Kauheen surullista mun mielestä nykylasten merkkivaatetrendi :(

  • Viestiketjun aloittaja "sad"
  • Ensimmäinen viesti
"sad"
Nykyään erottuu kyllä lapsi joukosta jos on päällä ihan vaan perus-Lassien haalari ja jotkut merkittömät kumpparit ja perusrukkaset ja sisävaatteina jotain kirppis-Lotta&Lassia. Valitettavasti. Jo tarhaikäisistä ja taaperoista pystyy helposti ainakin aikuiset tekemään päätelmiä siitä mitä "tasoa" kunkin lapsen vaatteet on.

Ala-asteikäiset osaa sitten jo itse katsoa miten muodikasta kelläkin on päällä ja onko merkkivaatetta vai jotain muuta.

Ennen vanhaan lapsilla oli varakkuudesta huolimatta kuitenkin suht samaa tyyliä vaatteet :(
 
Missäpäin aloittaja asuu? Täällä Tampereen kupeessa ei ainakaan ole tuollaista havaittavissa. Isommista alakoululaisista ei ole vielä kokemusta, mutta ainakaan ekaluokkalaiseni ei ymmärrä mitään vaatemerkkien päälle eikä kukaan ole hänen vaatteitaan kommentoinut.
 
"kolmen äiti"
Minä juuri puhuin jollekin, että itselläni oli lapsena yleensä äidin ompelemat vaatteet ja eräs kaveri taas käytti ompelijalla teetettyjä vaatteita. Se tuntui ja kuulosti tosi hienolta. Kaveri aina jotenkin mainostikin, että "tämä on ompelijalle tehty". Nyt aikuisena tajuan, että eihän siinä mitään sen ihmeellisempää ollut kuin, että hänen äitinsä ei osannut tehdä itse ja oma äitini osasi. :D

Mutta itse asiaan niin enpä ole huomannut, että vaatemerkeistä voisi päätellä varakkuudesta tai että lapset jo alaluokilla tietäisi merkkejä. Oma ekaluokkalaiseni ei ainakaan tiedä käyttävänsä suht kalliita merkkivaatteita (ulkoiluvaatteista puhun nyt, sisävaatteet on henkkamaukkaa). Toisaalta tiedän, että monet varakkaan perheen lapset käyttää niitä Lassieita ja eräs kaveri, joka ihan ok toimeentuleva niin käyttää ihan karseita 80-luvun rytkyjä ainoalla lapsellaan.
 
Oman tyttöni kohdalla olen huomannut, että vaikka kovin moni pieni koululainen on ns. muotitietoinen ei vaatteiden merkillä kuitenkaan ole niin suurta merkitystä. Nykyään muotivaatteita saa merkittöminä hyvin edullisesti vaateketjuihin kuuluvista liikkeistä (h&m, kappahl jne..). Omassa lapsuudessani ei ollut vastaavia vaateketjuja olemassa ja tosiaan ne levikset ym. merkkivaatteet olikin pakko olla kaikilla päällä...

Toki osalla lapsista, kuten omallammekin, on muutama ns. merkkivaaate, mutta pienet koululaiset eivät mielestäni silti itse ole merkkitietoisuuttaan luoneet..
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";22767882]Meillä on varakkuudesta huolimatta Lassien G tech haalarit :D

Onko tämän tasokuvitelman kehittäneet vähävaraiset, jotka ostavat luotolla esim. T2H haalareita.[/QUOTE]

Just tätä juteltiin eilen illalla miehen kanssa, että kun on rahaa enemmän, tuollaiset merkkivaatteet menettävät merkitystään kun ei ole tarvetta todistella toisille sitä että voi ostaa T2H haalarin tms. Meillä on ulkovaatteet perus Reimatecciä, ihan marketista ostettua, eikä mitään tarvetta ostella mitään kalliita haalareita. Sisävaatteet on jostain H&M ja Lindex osastoilta. Kirppariltakin ostaisin mutta kahden työssäkäyvän perheessä ei ole liikaa ylimääräistä vapaa-aikaa kirppareilla kiertämiseen, siellä pitäisi käydä suht usein jos aikoisi oikeita löytöjä tehdä.

Suht pienellä budjetilla ostetaan noi vaatteet, ja sitä olen miettinyt että miten sitten esim. kouluiässä kun lapsilla alkaa itselläkin olla mielipiteitä vaatteiden suhteen. Minkä verran ns. merkkitavaraa on reilua lasta kohtaan ja minkä verran voi nuukailla tai kierrättää ilman että siitä tulee lapselle ongelma.

Siitä olen onnellinen että asumme ihan ns. tavisalueela eli täällä ei kaikilla muillakaan tenavilla ole sitä kalleinta vaatetta kaikki. Ympäristö kuitenkin jonkun verran muokkaa odotuksia siitä mitä pitäisi olla.

