Vihanneswokki ja kookosmaito (liha)
Suikalelihaa
Kukkakaalia
parsakaalia
purjoa
auringonkukan siemeniä
kesäkurpitsaa
vesikastanjaa
hunajaa
currya
kookosmaitoa
paprikajauhetta
ananasmurskaa
1. Pehmitä pilpottu purjo mikrossa vesitilkassa.
2. Laita tilkka öljyä pannulle (tai wok-pannulle).
3. Paista (liha) ja keitetyt vihannekset.
4. Lisää mausteet ja kookosmaito sekä pehmennetyt purjot.
5. Tarjoa Basmati-riisin kera.
Katkarapua kookosmaidossa
(6 annosta)
3 kpl sipulia silputtuna
öljyä
1 tl raastettua inkivääriä
1 ½ rkl curry tahnaa (Blue Dragon Green Curry Paste)
4 kpl valkosipulin kynsiä
1 purkki tomaattipyrettä
3 dl Kookosmaitoa
n. 500 g Kuorittuja katkarapuja
Basmatiriisiä keitettynä
1. Kuullota sipuli öljyssä.
2. Lisää currytahna, inkivääri ja valkosipuli.
3. Anna paistua kaksi minuuttia.
4. Lisää tomaattipyre ja kookosmaito.
5. Hauduta viisi minuuttia.
6. Katkaravut sekaan ja lämmittele hetki.
7. Tarjoile heti riisipedillä (basmati).
Kookosmaito-broilerikeitto
(4 hengelle)
2 prk kookosmaitoa
8 dl kanaliemi
2 rkl limen kuorta
2 cm:n pala inkivääriä
100 g herkkusieniä
tuoretta punaista chiliä
500 g marinoitua broileria
5-6 rkl suolaa + tilkka soijaa
4 rkl limetin mehua / sitruunaa
valkosipulia
sipulia
porkkanaa
kesäkurpitsaa
(nuudeleita)
purjoa
minimaissia
Curry-tahnaa
chiliä
1. Kuumenna kevyesti suolattu vesi.
2. Laita nuudelit turpoamaan (3 min.), valuta.
3. Viipaloi chili, poista siemenet.
4. Paloittele sieniä, jos ovat liian isoja.
5. Kaada kookosmaito ja kanaliemi kattilaan.
6. Lisää limen kuori, inkivääri ja sienet sekä chiliä maun mukaan.
7. Mausta liemi soija-suolakastikkeella varovasti - tarkista makua!
8. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.
9. Lisää ruskistetut broilerin palat.
10. Anna kiehua vielä vajaat 5 min.
11. Viimeistele keiton hapokkuus limetin mehulla ja currytahnalla.
12. Voit ripotella keiton päälle tuoretta korianterinsilppua tai persiljaa.
Kookoksella kesytetty puolukkapiirakka
1 pkt (400 g) murotaikinaa
2 pss (à 200 g) puolukoita
1 dl sokeria
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
3 kananmunaa
1/2 dl sokeria
1 1/2 tl vanilliinisokeria
1. Sekoita puolukoihin sokeri ja anna sulaa kohmeisiksi.
2. Taputtele sulanut murotaikina ison (halkaisija 28 cm) piirakkavuoan pohjalla ja reunoille ja nosta kylmään kovettumaan.
3. Sekoita kookosmaito tasaiseksi ja vatkaa joukkoon munat.
4. Mausta sokerilla ja vanilliinisokerilla.
5. Levitä puolukat piirakkapohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja kaada päälle kookosmaito-munaseos.
6. Kypsennä uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 35-40 minuutti, kunnes pohja on kypsä ja täyte hyytynyt.
7. Tarjoa jäähtyneenä jälkiruokana tai kahvipöydässä.
Intialainen liharuoka kookosmaidolla
Marinadi:
1,5 dl ruoanvalmistusjogurttia
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl jauhettua chiliä
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 rkl sitruunamehua
1 rkl öljyä
500 g porsaanlihaa kuutioina
1. Sekoita marinadinainekset keskenään hyvin.
2. Lisää joukkoon lihakuutiot.
3. Anna marinoitua noin 1 tunti.
Kastike:
3 dl kookosmaitoa
1 rkl tomaattipyrettä
2 rkl ruoanvalmistusjogurttia
1 tl jauhettua chiliä
1 tl jauhettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä hienoksi pilkottuna
