Lapset ja telkku

Ajattelin nostaa keskustelunaiheeksi lapset ja televisionkatselun. Mitä mieltä olette, mikä on sopiva televisionkatselun määrä leikki-ikäiselle, entä vähän vanhemmalle lapselle? Miten teillä rajoitetaan television katselua? Missä lapsi katsoo telkkua, omassa huoneessa vai yhteisissä tiloissa? Olen miettinyt aihetta lähiaikoina paljon, kun tuntuu, että oma parivuotias on jokseenkin "koukussa" telkkuun, ja uhmaikäisenä neiti osoittaa kovasti mieltään, jos telkku kielletään.. :headwall: Lapseni on hyvin sosiaalinen luonne ja tykkää leikkiä yhteisissä tiloissa, jossa on myös talon tv. Mutta en oikein osaa sitä kiinnikään pitään, itsekin kuitenkin telkun ääressä kasvaneena tykkään, että telkkari on aina päällä, vaikkei sitä aktiivisesti katsoisikaan.

Olen myös miettinyt, mikä vaikutus telkusta tulevilla ohjelmilla on lapseen. Tietysti meilläkin jossain määrin rajoitetaan telkusta näkyvää ohjelmaa, erityisesti tosi väkivaltaiset sarjat katsotaan kyllä lapsen nukkumaanmenon jälkeen.. Mutta toisinaan tuntuu, että telkusta saattaa tulla vielä ihan lasten hereilläoloaikaan aika hurjaa aineistoa.. Esim. Salkkarit on nykyään vähän riskialtista aineistoa.. Mutta tällaista. Mielelläni kuulisin teidän kokemuksistanne!
 
En tykkää. Ja mahdollisimman vähän on oikea määrä televisiota. Voivat elää ihan sitä oikeaa elämääkin.
Meillä ei lapset katso telkkaria oikeastaan enää lainkaan, 5 ja 7v ovat nyt. Inhoan sitä, kun telkku on taustamölynä koko ajan ja just oleskelutiloissa ihan pahin.
Televisiosta katsotaan meillä noin kerran viikossa elokuva yhdessä tai sitten illalla aikuisten kesken elokuva. Lapset pelaavat sen lisäksi pari kertaa viikossa konsolilla tai netissä. Mutta ei koskaan sillä lailla, että johonkin tiettyyn aikaa katsotaan joku tietty ohjelma. Lapset meillä leikkii leluilla tai ulkona, lukee kirjoja tai pelaa jotain ei ne tarvi televisiota, eivätkä sitä kaipaa, vaikka joskus kylässä saavat katsovat lastenohjelmia.
Meillä ei ole kielletty telkkaria, vaan kävi niin onnellisesti, että televisio meni rikki ja pitkään aikaan ei ollut rahaa ostaa uutta. Lapset ei vähän ajan päästä kaivanneet enää telkkaria ja vaikka semmoinen ostettiin, ei sitä kukaan enää jaksa katsoa, ei edes me vanhemmat. On ihan oikeasti parempaakin tekemistä. Jatkossa tuo televisio jää kokonaan konsolikäyttöön ja meille hankitaan videotykki, jolla näkee paremmin ne elokuvatkin.
Ja samaa mieltä olen tuosta väkivallasta. Iltakuudelta saatetaan näyttää trailereita alle 15-v kielletyistä leffoista jne ja nuo ns. viihdesarjat, ei mun mielestä lapsen tarvi turruttaa aivojaan tuommoisella sonnalla, oikeesti yök!
 
Meillä herra kohta 3v katsoo aika aktiivisesti tv:tä, en oli siinä mitään pahaa huomannut. Puheen kehitykselle tv on ollut pelkästään postiviinen juttu, sanavarasto on yllättävänkin laaja. Tietysti meilläkin rajoitetaan mitä sieltä tv:stä saa katsoa, mutta ei herraa muut kuin lasten ohjelmat kiinnostakkaan.

