 
vierailija
Mieluummin puhtaat vaatteet kuin kutiseva iho ja tunkkainen haju.

Pääsääntöisesti kuvat kestää 60 pesun ja kuluttajien tulisi vaatia myös sitä lastenvaatteiltakin.

Energian ja veden säästö luo toisenlaisia ongelmia. Jytympiä kemikaaleja, ympäristö kuormittuu, pakolliset lisähuuhtelut pesuainejäämien vuoksi, iho-ongelmat, pesukoneen rikkoutumiset, tunkkaiset vaatteet jne.
Vaatteilla ohje lämpötila johtuu osittain ekologisuudesta vaikka itse materiaali kestäisikin korkeamman pesu lämpötilan.
 
vierailija
Eli joululahjaksi saatu lapsen uusi lempipaita menee viimeistään loppiaisena 60 pesuun. Ja jos kuvat lähtee pesussa niin äiti myhäilee vaan tyytyväisenä kun tuli entistäkin puhtaampaa :( Mitä sanotte lapselle sitten kun uuden lempipaidan kuvan kohtalo pesussa selviää hänelle kun olette sen liian kuumassa ihan suunnitellusti pesseet? Ainakin ittestä tuntuisi kamalalta kun ei olisi vahingosta kyse:cry:
 
vierailija
Mielipahaan voin itse todeta, että ainkaan mulla ei ole kykyjä mennä sen välttely edellä tässä asiassa. Yksi koneellinen pyykkiä, josta iso osa on atopiavoiteille altistunutta. Ja jokunen, missä on jotain painatuksia. Kyllä ne kaikki kuuteenkymppiin vaan menee silloin.

Ja kyllä siitä mielipahastakin selviää! Muistan hyvin, kuinka minulla oli 20 - 25 vuotta sitten urheiluseuran takki, missä oli varmaan puolet selästä ja rinnasta täynnään erilaisia painatuksia. Ja se oli sitten supertärkeä takuuvarmasti jokaiselle junnulle. Eräs päivä sitten äiti halusi välttämättä pestä sen... Loput varmaan arvaattekin, eli kyllä siinä itkua riitti kun supertärkeät takin painatukset lähtivät ekassa pesussa pois. Uutta takkia en saanut, mutta tästäkin koettelemuksesta tuli selvittyä.

Ja mielipahaan voi tosiaan lapselle todeta, että ei oo äidin tai iskän vika, jos lempipaidan kuvat katoaa pesussa - pyykkikonehan ei tiedä, että mikä on tahraa ja mikä kuvaa :)
 
vierailija
Eli joululahjaksi saatu lapsen uusi lempipaita menee viimeistään loppiaisena 60 pesuun. Ja jos kuvat lähtee pesussa niin äiti myhäilee vaan tyytyväisenä kun tuli entistäkin puhtaampaa :( Mitä sanotte lapselle sitten kun uuden lempipaidan kuvan kohtalo pesussa selviää hänelle kun olette sen liian kuumassa ihan suunnitellusti pesseet? Ainakin ittestä tuntuisi kamalalta kun ei olisi vahingosta kyse:cry:
Elämä on

Jos nyt vain jokainen kodin pyykin pesijä päättää pyykinpesusta ja ottaa riskin sen vitn painatetun paidan kanssa.
Jos tuntuu kamalalta tuottaa pettymys lapselle, niin pesee sitten ekopesulla 30°c ja jynssää vanissia mustikkatahroihin. Lopuksi huuhteluveteen korkillinen comforttia takaa raikkaan paidan juhannukseen saakka.

Mutta lapsen terveyden kannalta olisi parempi olla ilman muovipainatettua paitaa tai ainakin kannattaa pestä 60°c ja pitää pesuainejäämät minimissä, näin iho kuin koko lapsi voi paremmin.
 
vierailija
https://www.vauva.fi/artikkeli/vanhemmuus/arki/vanhempi-tama-sinun-tulee-tietaa-lastenvaatteiden-sisaltamista
Ennen suositeltiin välttämään tahmaisia tai paksuja printtikuvioita ftalaattien pelossa. Virtasen mukaan vaatteen printtikuviosta ei kuitenkaan voi päätellä kotikonstein, onko siinä käytetty ftalaatteja vai ei – myös ohuessa ja kuivantuntuisessa printiteissä voi olla haitallisia aineita
.
Joidenkin kemikaalien pitoisuudet pienenevät, mitä korkeammassa lämpötilassa vaate pestään.
Eli nyt vain armotta pesemään kuudessakympissä myös ne rakkaimmat my little pony paidatkin. Heti uutena. Maalaisjärjellä ajateltuna, jos kone pesee ne kuvat pois, niistä varmasti liukenisi jotain käytössä ihollekin. Haitallisempaa se on siis printtejä varjella pesemällä vaatteita 30 asteen hellävaraisella prinsessaohjelmalla.
 
