Kertokaas mulle, miten saisi riisistä hyvää

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja ruokaa tekemässä
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
R

ruokaa tekemässä

Vieras
Paistan broilerin rintaleikkeitä uunissa ja ajattelin laittaa riisiä niitten kanssa, mutta mun riisistä tulee aina pahaa. Kuivaa ja jotenkin mautonta vaikka keitän ihan ohjeitten mukaan . Mitä siihen pitäisi laittaa mausteeksi ja miten se pitäisi tehdä, että tulisi hyvää riisiä?
 
Parasta tulee tällä yksinkertaisella reseptillä:

Tavallista pitkäjyväistä riisiä. (uncle ben's)

Mausteeksi Herbamaren luomu-kasvisliemikuutio. Siinä on pelkästään luonnollisia mausteita, ja tulee muuten hyvää! :) Noita löytyy ainakin Prismasta, varmaan muistakin kaupoista.
 
Paras on khau-niou, tahmariisi. Pestään huolella, liotetaan yön yli ja höyrytetään.

Basmatikin kelpaa, mutta tarvitsee hieman enemmän vettä keittämiseen, kuin jasmiini.

Basmatiriisit kattilaan, sitten etusormea mittana käyttäen vettä sen verran, että etusormen ollessa riisin pinnalla, kattilaan laitetaan sen verran vettä, että ekaan niveleen asti on vettä. Äh, minen osaa enää kirjoittaakaan. Teen paintilla kuvan.
 
Kiitti teille ohjeista! Nyt ei ole kun perusriisiä eli tota uncle benssiä, mutta kuullotan sen ja laitan kasvisliemikuution sinne ja currya. Seuraavalla kauppareissulla pitää hommata sitten tota basmatia, jasmiiniriisiä ja herbamarejutskaa. Jospa mustakin tulis nyt parempi kokki :D
 
kuullota riisi kattilan pohjalla vaikka sipulin (maustaa voi enemmänkin maun mukaan) kanssa ennen veden lisäämistä. sopii ihan vaikka tumman riisin keittoon. muut erikoisriisit sit tietty vähän erilailla, riippuen mitä käyttää. toisissa oma arominsa, jota ei halua peittää. toiset taas mauttomia, joten voi keittää vaikka kookosmaidolla niin tulee nam nam niin hyvää. vähän chiliä kyytipojaksi ja ei ku syömään.
 
Kiitti teille ohjeista! Nyt ei ole kun perusriisiä eli tota uncle benssiä, mutta kuullotan sen ja laitan kasvisliemikuution sinne ja currya. Seuraavalla kauppareissulla pitää hommata sitten tota basmatia, jasmiiniriisiä ja herbamarejutskaa. Jospa mustakin tulis nyt parempi kokki :D

Tsemppiä kokkailuihin. :) Noilla ohjeilla tulee taatusti hyvää. Riisi on itsessään hyvin mautonta, se vaatii aina kasvisliemikuution sinne mausteeksi. Tosin basmati- ja jasmiini voivat maistua sellaisenaankin, kun niissä on erilainen suutuntuma.
 
Hyvää tulee keittämällä jasmiiniriisiä kookosmaidossa ja vedessä ja sokerissa. Mangoviipaleiden kanssa ihanaa. Tämä on ainoa, johon voisin ehkä jopa suolaa ripauttaa...
 
Riisin ja veden voi laittaa uunivuoan pohjalle porkkanan ja sipulin ym. kanssa, kananpalat siihen päälle ja kerralla tulee valmista ja hyvää.

Riisiä on lukemattomia laatuja, samoin käyttö- ja keittotapoja. Suomessa helposti saatavilla on ns. puuroriisin (joka sekin sopii lisäkkeeksi) ja parboil-käsitellyn pitkäjyväisen ohella basmati ja jasmin. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että basmatia intialaisten ruokien kanssa ja jasmiinia kiinalaisten tai thai-ruokien kanssa. Japanilaiseen tai korealaiseen sopii esim. calrose, jota ei Suomessa ihan vähällä saa, sushi-riisinäkin myytävä tavara on sushiriisiksi huonolaatuista.

Riisi höyryttyy mukavasti, kun laittaa desin riisiä + puolitoista vettä / hlö, lisää riisit kiehuvaan veteen, hauduttaa miedolla lämmöllä KANSI KOKO AJAN KIINNI n. 15 min. Jos kantta nostaa, höyry pääsee karkuun eikä riisi enää kypsy kunnolla, jolloin joutuu lisäämään vettä ja keittämään. Jos laittaa riisiä isolle porukalle (enemmän kuin 4-5 h), veden määrää pitää vähentää hiukan, jostain syystä. Ehkä haihtumahävikillä on jotain tekemistä tämän asian kanssa.

Basmatiriisiin (toki muihinkin) saa vaihtelua paahtamalla muutaman sarviapilan siemenen öljyssä. Paahtuminen jatkuu vielä hetken senkin jälkeen, kun olet nostanut kattilan liedeltä, joten ole varovainen! Kurkumaa sitten sekaan ja riisi ja vesi höyrytetään edellä kuvatulla tapaa. Sopii intialaisten ruokien lisäkkeeksi, jotka ovat yllättävän helppotekoisia, jos vain löytyy marketista oikeanlaiset mausteet. Katso vaikka googlesta!
 

Yhteistyössä