1 dl vettä
3 rkl öljyä
3 kokonaista vihreää kardemummaa
1 rkl rusinoita
3 dl ruokakermaa
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
50 g mantelilastuja
2 l tomaattia koristeluun
1. Vatkaa keskenään kookosmaito, tomaattipyre, jogurtti, mausteet, valkosipuli ja vesi.
2. Kuullota kardemumma öljyssä paksupohjaisessa kattilassa
3. Kaada joukkoon kookosmaito-mausteseos ja sekoita.
4. Lisää rusinat, kerma, tuore korianteri ja mantelilastut.
5. Hauduta 5 min.
6. Ruskista marinoidut possukuutiot ja kumoa kastikkeeseen.
7. Hauduta kypsäksi.
8. Koristele ruoka tomaattisuikaleilla.
Kookosvanukas
8 dl laimennettua kookosmaitoa
5 rkl ohrakasta tai maissitärkkelystä
1 dl mantelijauhetta tai -rouhetta
maun mukaan sokeria tai ruokosokeria
1. Laimenna kookosmaito mangon säilöntäliemellä, vedellä tai maidolla.
2. Kaada kylmä liemi kattilaan.
3. Lisää tärkkelys ja mantelijauhe.
4. Sekoita pohjaa myöten kuumentaen, kunnes seos sakenee ja kiehuu hiljalleen muutaman minuutin.
5. Lisää maun mukaan sokeria.
6. Jäähdytä.
7. Jaa seos annoslaseihin.
Pinnalle:
1 tlk mangososetta (vauvanruokasose)
1 tlk (noin 400 g) säilöttyä mangoa
muutama mintunlehti
8. Levitä pintaan mangosose ja viipaloidut säilykemangot.
9. Koristele ja tarjoa haaleana tai viileänä.
Muuta:
Kaupassa on sekä kookosmaitoa että kookoskermaa. Niitäkin useammanlaisia. Tähän jälkiruokaan sopivat kaikki. Sekoita vain kookosmaito tai kerma oman makusi mukaiseksi ja annostele sekaan nestemäärään sopiva annos tärkkelystä.
Mango-kookosjäätelö
2 1/2 dl kookosmaitoa
2 dl sokeria
2 munaa
250 ml (2 1/2 dl) Alpro Cuisinea
425 g / 225 g mangoa
1 tl vaniljasokeria
1. Sekoita kookosmaito, munat ja sokeri kattilassa.
2. Kuumenna seosta koko ajan huolellisesti sekoittaen.
3. Älä päästä lientä kiehahtamaan.
4. Jäähdytä seos.
5. Soseuta mangoviipaleet.
6. Sekoita sose Alpro Cuisinen kanssa jäähtyneeseen kookosmaito-muna-sokeriliemeen.
7. Jäähdytä seos jäätelökoneessa tai pakastimessa.
8. Tarjoa vohvelien kanssa.
Intialainen kookos-kalacurry
4 hengelle
600 g vaaleaa kalaa
1½ tl suolaa
½ ps (100 g) Apetit Sipulikuutioita
2 isoa valkosipulinkynttä
1 tl currya
2 rkl tomaattisosetta
1 chilipalko
2 rkl sitruunamehua
4 dl kookosmaitoa
1 rkl öljyä paistamiseen
1. Mausta kalaa suolalla.
2. Hienonna valkosipulinkynnet.
3. Poista chilistä siemenet ja silppua se.
4. Kuumenna öljyä paistinpannussa ja ruskista kalat molemmin puolin.
5. Ota kala pois pannulta.
6. Lisää pannulle öljyä ja ruskista sipuli.
7. Lisää tomaattisose, valkosipuli, curry, chili sekä sitruunanmehu ja sekoittele pari minuuttia.
8. Lisää kookosmaito ja kiehauta koko ajan sekoittaen.
9. Laita kalat kastikkeeseen ja keitä muutama minuutti, jolloin kookosmaito sakenee.
10. Tarjoile riisin kera.
Muuta:
Kastikkeeseen saa hieman erilaista makua lisäämällä omenaa tms. hedelmää.
Grillattua naudanmaksaa ja punajuurisose-kookoskastiketta
pala naudanmaksaa
1. Poista kalvot palasta maksaa.
2. Leikkaa viipaleita ja paista kuumalla pannulla minuutti molemmin puolin kuitenkin niin,
3. että säilyy hieman punertavana sisältä.
2 punajuurta
voita paistamiseen
1/2 tlk kookosmaitoa
suolaa
pippuria
muskottia
4. Kuutioi kuorittu punajuuri pieniksi kuutioiksi.
5. Käristä hetki voissa.
6. Lisää kookosmaito.
7. Keitä kypsäksi.
8. Soseuta tehosekoittimella.
9. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla.