Tosin olen itsekkin kasvanut tv taustalla ja niin kauan kun mistään ei suurempia "pakkomielteitä" tule en siinä mitään pahaa näe. Tiedän toki myös tapauksia joissa tv menee ns päähän, eli sitä vahdataan pakonomaisesti, kaikki puhe liittyy telkkariin yms.

Muistan myös omasta lapsuudesta tuttavaperheen pari vuotta nuoremman lapsen joka jostain syystä jo 4 vuotiaana katsoi Hopeanuolia joka päivä..Mistä seurasi se että lapsi lopetti puhumisen, ainoastaan haukkui ja murisi ja pahimmassa vaiheessa myös puri..Joten..

Eiköhän se mene niin että omaa arvostelukykyä käyttäen rajoittaa sitä katsomista/pelaamista. Niin kauan kuin leikkiminen ja muu puuhastelu vetää aina voiton telkkarille sitä voidaan katsoa :D
 
"telkkari on aina päällä, vaikkei sitä aktiivisesti katsoisikaan." MIKSI?

Ei siinä mitään, että lapset telkkari katsovat. Niin meilläkin, mutta miksi sen pitää olla koko ajan auki, siinä taustalla. Entä jos olisi radio auki?
Meillä siis lapset katsovat lasten ohjelmia, kun niitä tulee ja boksillekin niitä laitetaan, jotta sadepäivinä voisi olla jotain erilaista. Ja leffojakin meillä on lapsille, joita katsovat. Mutta meillä ei tv ole auki vain seurana. Meillä kuunneellaan radiota tai jotain lastenlevyjä. Tykkäävät musiikista, joten siksi helppoa ajan viihdykettä ja taustalla olevaa "hälinää".

Minusta lapset voivat katsoa tv:tä noin 1-1,5 päivässä. Ja tämä on meillä aika hyvin pitänyt. Jos tulee jotain ohjelmaa aikuisille, kun lapset vielä hereillä, niin se katsotaan sitten myöhemmin. Meillä ei todellakaan 9-vuotias saa katsoa salkkareita. Onneksi ei ole niistä kiinnostunutkaan, kuten en itsekkään.
 
Meillä 4v ja 7v katsovat telkkua normaalisti vain ja ainoastaan lauantaiaamulla hetken.
Televisiolla EI ole positiivista vaikutusta kielenkehitykseen, aikuisen keskustelulla on (=pitäisiköhän telkun katselun sijaan jutella lapsen kanssa??????).
Näin logopedi juuri maanantaina sanoi meille ja olen kyllä ihan samaa mieltä.

Telkku on "tyhmälaatikko" eli mitään hyötyä siitä ei ole, mitä nyt aikuisille, että näkee maailman uutiset.
Enää en itsekään katso telkkua muuta kuin tosi satunnaisesti, ja ei varsinkaan pidetä päällä taustamölynä. Sehän on ihan tyhmää.

:)
 
Eiköhän se oli ihan omasta valinnasta edelleenkin kiinni, tutkimuksia on tietysti tehty monelta eri kantilta mutta ainakaan tämän : http://www.mediaeducation.fi/seura/node/63 mukaan valikoitu tv:n katsominen ei suuri synti ole

"Kun mediasisällöt on suunniteltu tietoja ja taitoja kehittäviksi, mediaa voidaan käyttää motivoivana ja elämysvoimaisena ympäristönä kasvatuksen ja kehityksen tukemisessa. Mediaa voidaan soveltaa monin tavoin oppimisympäristönä. Median avulla voidaan harjaannuttaa moraalista ajattelua, empatiaa, tiedollisia ja kielitaitoja. Sisältöjen ollessa ikätasolle soveltuvia media tarjoaa lapselle tärkeitä tunnekokemuksia, mahdollisuuden harjoitella tunteiden hallintaa ja roolinottotaitoja. Lisäksi se tarjoaa identiteetin rakennusaineita, roolimalleja, sisältöjä leikkeihin sekä sosiaalisen verkottumisen ja viestinnän välineen."

