kreetan matka

  • Viestiketjun aloittaja kyssäkaali
  • Ensimmäinen viesti
Me oltiin viime syyskuussa Kreetalla Plataniaksessa. Lapset oli silloin 3v 7kk ja 2v 4kk. Hotelli oli Tjäreborgin Santa Helena. Sitä voin suositella kaikille! Oli keittomahdollisuudet, vaikka itse ei sitä tarvittu. 600 neliön uima-allas sekä lastenallas ja mikä parasta ranta oli vieressä. Se olikin tosi hyvä lasten kanssa. Ei tarvinut raahata päivän tavaroita rannalle vaan pääsi välillä käymään hotellilla lasten kanssa sekä wcssä. Hotellissa oli myös lasten leikkialue.
Muutenkin voin suositella paikkaa lapsiperheille. Useissa ravintoloissa oli lasten leikkipaikat, sai aikuiset syödä rauhassa loppuun, muutenkin lapsista tykättiin.
Ja se mahtava Jumbo-tavaratalo on käymisen arvoinen. Se on muutama km Haniasta Plataniakseen päin. Kaksi kerrosta täynnä leluja eri-ikäisille sekä vaatteita. Ja halvalla!
Minne päin Kreetalla olette menossa? Mitä haluaisit tietää? Voin kirjoitella enemmänkin, jos vain osaan kysymyksiisi vastata.
 
Hei Mammax3! Ollaan lähössä Plataniakseen elokuussa. Mites ne ravintolahinnat siellä? Mitä maksoi syöminen neljälle??Mietin vain budjettia matkalle! Millä pelillä liikuitte? Taksilla, bussilla, autolla?? Miten sinne Jumbo-tavarataloon pääsee???
Kiitos tiedoista jo etukäteen!!!
 
Hotellimme oli vähän Plataniaksen keskustan ulkopuolella, mutta ravintolat ja kaupat alkoivat heti hotellilta ja niitähän riitti pitkin matkaa. Plataniaksen keskustaan käveltiin. Jalkakäytävät oli kapeat, joten esim. Brion tai Emmaljungan yhdistelmillä ei sovi niillä liikkumaan. Meillä oli mukana sateenvarjorattaat ja matkarattaat. Niillä sopi liikkumaan. Muutamassa kohdassa oli korkea reuna, jonka yli mies auttoi nostamaan. Mutta kulkemaan kyllä pääsi mielestäni hyvin. Hanian kaupunkiin mentiin bussilla. Hyviä uusia ilmastoituja busseja. Rahastaja auttoi laittamaan rattaat bussin alle. Lapset pääsi muistaakseni ilmaiseksi.
Haniasta kun tultiin takaisin otettiin taksi Jumboon. Se on n. 4-5 km Haniasta Plataniakseen päin. Bussillakin pääsee. Se on Haniaan päin mentäessä oikealla puolella. Neon vihreä iso rakennus, ei voi erehtyä. Bussikuskille voi sanoa, että haluaa siinä pois, niin pysähtyy oikeassa paikassa. Mekin tultiin bussilla Jumbosta takaisin Plataniakseen.
Siellä kannattaa todellakin käydä! Leluja on mielettömän paljon. Lentokentällä pois lähtiessä katoinkin, että suunnilleen joka toisella oli Jumbon pussi kädessä.

Mies muisteli, että ruokaan olisi mennyt 25-35 ?. Joskus otimme lapsille yhden yhteisen ruuan, kun eivät jaksaneet aina isoja annoksia syödä. Lisäksi aina otimme ruuan lisäksi tsatsikia (meidän suurta herkkua) ja joskus jälkiruoat. Nämä lisäsivät hintaa. Me käytimme ruokajuomana limsoja tai tuoremehua, joten muista juomista tulee sitten lisää maksua.
Päivisin syötiin lisäksi hotellihuoneessa tai hotellin ravintolassa jotain pientä suolaista. Aamupalat laitoimme itse myös. Yleensä hotellin yhteydessä olevat supermarketit ovat kalliimpia, kuin vähän matkan päässä olevat. Kannattaa katsoa hintoja, niissä voi olla paljon eroja. Plataniaksen keskusaukiolla on INKA market, siellä oli muistaakseni edullisempaa.