Kookosmaito
400 g kookoshiutaleita
4 dl kuumaa kiehuvaa vettä
1. Kaada kuuma vesi kookoshiutaleiden päälle.
2. Hauduta 1/2 tuntia. Kaada seos teho-sekoittimeen. sekoita n. 1 min.
3. Siivilöi ja purista massa.
4. Käytä heti! (Säilyy 2 vrk jääkaapissa, jos kiehautat valmiin maidon ja lisäät vähän suolaa. Jäähdytä erittäin hyvin ennen jääkaappiin laittoa!)
Kookoskastike hedelmille
4 annosta
2 dl kookoskermaa
2 dl maitoa
1 rkl perunajauhoja
1 keltuainen
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Lisäksi:
1 prk hedelmäcoctailia tai tuoreita hedelmiä
1. Vatkaa kattilassa sekaisin kookoskerma, maito, perunajauhot, keltuainen ja sokeri.
2. Kuumenna kastike kiehumapisteeseen samalla koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.
3. Älä anna kiehua.
4. Nosta kastike jäähtymään.
5. Mausta vaniljasokerilla.
6. Tarjoile kookoskastike säilyke- tai tuoreiden hedelmien kanssa.
Kookosvanukkaat
4 annosta
1 prk (165 ml) kookosmaitoa
4 rkl sokeria
2 dl maustamatonta jogurttia
2 liivatelehteä
1 limetin mehu
Lisäksi:
250 g vadelmia
1 rkl sokeria
1. Sekoita kulhossa kookosmaito, sokeri ja jogurtti.
2. Liota liivatelehtiä 5-10 minuuttia kylmässä vedessä.
3. Kuumenna kattilassa limetin mehu.
4. Liuota liivatelehdet mehuun.
5. Anna seoksen hieman jäähtyä.
6. Kaada liivateseos ohuena nauhana seokseen samalla koko ajan sekoittaen.
7. Kaada kookosseos muotteihin tai kahvikuppeihin hyytymään.
8. Anna jäähtyä kylmässä pari tuntia.
9. Kuumenna jäisiä vadelmia mikrossa tai kattilan pohjalla vain hetken aikaa niin, että ne hieman lämpenevät ja soseutuvat.
10. Mausta vadelmat sokerilla.
11. Kumoa vanukkaat tarjoilulautasille.
12. Tarjoile lämpimien vadelmien kanssa.
Kookos-juustokakut
(6 annosta)
100 g digestive-keksejä
50 g voita
0,5 dl tomusokeria
1. Murenna keksit monitoimikoneessa.
2. Pane voi ja sokeri kattilaan.
3. Sulata ne pienellä lämmöllä.
4. Anna seoksen jäähtyä hivenen.
5. Lisää joukkoon keksinmurut.
6. Ota 6 pientä korkeareunaista vuokaa.
7. Voitele ne öljyllä.
8. Painele keksiseos vuokiin ja jäähdytä.
Täyte:
4 dl kookosmaitoa
1 vaniljatanko
2 dl maitoa
4 keltuaista
1,5 dl sokeria
2 rkl liivatejauhetta
150 g mascarponea
4 rkl kookoslikööriä
1. Kaada kookosmaito ja tavallinen maito kattilaan ja vatkaa seos.
2. Lisää halkaistu vaniljatanko ja raaputa siemenet maitoon.
3. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen.
4. Nosta kattila liedeltä ja poista vaniljatanko.
5. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
6. Kaada seos kuuman kookosmaidon joukkoon ja sekoita.
7. Siirrä kattila takaisin liedelle ja kuumenna miedolla lämmöllä sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes seos paksunee.
