Keinot loppu vaikean vauvan kanssa?

Joku on saattanut tarinaamme ehkä blogistani seurata joskus, mutta kerrataanpa tilannetta niille, jotka eivät tapausta tunne.. Eli täällä taisteltu itkuisuuden, levottomuuden ja nukkumattomuuden kanssa kohta puoli vuotta. Poika aloitti kun oli n. 2-3 viikkoa vanha ja loppua ei näy vielä puolen vuoden nurkillakaan.

Osasyynä varmasti kaikkeen oli pojan kuukautta ennen laskettua aikaa 2,2 kiloisena syntyminen. Reipas ja jäntevä vauva hän oli kuitenkin pienestä saakka, välttyi keskolalta ja päästiin kotiin viiden sairaalapäivän jälkeen. Kuten jo sanoin, yövalvominen alkoi siinä pariviikkoisena. Silloin se toki oli normaalia, mutta pikkuhiljaa aloimme miettimään, että onko kaikki sittenkään kunnossa. Puklu on lentänyt kaaressa alusta asti ja kaikki merkit refluksiin on, jota tosin kukaan lääkäri ei ole todennut. Maidonsakeuttaja ja myöhemmin kiinteät auttoivat asiaa, mutta kyllä se laatta lentää vieläkin huonoina päivinä ihan "litra tolkulla". Tuohon ei niin ole kiinnitetty huomiota, kun paino nousee ja kasvu muutenkin hyvää.

Öisin on valvottu siis enemmän ja vähemmän - pääasiassa enemmän. Noin 2-3 kk ikäisenä öitä valvottiin enemmän kuin nukuttiin, vaunulenkeillä oli pakko käydä että pysyi hereillä ja muistikuvat tuosta ajasta ovat täysin nollassa. Poika saattoi huutaa pari-kolme tuntiakin putkeen öisin eivätkä päivät olleet sen rauhallisempia. Nukkuminen ja nukahtaminen on ollut pojallemme aina todella, todella vaikeaa. Lääkärissä diagnosoitiin aina vain se koliikki, kas vain kun meidän koliikki ei loppunut silloin 2kk, 3kk eikä 4kk rajapyykilläkään..

Nykyään tilanne on jo parempi: tuntitolkulla huutamisista on päästy ja yötkin menevät jo jonkin kaavan mukaan. Yleensä poika nukahtaa klo. 21.30-22, herää syömään 02 ja 05-06, joskus siinä välilläkin. Toisen syömiskerran jälkeen känistään 15-30min välein, ylös n. 8-9. Homma menee hienosti siihen verrattuna, että vielä kuukausi sitten aamumme alkoivat aina 05-06 ja yöllä herättiin silti vähintään 3-4 kertaa. Yöunista en siis enää viitsi valittaa, ne ovat oikeasti hyvät, vaikka tiedänkin lukuisia ikätovereita, jotka nukkuvat täysiä öitä.

Suurin ongelmamme onkin tänäpäivänä yhä se huutaminen ja levottomuus, joihin ei tunnu ratkaisua löytyvän mistään. Öisin ei huutamista juurikaan tapahdu, mutta nämä päivät.. Pukeminen itkettää, selällä olo itkettää, äidin vessassa käyminen itkettää, syöminen itkettää, kaukalossa olo itkettää, vaunuissa olo itkettää ja nukuttamiset on aina ihan järkyttävää parkua, jokaikinen kerta. Ikinä ei poika nukahda itsekseen mihinkään tai hyssyttelemällä - aina vaaditaan jumalaton parku, kuin henkeä vietäisiin. Se on paitsi ikävä tapa niin hirveän kuluttavaa kuunneltavaa myös meille vanhemmille, voi montako kertaa sitä on itketty vain sitä, että poika itkee. Poika ei myöskään viihdy itsekseen juuri lainkaan; neuvolasta "ahdistellaan" kääntymisestä, mutta milläpä tuo oppisi kääntymään kun alkaa itkemään heti kun laskee lattialle?