Tietenkin tarvitaan normaali järkinen aikuinen mukaan seuraamaan mitä lapsi kulloinkin tv:stä katsoo, väkivaltaviihdettä ja pornoa ei kukaan ole käskenytkään lapsille näyttämään...

Eikä kukaan normi ihminen varmaankaan tv:tä käytä välttääkseen lapsensa kanssa keskustelua, vaan ihan vain viihteellisiin tarkoituksiin..

 
Meidän 2v2kk katsoo viikolla max pikkukakkosen ajan, tai ei ollenkaan.

Viikonloppuaamuisin sitten katsoo fröbeleitä, luonto-ohjelmaa tai boksilta tuomas veturia ja unelmatarhaa, ihan omaa laiskuuttani että itse saa löhötä sohvalla peiton alla yhdessä lapsen kanssa. Plus fröbelit on mielestäni ihan hauskoja ja katselen niitä itsekin mielelläni.

Lapsen sairastaessa ja sadepäivinä sitten joskus satunnaisesti katsellaan enemmän.

Mieheni (idiootti joskus) valitettavasti tyrkyttää pikkukakkosta lapselle, ihan kuin se nyt olisi joku tavoitetila että lapsi katsoo televisiota. (grr) Tosin ne lauluaiheiset ohjelmat on kivoja, mutta aika usein lapsi katsoo ne juonto-osuudet, käy touhuilemassa omiaan ja tulee sitten katsomaan taas kun ohjelma loppuu.

Silloin kun mies on työmatkoilla, en edes avaa televisiota ennen kuin lapsi menee nukkumaan, joskus en silloinkaan. Radio on kyllä meilkein aina auki. Mies on raivostuttava tv-friikki ja mua risoo niin suunnattomasti että hänen urheiluntuijotuksensa tai muu tv-terrori valtaa koko asunnon, eikä lapseen kiinnitä mitään huomiota kun on niin uppoutunut televisioon.

Television on maailman pahin aikavaras, olen jo ennen lapsen syntymää päättänyt että minulle lapsen kanssa oleminen ja touhuaminen on aina ykkössijalla, ja tv:tä katsotaan kun lapsi nukkuu eikä ole mitään muuta tekemistä.
 
Asun ulkomailla ja TVkaista.fin kautta tyttareni kuulee suomenkielta minun lisakseni. Mielumin avaan sen suomenteeveen nimenomaan suomen kielen takia,koska uskon etta se pitaa tyttareni suomenkielta ylla:)
 
Meillä tytöt (kohta6v ja 3v) kattoo televisiota. Nuorempi on ihan koukussa Ti-ti nalleen ja sitä jaksaa katella vaikka loputtomasti. Isompi kattoo omia leffojaan omassa huoneessa jos ei ole ulkona. Nyt kun kesä tekee tuloaan niin ulkoilu on aika in kummankin mielestä. Välillä eivät katso ollenkaan ja toisinaan muutaman tunnin. Rajoitan katsomista, mutta en kiellä sitä. Ja lasten ohjelmia katsovat.
 
Meillä poika nyt 2v 3kk ja ihme kyllä ei kato oikeestaan ollenkaan telkkaria :D Joskus 1 1/2v saatto olla telkkari mulla päällä aamusta iltaan olohuoneessa ja tietenkin se sitä sitten toljotti, mut nykysin en avaa päivisin ollenkaan telkkaria kun ei sieltä itellekkään tuu mitään kun vasta illalla niin ei poikakaan oo telkkaria halunnut katsoa. Tosi harvoin saattaa aamulla katsoa sen hetken että keitän kahvit ja teen aamupalan.
 
