Kuka on sitä mieltä että korvikevauvat on allergisempia kuin imetetyt?

  • Viestiketjun aloittaja "mmm"
  • Ensimmäinen viesti
Kolme korvikkeella ruokittua, pari kuukautta osittain imetettyä ipanaa, yhdellä on koivuallergia. Mun käsityksen mukaan myös liiallinen hössötys vauvaperheen hygieniasta ja siivouksesta näkyy allergiatilastoissa kun lapselle ei pääse kehittymään minkäänlaista bakteerikantaa eikä vastustuskykyä.

En tarkoita normaalia siivousta vaan sitä, että kaikki pinnat hangataan jollain desinfioivalla ettei kelleen tule bakteereja ja että vauvan lähellä täytyy olla suunnilleen muovihanskat ja hengitussuojain
 
vierass
Uskon, että imetyksellä on paljon enemmän positiivisia vaikutuksia kuin korvikkeella mutta omista lapsista en voi johtopäätöksiä vetää.

Toinen on lähes täysin korvikevauva ja toinen täysimetetty ja imetys jatkui yli 1vuotiaaksi ja ihan yhtä terveitä ovat olleet.

Uskon et kaikki vaikutta kaikkeen, eli imetys, geenit, tupakointi, juurikin tuo liika siivoaminen..
 
sattumaa
Ekalla puhkesi allergiat sairaalan korvikkeesta, toka ei saanu pisaraakaan maitoa vauvana ja oli terve.

Noihin vaikuttaa niin moni asia ei pelkkä korvike, että ei voi vetää oikein johtopäätöksiä yksittäisistä lapsista.
 
Meillä kolme vähän imetettyä nykyistä teiniä, joilla ei tähän mennessä ole ollut allergioita. Tytyllä on nyt viime syksystä asti ollut yskää ja välillä hengenahdistusta, jonka selvittelyt ovat menossa.
 
tutkimus, ei mielipide
Se ainakin on fakta, että matala älykkyysosamäärä estää tilastojen ja tutkimustulosten ymmärtämisen. Tässä on puolitoista sivua todistusaineistoa yllä.
 
Alice harmaana
Kumpaakaan lastani en ole imettänyt. Esikoinen on terve kuin pukki, eikä ole millekään allerginen. Kuopus on astmaatikko, atoopikko ja ruoka-aineallergikko pahimmasta päästä. Joten oman perheeni kokemuksien perusteella en usko, että imetyksellä/korvikkeen saannilla on merkitystä.
 
Vierass
Kaikki vaikuttaaa. Yksikään tekijä yksistään ei ole ole ratkaiseva. Mulla on allergisia imetettyjä lapsia. Kiinteät tosinaloitettiin jo nelikuukautisena lääkärin suosituksesta. Vellit 5- kuukautisena. Oli sekä maito- että kaura-allergia., jotka molemmat tulivat esile vasta vellien syötön aloituksen jälkeen.
 
"Kati"
Minut on täysimetetty n. vuoden ikäiseksi. Heinäallergia puhkesi n.8-9 vuotiaana(en muista tarkkaan). Oma poika on ollut sekä korvikkeella, että imetetty ja hänellä koivuallergia n. 4-vuotiaasta(muutettiin pois Espoosta alueelle, jossa paljon koivuja vuotta aiemmin).

En usko tuohon imetysjuttuun yhtään. Mun oireet on pahemmat kuin pojan.
 
vierasss
Minä ja sisarukseni kaikki täysimetettyjä noin vuoden ikään asti. Parilla meistä allergiaa, parilla suolisto-ongelmaa. Omat 2 lasta osittainimetettyjä 1-2kk ikään asti. Isommalla ei mitään allergioita ole ilmennyt, eikä kipeänä ollut kertaakaan vielä. Pienempi on vasta 3kk ja hänestä ei tietoa, erittän herkkävatsainen on kyllä. Sen aikaa mitä imetin, reagoi herkästi kaikkeen mitä olin syönyt. Imetys tosin kaatui maidon vähyyteen, mutta tuo yliherkkyyskin helpotti päätöstä lopettaa kokonaan, Toki se oli ihan vauvastakin kiinni, ei enää vaan huolinut tissiä, kun pulloon ehti tottua. Nyt on erikoiskorvikkeella ja kipuhuudot on enää satunnaisia. En usko, että olis sen terveempi ollut pelkällä imetyksellä, itse olisin ainakin joutunut todelliselle kitudieetille. Ja olen itsekin ollut ns. koliikkilapsi, vaikka tosiaan äitini imetti.
 
noup
En usko tuohon väittämään VAIKKA itselläni on täysimetetty lapsi jolla ei ole mitään allergioita ja osaimetetty lapsi joka on allerginen. Enemmän uskon perimään, täysimetetyn isä + minä ei olla allergisia millekään, osaimetetyn isä on moniallerginen...
 
En ole niin tarkkaan allergioihin perehtynyt kun eivät meidän perhettä kosketa.