Hanian kaupungissa tykkäsi lapsetkin käydä, mm. Venetsialaisessa satamassa olevat hevoset olivat kivoja.

Ja suosittelen lapsille P20 aurinkorasvaa apteekista! Sitä ei tarvi laittaa kuin aamuisin ja teho riittää koko päiväksi. Eikä todellakaan pala! Joskus lisäsin varmuuden vuoksi päivällä öljyä nenään ja muihin helposti palaviin paikkoihin. Eipä tarvinnut huolehtia rasvaamisesta vähän väliä. Sai lapset rauhassa olla auringossa. Meidän pojille jäikin päällimmäisenä lomalta mieleen lämpö. Vieläkin he muistelevat, kuinka lämmintä siellä oli.

Ja lapsistahan siellä todella pidetään. Ravintolassa oltiin heti tuomassa syöttötuolia ja lapsille höpötettiin kreikaksi jotain. Meidän nuorin on todella vaalea. Ja kun hän istui peukalosuussa ja pehmoapina kainalossa rattaissa, riitti pään silittelijöitä. Poika oli vielä silloin aika ujo, niin meinasi välillä ihan hermostua.

Kivaa matkaa teille. Me odotamme syksyä 2006, jolloin pääsemme taas etelän lämpöön. Nyt on niin pieni vauva, että reissu jää väliin. Siksi onkin kiva käydä lukemassa täällä viestejä ja samalla muistella syksyä ja haaveilla tulevasta. Vastailen mielellään lisää, jos haluat vielä jotain tietää. Mihin hotelliin olette muuten menossa?
 
Hei!

Me ollaan varattu matka lokakuussa Finnmatkoilta Plataniakseen, hotelli on Caldera Bay. Jos vielä jaksaisit vastailla munkin kysymyksiini, niin olisi tosi kiva, kiitos jo etukäteen!

Halutaan lämmintä ja leppoisaa rantalomaa. Ainut mikä arveluttaa, että onko Platanias ja yleensäkin Hanian alue aivan mahdoton turistirysä? Onko siellä enää mitään alkuperäistä ja kaunista kreikkalaista?

Aiomme kyllä vuokrata ainakin muutamaksi päiväksi auton, jolloin pääsemme vähän kauemmas pienempiin kyliin. Suositteluita hienoista paikoista ja rannoista?

Knossoksen palatsi Kreetan saaren toisessa päässä taitaa olla lapsiperheelle liian kaukainen kohde? Haniastahan kyllä järjestetetään sinnekin retkiä. Onko kukaan ollut mukana? Bussimatkat lasten kanssa vähän arveluttaa, etenkin kun toinen on helposti pahoinvoivaa tyyppiä. ;)

Kumpi muuten olisi kivempi paikka majoittua Platanias vai Agia Marina? Onko Agia Marinan rannat parempia lapsille: matalampia ja vähemmän merivirtauksia? Jossakin sanottiin niin. Entä onko Agia Marina jotenkin aidompi paikka?
 
Jotkut "haukkuvat" Plataniasta turistirysäksi, mutta mielestäni, ja moniaen muidenkin, se on kiva lomapaikka. Lasten kanssa se mitä mainioin, koska kaikki palvelut ovat lähellä ja valinnan varaakin on. Syys- lokakuussa siellä ei ole turisteja enää läheskään yhtä paljon kuin kesällä. Paikka on paljon rauhallisempi. Kerran luin kreikka.netistä, kun joku oli vastannut paikkaa turistirysäksi haukkuneelle: Plataniaksessa on myös paikallista elämää. Koko alue on rakentunut alkuperäisen kylän ympärille, jossa paikalliset vieläkin asuvat, samassa kylässä turistien kanssa. Toisin on esim. Falirakissa, jossa ei asu yhtään paikallisia, vaan kylä on kuollut talvisin. Se voisi ehkä olla turistirysä, ei Platanias.
Mekin kävimme monena iltana eräässä ravintolassa syömässä, jossa joka ilta oli myös samat vanhat kreikkalaiset papatkin iltaa istumassa. Oli jotenkin kiva olla samassa paikassa heidän kanssa.

