Riisin ja veden voi laittaa uunivuoan pohjalle porkkanan ja sipulin ym. kanssa, kananpalat siihen päälle ja kerralla tulee valmista ja hyvää.
Riisiä on lukemattomia laatuja, samoin käyttö- ja keittotapoja. Suomessa helposti saatavilla on ns. puuroriisin (joka sekin sopii lisäkkeeksi) ja parboil-käsitellyn pitkäjyväisen ohella basmati ja jasmin. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että basmatia intialaisten ruokien kanssa ja jasmiinia kiinalaisten tai thai-ruokien kanssa. Japanilaiseen tai korealaiseen sopii esim. calrose, jota ei Suomessa ihan vähällä saa, sushi-riisinäkin myytävä tavara on sushiriisiksi huonolaatuista.
Riisi höyryttyy mukavasti, kun laittaa desin riisiä + puolitoista vettä / hlö, lisää riisit kiehuvaan veteen, hauduttaa miedolla lämmöllä KANSI KOKO AJAN KIINNI n. 15 min. Jos kantta nostaa, höyry pääsee karkuun eikä riisi enää kypsy kunnolla, jolloin joutuu lisäämään vettä ja keittämään. Jos laittaa riisiä isolle porukalle (enemmän kuin 4-5 h), veden määrää pitää vähentää hiukan, jostain syystä. Ehkä haihtumahävikillä on jotain tekemistä tämän asian kanssa.
Basmatiriisiin (toki muihinkin) saa vaihtelua paahtamalla muutaman sarviapilan siemenen öljyssä. Paahtuminen jatkuu vielä hetken senkin jälkeen, kun olet nostanut kattilan liedeltä, joten ole varovainen! Kurkumaa sitten sekaan ja riisi ja vesi höyrytetään edellä kuvatulla tapaa. Sopii intialaisten ruokien lisäkkeeksi, jotka ovat yllättävän helppotekoisia, jos vain löytyy marketista oikeanlaiset mausteet. Katso vaikka googlesta!