Jos olisin sinä niin heittäisin sen parvekkeelle siksi aikaa kun surffaan netissä ja saan iltapesut ja hammaspyykit sun muut hoidettua ja sitten se onkin valmis jääkaappiin.
Kannattaa lukea tämä:
http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/kysymyspalsta/ruoan_sailytys/fi_FI/ruoan_sailytys/
Kysymys
Teen usein iltaisin ruokaa seuraavaksi päiväksi ja sen nopea jäähdyttäminen on hankalaa. Minkä lämpöisenä ruoan voi laittaa jääkaappiin ilman mahdottomia energiakustannuksia ja vaaraa, että muut jääkaapissa olevat tuotteet kärsivät? Mitä keinoja ruoan jäähdyttämiseen olisi tarjolla.
Vastaus:
Ruoan säilymisessä 6-60 astetta on kriittinen lämpötila. Ruoan lämpötilan tulisi olla tuota lämpötilaa kylmempää tai kuumempaa. Jos ruoan lämpötila on 6-60 asteen välissä, pilaantuminen tapahtuu melko nopeasti. Tällaisessa lämpötilassa ruokaa suositellaan säilytettäväksi enintään 2 tuntia.
Jäähdytä ruoka mahdollisimman nopeasti (tai pidä sitä tarpeeksi kuumana).
Talviaikana ulkona ruoka jäähtyy äkkiä. Yksi keino on laskea astianpesualtaaseen kylmää vettä ja jäähdyttää ruoka vesihauteessa. Jäähdytyksen aikana ruokaa kannattaa sekoitella silloin tällöin, jos se on mahdollista ruoan rakenteen suhteen.
Kuten totesit, lämpimän ruoan laitto jääkaappiin saattaa lisätä energiakustannuksia ja jopa aiheuttaa vahinkoa siellä jo oleville ruoka-aineille. Jäähdytä ruokaa mahdollisuuksiesi mukaan, enintään 2 tuntia.
Pakkaa ruoka hyvin kylmää johtavaan materiaaliin, esim. alumiinifolioon tai -vuokaan ja peitä se. Aseta huoneenlämpöiset ruoat jääkaapin kylmimmälle hyllylle (usein alin hylly), joka on tyhjennetty muista elintarvikkeista. Jos ruokia pannaan jääkaappiin paljon yhtä aikaa, kannattaa jääkaapin lämpötilaa väliaikaisesti laskea muutama aste.