Kuulokoje ja kuulovamaisuus

Meillä todettiin n.puolivuotiaana keskivaikeakuulovamma. Kuulokojeet saatiin molempiin korviin 7kk iässä. Nyt lapsi 2v4kk. Lapsella perussairaus johon yleisesti kuuluu kuulovamma, joten osattiin odottaa ja pelättiin jo kokonaan kuuroksikin kun ei saatu vasteita. Mut nukutuksessa ne löytyi ja varmistui toi keskivaikeakuulovamma. Meillä vähän tukiviittomia käytössä. Ei vielä kauheasti ole suositeltu. Esinekommunikaatio on vielä tärkeäpää tässä vaiheessa...
 
Meillä kuulovamma huomattiin vasta 5-vuotiaana. Pojalla on lievä/keskivaikea kuulovamma. Sai kojeet molempiin korviin silloin 5-vuotiaana.

Ei tarvitse viittomia, tosin oppii niitä koulussa. Hän käy E2-luokkaa, jossa on vaikeammin kuulovammainen lapsi. Tämä lapsi käyttää tukiviittomia.
 
meillä kanssa havaittu vasta viisivuotiaalla, molempiin korviin kuulolaitteet. Käy normaaliopetuksessa mutta luokassa on avustaja. Nyt toisella luokalla.

Jos lapsella ei ole vakavampia ongelmia, niin kyllä siihen tottuu ja oppii pitämään sitä aika pienenä ongelmana. Mutta toki se on tärkeä huomioida ja muistaa että se aiheuttaa lapselle ongelmia aika monenlaisissa tilanteissa, eli tukea kyllä tarvitaan.
 

Yhteistyössä