Kun melkein 5v. nukkuu päiväkodissa....

  • Viestiketjun aloittaja "Vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"Vieras"
Kierre on siis valmis. Joinakin aamuina lapsi menee hoitoon 6.30 ja tottakai on väsynyt. Nukkuu siis päiväunet ja hlökunnalla vaikeuksia herättää unilta. Sitten toisena aamuna saattaa mennä vasta klo 9 hoitoon ja taas ne laittavat nukkumaan! Meillä siis kukutaan joka ilta klo 23 asti vähintään! Olen pyytänyt, että 9 aamuina eivät antaisi nukkua, mutta kaikkien on levättävä ja lapsi kuulemma nukahtaa ihan heti.... kotona ei siis vapaapäivinä (3 vp viikossa) nuku ollenkaan päikkäreitä ja ihan hyvin jaksaa. Onko muilla tällaista nukuttamis/väsyttämis -kierrettä lapsilla? Onko pk.ssa PAKKO nukkua?
 
kyllä se lepohetki on minusta hyvä olla lapsella. ja jos siinä lapsi nukahtaa, on uni silloin tarpeen.
vaikea tilanne kyllä,myönnän. mutta koittasin itse varmaan säilyttää samanlaista rytmiä kotona jatkuvasti, siis esim. vaikka mentäs myöhemmin päikkyyn niin herättäsin aikasemmin.
ajan kanssa kyllä normalisoituu varmasti.
 
"mie"
No meidän pojasta kysyttiin että nukkuuko vai eikö nuku, johon vastattiin että ei nuku enää, kun on sitten tosi vaikeeta käydä nukkumaan illalla. Asia oli selvä, eli sanoivat että ei sitten nuku, mutta kuiteskin kun pojalta kysyttiin niin kuulema nukkuu melkein joka päivä päikkärit.. Näin myös eskarissa, mikä oli miusta tosi outoa, eiks eskari ole kouluun valmistautumista?
 
josnoin
"Meillä siis kukutaan joka ilta klo 23 asti vähintään!"
No jos noin niin onkait se lapsi väsyny, meni sitte 6.30 tai 9 hoitoon.
Päiväkodissa voi se toiminta olla erilaisempaan kuin kotona (rauhallisempaa) niin pärjää sitten ilman päiväunia.
Aikusemmin lapsi nukkumaan.
 
juuh
Meillä käydään 5-vuotiaan kanssa väsytystaistelua arki-iltaisin.... Tuttu tunne siis. Minusta 30-45 min. lepo riittäisi, mutta pojan päikkärissä KAIKKI lepäävät klo 12-14. Nukkui tai ei... Ja kyllähän sinne nukahtaa aikansa pyörittyään vatsa täynnä :/ Kohta siirtyy eskariin, joka on koulun yhteydessä ja ehkä sitten saamme myös normaalit arki-illat että lapsi kävisi nukkumaan 21 mennessä... Nyt menee 23.30 asti pahimmillaan ja ennen klo 22 ei nuku koskaan paitsi viikonloppuisin...
 
"surku"
[QUOTE="Vieras";23508911]Kierre on siis valmis. Joinakin aamuina lapsi menee hoitoon 6.30 ja tottakai on väsynyt. Nukkuu siis päiväunet ja hlökunnalla vaikeuksia herättää unilta. Sitten toisena aamuna saattaa mennä vasta klo 9 hoitoon ja taas ne laittavat nukkumaan! Meillä siis kukutaan joka ilta klo 23 asti vähintään! Olen pyytänyt, että 9 aamuina eivät antaisi nukkua, mutta kaikkien on levättävä ja lapsi kuulemma nukahtaa ihan heti.... kotona ei siis vapaapäivinä (3 vp viikossa) nuku ollenkaan päikkäreitä ja ihan hyvin jaksaa. Onko muilla tällaista nukuttamis/väsyttämis -kierrettä lapsilla? Onko pk.ssa PAKKO nukkua?[/QUOTE]

Meillä 5- ja 6-vuotiaat lapset. Kumpikaan ei nuku päiväunia päiväkodissa. Päiväkotipäivä on lapsilla n. klo 8.30-15 koska porrastetaan töihin menoa miehen kanssa.