Välillä tuntuu, että yksinkertaisesti kaikki on koitettu. Apteekkiin ja lääkäreihin on mennyt luvattoman paljon rahaa; maitohappobakteereja, cuplatoneja, sakeutusainetta ja viimeisimpänä myös reseptillinen maitoallergiamaito, josta ei ole ainakaan viikon kokeilun perusteella ollut mitään hyötyä. Kuten arvelin.
Olemme koittaneet myös rentoutusmusiikit, silittelyt, soittorasiat, unilelut, nukuttaa yökkärissä, nukuttaa vaipalla, nukuttaa vieressä, nukuttaa vaunuissa. Ei auta, aina yhtä vaikeaa ja se sama parku. Sylissä rauhoittuu, muttei nuku siihen. Myös kantoreppua ja kantoliinaa on testattu arjen askareissa, ei viihdy. Kauppareissut ja kyläilyt ovat yhtä tuskaa, kun poika ei tykkää olla missään. Hirveää on myös, jos kaveri herää kesken vaunuiluretken, koska en jaksa kantaa häntä ja samalla työntää vaunuja, vaunuissaan hän vain huutaa.

Epätoivo alkaa valtaamaan meidät, kun tämä ei tunnu loppuvan vaikka tekisi mitä. Kaverisuhteet ja parisuhdekin kärsii, kun elämä on aina yhtä taistelua itkua vastaan. Viimeisin pettymys oli tämä maitokokeilu, josta maksettiin maltaita kun vihdoin resepti saatiin ja sekään ei tunnu auttavan. Seuraavaksi saamme ilmeisesti happosalpaajat. Myös ruoka-aineallergiat on testattu.

Jotenkin en usko, että pojalla olisi varsinaista fyysistä hätää, koska on iloinen kun joku jaksaisi viihdyttää 24/7 ja kantaa aina sylissä. Yli seitsenkiloista vaan kun ei millään voi aina kantaa sylissä, kun itsekin pitäisi syödä, käydä suihkussa ja vessassa. Olemme molemmat olleet pojan isän kanssa levottomia lapsia ja minä kuuleman mukaan olen huutanut "koko ensimmäisen vuoden", joten voisiko tämä kaikki olla vain geeniperimää? Onko muilla levottomia, hankalia ja itkuisia lapsia, joiden tyytymättömyyttä ei ole millään pystytty perustelemaan?

Kiitos jos joku jaksoi lukea ja vielä suurempi kiitos jos joku jaksaa vastata. En edes tiedä miksi kirjoitin tänne yleiselle puolelle vauva-puolen sijaan, ehkä useampien kommenttien toivossa. Joka tapauksessa koitetaan mitää se mukava vastaustyyli, vaikka se tuntuu täällä puolella olevankin välillä täysi mahdottomuus.
 
"smile"
No mun mielestä kuulostaa kovasti refluksilta, pyydä lähete ruokatorven ph-tutkimukseen. Ja ainakin kokeiluun lääkitys. Ei tuo ainakaan normaalia ole eikä ne vauvat pääsääntöisesti itke jos ei joku ole vialla. En osaa muuta toivottaa kun paljon pinnaa ja voimia!
 
bud
Miehen siskolla on juuri 1v täyttävä poika, jonka näin hymyilevän ensimmäistä kertaa kuukausi sitten. Tuo samainen poika ei ole nukkunut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta puolen tunnin pätkää kauempaa. Tätä kesti 10-11kk. Syömisongelmaa hänellä ei ole tosin ollut. Poika oppi aika myöhään liikkumaan ja minusta tuntuu, että nyt vasta poika alkaa "normalisoitua", kun pääsee "maailmaan käsiksi". Toisilla nyt vaan ikävä kyllä on vaikeat ja paljon huutavat vauvat. Vaikka tuntuu, että maailma kaatuu päälle, se helpottaa vielä. Pian et muistakaan, miten vaikeaa joskus oli. Tsemppiä!
 
flippo
Auttaa en osaa, mutta näin kahden lapsen äitinä pakko mainita, että PALJON voimia teille. Varmasti ajan kanssa helpottaa, mutta sen sanominen ei aivan varmasti helpota tämän hetkiseen oloon tippaakaan.
 