Mutta meidän perhe onkin outo. Meillä on ihan ok tulot, velaton suht uusi omakotitalo, säästöjä ja sitten kuitenkin esim. telkkari on vuonna 1998 käytettynä ostettu kuvaputkitöllö, vielä pieni sellainen. Digiboksiajan alkaessa oltiin pitkään ilman boksiakin, tosin ei mitenkään kustannussyistä vaan ei vaan hankittu kun ei tarvittu.
 
"vieras"
ja kuka niistä lapsista tekee merkkivaatteisiin puettuja??! Äidit.
Kun ei mameillekaan kelpaa lassiet vaan pitää pukea tikettiä ja muuta merkkiä jo vauvasta asti. en minäkään pukisi henkkamaukkaa päälleni jos on pienestä asti tottunut BabyGAP vaatteisiin...
 
oh aiheen mut kuitekin
Niin ihmisellä ei ole enää mitään väliä. Se mitä näyttää ulospäin on kaiken a ja o. Siihenhän tää maailma on menossa. Jo vauvasta lähtein. Lehdet paukuttaa juttua jutun perään siitä miltä pitäisi näyttää, mikä tekee ihmisestä arvostetun.

Mutta jos sinulla on merkkivaateet ja ulkonäkökohdalla - riitääkö se onneen?
 
"vieras"
Tavallaan ihan totta. Esim. omassa lapsuudessani 70-80 -luvuilla pukeutuivat kaikki suht samalla lailla. Nooh, köyhemmillä oli ehkä paikatummat vaatteet yms, mutta kellään ei mitään erityisiä merkkivaatteita jotain Marimekon raitapaitaa lukuunottamatta.

Itse en ole ollut koskaan merkkien perään ja nyt aikuisopiskelijana=köyhänä ei sellaisiin olisi varaakaan (ainakaan uutena). Ostan kirppiksiltä niin omat kuin lasteni vaatteet. En tuijota merkkiä, vaan kankaan laatua (tämä muuten on helppo arvioida jo käytetystä vaatteesta. Ei tule ensimmäisen pesun jälkeen yllätyksiä ;) ), vaatteen mallia, väriä yms.

Enpä sanoisi, että lapseni erottuvat päiväkodissaan köyhän perheensä vuoksi. Ihan samaa Henkka Maukkaa, Lindeksiä ym. sitä muillakin on päällä. Ulkovaatteina laidasta laitaan eri merkkejä, yleensä kosteussuojattuja kuitenkin. Lisäksi teen lapsille itse vaatetta :)
 
"minttu"
Musta moni "marketti"vaate on nätti lapseni päällä. En näe niissä mitään pahaa ja mikä parasta ne vaateet on tehty leikkimiseen - ei näyttelyyn. Joskus tuntuu että äidit pitävät lapsiaan näyttelykoirina; pitää näyttää muille että näin ihana prinsessa/prinssi meillä on. Ostaisvat puudelin ja pukisivat sitä. Ja antaisivat lapsien pitää vaateita jotka voivat surutta mennä vaikka rikki/pilalle leikin tiimellyksessä.
 
"hmmm"
"Perus-Reimatec" on monelle tosi hintava. Lassien tec-versiotkin on aikas kalliita pienituloisille, samoin se G-Tech. Sitten nää 20:n merkittömät haalarit on niitä jotka erottuu joukosta.
 
"Vieras"
Musta ehkä surullisempaa on se, ettei ihmiset osaa kerrospukeutumista talvella ja viis veisaa hommata lapsille niitä välikerroksia alle, oli minkälainen halpa tai kallis merkkihaalari tahansa.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";22767946]Just tätä juteltiin eilen illalla miehen kanssa, että kun on rahaa enemmän, tuollaiset merkkivaatteet menettävät merkitystään kun ei ole tarvetta todistella toisille sitä että voi ostaa T2H haalarin tms. Meillä on ulkovaatteet perus Reimatecciä, ihan marketista ostettua, eikä mitään tarvetta ostella mitään kalliita haalareita. Sisävaatteet on jostain H&M ja Lindex osastoilta. Kirppariltakin ostaisin mutta kahden työssäkäyvän perheessä ei ole liikaa ylimääräistä vapaa-aikaa kirppareilla kiertämiseen, siellä pitäisi käydä suht usein jos aikoisi oikeita löytöjä tehdä.

Suht pienellä budjetilla ostetaan noi vaatteet, ja sitä olen miettinyt että miten sitten esim. kouluiässä kun lapsilla alkaa itselläkin olla mielipiteitä vaatteiden suhteen. Minkä verran ns. merkkitavaraa on reilua lasta kohtaan ja minkä verran voi nuukailla tai kierrättää ilman että siitä tulee lapselle ongelma.

Siitä olen onnellinen että asumme ihan ns. tavisalueela eli täällä ei kaikilla muillakaan tenavilla ole sitä kalleinta vaatetta kaikki. Ympäristö kuitenkin jonkun verran muokkaa odotuksia siitä mitä pitäisi olla.

