Onko tässä joku hjuumori jota en ymmärrä, vaikka en ap olekaan?Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:Ei kai lasagnea tehdä lasivuokaan? :O
Nimimerkillä lasagnet-aina-lasivuoassa
Onko tässä joku hjuumori jota en ymmärrä, vaikka en ap olekaan?Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:Ei kai lasagnea tehdä lasivuokaan? :O
Älkää vain uskoko näitä huuhaajuttuja. Lasagnen, makaroonilaatikon ja varsinkin kymmenen litran lihakeiton jäähtyminen vie useita tunteja. Ne voi aivan hyvin laittaa kylmään vasta aamulla. Itse olen vielä elossa, vaikka olen tehnyt näin 50-vuoden ajan.Alkuperäinen kirjoittaja Annukka:Jos olisin sinä niin heittäisin sen parvekkeelle siksi aikaa kun surffaan netissä ja saan iltapesut ja hammaspyykit sun muut hoidettua ja sitten se onkin valmis jääkaappiin.
Kannattaa lukea tämä:
http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/kysymyspalsta/ruoan_sailytys/fi_FI/ruoan_sailytys/
Kysymys
Teen usein iltaisin ruokaa seuraavaksi päiväksi ja sen nopea jäähdyttäminen on hankalaa. Minkä lämpöisenä ruoan voi laittaa jääkaappiin ilman mahdottomia energiakustannuksia ja vaaraa, että muut jääkaapissa olevat tuotteet kärsivät? Mitä keinoja ruoan jäähdyttämiseen olisi tarjolla.
Vastaus:
Ruoan säilymisessä 6-60 astetta on kriittinen lämpötila. Ruoan lämpötilan tulisi olla tuota lämpötilaa kylmempää tai kuumempaa. Jos ruoan lämpötila on 6-60 asteen välissä, pilaantuminen tapahtuu melko nopeasti. Tällaisessa lämpötilassa ruokaa suositellaan säilytettäväksi enintään 2 tuntia.
Jäähdytä ruoka mahdollisimman nopeasti (tai pidä sitä tarpeeksi kuumana).
Talviaikana ulkona ruoka jäähtyy äkkiä. Yksi keino on laskea astianpesualtaaseen kylmää vettä ja jäähdyttää ruoka vesihauteessa. Jäähdytyksen aikana ruokaa kannattaa sekoitella silloin tällöin, jos se on mahdollista ruoan rakenteen suhteen.
Kuten totesit, lämpimän ruoan laitto jääkaappiin saattaa lisätä energiakustannuksia ja jopa aiheuttaa vahinkoa siellä jo oleville ruoka-aineille. Jäähdytä ruokaa mahdollisuuksiesi mukaan, enintään 2 tuntia.
Pakkaa ruoka hyvin kylmää johtavaan materiaaliin, esim. alumiinifolioon tai -vuokaan ja peitä se. Aseta huoneenlämpöiset ruoat jääkaapin kylmimmälle hyllylle (usein alin hylly), joka on tyhjennetty muista elintarvikkeista. Jos ruokia pannaan jääkaappiin paljon yhtä aikaa, kannattaa jääkaapin lämpötilaa väliaikaisesti laskea muutama aste.
Lasagne tehdään kai yleensä lasagnevuokaan, jotka ainakin täällä päin on sellaisia vähän paksumpia, keraamisia... Vaikka kai sen voi lasivuokaankin tehdä, jos haluaa.Alkuperäinen kirjoittaja f-f:Onko tässä joku hjuumori jota en ymmärrä, vaikka en ap olekaan?Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:Ei kai lasagnea tehdä lasivuokaan? :O
Nimimerkillä lasagnet-aina-lasivuoassa
Jaa niin miksei tehdä? Mä teen aina.Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:Ei kai lasagnea tehdä lasivuokaan? :OAlkuperäinen kirjoittaja marhe:niin no jos se lasivuokaan on tehty ni en ihan äkkiä menis heittämään hankeen sitä jos oikeesti sitä meinaisin vielä syödäkinAlkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:Käytät lumessa?Alkuperäinen kirjoittaja ap:En ole sellaista keinoa vielä keksinyt, että ison uunivuoan saisi pikajäähdytettyä.Alkuperäinen kirjoittaja Tiukkis tarttui syöttiin:No miks et kuitenkin voisi pikajäähdyttää sitä että saisit nakattua jääkaappiin?
heitä se pihalle hetkeksi. täällä on -3 astetta, hyvin näppärästi jäähtyy niin että voi laittaa jääkaappiin.Alkuperäinen kirjoittaja ap:En ole sellaista keinoa vielä keksinyt, että ison uunivuoan saisi pikajäähdytettyä.Alkuperäinen kirjoittaja Tiukkis tarttui syöttiin:No miks et kuitenkin voisi pikajäähdyttää sitä että saisit nakattua jääkaappiin?
ostettu lasivuoka juuri lasagnen tekoa varten.Alkuperäinen kirjoittaja marhe:Jaa niin miksei tehdä? Mä teen aina.Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:Ei kai lasagnea tehdä lasivuokaan? :OAlkuperäinen kirjoittaja marhe:niin no jos se lasivuokaan on tehty ni en ihan äkkiä menis heittämään hankeen sitä jos oikeesti sitä meinaisin vielä syödäkinAlkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:Käytät lumessa?Alkuperäinen kirjoittaja ap:En ole sellaista keinoa vielä keksinyt, että ison uunivuoan saisi pikajäähdytettyä.Alkuperäinen kirjoittaja Tiukkis tarttui syöttiin:No miks et kuitenkin voisi pikajäähdyttää sitä että saisit nakattua jääkaappiin?
Käsittääkseni toisten nimissä ei saa kirjoitta? Terveisin oikea ap.Alkuperäinen kirjoittaja ap:Koko perhe kuralla. Hyi saamari!
se pittää pakata se tavara niin ettei elukat pääse käsiksi, tai käyttää lasitettua parveketta/kuistia/tms apunaAlkuperäinen kirjoittaja Tallu -:Ulkona jäähdyttämistä ei hyvän hygieniaosaamisen mukaan suositella pikkulintujen ym. eläinten aiheuttaman kontaminaatioriskin vuoksi.
Niin tietysti Siltikään sitä ei suositella, ja ammattikeittiöissä se on täysin kiellettyäkin.Alkuperäinen kirjoittaja vieras:se pittää pakata se tavara niin ettei elukat pääse käsiksi, tai käyttää lasitettua parveketta/kuistia/tms apunaAlkuperäinen kirjoittaja Tallu -:Ulkona jäähdyttämistä ei hyvän hygieniaosaamisen mukaan suositella pikkulintujen ym. eläinten aiheuttaman kontaminaatioriskin vuoksi.