Kotiäiti haluaa opiskelemaan

  • Viestiketjun aloittaja opiskeluhaave
  • Ensimmäinen viesti
opiskeluhaave
Kaipailisin kokemuksia/neuvoja opiskelemaan lähdöstä vuosien kotiäitinä olon jälkeen! Haaveilen puutarha-alasta ja nyt mietityttää tuo rahapuoli. Olenko käsittänyt oikein että nykyään voi opiskella myös työmarkkinatuella, joka olisi kait isompi kuin opintotuki? Entäpäs sitten jos opiskeleisin tuolla työmarkkinatuella ja haluaisin opintolainaa olisinko oikeutettu sitä hakemaan? Vai pystyykö sitä hakemaan vain jos on opintotuella? Ja pitääkö työkkärissä niinsanotusti hyväksyttää toi opiskelemaan lähtö saadakseen tuota työmarkkinatukea?

Tämmöisiin kysymyksiin toivoisin saavani vastauksia näin aamutuimaan! Olisin kiitollinen neuvoista/kokemuksista.
 
"vvieras"
a) työmarkkinatuella ei voi opiskella
b) opintolaina on yhdistettynä opintotukeen, maksetaan joka toinen kuukausi.
c) opintotukeen on kyllä tulossa tammikuussa 2012 lapsikorotus.

itsekkin opiskelija äiti joka sitkuttaa 300€ kuussa.
 
Se on Omaehtoinen opiskelu ansiosidonnaisella päivärahalla. Työkkäri myöntää tai evää hakijakohtaisesti tuon riippuen siitä miten hyvin opiskelu tukee hakijan työllistymistä. Eli ensin katselet mikä koulu kiinnostaisi ja varaat työkkäriin ajan opiskeluja ei saa olla aloittanut ennen kuin työkkäri on antanut lausunnon (ja jos olet saanut opiskelupaikan ja työkkäri evää tuon niin saat karenssin jos et ota opiskelupaikkaa vastaan). Tuosta opintolainasta en osaa sanoa mitään. Eli ei muuta kuin työkkäriin varaamaan aikaa ja kyseölemään tarkemmin.
 
"vieras"
Työmarkkinatuella voi opiskella.
2010 on tullut mahdolliseksi työttömän työnhakijan opiskella omaehtoisessa koulutuksessa työmarkkinatuen suuruisella tuella. Sitä saa vain 2 vuotta, joten kolmannen vuoden joutuu opiskelemaan opintotuella ja lainalla, jos sellaiseen kouluun on menossa. Määrät voit tarkistaa kelan sivuilta enemmän kuin kh tuki.
Itse olen aloittamassa koulun tuolla rahalla yli 20 vuoden kotonaolon jälkeen.
 
"vieras"
Niin joo, Työkkäristä saaa tosta rahasta ja mahvollisuuksista lisätietoaa, kun ihan mihin tahansa kouluun sitä ei saanut, vaan sen jälkeen olisi sitten tarkoitus työllistyä ja pitää olla työttömänä jo ennen kouluun hakemista.
 
koulutusrahaston sivuilta
TYÖTTÖMÄN OMAEHTOISEN KOULUTUKSEN TUKI

Työtön henkilö voi tietyin ehdoin opiskella omaehtoisesti työttömyysetuutta menettämättä. Opiskelun tukemisesta on sovittava työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimiston) kanssa. Opintojen ajalta maksetaan etuutta, joka on ansiopäivärahan, peruspäivärahan tai työmarkkinatuen suuruinen. Lisäksi maksetaan ylläpitokorvausta. Ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja ylläpitokorvaus voidaan maksaa korotettuna. Työttömyyskassan jäsenille etuutta maksaa kassa, muille henkilöille Kela.

Työttömyysetuutta omaehtoisen opiskelun ajalta voi saada työtön työnhakija, jonka työnhaku on voimassa TE-toimistossa. Henkilön tulee olla vähintään 25–vuotias. Ehtona on lisäksi, että TE-toimisto on todennut koulutustarpeen ja arvioinut opiskelun parantavan henkilön ammattitaitoa ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla.

Tuettavan opiskelun tulee olla päätoimista. Työttömyysetuutta voi saada yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittamiseen, nuorille suunnattuihin lukio-opintoihin sekä opintoihin, joiden laajuus on vähintään viisi opintopistettä tai kolme opintoviikkoa opiskelukuukaudessa tai 25 tuntia viikossa.

Opintojen tulee johtaa ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon, yliopistossa tai korkeakoulussa suoritettavaan alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon tai tutkintojen osien suorittamiseen. Opinnot voivat olla myös ammatillisesta koulutuksesta tai ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain mukaista lisä- ja täydennyskoulutusta tai avointa yliopisto- tai ammattikorkeakouluopetusta.

Alemman tai ylemmän yliopistotutkinnon suorittamiseen tähtäävien opintojen tukemiseen liittyy rajoituksia. Jatkotutkintoon(lisensiaatin tai tohtorin tutkinto) johtavia opintoja ei tueta työttömyysetuudella.

Opiskelun kestolle ei ole asetettu ehtoja, mutta työttömyysetuutta maksetaan enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden. Työttömyysturvan ansio- ja peruspäivärahan enimmäismaksuaika kuluu tuetun opiskelun aikana.

Lisätietoja työttömän omaehtoisen opiskelun tukemisesta saa TE-toimistoista, työvoimahallinnon sivuilta (www.mol.fi), Työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivuilta (www.tyj.fi) tai Kelan sivuilta (www.kela.fi).
 

Yhteistyössä