8. Kaada seos kulhoon, peitä ja anna jäähtyä.
9. Lusikoi liivatejauhe pieneen kuumankestävään kulhoon, jossa on vettä 0,5 desiä ja anna jauheen liota kuohkeaksi.
10. Siirrä kulho vesihauteeseen, kattilan päälle.
11. Kiehauta vesi ja pidä seosta vesihauteessa, kunnes se on kirkasta.
12. Sekoita aina välillä.
13. Pane juusto toiseen kulhoon, sekoita joukkoon likööri ja yhdistä seos kookosmaito-munaseokseen.
14. Lisää joukkoon liivate ja anna seoksen jäähtyä 15 minuuttia, kunnes seos sakenee.
15. Annostele seos vuokiin ja nosta ne kylmään hyytymään kolmeksi tunniksi.
Mango-passionhedelmäkastike:
1 iso kypsä mango
1 appelsiinin mehu
1 limetin mehu
2 passionhedelmää
16. Kuori ja pilko mango.
17. Soseuta mango tehosekoittimessa.
18. Mausta se appelsiini- ja limettimehuilla.
19. Halkaise passionhedelmät ja kaavi sisukset kastikkeen joukkoon.
20. Säilytä kastiketta kylmässä ennen tarjoilua.
21. Irrota kakut varovasti vuoista ja kumoa ne tarjoilulautasille.
22. Koristele annokset hedelmäkastikkeella.
Kasviscurry
1-2 punasipulia
2-3 valkosipulin kynttä
1 vihreä thaichili
1 sitruunaruoho
1 tl kurkumaa
4 viipaletta galangaa
1-2 rkl öljyä
2-3 perunaa
3 porkkanaa
lohko keräkaalia
½ prk (a´400 g) kookosmaitoa
2 rkl soijakastiketta
100 g pitkäpapuja
3 tomaattia
Pinnalle
tuoretta korianteria
1. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi lohkoiksi.
2. Hienonna chili, sitruunaruoho ja valkosipulin kynnet.
3. Kuori ja kuutioi perunat; viipaloi kuoritut porkkanat.
4. Paloittele pavut.
5. Suikaloi kaali ja lohko tomaatit.
6. Kiehauta öljyssä sipulit, chili, kuorittu sitruunaruoho, galanga - viipaleet ja kurkuma.
7. Lisää kasariin porkkanat, perunat, kaali.
8. Kaada joukkoon kookosmaito.
9. Mausta soijakastikkeella.
10. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia.
11. Lisää pavut ja hauduta vielä noin 10 minuuttia.
12. Sekoita lopuksi joukkoon tomaattilohkot ja kuumenna pata kiehuvaksi.
13. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria hienonnettuna.
14. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
Kasvis-kookoskastike
1 sipuli tai punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl öljyä
1 iso punainen Rico paprika
1 (400 g) Rico kesäkurpitsa
1 pkt (100 g) sokeriherneen palkoja
1 pkt (100 g) minimaissin tähkiä
½ prk (a´400 g) kookosmaitoa
1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl punaista currypastaa
1-2 tl soijakastiketta
2-3 rkl hienonnettua korianteria
1. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi.
2. Hienonna valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri.
3. Paloittele paprika ja kesäkurpitsa.
4. Kiehauta paistokasarissa öljyssä ensin sipulit.
5. Sekoita joukkoon peratut sokeriherneen palot ja vinosti kahtia leikatut minimaissit.
6. Lisää paprika- ja kesäkurpitsapalat.
7. Kaada päälle kookosmaito.
8. Hauduta, kunnes vihannekset ovat juuri ja juuri kypsiä.
9. Mausta kastike inkiväärillä, soijakastikkeella ja currytahnalla.
10. Ripottele pinnalle hienonnettua korianteria.
11. Tarjoa kypsän kalan tai lihan ja keitetyn riisin kanssa.
Lihaa mummoni tapaan
neljälle hengelle
900 g fileetä tai paistia
2 rkl öljyä
nippu kevätsipuleita hienonnettuna
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 rkl soijakastiketta
suuri nippu korianteria hienonnettuna
2 tuoretta chiliä hienonnettuina
1/2 hienonnettua sitruunaruohoa (saa etnisistä kaupoista)
2 tlk (à 4 dl) kookosmaitoa
1 limetin mehu
1. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu ja ruskista lihan pinta nopeasti.