minä vaan....
Mulla itellä ei oo ihan vastaavaa kokemusta, mut kerrompa ensin meijän ja sit mun parhaan ystävän kokemukset. Meillä siis toisella lapsella oli paha koliikki (mitä teille nyt ei tietenkään enää voi olla) mut siis meillä huudettiin aina kun tyttö oli hereillä, ihan koko ajan, ei tehny muutakun itki. Me vietiin vyöhyketerapiaa vaikka tuntukin ihan huuhaalta ja eka kerta kun käytiin ni näyttikin ihan huuhaalta, mutta kas kummaa kolmannen kerran jälkeen itkut loppu kun seinään ja neiti oli mitä suloisin ja tyytyväisin pieni tyttö. Mutta siis tosiaan kyse oli koliikista.

Sitten tähän mun ystävään, jolla enemmänkin teijän kuulonen tilanne ollut. Heijän lapsi itki kans tosi paljon ja sen kanssa valvovat kyllä PALJON siis ihan samanlailla kun teillä. Pukluja tuli lapselta vaikka kiinteet alotettiin ja olis pitäny puklut jo vähentyä ja loppua, ja siis sitä puklua tuli oikeesti kunnolla. Yrittivät monta kertaa neuvolassa ja omalääkärillä puhua tosta refluksista, mutta kukaan ei ottanu kuuleviin korviinsa. Lopulta kun lapsi oli 8kk ja kamala itkuisuus ei loppunu (itki kans ihan joka paikassa, vaunuissa ei tosiaan voinu kuvitellakaan että he olisivat lähteneet, autossakaan ei viihtyny vaikka usein sanotaan et siellä viihtyy joka lapsi) tosiaan lapsi tuli 8kk ikään ja puklaili ihan hirveesti sit neuvolakäynnillä puklas niin et neuvolatäti näki ja sillon vasta tajus et mun ystävä ja sen mies ei ollu yhtään asiaa liioteltu (aiemmin sanottu vaan et se on ihan normaalia jos puklaa, et toisilla sitä tulee enemmän) sano heti ton nähtyään et suosittelee yksityiselle lääkärille menemistä ja siellä sitten todettiin refluksitauti ja saivat siihen apua ja sen jälkeen lapsi oli PALJON tyytyväisempi ja itkut väheni erittäin paljon. Nyt lapsi on 2 vuotias ja vaikka vieläkin tulee välillä "puklua" niin kaikki on muuten hyvin, eli suosittelen käymään vaik yksityisellä ja selvittää oisko refluksia
 
Meillä oli tuon kuopuksen kanssa samaa ekat kuukaudet. Refluksi löytyi syyksi. Nyt on 1,5v ja huutaminen on ainakin vähentynyt.

Oletko kokeillut nukuttaa hieman kohoasennossa? Meillä on yhä kuopuksen patjan alla korotustyyny. Nukkui vauvana sitterissä niin kauan, kun ei kääntyillyt. Päivisin sai kantaa koko ajan, muuten huusi kurkku suorana.
 
kohtalontoveri
Raskastahan tuo on -kokemusta löytyy. Mutta, sanoisin kuitenkin, että ihan normaalilta kuulostaa. Meillä varsinkin toinen lapsista ollut juuri tuollainen, refluksia itsekin epäilin maitoallergian ohella, mutta ei kumpaakaan diagnosoitu. Jotenkin tuntui, että olisi ollut helpottavaa löytää syy kaikelle, mutta hyvä tietenkin, ettei mitään "vikaa" ollutkaan.

Lasten temperamentit ovat hyvin erilaisia. Toiset vaan ovat tyytymättömiä, eivät viihdy yksinään, nukkuvat huonosti, itkevät paljon jne. Meillä koin vaikeimpana jatkuvan heräilyn aina lähes 2v. ikään asti. 1v. ikään asti heräili 30min-1h välein joka yö, aamut alkoivat klo 5-6, joskus jopa 4 aamuyöllä, sitä jaksoa kesti muutaman kuukauden.

