Kellä siisti koti???

  • Viestiketjun aloittaja Yhden äitee
  • Ensimmäinen viesti
Yhden äitee
Kuinka te leikki-ikäisten vanhemmat saatte pysymään kodin edes suht siistinä. Meillä vain YKSI 4 v tyttö, mutta aivan mahdoton sekottamaan. On ollut siitä asti kun sai jalat alleen. Vaatekerta vaihdetaan illan aikana niin monta kertaa ettei perässä pysy ja se vaatemytty putoaa milloin minnekin (150m2) lattialle ja otetaan uutta. Tavarat levitellään pitkin kämppää. Sanon asiasta ainakin miljoona kertaa, isäntää ei haittaa vaikka koti on kuin pommin jäljiltä, perustelee vaan että sehän on vasta 4v.
 

Meillä on kyllä suht pienestä jo opeteltu siihen, että tavaroita kerätään pois sitä myöten kun leikit on loppu. Samoin jos vaatteita vaihdellaan, niin ne laitetaan sitten ainakin tuolille josta niitä sitten voin laitella kaappiin/pyykkiin tilanteen mukaan, ja kyllä poika osaa itsekin niitä nyt jo paikoilleen laittaa. Muistuttelua toki tarvii jonkinverran.. :) Ja kyllä niitä kamppeita ajoittain löytyy lattioiltakin, vaatteita/leluja, mutta yhdessä ne sitten korjataan pois, että poikakin oppii että asiat ei tapahdu itsestään vaan että jokaisella on oma vastuunsa siitä kodin siisteydestä, ikä huomioonottaen tietysti..

Muutenkin siivoiluhommiin olen ottanut lapsen mukaan jo aika pienestä, tekee semmoisia asioita mitkä itsestä tuntuu mukavalta, pyyhkii pöytiä tai laittaa astioita tiskikoneesta kaappiin.. mitään isompia hommia hänellä ei ole, auttaa kyllä kaikessa mielellään. Ja kiinnittää itsekin jo huomiota siihen miten mukava on sitten olla kun koti on suht siisti.. :)

Toivottavasti tästä nyt ei saa käsitystä, että meillä oltais jotenkin neuroottisen tarkkoja siivoamisten suhteen.. niin ei ole, kyllä aika-ajoin on kämppä kuin pommin jäljiltä, mutta kyllä minusta jo aika pienetkin muksut voi ottaa mukaan kodin askareisiin ja siten opettaa asioita samalla! Nyt poika on 6v. ja olen kyllä ihan tyytyväinen siihen miten kivasti jo haluaakin osallistua yhteisiin hommiin.. :)
 
Yhden äitee
Kyllä meilläkin siivoaa mukana, laittaa pyykkiä koneeseen, tyhjentää ja täyttää tiskikonetta, imuroi, pyyhkii lattioita ja näitä hommia haluaa tehdä ihan omasta tahdosta, ja annan tehdä, ei ole siitä kyse etteikö osais siivota. :) Mutta se omien tavaroiden pois vieminen........
 
meillä tuon saman tekee 3 lasta ja koti on kuin pyörremyrskyn jäljiltä :)
äiti kävelee perässä ja korjaa kaiken minkä ehtii,hih.
eläkkeellä kerkii pitää siistiä ja pöytäliinat paikallaan....
 
Meillä pyritään keräämään lalut pois lattialta leikkien jälkeen vaikak yhdessä,ihan sen selityksen kanssa, ett ääiti ei ole ämän talon siivouskone. Jos vaatteita haluaa vaihtaa, niin ne puolipuhtaat laitetaan aina samaan paikkaan lasten omaan huoneeseen hyllyn päälle, mihin itse hyvin ylettyvät. Tosin ollaan opeteltu siihen, että puhtaita vaatteita ei tarvitse ottaa, jos entiset eivät ole likaisia. Mekkoja ja hameita toki voi laittaa päälle a kaiken maailman prinsessajuttuja myös.
 
yksilapsinen
Ei oo siistiä. Eikä ole ainoastaan lapsen sotkuja :ashamed: En vaan jaksa/ehdi olla pikkutarkka kun koko ajan saa seurata toisen tekemisiä. 2-vuotias auttaa kyllä pikkuaskareissa. Mutta nytkin on leluja omasa huoneessa ja olkkarissa. Vaatetta joka paikassa, niin puhdasta kuin käytettyä.
 