Jossain vaiheessa nuorempaa siliteltiin päivälevolla ja saattoi siihen nukahtaa. Annettiin ohjeet, että ei mielellään silittelyä ja jos nukahtaa niin saa antaa nukkua vain puolisen tuntia koska muuten menee kaikki niin pahasti sekaisin (jos nukkuu 2h päiväunet, nukahtaa illalla vasta klo 23 vaikka laitetaan sänkyyn klo 21 menn. ja herää klo 6 ja on jatkuvasti väsynyt ja kiukkuinen).

Nykyisin eivät ole pitkiin aikoihin nukahtaneet lepohetkellä. Mutta molemmat lapset valittavat lepohetkestä ja se on se ainoa asia miksi päiväkodissa ei ole kivaa.

Ymmärrän lepohetken tärkeyden varsinkin niillä lapsilla joiden hoitopäivä on pitkä. Omillenikin pieni hiljainen hetki tekee ihan hyvää, mutta tarvitseeko sen olla niin pitkä??

Kaikkia siis makuutetaan tunti ennen kuin pääse pois. Ja epäilenpä että nuorempaa pidetään hieman pitemmänkin aikaa... Nuoremman ryhmässä ei lueta satua eikä kuunnella musiikkia koska pienemmät häiriintyvät. Eli ymmärrän hyvin kuinka tylsistyttävää on maata väh. tunti hiljaa paikallaan jos ei nuku.

Ollaan ehdotettu että saisiko lepohetkellä vaikka katsella kirjaa kun puolituntia on mennyt (pienimmät tod.näk. nukahtaneet) tai voisiko isommille järjestää rauhallisen lukuhetken pienempien lepohetken aikana toisaalla ja sen jälkeen hiljaisia leikkejä - ei kuitenkaan tarvitisi montaa valvojaa eli hoitajatkin saisivat varmasti taukonsa pidettyä.

Vaan kun ei. Tuntuu tylsältä että tästä lepohetkestä halutaan pitää kynsinhampain kiinni sellaisenaan kun se on nyt.

Eskarilaista lohduttelen että koulussa ei ole lepohetkiä...
 
"vieras"
ei ne nicopetterit osaa hiiren hiljaa leikkiä kirjan lukemisesta puhumattakaan kun muut nukkuu. Niin on katsottu et kaikki saman arvoisia ja kaikki toimii samalla tavalla, ettö pää tyynyyn vaan.

Jos et halua päikkäreitä, voi valita muun hoito muodon.
 
45867yu
Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree;23508942:
Eikö kotona voisi mennä nukkumaan aikaisemmin?

Päikyissä nukutaan tai levätään. Kaikki. Kuuluu tapoihin ja päikyn rytmiin.
Ööö... Ap:lla lieni pointti nimenomaan siinä, että häntä harmittaa, kun lapsi ei mene sitten nukkumaan ennen klo 23 illalla, kun päiväkodissa laittavat nukkumaan... :)
 
onnistuit provosoimaan
[QUOTE="vieras";23509170]ei ne nicopetterit osaa hiiren hiljaa leikkiä kirjan lukemisesta puhumattakaan kun muut nukkuu. Niin on katsottu et kaikki saman arvoisia ja kaikki toimii samalla tavalla, ettö pää tyynyyn vaan.

Jos et halua päikkäreitä, voi valita muun hoito muodon.[/QUOTE]

höpöhöpö, meijän lasten entisessä päiväkodissa kaikenmaailman nicopetterit sai katsoa kirjaa lepohetkellä sen jälkeen kun satu/musiikit oli kuunneltu ja jos ei ollut nukahtanut. Isoimmat päästettiin pois 45 min. makuuttamisen jälkeen ja osasivat kyllä leikkiä hiirenhiljaisia leikkejä hienosti vaikkei meteli olisi lepohuoneeseen kuulunutkaan.

Mun mielestä tossa joustamattomuudessa haiskahtaa hoitajien laiskuus kokeilla uusia tapoja. Niin se vaan on.
 
"Kaiku"
Meillä päiväkotiin mentäessä kysyttiin nukkuuko lapsi vai ei ja kun sanottiin että ei nuku ja mielellään ei tarvitsisikaan nukkua koska silloin illat menevät väkisin tosi myöhäisiksi niin totesivat vain että selvä, näin siis toimitaan. Jokaisen oli pakko kuunnella satu nukkarissa, mutta jos ei puolessa tunnissa nukahtanut, hoitaja kävi hiljaa yksitellen hakemassa ne lapset nukkarista pois toiseen tilaan leikkimään. Sääntönä kuitenkin oli, että leikkien pitää olla rauhallisia (piirtelyä, lueskelua tms) jotta melu ei kuulu nukkariin. Minusta oli loistava systeemi ja olinkin tosi tyytyväinen heidän toimintaansa. Lapsi oli kuitenkin vasta vajaa kolmevuotias aloittaessaan, mutta ei ollut pitkään aikaan nukkunut päiväunia. Ei ole nukahtanut kertaakaan päiväkodissa.
Olen kuullut näitä parin tunnin pakkolepuutus -taisteluita lähipiiristä useammalta taholta, kun päikyssä viisivuotiaita makuutetaan tuntitolkulla nukkarissa. Pitänee olla tyytyväinen.
 
