Kokemuksia puheterapiasta?

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
vieras
Kuinka usein puheterapiassa yleensä käydään? Meillä lapsella on puheen viivästymä. Vein ensimmäisen kerran puhetarapeutille 2,5-vuotiaana, nyt lapsi on jo yli 5-vuotias. Analyysejä on tehty, mutta koskaan lapselle ei ole opetettu puheterapiassa mitään, vaikka puhe on epäselvää ja äännevirheitä paljon. Kuinka usein oma lapsesi on saanut puheterapiaa? Kerran viikossa, kerran kuukaudessa..? Ja onko puheterapiassa tehty puheharjoituksia vai pelkästään analyyseja?
 
Esikoinen kävi puheterapiassa kerran viikossa. Ovat tehneet käynneillä kaikenlaisia harjoituksia ja pelanneet pelejä yms. Onko teillä käytössä tukiviittomat? Entä onko lapsi päivähoidossa? Minusta meidän lapselle oli suurin apu puhumaan oppimisessa juuri noista.
 
Meillä on pojat käyneet terapioissa monissa kunnissa. Yhdessä kunnassa ei sitä annettu alle 5 vuotiaille, kerta tarve ei ollut niin suuri. Yhdessä kunnassa sitä sai joka viikko pienen hetken päiväkodissa, toisessa oli käynnit kerran kuussa ja nykyisessä kunnassa käynnit on (meillä) joka toinen viikko.
 
Puheterapiassa käydään niin usein kuin ammattilainen on arvioinut tarpeelliseksi. Meillä pojalla on puheen viivästymä ja kävi eka kerran 2,5 vuotiaana. Siinä käynnissä arvioitiin ja päädyttiin seurailuun, eli käydään vain n. puolen vuoden välein. On meilläkin analyysiä tehty siitä, että onko puheenymmärrys ikäisellään tasolla. Poika ymmärtää puhetta normaalisti joten lisätutkimuksiin siltä osin ei ole syytä. Terapiakäynnit ovat leikkiä, jossa terapeutti arvioi puheenkehitystä, joka meidän jäppisellä on ollut huimaa siitä asti kun korvakierre saatiin loppumaan, eli meillä tässä selvä yhteys. Olen ammattini puolesta ollut seuraamassa puheterapiaa läheltä ja ollut terapeuttien mukana kielikylvyissä ja muilla käynneillä. Uskon, että sinunkin lapsellesi puheterapia on muutakin kuin analyysia. Se, että terapeutti leikkii ja pelaa lapsesi kanssa on juuri sitä puheentuottamista mitä hän hakee, toki arvioi samalla. Puheen tuottamisessa on eri lapsilla eri ongelmia ja näillä leikkihetkillä haetaan juuri sille lapselle sopivaa tapaa oppia tuottamaan puhetta siltä osin missä on vikaa. Onko lapsesi käynyt neurologisessa tutkimuksessa.
 
vieras
Ap vastaa:
Valitettavasti en ehtinyt vastailla aikaisemmin. Pelkkiä analyysejä on tehty, ei siis opetettu mitään. Tiedän siitä, kun olen ollut itse joka kerta paikalla "tulkkina" puheterapeutille. Eli vain minä olen ymmärtänyt lapsen puhetta. Neurologisia tutkimuksia ei ole tehty, enkä usko että ne olisivat tarpeenkaan. Mutta ihmettelen vain, että minäkö tässä vain opetan puhumista ja oikeita kielen asentoja ym. ja vielä ilman ohjeita. No, mutta kysymykseni siis on, että kertoisitte omia kokemuksianne, miten usein puheterapiassa on käyty yms..
 
vieras
Meillä alkoi puheterapia 2,5-vuotiaana ja jatkui miltei 9-vuotiaaksi. Vuosittain terapiaa oli 40 h tai vähän enemmän. Nyt 11-vuotiaana meillä alkoi puheterapia uudestaan. 40 kertaa on myönnetty täksi vuodeksi. 40 kertaa on käytännössä kerran viikossa miinus loma-ajat. Meillä puheteraputti opetti nimenomaan äänteitä ja kielenasentoja ja kaikkea muutakin. Kirjaimetkin tulivat tutuksi ja arveltiin, että lapsi oppii ensin kirjoittamaan ja vasta sitten lukemaan. Oppi kuitenkin normaalijärjestyksessä ensin lukemisen ja vasta sen jälkeen kirjoittamisen.

Onhan luotettavat kuulotestit tehty, kun teillä on epäselvä puhe?
 
Hei, saanko kysyä, ,miten määritellään puheen viivästymä?
Meiän 2v6kk alkoi puhua sanoja vasta pari-kolme kuukautta sitten, nyt on sanoja ja muutamia "lauseita", joissa on 2, joskus 3 sanaa.
kun mulla ei oo tullut mieleenkään, että tarvittaisiin mitään terapiaa. Sanat hän sanoo jokseenkin oikein, mitä nyt kirjaimia puuttuu, r ja s ainakin.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Kuulotesti merkittiin uusittavaksi epäselvän tuloksen vuoksi.
Me saatiin hienot ihan normaalikuuloisen kuulokäyrät pariin kertaan, mutta testipapereissa oli rasti kohdassa epäluotettava. Niin se sitten olikin ja lopulta 5,5-vuotiaana saimme selville, että lapsella on vaikea kuulovamma. Toivottavasti pääsette pian uusintatestiin. Meillä puhe kehittyi selvästi vasta sitten, kun oli saatu kuulolaitteet käyttöön. Sitä ennen pystyin ymmärtämään lapsen puhetta vain, jos tiesin, mistä hän puhuu.
 
ap
Terminologiaa käytetään täällä netissä aika kirjavasti. Jos googlaat esim. foniatria, saat lisätietoja tarvittaessa. Jos lapsesi puhe on ymmärrettävää, ei ole mitään hätää. Varsinkin pojat oppivat puhumaan sujuvasti usein vasta 3-vuotiaana. Kielellinen erityishäiriö tarkoittaa esim. dysfasiaa tai dyspraksiaa tms., mutta puheen viivästymä on lievempi ja tarkoittaa että lapsella on runsaasti äännevirheitä eikä osaa tuottaa ymmärrettävää puhetta. Esim. r-vika on tällainen, mutta s- ja r-vika ovat yleisiä vielä 6-vuotiaillakin ja lasketaan normaaliksi.
 
äiti
Onko tillä kokeiltu tuikiviittomia tai kuvakortteja ?
Meillä kuva korteista oli iso apu tosin poikamme olis sillon 2,5-3v.
Vieläkin kaivaa joskus kortit esiin ja keksii niistä tarinoita nyt 5v.
 

Yhteistyössä