Kysymys ristiallergiaa sairastavien lasten vanhemmille

Minulla on kohta kaksi vuotias pikku poika, joka ei ole koko elämänsä aikana nukkunut yhtään yötä heräämättä vähintään kymmenen kertaa. Kesän aikana jätimme purkkiruuat pois ja siirryimme normaaliin kotiruokaan. Tämän jälkeen yöt ovat pahentuneet entuudestaan ja poikaa itkeskelee, valvoo, pyörii ja hyörii joka yö. Kaikki mahdolliset korvatulehdukset ym. on poissuljettu ja lääkärimme epäili eilisen lääkärikäynnin jälkeen ristiallergiaa. Pojalla on punaisia näppyjä poskissa ja suun ympärillä ja reagoi muutenkin siitepölyaikaan.

Kysymys kuuluu, onko kellaan vastaavia kokemuksia. Onko lapsenne valvottaneet öisin/onko heillä ollut vatsavaivoja ilman ripulia tai ummetusta. Lääkäri epäili että huonot unet voisivat liittyä vatsavaivoihin.

Miten teillä on tutkittu asiaa/diagnosoitu alleria?
 
Meillä oli/on allergioita lapsella aika runsaastikin. Meillä ne eivät näkyneet allergiatesteissä, kuten ei kaikilla lapsilla näykään. Silti osalla ne testit toimii ja näyttää allergiat. Tärkein menetelmä on edelleen välttäminen ja altistaminen ja niin allergiat on meilläkin todettu. Karsitaan ruokavaliosta epäsopivia pois ja vältetään niitä kaksi viikkoa ja testataan uudelleen ja katsotaan tuleeko eroa.

Pienillä lapsilla yleisimmät allergian aiheuttajat ovat maito, muna, kotimaiset viljat ja soija. Monet saavat oireita myös kalasta, tomaatista, mansikasta, pähkinöistä yms. Periaatteessa mille vain voi olla allerginen, meillä lapselle ei pienenä sopinut mm. peruna.

Minulla on mm. allergiaa koivuristireagoiville aineille. En voi syödä perunaa, porkkanaa yms. raakana, mutta kypsennettyinä ne käyvät. Tämä on kai vähän yleisempää isommilla ihmisillä, mutta tietysti voi olla lapsillakin. Meillä 3 v on allerginen siitepölyille, mutta ei noille kaikille ristireagoiville ruoille.
 
Kiitos vastauksesta!! :) Saanko vielä kysyä että miten teidän lapsi oireili kun aloitte epäillä allergiaa? Yritän nyt jättää pois raat kasvikset ja kivelliset hedelmät. Mietin kuitenkin tuota kananmunaa, viljoja ja maitoakin.. mutta kannattaisikohan ensin jättää jotain pois ja sen jälkeen kokeilla toista?

Varasin ajan lastenlääkärille maanantaiksi mutta en tiedä että onko siitä apua jos ne testit ei kuitenkaan ole täysin luotettavia?
 
Kannattaa tosiaan käväistä lääkärillä. Noista asioista yleensä parhaiten ymmärtää lasten allergologi tai sitten lastenlääkäri, jolla on kokemusta allergioista (kaikilla ei oikein ole) Kannattaa noista testeistä jutella lääkärin kanssa, koska osalla ne tosiaan noita allergioita näyttää.

Meillä oireet alkoi jo ihan vauvana. Imetyksellä oli ripulia. Kun siirryttiin pois imetyksestä, niin ripuli loppui (sitä ei ollut edes tavallisella korvikkeella) mutta oireeksi alkoi tulla enenevästi refluksi. Iho-oireita ei ole ollut. Refluksi näkyi meillä lähinnä sillä, että yöt olivat aina tosi risaisia ja lapsi ei viihtynyt pitkällään ollenkaan. Öisin heräili vähän väliä syömään ja joi aina vaan pari hiukkaa kerrallaan. Jossain vaiheessa alkoi olla sitten jo nielemisvaikeuksia ja ihan selkeää kipuitkua yms. kun ruokatorvi meni jo niin ärtyneeksi.
 
