kokemuksia puheterapiasta

  • Viestiketjun aloittaja mamma mia
  • Ensimmäinen viesti
mamma mia
nyt kiinostaa asiat minkä vuoksi lapsenne on saaneet lähetteen tai olette itse hakeutuneet puheterapiaan!!! lapseni vaihtaa kirjaimia tiettyissä sanoissa esi. maito=maijo t-kirjain jää pois vaikka hän sanoo kyseisen kirjaimen sanassa poit. mistähän johtuu että jotain kirjainta ei sanota jossain sanassa vaikka se osataan sanoa?? lapseni on 2v8kk ja näistä puhejutuista oli ylimääräinen neuvolakäynti minun pyynnöstäni, neuvolatäti ei ollut huolissaan puheesta joka on kyllä aika niukkaa vain muutama kaksisanainen tulee. tarhassa on oltu enemmän huolissaan ja vähän sanoivat jos varaisin aikaa puheterapiaan. nämä puheasiatkin vähän periytyvät ja lapsen isä on ollut puheterapiassa r-kirjaimen vuoksi, voi kenties johtua siitäkin??!!
odotan innolla muiden kokemuksia joten kirjoitelkaapa.. =)
 
Me ollaan saatu kahdelle tytölle aika puhetarapiaan, kun on ollut noita kirjainten epäselvyyksiä sanoissa. Puheterapeutti sanoi, että jotkin konsonantit ovat vain niin voimakkaasti puheessa esillä, että ne tulevat sanoissa esille enemmin, kuin sanaan oikeasti kuuluva konsonantti. Mikkeli on meillä kikkeli ja maito on taito. Vanhemmalla tyttärellä ei enää juurikaan esiinny noita konsonantti muunnoksia, mutta toisaalta s ja r vielä puuttuvat aktiivisesta kielestä. S kyllä vahingossa suhahtelee.

Puheterapiassa ei siis olla oltu huolissaan, vaan on annettu kontrolliaikoja puolivuosittain ja hieman vinkkejä kotiin, millä houkutella oikeita tavuja ja konsonantteja puheeseen. :)
 
Ei kokemusta puheterapiasta, mutta meidän poika alkoi puhumaan n. 2v. On kohta 5v. ja vielä puuttuu R. Hän vaihteli myös konsonantteja vähän aikaa sitten, erityisesti omassa nimessään: akseli - ahseli ja keksi - kehsi. Meillä alkoi sanomaan sanat oikein kun jonkun aikaa välillä tavutellen sanottiin yhdessä, tuntui että poika oli vaan "laiska" eilä jaksnut vääntää hankaliksi tuntemiaan sanoja. Riippu ongelman laajudesta tietenkin, mutta kannattaa kotona kokeilla sanaleikkejä ja muita, varsinkin jos kirjaimet joita vaihdellaan, tulevat joissakin sanoissa ihan oikein.
 
Tälle edelliselle vinkiksi. Meillä täydellisesti ja aikaisin puhumaan opetelleella tyttärellä puuttui r vielä kuuden ikävuoden kynnyksellä. Neuvolassa oli patisteltu puheterapeutille jo parin vuoden ajan. En vienyt, koska tytön puheessa oli muuten kaikki kunnossa ja arvelin sen johtuvan vain laiskuudesta. R tulikin sitten puheeseen kun isä päristeli tytön kanssa yhden illan hiihtolomalla kuuden vuoden vaiheilla. Eli sen voi itsekin opettaa, jos lapsen puheessa ei ole muuta vikaa ja jos lapsi ei sano kirjainta väärin, vaan se puuttuu vain ns. laiskuudesta.
 
vaimo-otus
Meillä mummu sai 5v pojan oppimaan r kirjaimen kun harjoittelivat sanaa typerä ... Oli kai pojalla intoa opetella kun vähän " rumia " sai puhua. Naama loisti kuin Naantalin aurinko kun Äidille sitten esiteltiin opittua TY-PE-RÄ . Muutenkin meillä on poika käynyt puheterapiassa useiden puuttuvien kirjainten vuoksi k, l, s, r, v, j, jotka kaikki korvattiin t kirjaimella, joten sanakirja vielä 4 v olisi ollut vallan tarpeelllinen. Nyt pidetään taukoa 6v. neuvolaan saakka ja katsotaan siellä onko vielä tarvetta , enää kokonaan kadoksissa on vain s kirjain joka sekin kyllä suhisee, mutta käyttää ei poika vielä osaa sitä missäänm sanassa.
 

Yhteistyössä