Ööö... Ap:lla lieni pointti nimenomaan siinä, että häntä harmittaa, kun lapsi ei mene sitten nukkumaan ennen klo 23 illalla, kun päiväkodissa laittavat nukkumaan... :)
No niin tietenkin, luin hätäiseen.

Mä taistelin tämän asian kanssa aikani, nuorempi varsinkin tuntui kukkuvan kovinkin myöhäiseen.
Sitten mä vain kylmästi aloin laittamaan muksut sänkyyn klo 20 illalla, nukutti tai ei.
Iltasatu ja sen jälkeen päät tyynyyn. Parina iltana oli havaittavissa vastustelua, mutta kumman äkkiä lapset tottuivat tähän.

Nykyisin nuorimmainen on päiväkodissa parina päivänä viikosta ja nukkuu siellä kunnon päiväunet. Silti menee kotona sänkyyn klo20 ja nukahtaa iltasadun jälkeen.

Meillä toimii vaikka ajattelin ettei millään voi toimia, että 'pitää' antaa valvoa niin kauan että nukuttaa.

Vois kokeilla?
 
halipupu harmaana
Päiväkoti on ryhmähoitoa, siellä ei voida huomioida kaikkien lasten yksilöllisiä tarpeita kellonaikoja myöden. Kenenkään ei ole PAKKO nukkua, mutta yleensä lepohetki on kaikissa ryhmissä ja kaikki lapset lepäävät jonkun aikaa.

Lepohetken ajan muut ryhmätilat siivotaan, hoitajat- ja kasvattajat suunnittelevat toimintaa, kirjaavat kasvatussuunnitelmia koneelle, valvovat muiden ryhmien lapsia, jotta kaikki saavat suunnitteluaikaa jne...

Omassa pk.ssa olemme miettineet kahden ryhmän yhdistämistä lepohetken ajaksi niin että toisessa huoneessa olisivat nukkujat ja toisessa kukkujat, mutta kukkujia on sen verran vähän, ettei tätä suunnitelmaa ole voitu toteuttaa ainakaan kuluvana vuonna.
 
minäkin
Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree;23510283:
No niin tietenkin, luin hätäiseen.

Mä taistelin tämän asian kanssa aikani, nuorempi varsinkin tuntui kukkuvan kovinkin myöhäiseen.
Sitten mä vain kylmästi aloin laittamaan muksut sänkyyn klo 20 illalla, nukutti tai ei.
Iltasatu ja sen jälkeen päät tyynyyn. Parina iltana oli havaittavissa vastustelua, mutta kumman äkkiä lapset tottuivat tähän.

Nykyisin nuorimmainen on päiväkodissa parina päivänä viikosta ja nukkuu siellä kunnon päiväunet. Silti menee kotona sänkyyn klo20 ja nukahtaa iltasadun jälkeen.

Meillä toimii vaikka ajattelin ettei millään voi toimia, että 'pitää' antaa valvoa niin kauan että nukuttaa.

Vois kokeilla?
Meinasin myös suositella tätä. Sänkyyn vain ja käsky pysyä siellä, vaikka kuinka näyttäisi, ettei nukuta. Aikanaan, kun olin pph:na, minulle sanoi yksi äiti, että lapsen ei saisi päivällä enää nukkua pitkään, koska illalla ei tule uni. Myöhemmin selvisi, että äiti antoi lapsen vaihdella koko illan nukkumapaikkaa... Ei kai kukaan nukahda, jos koko ajan juoksee rinkiä oman sängyn, vanhempien sängyn ja sohvan väliä. :O

Eli sänkyyn vain ja komento jäädä sinne.
 
