Kokemuksia tai näkemyksiä asunnon ostamisesta ilman välittäjää?

No niin palstan omistusasujat ja lainafriikit! Tuli sellainen pieni vihje, että asunto, jossa ollaan vuokralla saatettaisiin myydä. Omistaja kysyi, että olisiko meillä kiinnostusta ostaa tämä kämppä. Homma saattaisi olla hyvinkin mahdollinen, asunto on mukava, tarpeisiimme sopiva (myös sijainnin puolesta) eikä tässä vuoden aikana ole tullut mitään vikojakaan ilmi.

Onko kokemusta moisesta kellään ja mitä pitäisi ottaa huomioon?

Ja kyllä, otamme asioista "oikeastikin" selvää, tässä alkutäpinöissäni vain kyselen.
 
entinen ammattilainen
Selvittäkää mitä kaikkia papereita myyjän on teille lainmukaan esitettävä ja vaatikaa että ne myös esitetään. Ottakaa kaupanvahvistaja maanimittauslaitokselta, älkää pankilta, niin homma tulee hoidettua kunnolla.
 
  • Tykkää
Reactions: ansarikukka
"Vieras vierailija"
Olen sekä ostanut että myynyt asunnon ilman välittäjää ja molemmissa tapauksissa homma sujui hyvin. Kauppakirjat on laatinut pankin lakimies. Asunto-osaketta ostaessa tai myydessä homma on suhteellisen yksinkertainen.

Teettäisin kylpyhuoneessa kosteusmittauksen. Voit laittaa ostotarjoukseen kaupan ehtoihin tuon mittauksen myyjän laskuun.
 
  • Tykkää
Reactions: ansarikukka
"isipappa"
[QUOTE="Vieras vierailija";28509458]Olen sekä ostanut että myynyt asunnon ilman välittäjää ja molemmissa tapauksissa homma sujui hyvin. Kauppakirjat on laatinut pankin lakimies. Asunto-osaketta ostaessa tai myydessä homma on suhteellisen yksinkertainen.

Teettäisin kylpyhuoneessa kosteusmittauksen. Voit laittaa ostotarjoukseen kaupan ehtoihin tuon mittauksen myyjän laskuun.[/QUOTE]

Kosteusmittaukset ja kaikenmoiset kuntotutkimukset ovat noin sadassa prosentissa tapauksia vain turhaa rahanmenoa ja huuhaata.

Edellinen kiinteistö tuli ostettua suoraan valtion kiinteistölaitoksen tarkastajalta ja sitä ennen tuli nähtyä kolminumeroinen lukumäärä kiinteistönvälittäjiä, joista ainoankaan en sallisi myydä edes vappupalloja jos asia minusta olisi kiinni.

Asunto- osakkeen ostaminen on niin simppeli asia, että siinä ei välittäjää kaivata.
 
"vieras"
Onko kyseessä osake vai kiinteistö? Osakehuoneiston ostaminen (ja myyminen) on helppoa ilman välittäjääkin. Isännöitsijälle kannattaa soittaa ja kysyä mahdollisesti tulevista remonteista jos on vanhemmasta taloyhtiöstä kyse mutta ne pitäisi kyllä tulla esille myyjän teille antamista asiakirjoistakin.
 
[QUOTE="vieras";28509808]Onko kyseessä osake vai kiinteistö? Osakehuoneiston ostaminen (ja myyminen) on helppoa ilman välittäjääkin. Isännöitsijälle kannattaa soittaa ja kysyä mahdollisesti tulevista remonteista jos on vanhemmasta taloyhtiöstä kyse mutta ne pitäisi kyllä tulla esille myyjän teille antamista asiakirjoistakin.[/QUOTE]

Asunto-osake eli ihan kerrostalokämppä.
 