Varasin ajan lastenlääkärille maanantaiksi mutta en tiedä että onko siitä apua jos ne testit ei kuitenkaan ole täysin luotettavia?
meillä tehty verikoe n.1-1½v. muksulle aikanaan samoin silloin myös perus prick-ihotestit. ei mitään näkynyt. samoin tehtiin laajemmat prick-testit vähän reilu 3v. ei edelleenkään mitään näkynyt kaikki tulokset negatiiviset.

kuitenkin 2-viikkoisesta alkaen säröt yöt ja oireillut myös pepulla näppylöillä ja peppuaukon lehahtamisella, joskus kakalla. allergiaa ja astma.

täällä myös tuota refluksioireilua kunnolla alkoi tänä vuonna. nieleskelyä,röyhtäilyä,riehaa huonon olotilan takia. oli todella vaikea löytää lääkäriä, joka sitten alkoi hoitamaan refluksia. tällä hetkellä hoidossa yksityisellä allergologilla (allergia/astmalääkärit ne pari joilla käytiin ei osanneet auttaa siihen refluksiin).

ruokapäiväkirjaa on pidetty muutama vuosi. siitä ainakin jotain faktaa voi olla lääkärille esittää, että mitä on saanut ruoaksi ja mikä oli oire.
 
Kiitos vastauksistanne!! Ikävä kuulla ettei verikokeesta ja prick-testistä ole ollut apua. Toivotaan kuitenkin ettei lisää oireita tulisi enää vuosien mittaan ja lapsen vointi helpottuisi.

Tämä allergiaepäily tuli meille ihan puun takaa ja olen ihan ymmälläni asiasta ja siitä kuinka vaikeaa allergiat on selvittää. Olisin niin toivonut että joku koe olisi kertonut mikä mättää, mutta sellaista testiä ei ilmeisesti ole edes olemassa.

Täytyy kai itsekin alkaa pitää jotakin ruokapäiväkirjaa ja seurata tarkemmin pojan vointia. Peruin lastenlääkärin ajan ja sain uuden ajan allergologille, jospa hän osaisi auttaa meitä paremmin. Jospa ne yöheräilyt vähenisi edes puoleen, niin että itse uskaltaisi auton rattiin seuraavana aamuna. :|
 
weiss
Kuulosti aika samanlaiselta mitä esikoisen kanssa käytiin läpi pienempänä, tosin allergioita todettiin jo 5kk iästä. Siitepölyallergia ja astma puhkesi vajaa 2 vuotiaana. Meillä esikoinen on reagoinut koivun kanssa ristiin reagoiviin aineisiin. Lähes kaikki hedelmät ja kasvikset jouduttiin jättämään pois ruokavaliosta, peruna ja porkkana kävi kypsänä. Myös selleri, soija ja sinappi jäivät pois. Siedätyshoito on auttanut todella paljon ja nyt kun hoitoa jäljellä vajaa vuosi, niin on saatu pikkuhiljaa alkaa palauttaa poissa olleita hedelmiä ja kasviksia takaisin. Tosin prickeissä vielä peruna ja porkkana vahvoja positiivisia, mutta kypsänä ok.
Silloin kun tilanne oli pahimmillaan, n. 3-4vuotiaana, ei voinut edes koskea perunaan/porkkanaan, jouluna ei voinut lanttulaatikkoa uuniin laittaa, kun oireita tuli pelkästä hajusta. Öitä valvottiin ja välillä kuljin aika sumuverhon takana, varsinkin siitepöly ajoista on vain vähän muistikuvia. Mutta kyllä se elämä joskus voittaa, pidemmän kaavan kautta meillä, mutta jospa nyt alkais helpottaa.
Toivottavasti asiat teillä selviää ja elämä ja yöt helpottaisi arkea! Voimia! :hug:
 
