Korona niittää taas satoa: 7 vrk 96 koronakuolemaa, 14 vrk 161 kuolemaa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Koronavirus COVID-19 tilanne Suomessa
Lähde THL. Tiedot päivitetty: kuolemat 7.12.2023

Koronavirukseen kuolleet **
10 170
7 vrk: +223 (+66 %)
14 vrk: +357 (+68 %)
Ajallisesti liittyviä kuolemia 11 140
(ns. WHO-tilastointi joka vertailukelpoinen muiden maiden kanssa)

Ja nimenomaan koronakuolleita kuolintodistuksista, ja luvut päivittyvät pikku hiljaa:
**Kuolleita: Kuolemat joissa korona on merkitty kuolintodistukseen joko pääkuolinsyyksi tai myötävaikuttavaksi tekijäksi. Ajallisesti koronaan liittyviä kuolemia on enemmän. 7 vrk ja 14 vrk: muutos lisättyjen kuolemien määrässä edellisiin päivityksiin verrattuna. Kuolemat ovat voineet tapahtua ajallisesti jo paljon aikaisemmin.


Flunssa vaan vaivaa.
Tilastokeskus arvioi: Suomessa kuoli viikossa ennätysmäärä ihmisiä
Suomessa on tehty tänä syksynä synkkiä ennätyksiä.

Suomessa kuoli marraskuussa ihmisiä ennätystahtia. Kuva: Jonna Rönkä

Kuluvan vuoden viikkojen 45–47 kuolleiden määrä on ollut huomattavan korkea, Tilastokeskus tiedottaa.

Luvut ovat nousseet korkeiksi jo yhden viikon odotusajan jälkeen. Viikon 47 kuolleiden määrä viikon odotusajalla on koko pandemia-ajan korkein: 1 225. Kyseessä on marraskuun 20. päivä alkanut viikko.

Tilastokeskuksen mukaan viikkojen 45–47 lukemat päivittyvät yhä, kun lisää tietoja tallentuu väestökirjajärjestelmään.

– Jo nyt voidaan arvioida, että kuolleiden määrä viikolla 47 tulee varmasti nousemaan uuteen ennätykseen, Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo sanoo tiedotteessa.

Tämän vuoden viikko 45 oli viimeisen kolmen vuoden aikana neljäs kerta, kun yhden viikon aikana kuolleiden määrä on ylittänyt 1 400 kuolleen rajan. Aiemmin 1 400 kuolleen raja oli ylittynyt viikolla 3/2022 ja viikoilla 50-52/2022.

Viikolta 45 on nyt tilastoitu 1 411 kuolemaa, mutta tämä luku tulee Tilastokeskuksen mukaan vielä nousemaan. Kuolintiedon tallentaminen väestötietojärjestelmään on tiedotteen mukaan hidas prosessi.

Syksyn aikana varsinkin koronavirus on jälleen tehnyt tuhoaan Suomessa. Suomi nousi marraskuussa Euroopan kärkimaaksi koronakuolemissa mitattuna, kun viruksen aiheuttamia kuolemantapauksia tarkastellaan viimeisten 12 kuukauden ajalta kumulatiivisesti miljoonaa asukasta kohden.

Toki huomattavaa on, ettei Tilastokeskuksen tiedotteessa otettu kantaa ihmisten kuolinsyihin". [No eipä tietenkään..kyseessä "normaali flunssa"]
 
vierailija
Muistatko vielä koronadystopian vaiheet, piikit ja passit - miten se menikään

Kiuru hoisi STM Varhilan kanssa kolme ensimmäistä aaltoa (alkuperäinen Wuhanin, alfa ja beta) toukokuuhun 2021 asti Der Spiegel lehdenkin mukaan maailman parhaiten yli 0,5 miljoonan asukkaan maista. Kesällä 2020 tukahdutettiin Wuhanin variantti Suomesta kokonaan ja syksyllä tuli uusi kanta matkailijoiden mukana ja myöhemmin alfa joka riehui alkuvuoden 2021, myöhemmin myös betaa.

2021 kesäkuussa Pietarin EM kisaturistit päästettiin bussilasteittain maahan Kymsoten maahantulotarkastusten läpi tarkastuksetta (huom. myös HUS Lasse Lehtonen tartuttajakisaturistijoukossa) ja sieltä tullut edellisiä tarttuvampi deltavariantti tartutettiin Suomen kesän megafestareilla ihmisiin ja tästä kuolemat alkoivat lisääntyä, myös ylikuolemat. Lisäksi oppositioporvarit vaativat matkailurajoitusten ja tapahtumarajoitusten poistoa ja tähän yhtyi pian Kurvinen kepusta puhuen Britannian tyylisestä rajoitusten poistosta. Lopulta SDP saatiin painostettua mukaan ja sai taas elää ja bailata 80% rokotekattavuuteen vedoten. Kiuru oli edelleen "koronaministeri" vaikka toteutti enää muiden lepsua "piikit pelastaa" koronapolitiikkaa.

Syksyn mittaan 2021 koronakuolemat ja ylikuolleisuus kasvoivat, ja jo 2021 keväällä Orpon kokoomuksen ajamaa koronapassia alettiin vaatia myös kepun Kurvisen puolelta, jotta koronalinkobisneksiä ei tarvitsisi sulkea. Tähän myös SDP lopulta suostui ja rokotetut pääsivät levittämään loppuvuodesta 2021 koronaa kulkutaudin levitysluvalla, joka tietenkin nosti koronakuolemat ja ylikuolleisuuden entisestään. Myös entistä tarttuvampi omikronvariantti oli tullut deltavariantin rinnalle ja delta väistyi pian.