Nyt meillä on iloinen 5-vuotias, joka nukkuu yönsä putkeen, joskin kaipaa vielä nukahtamiseen aikuisen läsnäoloa... Sekin olisi varmasti vain viitsimiskysymys, mutta meitä nyt ei kamalasti haittaa olla lapsen lähellä/vierellä nukahtamishetkeä. Pari kertaa yritetty jättää yksi, menee lähes hysteeriseksi... Voimakas temeparamentti lapsella on, edelleen ;)

Jaksamisia. Kyllä se siitä helpottaa, ihan varmasti :)
 
"xyz"
jjuuli, taisin olla sun kanssa vauvapuolella ja odottavienkin ketjussa aikoinaan ja täytyy toivottaa voimia ja tsemppiä koko perheelle.

Niinkuin joku jo sanoi, menkää vaikka yksityiselle, että tilanne selviää. Kun ei ihan normaalilta kuulosta.
 
etka
kohtalontoveri, meillä vielä nukutetaan 7v ikäistä lasta. On tarvinnut meitä lähelleen siitä asti kun täytti 1v. Vauvana hän kyllä osasi nukahtaa itsekseen. Lapselle luetaan 1-2 satua ja sitten ollaan vieressä siihen asti, kunnes lapsi nukahtaa.
 
"Joops"
Tuli kanssa mulla mieleen toi refluksin mahdollisuus... Toivottavasti asia selviäisi pian jos vaikka pikkuisen olo helpottais. Toinen vaihtoeho joka tuli mieleeni on aistiyliherkkyys, googlesta löytyy varmasti lisää tietoa.
 
Millä tavalla teidän lapsen allergiat on testattu?

Meillä oli tuon tyyppinen esikoinen ja loppujen lopuksi taustalta paljastui laaja-alaiset ruoka-allergiat. Vain kaksi ruoka-ainetgta sopi pojalle, kaikista muista sai oireita.Mulla myös ystävällä vaikeasti allerginne lapsi joka reagoi myös KAIKILLE apteekin maidoille, mikään ei sopinut. Joi 2 vuotiaaksi sairaalan koostemaitoa ja ekat ruokaöaineet saatiin hänelle käyttöön noin 2 vuotiaana (siihen asti siis vain apteekin koostemaidolla eli). Ja siis hänellä JUURI samanlaiset oireet, tai reaktiot kuin mitä tuossa kirjoitit!
Se että yksi maitokorvike ei auttanu oireisiin ei kerro vielä mitään siitä etteikö vois olla allergiapohjaista juttua. Allergia voi aiheuttaa myös runsasta pulauttelua ja oksentelua.
TOki toinen vaihtoehto refluksi ja on ihan varteenotettava oireisiin nähden. MÄ kyllä veisin lasta vielä jollekin oikein hyvälle allergologille/lastenlääkärille.
 
ashhh
Meillä allergiset pojat ja molemmilla myös refluksi. Teidän oireet kuulostaa niin samanlaisilta kuin meillä. Vaadi lääkäreiltä tutkimuksia ja lääkettä! Meillä toisella ollut nexium ja toisella prepulsid. Toiselle ei tehty edes ph-mittausta vaan kokeiltiin lääkettä ja sillä oireet paranivat.
Kyllä meilläkin vauva välillä "unohti" kivun, kun häntä viihdytettiin. Yöllä oireet voivat helpottaa, koska on pidempään ilman ruokaa.
 
gaag
jaa-aa minusta tuo kaikki kuulostaa normaalilta...kuten joku sanoikin lapsissa on temperamenttierot ja jos ne ei kauheen hyvin vastaa vanhempien odotuksia/toiveita niin väistämättä vanhemmat kokevat lapsen vaikeaksi. (suosittelen mm keltikangas-järvisen temperamentti kirjaa...)

