korvatulehdus - lääkäri ehdotti puhkaisua?

On jäänyt vähän sellainen kuva, että puhkaiseminen ei ole enää nyky-aikaa...

Meidän 11kk kossi on syönyt nyt ensimmäisen kuurinsa korvatulehdukseen (ja siis eka tulehdus). Kuuri loppui keskiviikko aamuna. Muutaman päivän päästä alkoi taas flunssaoireet ja korvien hienoinen harominen. Eilen saatiin uusi kuuri Ditrim duplo ja sitä nyt 7 pv sekä Pronaxenia kipuun ja kuumeeseen. Yksityinen lasten lääkäri sanoi, että jos ei nyt taltu niin ensi kerralla voitaisiin harkita puhkaisua. Korvat olivat huonomman näköiset nyt muutama päivä kuurin jälkeen huonomman näköiset kuin ennen ekaa kuuria. Koko korvatulehduskin paljastui meille vain pitkittyneenä yskänä..

Miten tuohon puhkaisuun yleensä suhtaudutaan? Kun olen kuullut, että ei enää nykypäivänä puhkota ja sitten lastenlääkäri näin sanoo..
 
Suora lainaus Duodecimin kirjasta "Lapsi sairastaa":

Tärykalvopisto ei enää kuulu välikorvatulehduksen rutiinihoitoon, koska siirä ei ole osoitettu olevan hyötyä taudin alkuvaiheessa. Jos lapsella kuitenkin on kova kipu korvassa, tärykalvopisto voi vähentää kipua taikurimaisen nopeasti. Joskus tärykalvopistoa tarvitaan myös, jotaa korvan eritteestä voidaan selvittää taudinaiheuttaja ja määrätä tepsivin lääke.

Eli haluisko se lääkäri mahdollisesti juurikin sitten tutkia tuon taudinaiheuttajan, jos ei nyt päällä oleva kuuri auta???
 
Meillä oli pojalla korvakierre ja tärykalvoja ei kertaakaan puhkaistu, tosin toisesta puhkesi kerran itsekseen. Käsittääkseni puhkaisua käytetään silloin jos on kehittymässä ns. liimakorva eli sitä tulehdusnestettä (tai mitä onkaan) jää korvaan ja paine siellä on kova eikä antibiootit auta.
 
Olisiko teillä mahdollisuus käydä vielä korvalääkärillä? Meillä molemmat lapset olleet pienen ikänsä korvakierteessä, kertaakaan ei ole ehdotettu tärykalvojen puhkaisua (nyt tosin molemmilla putket, mutta ei ennen niitäkään). Pitkittyneet tulehdukset hoidettu uusimalla antibioottikuuri (toki eri lääke kuin se, joka ei ensimmäisellä yrityksellä tehonnut). Vähän hakuammuntaahan se on noiden antibioottien kanssa, meillä tilanne "helppo", kun putken kautta tulevasta eritteestä saa suoraan näytteen. Olen korvalääkärimme puheista ymmärtänyt, ettei puhkaisun tosiaan nykyään katsota olevan erityisen tehokas hoitokeino. Toivottavasti ette joudu kierteeseen! Meillä myös pitkittynyt yskä oli ainoa korvatulehdusksen oire, nyt huomaa heti kun putket jommalla kummalla vuotaa. Laiha lohtu, mutta lohtu kumminkin. : )
 

Yhteistyössä