Vuoden 2022 alkupuolella Kiurun korvasi Aki Lindén, ja kokoomuksen Orpo vaati koronapassin muuttamista rokotepassiksi eli testi ei enää kelpaisi, vaan ainostaan piikit passin ehdoksi. Orpo ja kokoomus vaativat koronarokotepassia kaikille työpaikoille terveydenhuollon hoitohenkilöstön lisäksi ja myös mm. Alkon käynnin ehdoksi. Mallia he halusivat ottaa pahimmista koronapassidystopioista Kanadasta, Australiasta, Ranskasta..

Onneksi huomattiin selvästi suuren tarttuvuuden ja tartuntamäärien takia, ettei rokote estä omikronvariantin koronatartunnan saamista, sairastamista tai levittämistä ja myös rokotteen teho sairaalahoitoa, tehohoitoa ja koronakuolemaa vastaan laski koko ajan aiemmin kuvitellusta. Todellisuudessa jo deltavariantti tarttui rokotettuihin, mutta tämä tieto oli pimitetty kesästä 2021 asti rokotekattavuuden saamiseksi korkeammaksi ja jotta saatiin illuusio suojasta koronapassien perusteeksi, tarkoitushan oli pelastaa bisnekset - saada peruste pitää ne auki ja asiakkaissa passilla riehuvista epidemia-aalloista huolimatta. Näin rokotepassi- ja pakkorokotusvaateet alkoivat karista ja tolkku alkoi palata rokottamattomat syyllistäneillekin (pääosin).

Ylikuolleisuus jatkoi kuitenkin 2022 kasvuaan kuten myös koronakuolleisuus rajoitusten poiston ja tartuntamäärien räjähtämisen takia. Koronakuolemia esiintyi pääosin THL Sampo -tilastojen mukaan täyden rokotusannoksen saaneilla, olihan vanhukset ja riskityhmät rokotettu, mutta rokotteen teho ei ollut kummoinen. Koronarokotteet eivät siis tartuntojen ohella juuri auttaneet edes riskiryhmien koronakuolleisuuteen.

Nuorille ja perusterveille työikäisille, oli sitten rokotettu tai rokottamaton covid ei pääoson ollut vaarallinen saati kuolemia aiheuttava, vaikka aiemmin oli rokottamattomien osalta muuta väitetty.

Kaiken ikäisten ylikuolleisuus on kuitenkin kesästä 2021 asti noussut ja 2022 se oli suurinta sotavuosien 1944 jälkeen. Kysymys siis kuuluu, mihin työikäiset pandemian aikana kuolivat ennätyksellisesti, jos eivät kerran covidiin. Tuttu ja turvallinen lienee todennäköisin ehdokas ylikuolleisuuden aiheuttajaksi.

Mielenkiintoista nähdä, miten ylikuolleisuus näkyy vuonna 2023, laskeeko se koronakuolleisuuden laskun mukaan, kun yhä useammat sairastetut covid-tartunnat antavat jonkinasteista immuniteettia ainakin vakavia oireita vastaan ja ihmisiä koronarokotetaan vähemmän. Vai onko suuri ylikuolleisuus jatkuva normi sydän- ja verisuonitulehdusten muodossa tai immuniteetin alentumisen takia.
E1520 yhtenä ollut jo monta vuotta
 
vierailija
Ehkä jokaisen kannattaa opetella suhtautumaan kuolemaan luonnollisena osana ihmisen elämänkaarta. Kuolemat eivät lopu vaan kierto on jatkuvaa joskus enemmän ja joskus vähemmän mutta ihmisiä kuolee eikä siitä voi mikään muuttaa.
 
vierailija
Joku julkkislääkäri ehti jo viisastelemaan miksi iäkkäille ei tahdota antaa kunnon hoitoa tässäkään vaan mieluummin annetaan niiden kuolla pois. Olikohan se niin että sen mielestä hoito on kallista, se laski siihen mukaan kaikki mitä toiminnasta aiheutuu, henkilökunnan palkat, kiinteistökustannukset ja lääkkeet mm. Mutta eikö myös nuorempien potilaiden hoito aiheuta ihan samanlaisia kustannuksia?
 
vierailija
Joku julkkislääkäri ehti jo viisastelemaan miksi iäkkäille ei tahdota antaa kunnon hoitoa tässäkään vaan mieluummin annetaan niiden kuolla pois. Olikohan se niin että sen mielestä hoito on kallista, se laski siihen mukaan kaikki mitä toiminnasta aiheutuu, henkilökunnan palkat, kiinteistökustannukset ja lääkkeet mm. Mutta eikö myös nuorempien potilaiden hoito aiheuta ihan samanlaisia kustannuksia?
Aiheuttaa kyllä mutta nuoret ovat tuottavia vanhukset kuluttavia.
 
vierailija
Näin vuonna 2022

Noin 55 prosenttia Suomessa kuolleista on 80 vuotta täyttäneitä. Koronakuolemissa kuluvana vuonna tuo prosentti on ollut n 68.

Senioreilla yleisimmät kuolemansyyt ovat pääosin samat kuin muullakin väestöllä, mutta dementia ja alzheimerin tauti ovat huomattavasti yleisempiä.

Influenssa ja keuhkokuume ovat kuolemansyinä ikäihmisillä jonkin verran muuta väestöä yleisempiä.
Happosalpaajat altistavat keuhkokuumeelle
 

Yhteistyössä