Ja totta sekin, että ne hiilarit elättää tulehdusbakteereja ja se, että muuntogeeninen vehnä sairastuttaa. Monissa leivissä on nykyään LISÄTTYÄ vehnägluteenia, ja siitä tulee kyllä kipeeksi terveenkin maha:
Crohn ja Colitis ry - CCAFIN - Vehnä lisää terveilläkin suoliston läpäisevyyttä
"Vehnäjauhojen hyvät leivontaominaisuudet johtuvat vehnänjyvän sisältämästä sitkoaineesta, gluteenista.
Gluteeni on vehnänjyvän varastoproteiinien, gliadiinien ja gluteniinien, muodostama verkkomainen rakenne, joka saa aikaan taikinan sitkon.
Leivontaominaisuuksiin vaikuttavat etenkin tietyt molekyylipainoltaan suuret gluteniinialayksiköt (HMW-GS), joita vehnässä lajikkeesta riippumatta on kuusi erilaista.
Kaikki geenit eivät kuitenkaan ilmenny kaikissa lajikkeissa, ja gluteenin laatua onkin yritetty parantaa lisäämällä vehnälajikkeisiin ylimääräisiä kopioita näistä geeneistä.
Erityisesti yhden geenin (1Ax1) on todettu vaikuttavan vehnän leivontaominaisuuksiin, mutta se ei ilmenny läheskään kaikissa lajikkeissa.
Altpeter ym. (1996) siirsivät tämän geenin lajikkeeseen, jolta se luonnostaan puuttui.
Geeni saatiin ilmentymään ja toimimaan vehnässä, ja sen todettiin lisäävän gluteenin kokonaismäärää ja siten parantavan lajikkeen leivontaominaisuuksia".
Kirjasta Biotekniikan riskit, kirjoittaneet Elina Häikiö ja Jaakko Kangasjärvi
Lisäsin jokaiseen lauseeseen rivivälit, että jää aikaa miettiä niitä sanoja :wink:
Vehnäjauho tosiaan kannattaa korvata luomukananmunilla, juustoraasteella (luomuisella) ja mantelijauholla, ja hienolla luomuspeltillä, jos aikoo pullaa tehdä. mut kuka nyt enää mitään pullaa söiskään :koki:
Mantelijauhosta kun tuo sitko puuttuu kokonaan."