vierailija
Mutta lapsen terveyden kannalta olisi parempi olla ilman muovipainatettua paitaa tai ainakin kannattaa pestä 60°c ja pitää pesuainejäämät minimissä, näin iho kuin koko lapsi voi paremmin.
https://www.vauva.fi/artikkeli/vanh...un-tulee-tietaa-lastenvaatteiden-sisaltamista . Eli nyt vain armotta pesemään kuudessakympissä myös ne rakkaimmat my little pony paidatkin. Heti uutena. Maalaisjärjellä ajateltuna, jos kone pesee ne kuvat pois, niistä varmasti liukenisi jotain käytössä ihollekin. Haitallisempaa se on siis printtejä varjella pesemällä vaatteita 30 asteen hellävaraisella prinsessaohjelmalla.
(y)

Jotkut muovit pehmenee joutuessaan kosketukseen öljyn tai rasvan kanssa. Tämä voi toteutua ihovoiteiden, öljyjen ja ruokaperäisestä tahmasta. Ei siis kannata vältellä pesua korkeassa lämpötilassa.
 
vierailija
Ei helv.... jos niissä on rasvaan liukenevia haitallisia aineita! Tätä en todellakaan olisi arvannut. Tämä on jokaiselle voiteiden kanssa lutraavalle atopiaperheelle ihan tärkeä tieto, joka toki olisi ollut ihan kiva kuulla aikaisemminkin!

Äkkiäpä tämä näkökulma muuttui. Ei tarvi potea huonoa omatuntoa, jos pesee painatukselliset vaatteet ohjetta kuumemmassa, vaan se onkin ihan positiivinen juttu, jos kuudenkympin pesu vie mennessään helpoiten liukenevat mömmöt painatuksista. Lapsen pettymys siitä, jos äiti pesee lempivaatteesta kuvat pois, on pikku juttu siihen verrattuna jos altistuu mahdollisesti vuosien ajan täysin tarpeettomasti mömmöille, joiden haittoja voi vain arvailla.
 
vierailija
Aika nopealla googlauksella selviää, että nämä painatukset eivät todellakaan ole kumia vaan rajuilla liuottimilla pehmennettyä pvc-muovia. Pvc-muovia käytetään mm. viemäriputkissa. Sen sisältämien klooriyhdisteiden takia jätteenpolttolaitokset eivät ota erillisiä pvc-muovieriä vastaan.

Jokainen nyt voi itse kuvitella, että onko tällainen painatus valmistettu oikein ja onko se käytössä turvallinen, jos 60-asteinen pesu joka kodin pyykinpesuaineita käyttäen riittää irrottamaan sen vaatteesta. On se kuudenkympin pesu ihan perusteltua siis vaatteen turvallisuuden takiakin.
 
vierailija
Tavallaan ei yllätä että lastenvaatteiden painatukset on kiinalaista teollisuusmuovia kaikkine myrkkyineen.

Muovisia kuvia on ollut lastenvaatteissa jo pitkään ja joku ehkä muistaakin mitä se oli ennen näiden kanssa kun kaikki värilliset pestiin 60 asteessa ja vaaleat jopa 90:ssä. Vanhempieni matkatyön ja pitkien työmatkojen takia kotona pyykkejä pesi monet kerrat milloin kukakin lastenvahti ties missä lämmössä. Lukemattomat kerrat sitä sitten sai huomata että siinä lempparipaidassa ei enää pesun jälkeen ehjää kuvaa ollutkaan. Kerran yksi heistä kehtasi oikein sanoa, kuinka jostain uudesta kuvallisesta paidasta kannattaa vielä nauttia kun se kuitenkin pestään muutaman päivän kuluessa :(

Itse olisin halunnut kohdella omien lasten vaatteita lempeämmällä pesulla, mutta en enää tiedä mitä ajatella kun viimeiset viestit lukaisi.
 
vierailija
Onko pesun lämpötilalla vaikutusta koronan tai muiden tautien leviämiseen? Mietin vaan jos joudun viemään lapset tarhaan koronan aikana, eli pesenkö tarhavaatteet tällöin kuumassa?
Pyykkikori täytyy päivittäin vaatteista jossa melkein jokaisessa on joku painatus. En haluaisi todellakaan pestä niitä kuumalla pesulla koneessa pois ellei ole pakko :/