Alkuperäinen kirjoittaja NeJo76:
Meillä tytöt (kohta6v ja 3v) kattoo televisiota. Nuorempi on ihan koukussa Ti-ti nalleen ja sitä jaksaa katella vaikka loputtomasti. Isompi kattoo omia leffojaan omassa huoneessa jos ei ole ulkona. Nyt kun kesä tekee tuloaan niin ulkoilu on aika in kummankin mielestä. Välillä eivät katso ollenkaan ja toisinaan muutaman tunnin. Rajoitan katsomista, mutta en kiellä sitä. Ja lasten ohjelmia katsovat.

Siis mitä??? 6v:llä oma telkku huoneessa ja saa kattoa mielin määrin?????
Tuota en kyllä voi ymmärtää alkuunkaan. Omaa telkkua meillä tuskin saavat, ennenkuin on omaa rahaa ostaa se :D, ja olkkarin telkusta määrää minä.
Telkun katselu on pelkästään tapa/tottumus, jonka saa helposti lapselta pois.
Meidän pojat (4 ja 7v.)eivät kaipaa telkkua lainkaan, ja niinäkin lauantaiaamuina, jolloin heillä on lupa katsoa lastenohjelmia, monesti itse sammuttavat ja lähtevät pihalle leikkimään.
 
Meillä tuo kohta 3v katsoo aamusta ehkä n.10min tv:tä, joskus 30min. Illalla laitan pikkukakkosen pyörimään, joskus katsoo joskus ei. Titinallea katsoisi vaikka kuinka paljon, mutta saa katsoa sitä ehkä noin puolituntia tai yli jos katsoo. Nyt on alkanut huomata että on jo hieman kyllästynyt siihen. Oli varmaan viikko väliä ettei katsonut ollenkaan, ja eilen kun oli kuumeessa ja kipeä, katseli yhden levyn kokonaan.
 
Meillä lapset 2,9v ja 5v katsovat telkkaria hetken arkiaamuina että saan puuron ja aamupalan tehtyä. Muuten eivät sitä katsele,paitsi 5v katsoo satunnaisesti pikkukakkosta. Sitten nuo isommat lapset 8,11 ja 14v saattavat hiukan enempi katsella. Esim. 14v tyttö katsoo salkkarit ja joskus esim. helppoa elämää minun kanssa. 11v poika haluaisi salkkareita katsoa,mutta olen sitä mieltä että ei ehkä ole vielä sovelias ohjelma koska siinä paljon asioita joita 11v ei vielä ymmärrä! Lauantaina katsovat esim perheleffan jos on joku mikä kiinnostaa... Eli Tv käytössä melkoisen vähän meidänkin perheessä...
 
The American Academy of Pediatrics (AAP) suosittelee että alle 2v ei katsoisi telkkaria ollenkaan ja yli 2v 1-2h max. Itse pidän 30min rajana. TV on tosi immobilisoivaa ja epäsosialisoivaa. Lastenhan kuuluu liikkua paljon. Vanhemmille lapsille siitä voi toki olla hyötyä opiskelun kannalta. Telkkari aktivoi lapsen näköaivokuorta, joka ei tarvitse niin paljon aktivaatiota, sillä muut osat aivoista tarvitsevat paljon ärsykkeitä, jotta ne kehittyisivät hyvin. Aivot kehittyvät valtavasti ensimmäiset 2vuotta. Varmaan kaikki vanhemmat tajuavat vahtia sitten mitä ohjelmia lapset katsovat. Eli ei väkivaltaa ym. Lastenpsykiatrialla esim on semmoinen sääntö ettei Simpsoneita alle 12v. Netistä löytyy aika paljon tutkimuksia aiheesta. =)
 
Ja vielä :D
Löysin muuten mielenkiintoisen artikkelin:
Public Health Rep. 2010 May-Jun;125(3):433-40.
Television and video game viewing and its association with substance use by Kentucky elementary school students, 2006. Armstrong KE, Bush HM, Jones J.
Siinä todettiin, että lapset jotka katsovat yli 3h telkkaria/pelaavat videopelejä päätyvät käyttämään alkoholia ja huumeita huomattavasti enemmän/useammin kuin ne jotka katsovat alle 2h telkkaria/pvä.
 

Yhteistyössä