Suosittelen käymään Plataniaksen yläkylässä syömässä joku ilta ja vaikka päivälläkin. Sieltä on mahtavat näköalat ja ainakin joitakin vuosia sitten siellä vielä asui paikallisiakin. Viime kerralla ei siellä käyty. Harmi. Sinne vain on kova työ kävellä rattaiden kanssa. Moni ottaakin sinne taksin ja kävelee alas.

Hanian kaupungistakin pidän, sen vanhasta kaupungista ja venetsialaisesta satamasta. Sielläkin löytyy paljon pieniä kujia, jos vain viitsii vähän kierrellä.

Autoa emme ole koskaan vuokranneet, mutta pieniä alkuperäisiä kyliähän löytyy vaikka kuinka. Rethymnonin kaupunkikaan ei ole kaukana. Siellä olimme pari vuotta sitten ja tykkäsimme sen vanhasta kaupungista. Ja saaren länsipuolella ihan etelärannikollahan on "Kreetan malediivit" Elafonissos ja muistaakseni vielä joku toinenkin paikka (P-kirjaimella alkava, hyvin muistettu). Valkoista hiekkaa ja turkoosia vettä, ja matalaa. Siellä kannattaa ehdottomasti käydä, jos auton vuokraa. Ja bussejakin sinne menee joka päivä. Ja Plataniaksen rannoilla saattaa usein tuulla niin ettei uimaan pääse, niin silloin on hyvä käydä etelärannikolla uimassa. Siellä ei tuule!

Knossoksessa ei olla käyty, joten siitä en osaa sanoa mitään.

Plataniaksessa ollaan aina oltu, joten en osaa verrata Agia Marinan ja sen rantoja. Agia Marinahan on paljon pienempi ja rauhallisempi kylä, josta ei niin kovin pitkästi ole Plataniakseen (riippuu tietysti hotellin sijainnista). Itse tykkään Plataniaksesta, koska silloin on kaikki palvelut lähellä (varsinkin lasten kanssa kätevää), mutta kaikkihan riippuu siitä mitä lomaltaan haluaa. Merivirtauksia ei ole ollut, kun me ollaan oltu Plataniaksessa.

Plataniaksen ja Hanian välillähän on myös vesipuisto, josta lapset voivat olla kiinostuneita. Sinne pääsee myös minijunalla Plataniaksesta. Näitä junia siellä oli useita ja niillä pääsi monenlaisille retkille.

Seuraavan kerran kun me mennään lomalle, niin aion ottaa meidän 1,5 v neidille mukaan puhallettavan pienen uima-altaan. Siinä on hyvä polskutella, kun usein lastenaltaissa on liian paljon vettä näin pienelle. Myös hiekkaleluja meillä oli mukana lomalla. Muutama ämpäri ja lapio ja kuorma-autoja. Niillä lapset leikki rannalla. Ja ne kuljetettiin rattaiden alla korissa lentokoneessa. Ei tarvinut matkalaukkuun tukkia. Meillä oli myös vähän muitakin leluja lapsille mukana, näin viihtyivät lomalla. Suosittelen ottamaan mukaan ja muutama myös lentokoneeseen.

Tulipas taas juttua. Innostun aina niin, kun on puhetta lomista.
 