2. Ota liha pannusta pois.
3. Kuumenna öljy samassa pannussa ja paista siinä kevätsipulit, valkosipuli sekä inkivääri läpikuultaviksi ja pehmeiksi.
4. Lisää soijakastike, puolet korianterista sekä chili.
5. Valitse chilin tulisuusaste oman mieltymyksesi mukaan.
6. Jos haluat ruoasta erittäin tulista, käytä scotch bonnet -lajiketta tms..
7. Mietoon versioon sopivat siemenettömät jalapenot.
8. Pane ruskistettu liha uunipannuun.
9. Kaada päälle kuullotettu vihannesseos.
10. Lisää sitruunaruoho ja kaada kookosmaito sekä limettimehu lihan päälle.
11. Kypsennä 180 asteen uuninlämmössä 40 minuuttia.
12. Pane liha tarjoiluvadille.
13. Siivilöi kastike ja lisää siihen loppu korianteri.
14. Kaada kastike lihan päälle.
15. Tarjoa heti.
Maapähkinäkastike kookosmaidolla
120 g maapähkinätahnaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
¼ tl chilipippuria
2 dl kookosmaitoa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sitruunamehua
(halutessasi 1 dl vettä tai appelsiinimehua)
1. Kuullota silputtu sipuli öljyssä.
2. Lisää maapähkinätahna.
3. Mausta chilillä.
4. Paista pari minuuttia sekoittaen.
5. Lisää muut aineet ja kuumenna kastiketta niin, että se melkein kiehuu.
6. Tarjoa riisin kera.
Kookoscurrybroileriwokki
500 g maustamatonta broileria paloina
1 punasipuli
1 tavallinen sipuli
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 valkosipulin kynsi
100g purjoa
1 prk vesikastanjoita
3 rkl mietoa currytahnaa
1 prk kookosmaitoa
1. Paista broileri kypsäksi wokkipannussa.
2. Siirrä broileripalat pannun reunoille.
3. Lisää keskelle currytahna ja silputtu valkosipuli.
4. Paista muutamia minutteja, jotta currytahna kypsyy hyvin.
5. Lisää silputtu sipuli ja kuutioitu paprika, ja paista kypsiksi.
6. Lisää kookosmaito, purjo ja vesikastanjat.
7. Tarjoile villiriisin kanssa.
Muuta
Villiriisin voi korvata tavallisella riisillä. Samaten vesikastanjat voi jättää pois. Erilaisten sipulien ja paprikoiden tarkoituksena on tuoda ruokaan väriä, joten ne voi korvata vain yhdellä värimuodollakin.
Kookosletut
2-3 dl riisi- tai vehnäjauhoja
ripaus suolaa
6 dl kookosmaitoa
2 kananmunaa
voita paistamiseen
Banaanisalaatti:
2 kypsää banaania
puolikkaan limetin mehu
Tarjoiluun:
3 rkl kookoshiutaleita
3 rkl demerara-sokeria
puolikkaan limetin kuori tai vaniljanmakuista makusiirappia
1. Sekoita jauhot ja suola kulhossa.
2. Vatkaa joukkoon kookosmaito ja kananmunat.
3. Paista ohukaispannussa ohuita keskikokoisia tai pieniä lettuja.
4. Raasta hyvin pestyn limetin kuori.
5. Viipaloi banaanit ja kostuta limettimehulla.
6. Paahda kookoshiutaleita hetki kuivassa paistinpannussa, lisää ruokosokeri ja limetinkuoriraaste.
7. Tarjoile lämpimät ohukaiset tuoreen viipaloidun banaanin ja kookos-sokeriseoksen kera tai kaada banaaliviipaleille vaniljasiirappia.
8. Myös vanilja- ja kookosjäätelö sopivat kookoslettujen seuraksi.
Kookosbroileri
1 broilerin rintafilee/ruokailija
2 dl kookosmaitoa
mustapippurirouhetta
currya
suolaa
worcestershiresaucea
maissijauhetta
1. Paista hetki curryjauhetta kuumassa oliiviöljyssä.
2. Laita pannulle rintafileet ja paistele tiheästi käännellen, kunnes pinta on kauniin ruskea ja currya on tasaisesti pinnassa.
3. Mausta fileet vielä suolalla ja pippurilla, kaada kookosmaito joukkoon.
4. Mausta kastike lorauksella worcestershiresaucea ja jätä fileet hiljakseen hautumaan kannen alle n. 20-25 minuutiksi.
5. Riisit kypsyvät sopivasti tässä ajassa.
6. Ennen ruokailua tarkista maku, nosta fileet pois kastikkeesta ja saosta se maissi- tai perunajauhoilla (ohje löytyy pakkauksen kyljestä).
7. Kaada saostunut kastike fileiden päälle, tarjoa riisin ja salaatin kera.
Currykastike kookosmaidosta
1 tlk kookosmaitoa
1 kasvisliemikuutio
curry-maustetta
(nokare rasvaa, 1 rkl vehnäjauhoa)
