Kuinka kauan mennyt, että losec auttaa?

Hei! Täällä jälleen yksi epätoivoinen äiti, joka ei ehdi kaikkia aikaisempia viestiketjuja lukea. Lyhykäisyydessään; 11 viikkoisella lapsellani epäillään refluksitautia, on saanut velttouskohtauksia kesken syönnin, kun on ilmeisesti niin kipeä (mahahapot tai maito nousee nieluun), täyttää kaikki refluksitaudin oireet muutoinkin. Aloitettiin kaksi päivää sitten Losec 10 mg puoli tablettia päivässä. Ph-mittaus on kahden viikon päästä ja tuo Losec täytyy lopettaa 7 vrk ennen mittausta... eli poika ehtii sitä syödä 7 vrk. Mitä kokemuksia teillä muilla on, kuinka kauan menee, että lääkkeestä on apua? Onko kenekään lapsi nukahdellut kesken syönnin tai saanut velttouskohtauksia ko. asian vuoksi. Ollaan käyty sydänfilmissä, aivosähkökäyrässä ja perusverenkokeissa, mistään ei löydy mitään vikaa. Syönti takkuaa ja on kivuliasta selvästi. Maidonaltistus tehdään, jos ph:ssa ei pulmaa. Kiitos, jos joku jaksaa vastata vaikka viiveelläkin.
 
Meillä on ollut refluksiin liittyen kaiken näköistä kummaa, joista isoimpana oli eräänlainen kouristuskohtaus. Syödessä oli lähinnä venkoilua ja otteen irrottamista koko ajan. Aivosähkökäyrät sun muut oli meidänkin lapsella kunnossa.

Meillä Losec alkoi auttamaan melko pian, ihan muutamassa päivässä huomasi eron jo selvästi. Meidän lapsella refluksi oli allergianoire ja tuota oireilua Losec ei vienyt pois, mutta helpotti oireita selvästi. Lapsi ei enää ollut Losecilla yhtä kivulias. Meidän tapauksessa refluksia ei saatu kiinni noin pian, vaan vauva oli jo vähän isompi. Losec aloitettiin n. 5 kk ikäiselle, mutta meillä annos oli paljon isompi eli 2 x 10 mg/vrk.

 
Muistatko yhtään minkä ikäinen lapsesi oli? Meillä on kyllä ihan nuo samat oireet syömisen kanssa, eli otteen irroittamista (imettäminenhän multa ei onnistunut ollenkaan, vaan piti siirtyä pulloruokintaan, jo synnärillä vauva heilutti päätä edestakaisin ja ote irtosi ja lopulta huusi nälkäänsä kurkku suorana ja kellastui). Meillä vauva on jostain syystä nämä ihme oireensa saanut aina noin kello neljän syötön yhteydessä eli kun herää päiväunilta. Huutaa ruokaa kurkku suorana, mutta sitten alkaa ihme touhuilu ja velttoilu, välillä pään viuhtominen ja syöttäminen alkaa olla minulle jo aika painajaaista. En tiedä nouseeko vatsasta entinen tavara ylös, joka sitten aiheuttaisi nuo ihmeelliset oireet. Yksi päivä kädet vipattivat ja koko pieni mies tärisi. Mutta onneksi ei noista aivosähkökäyristä löytynyt imitään ja aina tämä liittyy nimenomaan syömiseen, joten varmaan apuakin ehkä löytyy, kun jotenkin jälkille pääsee. Pojan henkihän on alkanut haista ihan putkimies johnnssonille siis todella voimakkaalle hapolle. Tämä ajoittuu lääkkeen aloittamisen ajankohtaan, mutta on kyllä ollut niin kivulias, että en osaa sanoa varmaksi tuleeko lääkkeestä vai kipeästä mahasta. Miehen mielestä poika on allerginen maidolle, mutta altistuskoe saadaan vasta ph-mittauksen jälkeen.
 
Meillä alkoi olla noita samoja oireita noihin aikoihin eli tosi tutulle kuulostaa nuo teidän oireet. Meillä vauva ei juurikaan pulautellut ja refluksi oli ns. silent versio. Itsellä on muistikuva, että ristiäisten aikaan oli jo outoa oireilua ilmassa. Meillä imetyksellä vauvan kakka oli myös löysää. Kaikilla kokeilluilla erityiskorvikkeilla ja tavallisella Nannilla kakka on aina ollut "normaalia", mutta refluksi on vaivannut enemmän tai vähemmän. Lopetin imetyksen vauvan ollessa reilut 4 kk jatkuvan ripulin takia ja siirryttiin erityiskorvikke Almironille. Silloin refluksi alkoi olla tosi vaikeaa jo ja vauvalla oli suuria imemisvaikeuksia. Kakka oli Almironilla ihan normaalia, mutta refluksi vaan paheni. Silloin oli juuri tuota tärinää, pään viuhtomista yms. Kieltäytyi myös tosi voimakkaasti pullosta ja syöttäminen oli yhtä sirkusta. Almironin ollessa korvike tehtiin ph-mittaus kai joskus ennen 5 kk ikää ja siinä löytyi selvä refluksi. Tuon jälkeen mentiin maitoaltistukseen, jossa muita oireita ei tullut. Refluksi oli siis pahana jo ennen altistusta ja ihan yhtä pahana se jatkui Nannilla ja lopputulos oli sairaalassa se, että allergiaa ei ole ja keskityttiin hoitamaan refluksia Zantacilla ja maidonsakeuttajalla. Meillä sairaalassa ei tajuttu, että allergia voi oireilla refluksilla.