Meillä lapset sotkee ja siivoo, tosin useimmiten niin, et mie siivoon niitten sotkut ja ne siivoo muuten, jostain kumman syystä muu siivoominen/kotityöt kiinnostaa niitä, mutta oman huoneen siivous on se punanen vaate, joten oon todennu, että mikäs siinä, täyttäköön ne tiskikoneen, pyykkikoneen, kuivausrummun ja siivotkoon meidän makkarin, keittiön tms...mie voin ihan hyvin niitten lelut kerätä siitä hyvästä. Pääasia, että saavat "positiivisen siivouskokemuksen".

Ja meillä kyllä pääsääntösesti ei oo mitään tip top siistiä, kerran viikossa ja sillon kun tulee tärkeämpiä vieraita siivotaan kunnolla, muuten sieltä täältä sen mukaan kun aikaa ja motivaatiota on.
 
pia
\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.02.2007 klo 10:49 Yhden äitee kirjoitti:
Kyllä meilläkin siivoaa mukana, laittaa pyykkiä koneeseen, tyhjentää ja täyttää tiskikonetta, imuroi, pyyhkii lattioita ja näitä hommia haluaa tehdä ihan omasta tahdosta, ja annan tehdä, ei ole siitä kyse etteikö osais siivota. :) Mutta se omien tavaroiden pois vieminen........

Näin meilläkin :D Ennenkaikkea juuri tuo omien tavaroiden vienti, muuten tosi innokkaita siivoamaan, mutta omia tavaroita ei millään =)
 
Itseäni ahdisti aiemmin todella paljon epäjärjestys, kun ei ollut kertakaikkiaan aikaa/voimia siivota taloa jatkuvasti (n. 200m2). Meillä auttoi siivoajien otto joka 2x /kk. Tällä tavoin koti pysyy siistinä (väli viikkona imuroin itse keittiön, eteisen, olohuoneen, mutta muuten riittä) Ja jää voimia siivota päivittäisiä juttuja. Toki meillä lapsilla on sääntö, että alakertaan ei leluja tuoda ollenkaan tai max. 1 kerrallaan ja sekin viedään pois ennen seuraavan hakua. Yläkerrassakin illalla siivotaan pois suurin osa(jos joku leikki on jäänyt kesken, sen voi jättää)
Nykyään meillä on aina sen näköistä, että vieraat voi toivottaa tervetulleiksi koska vaan ja oma mielialani on huomattavasti parempi. Se näkyy myös koko muun perheen hyvinvointina. :)
 
Höh... meillä on täysi kaaos aina. Lapset, elukat ja me vanhemmat, kaikki ollaan kovia sotkemaan mutta huonoja siivoamaan... =)

no, minä esim. imuroin JOKA päivä alakerran, mutta silti murua ja sohrua on paikat täynnä... Lelutkin meillä on olkkarissa, koska lasten huone on yläkerrassa enkä vielä laita lapsia yksin sinne leikkimään.

Mun mielestä lapsiperheessä saa lapset näkyä eli joka päivä me järjestetään lelut kahdesti ja imuroidaan yms. mutta sen enempää en viitsi. Muutenhan sitä sais kyllä käytettyä kaiken aikansa siivoamiseen jos haluais...

Silti hiukan nyppäs, kun esikoinen sanoi mummulleen (eli tietty anopille vielä!) että "teillä on aina siistimpää kuin meillä" :LOL:

Ja juu, kun menen joskus takaisin töihin ja jos ja kun meillä on silloin varaa, niin varmasti meilläkin alkaa siivoaja käydä!
 
Siistiä meilläkin on ja kaksi pientä lasta + kaksi kissaa. En vaan yksinkertaisesti jaksaisi olla pyörremyrskyn keskellä. Jos lapset tavaroita tahallaan levittää lattialle ilman, että heillä on aikomustakaan niillä leikkiä, niin kerään ne pois ja vien jemmaan, enkä ihan hetkeen anna takaisin. Lapset siis saavat levittää lelujaan vaikka olkkariin, mutta heidän täytyy myös oikeasti leikkiä niillä ja leikin jälkeen lelut kerätään aina pois. Jos rakennetaan sellaista leikkiä (esim. legoista) että se halutaan säilyttää, niin sitten se täytyy tehdä omaan huoneeseen tai yläkerran aulaan (autorata tehdään aina aulaan ettei se tallaannu huoneissa). Pelisäännöt ovat niin selvät, että kaksi vilkasta poikaa ymmärtää ne varsin hyvin (kohta 2 ja 4 vuotiaat).