Sonera Plazasta löysin tuoretta tietoa Plataniaksesta sieltä juuri palanneelta. Tietoa mm. hinnoista ja auton vuokraajille kohteista. Tässä osoite: http://keskustelu.soneraplaza.fi/thread.jsp?forum=194&thread=1370931
 
Hei Mammax3, pari kysymystä vielä sinulle...Olemme lähdössä elokuun lopussa Plataniakseen, Santa Helenaan. Onko aivan mahdoton ajatus lähteä tuplarattaiden kanssa liikenteeseen? Meillä 2v. kaksospojat. Miten hotellihuoneen luovutus lähtöpäivänä? Voiko esim. lisämaksusta saada muutaman tunnin lisäaikaa? Kiitos etukäteen!
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 04.07.2005 klo 22:38 sarina kirjoitti:
Hei Mammax3, pari kysymystä vielä sinulle...Olemme lähdössä elokuun lopussa Plataniakseen, Santa Helenaan. Onko aivan mahdoton ajatus lähteä tuplarattaiden kanssa liikenteeseen? Meillä 2v. kaksospojat. Miten hotellihuoneen luovutus lähtöpäivänä? Voiko esim. lisämaksusta saada muutaman tunnin lisäaikaa? Kiitos etukäteen!
En ole kyseinen henkilö, mutta vastaanpa kuitenkin... ;)
Tuplarattailla pääsee toki kulkemaan, mutta kyllä ne varmasti jossain määrin menoa rajoittavat. Kadut ovat usein kapeita ja ennen kaikkea kaupat yms. todella ahtaita.

Hotellihuoneen luovutus on yleensä puolen päivän maissa, ja siihen pidennyksen neuvotteleminen on firma- ja hotellikohtainen kysymys. Siihen osaavat varmasti vastata parhaiten matkatoimistossa tai laittamalla sähköpostia hotelliin. :)
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 01.07.2005 klo 10:54 54630 kirjoitti:
Hei!

Me ollaan varattu matka lokakuussa Finnmatkoilta Plataniakseen, hotelli on Caldera Bay. Jos vielä jaksaisit vastailla munkin kysymyksiini, niin olisi tosi kiva, kiitos jo etukäteen!

Halutaan lämmintä ja leppoisaa rantalomaa. Ainut mikä arveluttaa, että onko Platanias ja yleensäkin Hanian alue aivan mahdoton turistirysä? Onko siellä enää mitään alkuperäistä ja kaunista kreikkalaista?

Aiomme kyllä vuokrata ainakin muutamaksi päiväksi auton, jolloin pääsemme vähän kauemmas pienempiin kyliin. Suositteluita hienoista paikoista ja rannoista?

Knossoksen palatsi Kreetan saaren toisessa päässä taitaa olla lapsiperheelle liian kaukainen kohde? Haniastahan kyllä järjestetetään sinnekin retkiä. Onko kukaan ollut mukana? Bussimatkat lasten kanssa vähän arveluttaa, etenkin kun toinen on helposti pahoinvoivaa tyyppiä. ;)

Kumpi muuten olisi kivempi paikka majoittua Platanias vai Agia Marina? Onko Agia Marinan rannat parempia lapsille: matalampia ja vähemmän merivirtauksia? Jossakin sanottiin niin. Entä onko Agia Marina jotenkin aidompi paikka?
Nooh, minä olen hiukan eri mieltä siitä turistirysä määritelmästä... Mielestäni Hanian seutu mahtuu juurikin siihen määritelmään... :whistle: Tokihan sieltäkin löytyy paikallisia ihmisiä ja elämää, mutta kyllä vuosikymmenet jatkunut turistivirta on jälkensä jättänyt. Tavallaan mammax3:n vastauksesta huomaa, ettei hän ole lomaillut saaren muissa osissa. En sano, että paikka huono olisi, mutta monin osin kaukana perinteisestä kreikkalaisesta/kreetalaisesta kuitenkin. Sopii niille, jotka haluavat tosiaan, että kaikki löytyy läheltä, eikä ole tarvettakaan sen syvemmin tutustua paikalliseen menoon kuin istumalla iltaa samassa ravintolassa paikallisten pappojen kanssa. Viihdykettä turisteille löytyy helposti joka makuun.