Mitenkäs se nyt menikään että keskimäärin vauvat itkee sen 3-4 tuntia päivässä...joten variaatioita löytyy suuntaan ja toiseen. Omien lasten kohdalla mä en ole edes ihmetellyt tai ajatellut että olisivat jotenkin "epänormaaleja" tai sairaita, vaikka saattoivat välillä huutaa illasta aamuneljään hyssyttelystä huolimatta sylissä. Tärkeintähän lapselle on, että häntä ei jätetä yksin huutamaan...joten minä kyllä suosittelisin vaikka niinä huutohetkinä (siis jos mitään varsinaista syytä kuten nälkä tai märkä vaippa ole) käyttämään itsellä korvatulppia.

Olin äsken erään lastenlääkärin luennolla siis nimenomaan gastrolääkärin ja hän kyllä oli sitä mieltä, että ei kovin helposti lähtisi lääkitsemään lapsen refluksia. Syy siihen oli hänen mielestään se, että se on normaali kehitysvaihe (siis puklailuineen) ja näiden lääkkeiden haittavaikutuksia ei ole tutkittu. Lapsen suolistohan kehittyy ensimmäisen vuosien aikana ja mikäli sitä lääkkeillä häiritään...seurauksia ei vielä tiedetä pidemmällä aikavälillä.

Vanhempien ahdistusta pitäisi hoitaa jollain muulla tavoin, kun lasta lääkitsemällä ja kuulemma vanhemmat jotka sanovat/epäilevät lapsellaan vaikkapa maitoallergiaa ja hakevat näitä erikoiskorvikkeita yksityisen kautta, niin sitten kun asiaa sairaalassa testataan niin 2/3 ei ole oikeasti maitoallergiaa..

sen verran sulta kysyisin että mitenkäs paljon poika nukkuu päivällä? ...meillä ainakin yöt nukkui paremmin kun päivällä ei otettukaan kun yhdet lyhyemmät päiväunet jo puolen päivän jälkeen. Ehkä sun pojan unentarve ei ole niin suuri kuin oletat...

yksi hassu vinkki sulle...meillä elämää helpotti vauvakeinu...siis sellainen mikä keinuttaa itsekseen musiikin kera, siis silleen että pystyi esim iltapalan itse syömään rauhassa kun lapsi istui siinä tyytyväisenä.
 
"hhh"
Meillä allergiset pojat ja molemmilla myös refluksi. Teidän oireet kuulostaa niin samanlaisilta kuin meillä. Vaadi lääkäreiltä tutkimuksia ja lääkettä! Meillä toisella ollut nexium ja toisella prepulsid. Toiselle ei tehty edes ph-mittausta vaan kokeiltiin lääkettä ja sillä oireet paranivat.
Kyllä meilläkin vauva välillä "unohti" kivun, kun häntä viihdytettiin. Yöllä oireet voivat helpottaa, koska on pidempään ilman ruokaa.
tästäkin oli tehty joku tutkimus joku aika sitten... eli annettiin ns lumerefluksi lääkettä ja kappas teho oli sillä yhtä hyvä kuin oikealla lääkkeellä...eli vaivat parani vanhempien mielestä kun luulivat että lapsi sai lääkettä.
 
sh-äippä
Rankalta vauva-ajalta kuulostaa. Minulta ei löydy kokemusta tuohon, mutta tuli myös mieleen refluksin mahdollisuus. Jos se vaan polttelee ja vaivaa teidän pikkuista. Tuolta tulikin hyviä vinkkejä refluksin kotihoitoon, eli nukuttaminen sitterissä tai sängynpääty kohotettuna. Menkää ihmeessä vielä yksityiselle lastenlääkärille, jos saisitte vaikka lääkettä refluksiin. Voisi ainakin kokeilla auttaisiko se.

Ja tuo vyöhyketerapia voisi myös olla kokeilemisen arvoinen. Koita löytää joku joka on erikoistunut juuri pieniin lapsiin.

Hyvä että yöt ovat edes vänäh parantuneet, suunta ainakin oikea. Voitteko miehesi kanssa vuorotella joku yö että saisit joskus nukkua koko yön. Tai löytyykö isovanhempia jokta tulisi joskus teille yöksi. Hyvin nukuttu yö antaa kummasti voimia siihen haasteelliseen päivään!