Vaatekaapille ei saa mennä ilman lupaa vaatteita vaihtelemaan, jos vaatteet sotkuu, niin sitten on eriasia, mutta puhtaita vaatteita ei todellakaan vaihdeta. Kolmas lapsi on tulossa ja taatusti koti pysyy siistinä vielä senkin jälkeen. Pojat ovat tottuneet siihen, että meillä on siistiä, joten he itsekin jo karsastavat hirveää sekasotkua. Kissojen takia meillä myös imuroidaan usein, koska karvaa niistä aina lähtee, vaikka eivät pelkkiä sisäkissoja olekaan. Alakerta imuroidaan vähintään 3 kertaa viikossa...

Kodin siistinäpito on mielestäni tosi helppoa kun pelisäännöt ovat selvät, siivoamiseen tai järjestämiseen meneekin max. 30 min/ päivä...
 
Meilläkin koti pysyy siistinä, vaikka 2 lasta (2 ja 5) ja sotkeva mies löytyykin. Pelisäännöt ovat selvät. Lelujen kanns leikitään yläkerrassa, alas tuodaan vain erikseen lupa pyytämällä ja viedään leikin jälkeen pois. Vaatekaapille ei lapsilla ole todellakan asiaa itse mennä sotkemaan. Muutenkaan en ymmärrä sitä, miksi vaatteita pitäisi vaihdella monta kertaa päivässä, jos ovat puhtaat. Rooliasut ovat ainakin meillä erikseen lastenhuoneen laatikossa.
Meilläkin käy siivooja ja itse siivoilen siinä välissä. Koko päivää en toki siivoamiseen käytä. Se käy kuin itsestään eli kun kuljen talossa muutenkin, niin vien jonkun tavaran, joka on väärässä paikassa paikoilleen. Keittiön siivoan aina heti ruokailun päätyttyä.
 
joopa joo
\
Alkuperäinen kirjoittaja 22.02.2007 klo 11:56 Riika kirjoitti:
Meillä kaks vuotias on opetettu siihen, ettei leluja tuoda pois omasta huoneesta ja sama koskee vierailevia lapsia. Tiukka linja asian suhteen.
Näin minäkin ajattelin. Ei onnistu. Vaivihkaa tenava hilaa leluja ja leikkiä sinne, missä me muutin, eli olohuoneeseen. Keittiön pyrin rauhoittamaan, aina sekään ei onnistu koska keittiö ei ole erillinen huone vaan avoin yhteys olohuoneeseen.

Syynä on siis se, ettei lapsi halua leikkiä yksin omassa huoneessaan, vaikka huone on samassa kerroksessa ja ihan olohuoneen vieressä.

Nyt tosin leikkinä on ollut "kotileikki": ovi kiinni ja sitten kuuluu huuto: tuu kylääään ! TAi samaan syssyyn kauppaleikki: kuka tuleeee ostamaaaaan!

En jaksa pitää tiukkaa linjaa. Enkä pode siitä edes huonoa omaatuntoa. Tämä ei ole niitä asioista, mistä lapsi kasvaisi kieroon tms. Aina välillä kerätään romppeet pois ja opetetaan samalla, että tavarat laitetaan niille kuuluville paikoilleen eikä vaan sinne jonnekin.

Ja kyllä 3 v osaa: "kerää sinä". Vastaan: enkä kerää, en ole levitellytkään, sinä keräät.
Jaa-aa. En jaksa jankuttaa. Tänään meilläon siivouspäivä, tänään tenava saa siivota huoneensa -jota on viikon ajan levitellyt aika kamalan näköiseksi - ja kerätä lelunsa, mutta kyllä se aikuisen vaatii koko ajan viereen ohjaamaan asiaa.
 
AIka uskomatonta, mutta meillä on nyt kolmen lapsen kanssa siistimpää. Pienin on oppinut isoilta järjestyksenpitoa. Ja isot eivät enää jätä tavaroitaan lattialle,koska pienin tuhoaa kaiken. Ensimmäisen lapsen kanssa oli kaikkein vaikeinta...
 
