Lammaspaistiohjeita?

Tässä paistista ohjeita

Lammasruukku
4 annosta

500 g pakastettua lampaan tai karitsan paistia
öljyä
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 1/2 dl hillosipuleita
1/2 rkl soijakastiketta
1/2 - 1 tl suolaa
1 tl timjamia
1/2 tl minttua
1/2 tl rosepippuria murskattuna
1 dl kevytkermaa

1. Ota paisti pakastimesta jääkaappiin edellisenä päivänä.
2. Puolita kohmeinen paisti ja leikkaa palat poikkisyin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
3. Anna viipaleiden sulaa työlaudalla huoneenlämmössä.
4. Ruskista viipaleet öljyssä kuumalla pannulla kahdessa erässä.
5. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja lisää vesi, hillosipulit, mausteet ja kerma.
6. Kypsennä ruoka peitettynä uuninkestävässä ruukussa tai annosruukuissa uunin keskitasossa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
7. Tarjoile riisin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Lammasruukku
(5-6 annosta)

n. 1 kg luutonta lampaan- tai naudanpaistia
1-2 rkl öljyä
2 porkkanaa
½ juuriselleriä
10 pikkusipulia
1 tlk (400 g) Diva chilimaustettua tomaattimurskaa
1- 2 dl kuivaa valkoviiniä tai lihalientä
1 tl suolaa
2-3 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
1 tl timjamia
1 tl basilikaa

Pinnalle:
hienonnettua tuoretta timjamia tai basilikaa

1. Leikkaa liha annospaloiksi (3 x 3 cm).
2. Ruskista lihapaloja kahdessa kolmessa erässä padassa öljyssä.
3. Kuori porkkanat, selleri ja sipulit.
4. Pane porkkanaviipaleet, sellerikuutiot ja sipulit kokonaisina pataan lihapalojen kanssa.
5. Lisää tomaattimurska sekä valkoviini.
6. Kuumenna pata liedellä kiehuvaksi ja lisää mausteet.
7. Hauduta kypsäksi kannen alla 175 asteen uuninlämmössä noin 1 ½ tuntia.
8. Hienonna padan pinnalle tuoretta yrttiä.
9. Tarjoa riisin, pastan tai couscousin kanssa.

Robertin kahvilammas

Mitat yms. ovat vain ohjeellisia.

noin 3 kg:n lammaspaisti/lampaanviulu

Marinointiin:
5 dl vahvaa kahvia (mielellään kenialaista)

Pintaan:
3 tl suolaa
1 rkl kuivattua minttua
valkosipulin kynsiä

Valeluun:
n. 4 dl kahvia
hunajaa (tai sokeria)
loraus kermaa (ei mitään kevyttä)

Kastike:
4 dl paistolientä
2 rkl vehnäjauhoja + tilkka vettä
sinappia
rouhittua mustapippuria
vajaa 1 dl kermaa

1. Panee lampaan paisti muovipussiin ja kaada päälle puoli litraa vahvaa, hyvää, kylmää kahvia. Sul-je pussi ja kääntele paistia.
2. Anna lihan marinoitua vuorokauden verran, tai vähän pitempäänkin.
3. Ota paisti pussista ja hiero sen pintaan suola ja minttu.
4. Pistele lihaan viiltoja ja täytä ne kuorituilla ja lohkotuilla valkosipulin kynsillä. Maun mukaan.
5. Nosta liha uunipannulle ja pistä siihen paistomittari.
6. Ohjeessa on mainittu uunin lämpötilaksi 175 astetta.

Muuta:
Anna lihan paistua kunnes sen sisälämpötila on 80 astetta.

Valmista valelua varten kahvi.
1. Lisää siihen reilusti hunajaa ja loraus kunnon kermaa.
2. Valele lihaa paistumisen aikana vähintään viiteen kertaan. Mitä useammin viitsii, sitä parempi tu-lee.
3. Kun lihan kypsyys on mieluinen, nosta se tarjoiluvadille ja valmista kastike.
4. Valuta pannulta paistoliemi kattilaan.
5. Suurusta se kylmään veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla.
6. Mausta ja kiehauta.
7. Lisää lopuksi kerma äläkä sen jälkeen enää keittele sitä voimakkaasti.

Pääsiäisen kahvilammas

noin 2 kg:n lampaanviulu
6-8 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua rosmariinia
1 rkl suolaa
6 dl vahvaa kahvia
2,5 dl kuohukermaa
1,5 tl sokeria
(vettä)
2 dl hillosipuleita

1. Aloita viulun virttäminen jo paistamista edeltävänä iltana.
2. Leikkaa valkosipulinkynnet pitkittäin pienemmiksi ja pistele ne paistin lihassyiden väliin.
3. Hiero suola lihan pintaan, samoin rosmariini, jonka olet ensin hieronut rikki kämmeniesi välissä.
4. Laita viulu lepäämään kylmään.
5. Lämmitä uuni 275 asteiseksi.
6. Aseta viulu uunipannulle, jossa on kunnolliset reunat, ja anna sen ruskistua joka puolelta.
7. Keitä hyvää kahvia ja sekoita siihen kerma ja sokeri. (Voit valmistaa kermakahvia runsaammin-kin, jolloin saat enemmän suussa sulavaa kastiketta!)
8. Kun viulu on kauniinruskea, kaada kermakahvista noin puolet uunipannulle ja vähennä lämpö 200 asteeseen.
9. Valele viulua ahkerasti paistoliemellä ja lisää loput kahvikermasta pannulle viulua hyväillen, kun pannulla alkaa olla tilaa.
10. Kaada pannulle tässä vaiheessa myös hillosipulit. Jos paistoliemi uhkaa haihtua, lisää vettä.
11. Paista kypsäksi eli noin 2 tuntia.
12. Kypsyyden saa helposti selville tikulla: kun tikku painuu kevyesti lihaan, viulu on valmis!
13. Nosta viulu hellästi pannulta alustalle, jossa sitä on helppo leikata.
14. Kaada paistoliemi kattilaan ja tarjoa hillosipuleineen kastikkeeksi (jos maku tuntuu liian voimak-kaalta, lisää kermaa tai vettä ja kuumenna).
15. Lisukkeeksi sopivat esimerkiksi uunissa rapeiksi paistetut lohkoperunat ja keitetyt vihreät pavut.

 

Yhteistyössä