Ja vielä tsemppausta, eli noinkin hyvin olette selvinneet noin vaativan vauvan kanssa, koko ajan se helpottaa kun hän kasvaa.

Voimia ja toivottavasti täältä tulisi ideoita ja vinkkejä joista olisi myös apua.
 
Kuulostaa aivan samalta, kuin meidän esikoinen oli- oltiin miehen kanssa ihan lopussa(tuo alkoi jo 3viikkoisena)! Käytettiin lääkäreillä jne. mutta mitään ei löytynyt. Oli väsyttävää kanniskella lasta kokoajan ympäriinsä ja yrittää heijata jne. Kantoliinaakin kokeiltiin monenmonta kertaa, mutta siinäkin viihtyi max5min. Univelka oli jotain ihan kamalaa, lopulta tehtiin miehen kanssa niin, että nukuttiin vuorotellen ja toinen hoisi vauvaa.

1,5v nukkui ekat kunnon yöunet, siihen asti herätyksiä oli n.8 kertaa yössä(vauvana vähintään tunnin välein). Nykyään tuo 3-v tyttö on edelleen TODELLA voimakastahtoinen.

Minä ja mies ollaan vauvoina oltu todella helppoja, eikä pahemmin kuulemma itkeskelty, mutta esikoinen ei muuta tehnytkään kuin itki.

Nyt meillä on toinen tyttö 1,5kk- ja tätä ei voi vauvanhoidoksi edes sanoa, vauva ei itke, hymyilee vaan ja on todella tyytyväinen- oltiin jo raskausaikana varauduttu pahimpaan...
 
ashhh
Meillä ero oli niin selkeä, että kyse ei voinut olla vain vanhempien luulosta :). Muukin lähipiiri huomasi eron. Pojista löytyy edelleen temperamenttiä ja huutoakin riittää, mutta tervessä määrin. Mielestäni se ei selity temperamenttieroilla, jos vauva itkee jatkuvasti.
 
"KääKKä"
Millä tavalla teidän lapsen allergiat on testattu?

Meillä oli tuon tyyppinen esikoinen ja loppujen lopuksi taustalta paljastui laaja-alaiset ruoka-allergiat. Vain kaksi ruoka-ainetgta sopi pojalle, kaikista muista sai oireita.Mulla myös ystävällä vaikeasti allerginne lapsi joka reagoi myös KAIKILLE apteekin maidoille, mikään ei sopinut. Joi 2 vuotiaaksi sairaalan koostemaitoa ja ekat ruokaöaineet saatiin hänelle käyttöön noin 2 vuotiaana (siihen asti siis vain apteekin koostemaidolla eli). Ja siis hänellä JUURI samanlaiset oireet, tai reaktiot kuin mitä tuossa kirjoitit!
Se että yksi maitokorvike ei auttanu oireisiin ei kerro vielä mitään siitä etteikö vois olla allergiapohjaista juttua. Allergia voi aiheuttaa myös runsasta pulauttelua ja oksentelua.
TOki toinen vaihtoehto refluksi ja on ihan varteenotettava oireisiin nähden. MÄ kyllä veisin lasta vielä jollekin oikein hyvälle allergologille/lastenlääkärille.
Mä komppaan Eedlaa
 
Kiitos vastauksista :)

Unohdin mainita, että myös ihan asiansa osaavalla vyöhyketerapeutilla käytiin kun poika oli n. 3kk, ei auttanut. Myöskin Gaviscon lääkitystä on kokeiltu, ei auttanut..

Ja siis nyt on päästy ihan lasten erikoislääkärille asti asian kanssa, ei tarvitse enää minkään tk:n kanssa pelleillä. Tämän maitokokeilun jälkeen siis tulossa refluksilääkitys (happosalpaajat) kokeiluun ja jos nekään ei auta niin tutkimuksiin. Oli oikein mukava ja asiasta ensimmäistä kertaa kiinnostunut lääkäri tuolla lastenpolilla.

Jotenkin elättelin vielä toiveita, että kyse voisi olla temperamentistakin eikä sairaudesta. Tosin sairauteen saa lääkkeet, luonteeseen ei..
 

Yhteistyössä