Tulos ei ollut toivottu ja lapsi oli edelleen kipeä, joten vaihdettiin lopulta lääkäriä yksityiseen allergologiin. Korvikkeeksi muutettiin täysin maidoton Neocate ja refluksi alkoi melko pian helpottaa. Lääkkeeksi otettiin tehokkaampi Losec mups 10 mg x 2. Tuolla yhdistelmällä meillä alkoi tilanne vihdoin seljetä. Oudot oireet hävisivät myös.

Ennen tuota altistusta täytyy olla kaksi viikkoa maidottomalla ruokavaliolla eli käytännössä se tarkoittaa apteekista ostettavaa erityiskorviketta. Kaikille ei kuitenkaan kaikki erityiskorvikkeet sovi. Meillä allergia selvittelyt menivät siis ensiksi metsään, koska erityiskorvike oli epäsopiva ja tilanne jatkui samana tai oikeastaan jopa pahempana.

Refluksi on yleensä pahimmillaan makuuasennossa ja siksi vauva voi olla erityisen tuskainen oltuaan makuuasennossa. Monesti vauva saattaa haluta myös imeä maitoa helpottamaan ja lieventämään vatsasta nousevia happoja, mutta imeminen ei sitten onnistukaan. Ruokatorvi voi olla kipeytynyt happojen nousun vuoksi ja nieleminen sattua. Meillä vauva myös kieltäytyi enemmän epäsopivista korvikkeista. Almironia ei olisi juonut millään, mutta Neocatea joi hanakammin.

Ensi alkuun kotikonsteina voi yrittää pitää lasta pystymmässä asennossa. Kohtuu toimiva juttu on nostaa pinnasängyn päätyä muutamalla paksulla kirjalla ylemmän, jotta pääpuoli kohoaa. Meillä refluksin ollessa pahimmillaan ja ruokatorven ollessa jo ilmeisesti aika ärtynyt, paremmin upposi viileä korvike eli ei niin lämpöiseksi lämmitetty vaan paremminkin huoneen lämpöinen.

Miehesi voi olla oikeassa tuosta allergiasta, ainakin meillä se oli koko sopan takana. Refluski ja maitoallergia eivät ole välttämättä erillisiä sairauksia, vaan ne voivat olla syy ja seuraus. Jos Losec ei tunnu auttavan, kannattaa varmaan keskustella lääkärin kanssa annoksen nostamisesta ainakin siihen yhteen kokonaiseen tablettiin.

Uusimmassa Vauva-lehdessä on tosi hyvä juttu refluksista, kannattaa lukea. Se on otsikolla "Röyh ja pulp".
 
Tuli mieleen vielä noista kotikonsteista refluksin helpottamiseksi, että apteekista on saatavana ilman reseptiä maidon sakeuttajaa. Jauhetta sekoitetaan korvikkeen joukkoon ja siitä tulee sellaista kiisselimäisempää. Ideana on, että paksumpi tavara pysyisi paremmin vatsassa eikä niin herkästi nousisi ylös. Meillä oli tuo myös yhdessä vaiheessa käytössä. Sakeuttajasta on enemmän apua rakenteelliseen refluksiin. Niitä oli muistaakseni pariakin eri merkkiä saatavilla. Allergiseen vaivaan sakeuttaja ei meillä tuonut parannusta, joten sen käyttö sitten jäi. Jotkut saattavat olla myös allergisia sakeutajan aineille. Vaikka omalle lapselle siitä ei ollut apua, olen kuullut sen tuoneen helpotusta joillekin rakenteellisesta refluksista kärsiville vauvoille.
 
Meillä on melko selvä rakenteellinen refluksi 7 kk pojalla. Rajumman puoleinen pulauttelu alkoi n. 2,5 kk iässä. Kertoja saattoi olla 30-40 vrk:ssa ja yhden aterian jälkeen jopa 15 pulautusta. Juuri tuo Thick'n up maidonsakeuttaja auttaa meillä maidon sisällä pysymiseen. Gavisconia kokeilimme alussa, siitä ei ollut mitään apua. Seuraavana olisi ollut Losac, mutta meillä siis tuo sakeuttaja toimi ja toimii yhä! Jos se jossakin välissä loppuu ryöppyää taas maito ja muu ruoka siinä ohessa jopa kymmenenä oksennuskertana yhden ateria jälkeen. Seuraava kontrolli on 1 vuoden iässä ja jos oireet yhä samankaltaiset mahdollisesti edessä leikkaus, jossa mahaporttia yritetään kiristää.
 
Myös meillä käytössä maidonsakeuttaja ja Losec. Tämä yhdistelmä tuntuu toimivan nyt 1v3kk pojalle. Meillä Losec ollut käytössä kohta 2 viikkoa ja poika on kuin toinen pieni ihminen, itkuisuus ja tuskaisuus vähentyneet selvästi. On tosin alkanut nyt myös kävellä, eli on enemmän pystyasennossa --> oireet helpottuneet. Meillä Losec on kokeilussa nyt vielä kaksi viikkoa, sen jälkeen lastenkirurgille näytille joka arvioi jatkon.
 
  • Tykkää
Reactions: Nopsu

Yhteistyössä