Monesta kohtaa saarta (idempää, etelämpää) löytyy huomattavasti aidompia, paikallisten ehdoilla eläviä kyliä, joihin kannattaa tutustua vaikkapa vuokraamalla auto, tai hyppäämällä bussista pois muualla kuin isoissa kaupungeissa. :) Siis matkaan ja pysähdys sopivalta tuntuvassa paikassa. Kaunista on missä päin vain (myös siellä Hanian seudulla)! Itse olen saarta kierrellyt aikalailla ristiin rastiin, tukikohtana itäpää, koska ystäviäni asuu siellä. Jos jaksaa, voi saaren ajaa vaikka päästä päähän, ja todeta huikeat erot länsi- ja itäpään välillä esim. luonnossa.

Eihän Knossos suinkaan toisessa päässä saarta ole Hanian seutuun nähden... Vaikka matkaa toki onkin. Me olemme tehneet retken itäpäästä, tosin omatoimisesti. Kuumana päivänä paikka oli aika kattila ja juomista kannattaa varata mukaan todella paljon, jos päätätte sinne lähteä. Yleensä kansainvälisten matkanjärjestäjien bussit ovat ihan tasokkaita ja ilmastoinnit sun muut löytyy, joten se ei sinänsä ole ongelma lastenkaan kanssa, jos vain pahoinvointi muuten pysyy aisoissa. Toisaalta suosittelisin ehkä ennemmin omatoimista käyntiä siellä, sillä matkanjärjestäjät kyllä osaavat hintaa kiskoa... :whistle: Loppujen lopuksihan Kreeta on kuitenkin melko pieni saari, eivätkä välimatkat omalla autolla ole mahdottomia.

Mutta minne sitten päädyttekin ja mitä teettekin, niin mukavaa lomaa! Kun oma mieli on avoin, nauttii matkasta aivan varmasti! B)
 
Totta on, että Plataniaksessa turisteja on. Mutta me olemme olleet siellä aina loppukaudesta syyskuun loppu puolella. Silloin niitä on huomattavasti vähemmän kuin kesällä.
Kaikki haluavat eri asioita lomalta. Itse en henkilökohtaisesti voisi kuvitellakaan lomailevani pienten lasten kanssa pienessä "aidossa" kylässä. Heidän kanssaan lomailu on huomattavasti helpompaa, kun on palveluita lähellä. Ja ei minua ainakaan ole muut ihmiset häirinneet Hanian rannikolla, ei turistit eikä paikalliset. Nimittäin paikallisia ihmisiä olen ainakin minä nähnyt lomallani, vaikka Plataniaksessa olen ollutkin. Ja näissä pikku kylissä on sitten mukava käydä vaikka vuokra-autolla ajelemassa.
Totta on etten ole saaren itä päässä ollut, vain Rethymnonissa ja Hanian rannikolla + muutama muu Kreikan saari.

Sarina: Sanoisin, että tuplarattailla on aika hankala liikkua kapeilla jalkakäytävillä Plataniaksessa. Varmasti onnistuu jotenkin, mutta hankalaa voi olla. Ja tiellähän ei voi lykätä, johtuen todella vilkkaasta liikenteestä. Jos mahdollista, kannattaa ottaa mukaan kahdet kevyemmät rattaat tai peräkkäin istuttavat tuplarattaat.
Huoneet luovutetaan yleensä klo 12. Joskus voi vuokrata loppu päiväksi ylimääräisen huoneen, jos hotellissa on sellaisia vapaana. Näitä ylimääräisiä huoneita voi kysellä hotellissa yleensä vasta lähtöä edeltävänä päivänä. Joskus olemme saaneet, mutta esim. viimeksi ei ollut mahdollisuutta siihen.

Hyvää lomaa kaikille, menette sitten Plataniakseen tai pieneen kylään!
 

Yhteistyössä