Lasagne tuli just uunista ja meinaan jättää yöksi pöydälle.

  • Viestiketjun aloittaja hygieniapassin suorittanut
  • Ensimmäinen viesti
entinen ruustinna
Alkuperäinen kirjoittaja Annukka:
Jos olisin sinä niin heittäisin sen parvekkeelle siksi aikaa kun surffaan netissä ja saan iltapesut ja hammaspyykit sun muut hoidettua ja sitten se onkin valmis jääkaappiin.

Kannattaa lukea tämä:
http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/kysymyspalsta/ruoan_sailytys/fi_FI/ruoan_sailytys/


Kysymys

Teen usein iltaisin ruokaa seuraavaksi päiväksi ja sen nopea jäähdyttäminen on hankalaa. Minkä lämpöisenä ruoan voi laittaa jääkaappiin ilman mahdottomia energiakustannuksia ja vaaraa, että muut jääkaapissa olevat tuotteet kärsivät? Mitä keinoja ruoan jäähdyttämiseen olisi tarjolla.
Vastaus:

Ruoan säilymisessä 6-60 astetta on kriittinen lämpötila. Ruoan lämpötilan tulisi olla tuota lämpötilaa kylmempää tai kuumempaa. Jos ruoan lämpötila on 6-60 asteen välissä, pilaantuminen tapahtuu melko nopeasti. Tällaisessa lämpötilassa ruokaa suositellaan säilytettäväksi enintään 2 tuntia.

Jäähdytä ruoka mahdollisimman nopeasti (tai pidä sitä tarpeeksi kuumana).
Talviaikana ulkona ruoka jäähtyy äkkiä. Yksi keino on laskea astianpesualtaaseen kylmää vettä ja jäähdyttää ruoka vesihauteessa. Jäähdytyksen aikana ruokaa kannattaa sekoitella silloin tällöin, jos se on mahdollista ruoan rakenteen suhteen.
Kuten totesit, lämpimän ruoan laitto jääkaappiin saattaa lisätä energiakustannuksia ja jopa aiheuttaa vahinkoa siellä jo oleville ruoka-aineille. Jäähdytä ruokaa mahdollisuuksiesi mukaan, enintään 2 tuntia.

Pakkaa ruoka hyvin kylmää johtavaan materiaaliin, esim. alumiinifolioon tai -vuokaan ja peitä se. Aseta huoneenlämpöiset ruoat jääkaapin kylmimmälle hyllylle (usein alin hylly), joka on tyhjennetty muista elintarvikkeista. Jos ruokia pannaan jääkaappiin paljon yhtä aikaa, kannattaa jääkaapin lämpötilaa väliaikaisesti laskea muutama aste.
Älkää vain uskoko näitä huuhaajuttuja. Lasagnen, makaroonilaatikon ja varsinkin kymmenen litran lihakeiton jäähtyminen vie useita tunteja. Ne voi aivan hyvin laittaa kylmään vasta aamulla. Itse olen vielä elossa, vaikka olen tehnyt näin 50-vuoden ajan.
 
Alkuperäinen kirjoittaja f-f:
Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:
Ei kai lasagnea tehdä lasivuokaan? :O
Onko tässä joku hjuumori jota en ymmärrä, vaikka en ap olekaan?

Nimimerkillä lasagnet-aina-lasivuoassa :)
Lasagne tehdään kai yleensä lasagnevuokaan, jotka ainakin täällä päin on sellaisia vähän paksumpia, keraamisia... Vaikka kai sen voi lasivuokaankin tehdä, jos haluaa.

http://www.iittalahomeshopping.com/iittala.axl/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/iittala/Products/A010852
 
Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:
Alkuperäinen kirjoittaja marhe:
Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja Tiukkis tarttui syöttiin:
No miks et kuitenkin voisi pikajäähdyttää sitä että saisit nakattua jääkaappiin?
En ole sellaista keinoa vielä keksinyt, että ison uunivuoan saisi pikajäähdytettyä.
Käytät lumessa? :)
niin no jos se lasivuokaan on tehty ni en ihan äkkiä menis heittämään hankeen sitä jos oikeesti sitä meinaisin vielä syödäkin :D
Ei kai lasagnea tehdä lasivuokaan? :O
Jaa niin miksei tehdä? Mä teen aina.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja Tiukkis tarttui syöttiin:
No miks et kuitenkin voisi pikajäähdyttää sitä että saisit nakattua jääkaappiin?
En ole sellaista keinoa vielä keksinyt, että ison uunivuoan saisi pikajäähdytettyä.
heitä se pihalle hetkeksi. täällä on -3 astetta, hyvin näppärästi jäähtyy niin että voi laittaa jääkaappiin.

 
passi
Alkuperäinen kirjoittaja marhe:
Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:
Alkuperäinen kirjoittaja marhe:
Alkuperäinen kirjoittaja Raitalankakäärme:
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja Tiukkis tarttui syöttiin:
No miks et kuitenkin voisi pikajäähdyttää sitä että saisit nakattua jääkaappiin?
En ole sellaista keinoa vielä keksinyt, että ison uunivuoan saisi pikajäähdytettyä.
Käytät lumessa? :)
niin no jos se lasivuokaan on tehty ni en ihan äkkiä menis heittämään hankeen sitä jos oikeesti sitä meinaisin vielä syödäkin :D
Ei kai lasagnea tehdä lasivuokaan? :O
Jaa niin miksei tehdä? Mä teen aina.
ostettu lasivuoka juuri lasagnen tekoa varten.
pöydälle itsekin jättäisin jäähtymään.

esim. RAAKA jauhelihakin pysyy syömäkelpoisena monta tuntia!
 
vieras
Mulla lasinen lasagnevuoka. Ja ruoka saa jäähtyä rauhassa aina ennen jääkaappiinlaittoa. Oli se sitte tehty aamulla tai illalla. Ikinä ei ole kukaan sairastunu mun tekemistä ruuista. Ja mullakin passi.
 
AAM
varmaan kymmenen vuotta olen lasagneni tehnyt lasivuokaan ja koska harvemmin sitä on kaikki kerralla mennyt myös sitä on siis siitä syöty seuraavana päivänäkin.. ja repikääs tästä ei ole ollut edes kylmässä :D :eek: :kieh: ja kertaakaan kukaan ei vatsatautia ole saanut saatikka ripulia.. :whistle: ja onpa jopa mätäkuunkin aikana tehty |O :xmas:
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja Tallu -:
Ulkona jäähdyttämistä ei hyvän hygieniaosaamisen mukaan suositella pikkulintujen ym. eläinten aiheuttaman kontaminaatioriskin vuoksi.
se pittää pakata se tavara niin ettei elukat pääse käsiksi, tai käyttää lasitettua parveketta/kuistia/tms apuna:)

 
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja Tallu -:
Ulkona jäähdyttämistä ei hyvän hygieniaosaamisen mukaan suositella pikkulintujen ym. eläinten aiheuttaman kontaminaatioriskin vuoksi.
se pittää pakata se tavara niin ettei elukat pääse käsiksi, tai käyttää lasitettua parveketta/kuistia/tms apuna:)
Niin tietysti :) Siltikään sitä ei suositella, ja ammattikeittiöissä se on täysin kiellettyäkin.
 

Yhteistyössä