koululuokkien harppominen

Onko kokemusta kenelläkään siitä, että lapsi menee suoraan toiselle luokalle ala-asteelle, eli hyppää yhden koululuokan yli? Jos on, niin mitä syitä tälle on ollut?
Oma kuusi vuotiaamme lukee kirjoja (itse kokonaan), ymmärtää lukemansa, kirjoittaa sujuvasti,laskee yhteen, vähentää ja tekee kertolaskuja. Sos. taidoissa ei esikoulun mukaan huomautettavaa eli tulee toimeen kavereiden kanssa.
 
Yleensä vuotta aiemmin kouluun lähtevät alkuvuonna syntyneet ja koulukypsät eli noita taitoja tarvitaan, mitä luettelit lapsesikin omaavan.

Kuopuksemme on kesäkuussa syntynyt ja olisi ollut valmis lähtemään kouluun esikouluopettajien mielestä jo vuotta aiemmin, mutta me vanhemmat emme halunneet. Perusteena oli se, että lapsuus on muutenkin sen verran lyhyt, että antaa lapsen nauttia siitä niin pitkään kuin voi. Toinen vähäpätöisempi syy oli se, että myöhemmässä vaiheessa lapsia alkaa keljuttaa se, että he ovat luokkansa nuorimpia,toiset saavat esim. ajokortin aiemmin.

Fyysinen koko voi olla jollekin lapselle harmi, jos ei ole hieman ikäistään isompi lähtiessään kuusivuotiaana kouluun. Varsinkin pojalle se voi olla isokin juttu.

Toisaalta kaveriasiat voivat puoltaa pienellä koululla koulun aloittamista vuotta aiemmin.

Eikä ekaluokkalaisemme ole ainakaan nyt kärsinyt mitenkään siitä, että lähti kouluun seitsemänvuotiaana. Opettaja eriyttää taitavampia oppilaita antamalla heille haasteellisempia tehtäviä. Ja poika tuntuu nauttivan, että osaa ja saa onnistumisen kokemuksia.

Mutta jollekin lapselle ratkaisu aloittaa koulu vuotta aiemmin voi olla oikea. Asia on lapsikohtainen, mutta sitä pitää miettiä tarkkaan. Esikoulun opettajia kannattaa kuunnella ja omaa lasta. Uskon, että vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten.
 

Yhteistyössä