Mutta meidän perhe onkin outo. Meillä on ihan ok tulot, velaton suht uusi omakotitalo, säästöjä ja sitten kuitenkin esim. telkkari on vuonna 1998 käytettynä ostettu kuvaputkitöllö, vielä pieni sellainen. Digiboksiajan alkaessa oltiin pitkään ilman boksiakin, tosin ei mitenkään kustannussyistä vaan ei vaan hankittu kun ei tarvittu.[/QUOTE]

Meillä on samantyyppinen tyyli toimia. Asumme myös onneksemme ns. tavisalueella. Naapuriston ammatteja löytyy siivoojasta DI:iin.
 
"vieras"
[QUOTE="hmmm";22767992]"Perus-Reimatec" on monelle tosi hintava. Lassien tec-versiotkin on aikas kalliita pienituloisille, samoin se G-Tech. Sitten nää 20:n merkittömät haalarit on niitä jotka erottuu joukosta.[/QUOTE]

Kirppariltakin voi ostaa vähän käytettyjä, siistejä Reimateccejä sun muita.
 
mjoooo
Ehkä tää on kuitenkin enemmän äitien keskinäistä kilpailua. Varmasti monet pistää merkille naapurin lasten pukeutumisen yms. Pikkulapset tuskin niinkään välittää onko päällä HM:n alepaita vai Ej Sikke Lej (vai mikälie). Äideillä on kyllä varmasti paineita näistä ja varmaan osa pukee lapsiaan vähän yli varojensa päteäkseen tai ollakseen ainakin samoilla linjoilla kuin muut näissä vaateasioissa.

Lapsilla toi vaatemerkkikyttäys yms. alkaa vissiin vasta 10v paikkeilla. Silloinhan me 80-luvun lapsetkin jo kyllä huomattiin oliko kaverilla Nikea tai Adidasta tai Levistä vai jotain ihan junttia ;)
 
"vieras"
[QUOTE="Vieras";22768024]Musta ehkä surullisempaa on se, ettei ihmiset osaa kerrospukeutumista talvella ja viis veisaa hommata lapsille niitä välikerroksia alle, oli minkälainen halpa tai kallis merkkihaalari tahansa.[/QUOTE]

Kerrospukeutuminen on hankala päiväkodissa. Meillä se on maksimissaan sitä että haalarin alla on villahaalari tai villatakki. Sellainen oikea alusasuista lähtevä kerroksellisuus ei onnistu, lapsella menisi vaatteiden vaihtoon iäisyys eikä tädit ehdi kerrostaa 20 lasta pihalle.
 
"mä"
Missäpäin aloittaja asuu? Täällä Tampereen kupeessa ei ainakaan ole tuollaista havaittavissa. Isommista alakoululaisista ei ole vielä kokemusta, mutta ainakaan ekaluokkalaiseni ei ymmärrä mitään vaatemerkkien päälle eikä kukaan ole hänen vaatteitaan kommentoinut.
Tampere peesailee tätä! Lapset ihailee vaatteita kuvien ja värien perusteella, ei merkin tai hinnan. Meillä lapsi oli ihan onneissaan lököttävistä gollegepöksyistä ja isosta hupparista (hinta yhteensä huimat 8e).
 
"Vieras"
[QUOTE="vieras";22768055]Kerrospukeutuminen on hankala päiväkodissa. Meillä se on maksimissaan sitä että haalarin alla on villahaalari tai villatakki. Sellainen oikea alusasuista lähtevä kerroksellisuus ei onnistu, lapsella menisi vaatteiden vaihtoon iäisyys eikä tädit ehdi kerrostaa 20 lasta pihalle.[/QUOTE]

Meidän päiväkodissa ei puolellakaan ole minkäänlaista välipukua alle ja ylipäänsä tarpeeksi kampetta lokerossa että voi niistä edes soveltaa.Musta oli aika surullista kun 15 asteen pakkasissa vain 6 lasta pääsi ulos kolmesta ryhmästä juuri vaatteiden puuttumisen takia.
 
"vieras"
Ehkä tää on kuitenkin enemmän äitien keskinäistä kilpailua. Varmasti monet pistää merkille naapurin lasten pukeutumisen yms. Pikkulapset tuskin niinkään välittää onko päällä HM:n alepaita vai Ej Sikke Lej (vai mikälie). Äideillä on kyllä varmasti paineita näistä ja varmaan osa pukee lapsiaan vähän yli varojensa päteäkseen tai ollakseen ainakin samoilla linjoilla kuin muut näissä vaateasioissa.

Lapsilla toi vaatemerkkikyttäys yms. alkaa vissiin vasta 10v paikkeilla. Silloinhan me 80-luvun lapsetkin jo kyllä huomattiin oliko kaverilla Nikea tai Adidasta tai Levistä vai jotain ihan junttia ;)
Aika surkealla tasolla on oma itsetunto, jos pitää kisata lasten pukeutumisella ja sitten olla kauhusta kankeana kun se liian kallis haalari menee pilalle lasten leikeissä.
 

Yhteistyössä