Kotitutkimustuloksia voi toki vettää mihin suuntaan haluaa; meidän neljä lasta on pitkään imetettyjä eikä kenelläkään ole mitään allergioita -> imetys suojaa allergioilta tehokkaasti.

Toisaalta taas; itseäni ja viittä sisarustani ei ole imetetty juuri lain eikä kenelläkään meistä ole koskaan ollut mitään allergioita -> korvikeruokinta onkin se joka suojaa allergioilta?!?

Tai sitten nuo asiat riippuvat niin monesta tekijästä ja kun perintötekijät on kunnossa ja joitain muita asioita niin todennäköisesti vältytään allergioilta, imetettiin sitten tai ei.
 
njoo
itse olen synt -80 luvulla ja minut on rintasyötetty 1vuotiaaksi asti, itselläni on ollut lapsuusaikana seuraavat allergiat;kissa allergia,tomaatti,päärynä,sitrukset,nikkeli,koivu ja varmaan viellä jotain joka ei tulu mieleen, nykyään on nikkeli ,sitrukset ja lakt intorelanssi vaikka ei sitä voi allergiaksi laskea , sen verran voin lapsuudesta muistella että en ollut usein kipeä mutta korvatulehduksa niin paljon että on tullut kuulovaurio. esikoiseni joka nyt 1.5v sai tissi maitoa noin viikon kunnes oli pakko siirtyä korvikkeisiin, hän on sairastanut yhden korvatulehuksen ja noin 3flunssaa 1vuoden aikana, allergioita en ole viellä havainnut. äidinmaidosta saa immuniteettiä mutta en usko että sairaudet iskisivät nimenomaan korvikelapsiin.
 
"asdf"
Voi hyvänen aika mikä kysymys! :D ihan sama kuin kysyisit, että tehoaako sun mielestä antibiootti lentsuun vai ei. Eihän nämä ole mitään mielipideasioita vaan tutkimustulosten kauttahan sitä tietoa saadaan! Oletteko te tulleet hulluiksi??
 
En minä tiedä, mutta esikoinen (nyt 3v 2kk) on pääasiassa korvikkeilla kasvanut (1kk sai pumpattua maitoa) ja allergioita ei ole ja korvatulehdusta (ainakaan todettua) ei ole koskaan sairastanut. Sairastelee kyllä kausiflunssat, mutta aika vähän ja lyhyesti. Kuopus on nyt 5kk ja imetin pikkusen vajaa 3kk saa nähdä miten tuo tuosta kehittyy. Kaksi nuhaa on jo sairastanut, mutta me on käytykin 4vk iästä kerhoissakin..
 
"Sirppu"
[QUOTE="asdf";29478458]Voi hyvänen aika mikä kysymys! :D ihan sama kuin kysyisit, että tehoaako sun mielestä antibiootti lentsuun vai ei. Eihän nämä ole mitään mielipideasioita vaan tutkimustulosten kauttahan sitä tietoa saadaan! Oletteko te tulleet hulluiksi??[/QUOTE]

Ei, me emme ole tulleet hulluiksi. On vaan yritettävä elää mutu-tuntuman varassa silloin, kun luotettavan tiedon saaminen on vaikeaa. Se on minusta suuri ongelma, että monesti imetyksen terveysvaikutuksia hehkutetaan ilman viittauksia mihinkään lähteisiin tai sitten viitataan johonkin yksittäiseen (useimmiten ulkomailla tehtyyn tehtyyn tutkimukseen), jossa on saatu omaan mielipiteeseen sopivat tulokset. Tieteellisellä tutkimuksella tunnetusti saadaan täysin vastakkaisiakin tuloksia. Useiden eri tutkimusten vertailu on minusta luotettavampaa kuin yksittäiset tutkimukset. Esim. imetyksen allergialta suojaavasta vaikutuksesta olen lukenut tosi monesta ei-virallisesta paikasta ja sillä perusteella on suositeltu pitkää imetystä tai imetystä ylipäänsä, mutta ilmeisesti se ei ainakaan täysin pidä paikkaansa, ainakaan kun asiaa googlettelee suomen kielellä. Ehkä tuota väitettä ollaan vetämässä takaisin, muistaakseni ihan virallisetkin tahot käyttivät aiemmin tuota allergiakorttia. Tutkimuksissa joissa käsitellään imetyksen infektioilta suojaavaa vaikutusta, tutkimusaineisto on luullakseni monesti kerätty alhaisen hygienian maista, joissa lapsikuolleisuus on suuri ongelma ja tilanne aivan eri kuin länsimaissa.

Tässä yksi lähde:

Allerginen lapsi :: Terveyskirjasto

P.s. Minua itseäni kiinnostavat imetyksen terveysvaikutukset siitä syystä, että minulla maidon tulo ei käynnistynyt vauvan tehohoidon takia ollenkaan, enkä siten imettänyt lastani lainkaan, vaikka se oli alun perin tarkoitus. Lapsi on onneksi mitä tervein. Kannatan ehdottomasti imetystä, se on ekologinen, edullinen ja käytännöllinen tapa ruokkia vauva ja sillä on varmaan joitain terveyshyötyjäkin, mutta asiattomasta propagandasta en pidä.
 