"vieras"
Samat vastuut myyjällä on, vaikka ette välittäjää käytä. Ja pankissa saa hoidettua paperit lainkirjaimen mukaan oikein, sieltä saa lakimiespalvelun. Ja välittäjää halvemmaksi tulee vaikka käytte ihan ulkopuolisella lakimiehellä tekemässä kauppakirjat.

Voihan nykyinen omistaja pytää hinta-arviot parilta välittäjältä, vaikka ette palveluitaan muuten käytä. Niitä vertailette sitten alueen toteuneisiin kauppahintoihin. Nekin tiedot kun nykyisin on julkisia.
 
"vieras"
Ollaan myyty rivitalo-osake ja omakotitalo ilman välittäjää. Jälkimmäisessä pyydettiin kylläkin välittäjää laatimaan kauppakirja ja hoitamaan kaupanvahvistusasiat. Ostipa asunnon suoraan tai välittäjän kautta, niin kummassakin tapauksessa on syytä olla yhtä tarkkana. Vaikka asunto olisi välittäjän kautta myynnissä, niin silti kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään ja varmistaa, että taloyhtiön asiat ovat kunnossa. Viimeksi kun käytiin katsomassa yhtä rivitalo-osaketta ja alettiin kysellä asunnosta tarkemmin, niin välittäjä ei niihin kysymyksiin vastaillut mitään, vaan käski ottamaan isännöitsijään yhteyttä. Aika turha välikäsi välittäjä siis on asunto-osakkeen kaupassa, kun eihän sillä oikeastaan ole muuta virkaa kuin markkinointi, asunnon esittely ja hintaneuvotteluissa tarjousten välittäminen.
 
"vieras"
Sanoisin, että tossa tapauksessa kannattaa ostaa ilman muuta! Jos nyt eivät liian kovaa hintaa pyydä. Ootte kuitenkin asunnossa asuneet joten sen viat tiedätte ja tiedätte isännöitsijän, jolta saa lisää tietoa. Netistäkin näkee nykyään toteutuneita kauppahintoja, mutta tutuilta naapureilta voitte kysellä myös mitä kannattaisi maksaa.

Paperit voi tulostaa vaikka netistä ja pankissa käytte allekirjoittamassa.
 
Kiitos vastauksista! Ollaan asuttu aikuisikämme vuokralla, joten ensi kertaa ollaan liikkeellä. Ei olla mietitty asunnon ostamista lähitulevaisuudessa, mutta lainalaskurien mukaan meillä olisi tähän hyvinkin varaa myös nykyistä pienemmillä tuloilla. Pinnat täällä ei ole priimakunnossa, joten remppaa pitäisi joskus tulevaisuudessa tehdä. Naapurit on myös tosi kivoja, pitkäaikaisia asukkaita. Itselle merkkaa viihtyvyyden kannalta paljon se, että ei ole kyttääjiä tai häiriköitä.

Tämä menee nyt harkintaan, myynnillä ei kuulema ole kiire, joten ehditään tutustua asiaan tarkemmin ihan rauhassa. :)
 
"vieras"
Olen ostanut rivariasunnon suoraan myyjältä. Kauppakirjat myyjä teetti välittäjällä. Simppeli myydä suoraan mielestäni, ehkä omakotitalo on hieman mutkikkaampi, mutta en ainakaan itse koe tarvitsevani välittäjää mihinkään.
 
"vieras"
Välittäjä ei tosiaan mitään vastuuta ota, joten turha välikäsi monessa tapauksessa. Milloin talo on rakennettu? Jos on vanhempi (1960-70) niin kannattaa putkiremppa ja muut kalliit remonttijutut selvittää ettei tuu sitten yllärinä koska ne nostaa asumiskuluja paljon. (Pintojen uusimistarpeesta päättelen ettei oo ihan uusi yhtiö kyseessä). Ja jos sattuis kosteusvaurio rakenteista löytymään, siitäkin vastaa taloyhtiö. Toki se saattaa jollain tavalla vastikkeessa näkyä mutta suoraan ette joutuisi sitä maksamaan.
 

Yhteistyössä