1. Jos haluat kastikkeeseen hiukan paksumman koostumuksen, sulata kattilassa rasva ja sekoita vehnäjauhot siihen.
2. Kuumenna kattilassa kookosmaito, lisää kasvisliemikuutio.
3. Sekoittele (mieluiten vispaa), ettei maito pala pohjaan.
4. Lisää maitoon curry-jauhetta, kunnes se on väriltään kauniin keltaista.
5. Keitä muutama minuutti, ja kastike on valmista.
6. Tarjoa riisin ja peruna- tai juurespihvien kera.
Intialaiset katkaravut kookosmaidossa
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
0,5 l kookosmaitoa
3 rkl currya
1 rkl inkivääriä
1,5 tl suolaa
1 tl cayenne pippuria
2 rkl mango chutney
500 g kuorittuja katkarapuja
1. Pilko sipuli ja kuullota.
2. Murskaa valkosipuli ja kuullota hetken.
3. Lisää kookosmaito, inkivääri, curry, cayenne pippuri sekä mango chutney.
4. Tarkista maku ja lisää suola.
5. Kiehauta n. 5-8 min, että maut irtoavat.
6. Lisää lopuksi katkaravut.
7. Anna hautua kannen alla 2-3 min.
8. Tarjoa riisin kanssa.
9. Koristeeksi sopii esimerkiksi punaisen ja vihreän paprikan siivuja.
Intialainen broilerikastike
2 annosta
250 g broilerin fileesuikaleita
2 tl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl garam masala -mausteseosta
1/ 2 tl kurkumaa
2 dl kookosmaitoa
1 dl kanalientä
1 rkl vaaleaa kastikesuurusta
1. Ruskista ensin broilerisuikaleet pannulla.
2. Siirrä ne syrjään.
3. Lisää pannulle hieman öljyä ja kuullota siinä hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynsi.
4. Lisää mausteet ja anna niiden hetken aikaa lämmetä.
5. Lisää pannulle ruskistetut broilerisuikaleet, kookosmaito ja kanaliemi.
6. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää suurus samalla sekoittaen.
7. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä muutaman minuutin.
8. Tarjoile lisänä mangochutneytä ja keitettyä basmatiriisiä.
Muuta:
Valmiista maustekastikkeista ja -sekoituksista saat nopeasti ja vaivattomasti uusia makuelämyksiä aterioihin.
Kookos-broiskukeitto
3 broilerin rintaleikettä tai -fileetä
1 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
n. 2 cm:n pala inkivääriä raastettuna
1 tuore chili
suolaa ja pippuria
1 pieni purjo
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 prk kookosmaitoa (400 g)
7 dl kanalientä (tai 7 dl vettä ja 1 kanaliemikuutio tai 2 rkl kanafondia)
1 limetti (mehu + kuori)
1 ruukku korianteria
1. Leikkaa broilerin rintafileet suikaleiksi.
2. Jos käytät rintaleikkeitä poista ensin luut lihasta.
3. Kuori ja suikaloi valkosipuli.
4. Halkaise chili, poista siemenet ja suikaloi.
5. Kuori ja leikkaa porkkanat reilun kokoisiksi suikaleiksi.
6. Kypsennä broilerisuikaleita hetki öljyssä kattilassa.
7. Lisää joukkoon valkosipuli, chili ja raastettu inkivääri.
8. Mausta suolalla ja pippurilla.
9. Sekoittele muutama minuutti.
10. Leikkaa suikaleiksi purjo ja kesäkurpitsa, lisää kattilaan.
11. Kaada joukkoon kookosmaito ja kuuma liemi.
12. Raasta limetin kuori ja purista mehu.
13. Lisää molemmat keittoon.
14. Kuumenna ja anna maustua noin 5 minuuttia.
15. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
16. Ripottele keiton pinnalle ennen tarjoilua tuoretta korianteria.
Kasvissyöjän thaiwokki
2 valkosipulikynttä
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
1 paprika
1 porkkana
2 perunaa
noin 10 herkkusientä
1 rkl öljyä
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
1-2 dl makeaa chilikastiketta
1 limetin kuori ja mehu
1 tl inkivääriä
2 levyä nuudeleita
1. Paloittele käsitellyt kasvikset.
2. Kuumenna öljy wokissa.
3. Llisää kasvikset ja kääntele muutaman minuutin ajan.
4. Lisää kookosmaito ja mausteet.
5. Kaada kasvisseos nuudeleiden päälle.
Kirjolohivuoka kookosmaidolla
noin 1 kg kirjolohta
1 prk kookosmaitoa
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
1. Kirjolohi vuokaan.
2. Päälle suolaa, sitruunapippuria, mustapippuria, valkopippuria, rosmariinia, kookosmaito. Murskaa suppilovahverot päälle.
3. Uuniin 175:een asteeseen noin 45 minuutiksi.
4. Tarjoa perunamuusin kanssa.