TYÖTTÖMÄN OMAEHTOISEN KOULUTUKSEN TUKI
Työtön henkilö voi tietyin ehdoin opiskella omaehtoisesti työttömyysetuutta menettämättä. Opiskelun tukemisesta on sovittava työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimiston) kanssa. Opintojen ajalta maksetaan etuutta, joka on ansiopäivärahan, peruspäivärahan tai työmarkkinatuen suuruinen. Lisäksi maksetaan ylläpitokorvausta. Ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja ylläpitokorvaus voidaan maksaa korotettuna. Työttömyyskassan jäsenille etuutta maksaa kassa, muille henkilöille Kela.
Työttömyysetuutta omaehtoisen opiskelun ajalta voi saada työtön työnhakija, jonka työnhaku on voimassa TE-toimistossa. Henkilön tulee olla vähintään 25vuotias. Ehtona on lisäksi, että TE-toimisto on todennut koulutustarpeen ja arvioinut opiskelun parantavan henkilön ammattitaitoa ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla.
Tuettavan opiskelun tulee olla päätoimista. Työttömyysetuutta voi saada yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittamiseen, nuorille suunnattuihin lukio-opintoihin sekä opintoihin, joiden laajuus on vähintään viisi opintopistettä tai kolme opintoviikkoa opiskelukuukaudessa tai 25 tuntia viikossa.
Opintojen tulee johtaa ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon, yliopistossa tai korkeakoulussa suoritettavaan alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon tai tutkintojen osien suorittamiseen. Opinnot voivat olla myös ammatillisesta koulutuksesta tai ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain mukaista lisä- ja täydennyskoulutusta tai avointa yliopisto- tai ammattikorkeakouluopetusta.
Alemman tai ylemmän yliopistotutkinnon suorittamiseen tähtäävien opintojen tukemiseen liittyy rajoituksia. Jatkotutkintoon(lisensiaatin tai tohtorin tutkinto) johtavia opintoja ei tueta työttömyysetuudella.
Opiskelun kestolle ei ole asetettu ehtoja, mutta työttömyysetuutta maksetaan enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden. Työttömyysturvan ansio- ja peruspäivärahan enimmäismaksuaika kuluu tuetun opiskelun aikana.
Lisätietoja työttömän omaehtoisen opiskelun tukemisesta saa TE-toimistoista, työvoimahallinnon sivuilta (www.mol.fi), Työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivuilta (www.tyj.fi) tai Kelan sivuilta (www.kela.fi).