Weiss Lohduttavaa kuulla että teillä on ollut samanlaista valvomista lapsen kanssa. Nyt kun ollaan mietitty aikaa taaksepäin niin muistan että kun aloitettiin kiinteät 4kk iässä niin jo silloin pojan poskiin ja leukaan tuli näppyjä. Kyselin asiaa neuvolasta mutta sain vastauksesi että kaikki on ihan normaalia. Juostiin niin usein "turhaan" Diacorissa ja aina sain vastaukseksi että "alle vuoden ikäiset lapset valvottavat, se kuuluu asiaan". Vaihdoin lääkäriasemaa Mehiläiseen, koska en enää kehdannut mennä terveen lapsen kanssa Diacoriin. Pian pienellä alkoi kuitenkin korvakierre ja unet entistä huonompia. Viimeiset 3-4 kuukautta ovat olleet ihan hirveitä ja viimeksi kaksi kuukautta sitten sain taas tutun diagnoosin, "täysin terve, vilkas poikalapsi, joten täysin normaalia että yöt on levottomia". Nyt olen kahden vuorokauden aikana jättänyt pois kaikki juurekset ja kivelliset hedelmät. Viime yö tuntui olevan jo vähän parempi ja tänään poika on syönyt enemmän kuin kaksi ruokalusikkaa puuroa. Epäilen itse että esim. porkkana on aiheuttanut suuhun kutinaa/kirvelyä ja sen takia syöminen loppunut kuin seinään.

Eli se mitä tuossa yritin kirjoittaa oli että uskon että poika on ollut jo pidempään allerginen, mutta me ei olla tajuttu sitä. Ollaan uskottu vaan että yöt paranee ja kun hampaat on puhjennut niin ruokahalukin palaa ja kaikki muuttuu aikanaan.

Oireliko teidän lapsen iho, vai oliko yöt ainoastaan rikkonaisia? Saanko kysyä että mistä olette saaneet hoitoa lapselle?
 
weiss
Tosi vaikeaa on tuo allergioiden "kiinni" saaminen välillä. Meillä on ollut helpompaa, kun on oireilut ollut monipuolisia, niin iholla kuin mahallakin. Pirkanmaalla kun asutaan niin tayssissa on hoidettu ja mielestäni hyvin on hoidettu.
Pidä pintasi, jos epäilet allergiaa. Joskus vaan saa lääkäreitäkin potkia persuuksille, että jotain tajuavat.
Omena on yksi joka helposti aiheuttaa suuhun oireilua. Meillä tuli siitä haavaumia ja suu oli pitkään tosi kipeä. Mutta yksilöllisesti nuo oireilevat.
Lapsi saattaa itekkin huomata pahan olon ja lakata jotakin syömästä, meillä kävi näin rukiin kohdalla ja sitten viljat todettiinkin positiivisiksi.
Voimia sinne tosi paljon ja haleja! Toivottavasti asiat selkiää ja elämä helpottuu omasi, mutta tietty lapsesi kohdalla! :hug: :hug:
 
Onhan se mahdollista, että allergia ei testeissä näy. Kannattaa ainakin veritestit tehdä, sillä useimmiten sieltä kyllä selviää allergiat.

Siitepöly ja pösyallergikkoni (huokaus) on myös ristiallergikko eli raaka porkkana ja hasselpähkinä aiheuttaa oireita. Jotkin muutkin syötävät. Lapsen kanssa on sovittu sinja, että saa syödä kaikkea, mutta jos jokin kutittaa, saa jättää syömättä. Hyvin on pärjätty. Lievää reagointia testeissä oli myös maidolle ja kananmunalle. Maitoa ei ole koskaan halunnut juoda, luomulaatuinen maustamaton jogurtti kelpaa ja ruuassa saa olla kananmunaa (sellaisenaan ei ole koskaan suostunut syömään kuin keltuaisin pitkin hampain).

Yksityisvastaanoton allergialääkäri on ollut hyvä ratkaisu.

Koivun siitepölyallergia toissa kesänä kuin "salama kirkkaalta taivaalta". Joitakin öitä valvoin ja kuuntelin, vieläkö henki kulkee, ennenkuin tajusin epäillä allergiaa. Oireet olivat pahat. Vuosi syötiin vahvoja vitamiini- ja kivennäis- & hivenainevalmisteita ja auttoi paljon. Viime kesänä tuhistiin ja pari viikkoa tiputeltiin silmätippoja, mutta hengitysoireita ei ollut.
 

Yhteistyössä