Mä haluaisin olla kärpäsenä katossa katsomassa miten se lepohetki tulee menemään näiden meidän muksujen kanssa kun hoitoon menevät. Hoidettu kotona, nukkuvat milloin nukkuvat ja eivät todellakaan pysy sängyssä tms jos ei nukuta tai väsytä. En ymmärrä, miten niitä milloinkaan kukaan saa nukkumaan - tai edes lepäämään - jos niitä itseään ei huvita lepäillä. Nuorempi etenkin on semmoinen hepuliherttua, että karjuu taatusti muutamat 'lepohetket' niin että tienoot kaikuu. No, kaipa siellä on ennenkin ollut lapsia, jotka eivät ole tottuneet lepäämään kellon kanssa.
 
"grr"
Meillä vielä 6v nukkuu päiväkodissa olessaan. Minulla paljon vapaapäiviä ja meillä rytmi pidetään samana eli menevät nukkumaan illalla samaan aikaan, vaikka on vapaapäivä. Samoin heräävät samaan aikaan. Kotona eivät nuku päikkäreitä ja hyvin jaksavat, mutta päiväkodissa nukkuvat. erittäin hyvä, että nukkuvat, koska illat paljon helpompia kun ovat nukkuneet ja eivät ole niin yliväsyneitä, joten menevät paljon helpommin nukkumaan ja samaan aikaan kuin normaalisti. Meillä siis 6v poika ja 5v tyttö.

Minusta on hyvä, että päiväkodissa on lepohetki, vaikka tuo meidän tyttö protestoikin varsin kovasanaisesti päikkäreitä.
 
Mä haluaisin olla kärpäsenä katossa katsomassa miten se lepohetki tulee menemään näiden meidän muksujen kanssa kun hoitoon menevät. Hoidettu kotona, nukkuvat milloin nukkuvat ja eivät todellakaan pysy sängyssä tms jos ei nukuta tai väsytä. En ymmärrä, miten niitä milloinkaan kukaan saa nukkumaan - tai edes lepäämään - jos niitä itseään ei huvita lepäillä. Nuorempi etenkin on semmoinen hepuliherttua, että karjuu taatusti muutamat 'lepohetket' niin että tienoot kaikuu. No, kaipa siellä on ennenkin ollut lapsia, jotka eivät ole tottuneet lepäämään kellon kanssa.
Mä rytmitin mun lapset ennen hoitoon menoa, kävin kysymässä päiväkodista kellonajat ja sitten kotona tehtiin päiväkodin rytminmukaisesti syömiset ja nukkumiset. Lapsille oli tosi helppoa hoidossa.
 
hup
Meidän 5-vuotias nukkuu vielä joka päivä kunnon unet päiväkodissa. Minusta hyvä niin. Ihanaa kun on virkeä lapsi illalla kotona, eikä tarvitse niin hätäillä iltaunien kanssa. Sitä yhetistä aikaa kun on muutenkin niin vähän.
 
rpph
[QUOTE="mie";23508946]No meidän pojasta kysyttiin että nukkuuko vai eikö nuku, johon vastattiin että ei nuku enää, kun on sitten tosi vaikeeta käydä nukkumaan illalla. Asia oli selvä, eli sanoivat että ei sitten nuku, mutta kuiteskin kun pojalta kysyttiin niin kuulema nukkuu melkein joka päivä päikkärit.. Näin myös eskarissa, mikä oli miusta tosi outoa, eiks eskari ole kouluun valmistautumista?[/QUOTE]

Kyllä eskareissakin pidetään lepohetki, mutta harvemmin kai nukkuvat, sellaiset jotka tulevat aamulla aikaisin hoitoon menevät toiselle osastolle nukkumaan, näin ainakin meidän päiväkodissa.
 
"Hohhoijaa"
"Ollaan ehdotettu että saisiko lepohetkellä vaikka katsella kirjaa kun puolituntia on mennyt (pienimmät tod.näk. nukahtaneet) tai voisiko isommille järjestää rauhallisen lukuhetken pienempien lepohetken aikana toisaalla ja sen jälkeen hiljaisia leikkejä - ei kuitenkaan tarvitisi montaa valvojaa eli hoitajatkin saisivat varmasti taukonsa pidettyä."

Pakko kommentoida tähän, että nukkariaikana tarhantädeillä on kädet täynnä töitä. Usein on palavereja, vasukeskusteluja, paperihommia, hommia tietokoneella jne jne. Eli ei oo kyse vaan siitä että pitää saada tauot pidettyä. Ja kun niitä tätejä on yleensä ryhmässä se kolme nii tyhjästä on paha nyhjästä....
 

Yhteistyössä