Minulla kaksi lasta ja meil on siistiä, sekasta, siistiä, sekasta jne saman päivän aikana. Lapset leikkii ja levittää tavaransa pois lastenhuoneesta koska on kivempi leikkiä siel mis äiti on. Minä sit kävelen pitkin kämppää ja keräilen tavarat paikoilleen. Lattialla olevat vaatteet nakkaan vaatehuoneen lattialle josta ne sitten laitan oikeille paikoilleen kun aikaa jää. Keittiössä en halua nähdä leluja ku niihin sit kompuroi. Vaik leikkii lapset sielläkin mut sieltä kaikkein nopeiten kerään ne pois ja lapsille sanon et ei keittiöön leluja.
Jos kovin sekaseksi on mennyt niin sanon lapsille et nyt siivotaan. ja lapset sit auttaa siivoon. Monesti päivän aikana sanon et laittakaa tavarat sinne minne kuuluu kun ette enää leiki. Joskus laittavat joskus eivät.
Eli meil on siistiä niinkauan ku jaksan siivota ja sit välil ku hengähdän enkä jaksa juosta lelujen, vaatteitten peräs nii sotku pahenee kunnes en kestä vaan on taas pakko jatkaa.
en yksinkertaisesti voi elää kaaoksen keskellä.
annan lasten imuroida, pyyhkiä pölyjä, pestä lattioita ym niin oppivat.
 
joopa joo
\
Alkuperäinen kirjoittaja 23.02.2007 klo 16:10 Haarahius kirjoitti:
annan lasten imuroida, pyyhkiä pölyjä, pestä lattioita ym niin oppivat.
Tähän kommentoin.
Meilläkin on lapset saaneet ja halunneet siivota, luututa, imuroida auttaa tiskissä ja tehdä muuta oikeaa siivoustyötä. Oppivat he.
Siinä vaiheessa kun motoriikka ja ymmärrys ovat sillä tasolla, että lopputulos olisi ns. OIKEAA siivousta, lapsia ei enää moinen kiinnosta, vaan alkaa ulina, että "orjatyövoimaa" ja "Lapsityövoimaa" ja niin edelleen, ja siivoukseen pitää pakottaa, uhata, lahjoa :p

Vaikka lapsilta vaatii oman huoneen siisteyttä ja muidenkin kotitöiden tekemistä yms., se ei todellakaan takaa sitä, että kotoa muutettuaan nuori aikuinen viitsisi kodin oppeja ja malleja hyödyntää. On tiskivuori, epäsiisti ja ruokkoamaton huusholli, pölyä ja pölykoiria.. HUOH.

Iltatähti kyllä auttaa ja siivoaa muutenkin mielellään, vaikke ei ole mitään siivouspäiuvää niin haluaa luututa, toivoisi omaa lasten imuria itselleen, poika. Mutta tämä into loppuu viimeistään kouluiässä. Tehkööt siis nyt kun intoa on, mutta ei tämä enteile mitään, ei yhtään mitään..
 
Eipä ne omenat kauaksi puusta putoa.. ;) Eli jos vanhemmat on siistin puoleisia ja pitävät siisteyttä ja järjestystä tärkeenä, kyl ne lapset siihen kaavaaan nopeesti oppii.. Meillä neljä alle neljä vuotiasta ja kyl se vaan on oltava tiukkana ensimmäisen ja toisen kans et jokin järjestys pysyy, muut tulee sit perässä ja katsoo mallin muilta vanhemmilta lapsilta.

Meillä siis on siistiä. Mä oon sellainen tyyppi et pää on järjestykses ku paikatki on.. =) Pari kertaa päivän aikana keratään ja siivoillaan leluja omiin osoitteisiin, päikkäreille mentäessä ja illalla nukkumaan mennessä. Muulloin lapset voivat leikkiä vapaasti, ei kylläkään kaikkia vedetä yhtäaikaa alas. Leluja saa ja pitää olla lapsiperheessä jos missäkin, se on normaalia, mut ei muuta sotkua tarvitse hyväksyä ja katella.. muruja, vaatteita, askarteluvärkkejä ym.. rojua. tää mun mielipide. siksi meillä ollaan tavallaan tiukkojakin, kun lapsia useampi, jokainen voi kuvitella mikä tilanne on jos esim. ruuan kans saa kulkea pitkin taloa, vaatteita riisutaan ja puotellaan joka paikkaan. Ei siitä tulis mitään..
 
Duracellin äiti
Nii-i, meillä yksi lapsi 4 v ja oma huone talon toisessa päässä, (aika kaukana oh:sta). En ole raaskinut leikityttää lasta yksin omassa huoneessa, se tuntuis aika raaàlta, vaan lapsi leikkii siellä missä mekin olemme. Tyttö on tosi sosiaalinen ja sellanen Duracell... Ja leluja tietysti kantautuu välillä enemmän ja välillä vähemmän olohuoneeseen. Vaikka kova komento lelujen takasviennin suhteen, on se vaikeeta hommaa. Mutta kai se tästä helpottuu, kun ikää tulee lisää.
 

Yhteistyössä