"vieras."
^ En ole koskaan törmännyt vähääkään älylliseen lähteeseen, joka kiistäisi imetyksen edut allergioiden ehkäisyssä. Vaikka tietysti asiaan vaikuttaa imetyksen lisäksi moni muukin asia, moni niistä imetystä vahvemmin (esim. perimä), niin ei se imetyksestä merkityksetöntä tee. TÄYSimetyksen ihanteellisesta kestosta allergioiden näkökulmasta on kyllä ristiriitaista näyttöä - nykytiedon valossa on _allergioiden_ näkökulmasta eduksi maistaa muutakin kuin äidinmaitoa ennen puolen vuoden ikää, mutta se ei missään tapauksessa tarkoita että (tilastollisesti) korvike olisi allergioiden kannalta yhtä hyvä kuin imetys. Tai välttämättä että kokonaistilanteen kannalta kiinteiden aloitus ennen 6kk ikää olisi järkevää.

Ylipäätään älytön keskustelu :) Meillä on kaksi sektiolla syntynyttä, perustervettä, pitkään osittaisimetettyä, kiinteät viisikuisena aloittanutta allergiatonta lasta, eli täällä jeesustele mikään maitoa tursuileva superluomumamma. Vaikka lapseni ovatkin allergiattomia, teoriassa syntymistapa ja korvikkeen saanti ovat lisänneet heidän kohdallaan tiettyjen terveysongelmien todennäköisyyttä (tosin meidän tapauksessa alatiesynnytys tai lisämaidon antamattomuus olisi aiheuttanut todennäköisesti vakavia terveysongelmia, eli eipä ollut vaikea valinta).
 
"viola"
[QUOTE="Suvi";29478178]Ei tämä ole mikään mielipidekysymys. Ihan tutkittua tietoakin on asiasta olemassa.[/QUOTE]

Tässä suora lainaus Duodecimin lääkärin tietokannasta:

Ruoka-allergian ennaltaehkäisy
•Sairauden ennaltaehkäisy edellyttää riskiryhmän luotettavaa tunnistamista, ja ennaltaehkäisyyn pitäisi olla tehokas keino. Ruoka-aineallergiaan ei ole tehokasta ehkäisykeinoa.
•Välttämisruokavaliosta raskauden tai imetyksen aikana ei ole hyötyä ennaltaehkäisyssä.
• Imetyksen vaikutuksesta atooppisen herkistymisen ja ruoka-allergian ilmaantumiseen on ristiriitaista näyttöä. Täysimetys 4–6 kk:n ajan saattaa hieman suojata atooppisen ekseeman kehittymiseltä, mutta näyttö on ristiriitaista.
•Ei ole näyttöä siitä, että kiinteiden ruokien aloituksen siirtäminen yli 4–6 kk:n ikään vähentäisi allergiariskiä.
•Probioottiset bakteerit ovat vähentäneet atooppisen ekseeman ja IgE-välitteisen allergisen sairauden riskiä, ja niiden käytöstä saattaa olla hyötyä. Vaikutukset ovat kuitenkin kantaspesifisiä; eniten on tutkittu Lactobacillus rhamnosus GG:tä.
 
[QUOTE="asdf";29478458]Voi hyvänen aika mikä kysymys! :D ihan sama kuin kysyisit, että tehoaako sun mielestä antibiootti lentsuun vai ei. Eihän nämä ole mitään mielipideasioita vaan tutkimustulosten kauttahan sitä tietoa saadaan! Oletteko te tulleet hulluiksi??[/QUOTE]


Tässähän sulle on monta sivua konkreettisia tutkimustuloksia joissa on saatu päinvastainen tutkimustulos. Ihan suoraan kenttäoloissa testattuna.

The Tutkimukset ei ihan aina ole ainoa oikea totuus ja The Tutkimustulos riippuu usein siitä kuka tai mika taho The Tutkimuksen on tilannut. Myös se, mikä osa The Tutkimuksesta julkaistaan ja missä yhteydessä.

Hyvänä esimerkkinä jokusen vuoden takaa kananmunien terveysriskit: ensin tuli hirveä haloo että kananmunat aiheuttaa kolesterolia, älkää hyvät ihmiset syökö ainakaan keltuaista usein! Muutamaa viikkoa myöhemmin tuli uusi tutkimus jonka mukaan kananmunan ja kohonneen kolesterolin välinen yhteys onkin mitätön ja voi hyvät ihmiset, kananmunassa on tavattomasti proteiinia joten syökää ihmeessä! Toisen näistä tutkimuksista teetti kananmunan tuottajien liitto...
 

Yhteistyössä