Kanttarelli, suppilovahvero ja mustatorvisienireseptejä

Kanttarelli-nokkoskeitto

1 l kantarelleja
100 g savukylkeä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 ½ l vettä
1 liemikuutio
3 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta
muskottipähkinää

1. Hienonna kantarellit.
2. Kypsennä niitä kattilassa miedolla lämmöllä sen verran, että niistä irtoava neste on haihtunut.
3. Sekoita joukkoon suikaloitu savukylki ja hetken päästä jauhot.
4. Lisää vesi, liemikuutio ja nokkoset.
5. Anna kiehua hiljaa noin 10 minuuttia.
6. Mausta.

Kanttarellikeitto

1 l kantarelleja
2 keskikokoista sipulia
2 valkosipulin kynttä
voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
kasvis- tai lihaliemikuutio
2 dl kermaa
valkopippuria
persiljasilppua

1. Hauduta pilkottuja sieniä ja silputtua sipulia pannussa rasvassa, kunnes neste on haihtunut.
2. Ripottele valkopippuria ja hiukan suolaa sienille.
3. Siirrä paksupohjaiseen kattilaan.
4. Lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin.
5. Lisää vesi, liemikuutio ja murskatut valkosipulin kynnet.
6. Keitä hiljaa 20 minuuttia, sekoita välillä huolellisesti.
7. Lisää kerma ja anna kiehahtaa.
8. Silppua persiljaa pinnalle.
9. Tarjoa patongin ja juuston kanssa.

Liha-kanttarellipata

500 g naudan paistia
2 sipulia
2 rkl voita tai margariinia
15 murskattua katajanmarjaa
murskattu valkosipulin kynsi
3 dl kermaa
(2 - 3 rkl soijakastiketta)
300 g tuoreita kantarelleja
mustapippuria
1 dl tuoreita tai pakastettuja puolukoita (tai karpaloita)

1. Leikkaa liha kuutioiksi.
2. Silppua sipuli ja ruskista kevyesti padassa lihan ja murskattujen katajanmarjojen kanssa pienessä rasvamäärässä.
3. Lisää kerma, soijakastike, valkosipuli ja rouhittua pippuria.
4. Anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä kunnes liha tuntuu kypsältä.
5. Paista viipaloidut kantarellit pannussa rasvassa, kunnes neste on haihtunut.
6. Lisää pataan ja anna hautua hetken aikaa.
7. Lisää puolukat ja tarkista maku.
8. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Kanttarellimuhennoksella kuorrutettua kukkakaalia

1 kukkakaali
1 l kantarelleja
2 rkl öljyä
1 sipuli
3 - 4 rkl vehnäjauhoja
5 dl kukkakaalin keitinlientä
yrttisuolaa
sellerinlehtiä
1 dl juustoraastetta

1. Keitä kukkakaali kypsäksi (15 - 20 minuuttia), jäähdytä ja lohko.
2. Ota liemi talteen.
3. Puhdista ja paloittele sienet.
4. Haihduta niistä nestettä kuumassa pannussa.
5. Lisää öljy, silputtu sipuli, jauhot ja keitinliemi.
6. Mausta ja anna kastikkeen kiehua muutama minuutti.
7. Voitele uunivuoka ja pane siihen paloiteltu kukkakaali, silputtuja sellerinlehtiä.
8. Kaada päälle sienimuhennos.
9. Peitä pinta juustoraasteella.
10. Kuorruta ruokaa kymmenisen minuuttia kuumassa (250 °C) uunissa.

Kanttarellihöystö

1 l tuoreita kantarelleja
2 rkl öljyä tai voita
1 tomaattia
½ l vettä
1 kasvis- tai lihaliemikuutio
2 tl sitruunamehua tai kuivaa sherryä

1. Keitä puhdistettuja ja paloiteltuja sieniä rasvassa padassa kunnes sienten neste on kuivunut.
2. Lisää hienonnettu sipuli ja lohkotut tomaatit.
3. Hauduta pari minuuttia ja lisää vesi ja lihaliemikuutio.
4. Anna höystön muhia puolisen tuntia ja lisää vettä tarvittaessa.
5. Mausta sitruunamehulla tai sherryllä.
6. Tarjoa perunoiden, pastan tai keitetyn riisin kanssa.

 
Suppilovahverorieskat

160 g suppilovahveroita
5 dl kevyt maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja

1. Paloittele suppilovahverot hienoksi.
2. Sekoita hiivan kanssa haaleaan maitoon.
3. Lisää suola, öljy ja alusta jauhot.
4. Taputtele löysästä taikinasta leipiä leivinpaperin päälle.
5. Kohota noin 20 minuuttia.
6. Pistele rieskat ja paista 220 asteessa noin 15 minuuttia.
7. Tarjoa lämpiminä munavoin kanssa.

Syyspihvit

300 g jauhelihaa
160 g suppilovahveroita
300 g punajuuria
1,5 dl korppujauhoja
1 dl sienten lientä
1 muna
suolaa, pippuria
2-3 isoa sipulia

1. Anna korppujauhojen turvota hetki sienten liemessä.
2. Hienonna sienet ja punajuuret ja sekoita murekeainekset keskenään.
3. Paista pannulla koekakku.
4. Jos pihvit eivät pysy hyvin koossa, lisää vähän perunajauhoja.
5. Muodostele taikinasta pihvejä.
6. Paista uunissa leivinpaperilla peitetyllä uunipannulla 200 C 20-30 minuuttia.
7. Voit myös kypsentää pihvit paistinpannulla hitaasti miedolla lämmöllä.

Suppilovahveroista pizza
(10 annosta)

320 g suppilovahveroita
2 rkl voita
2 sipulia
1 tlk kermaviiliä
2x70 g tomaattisosetta
1/2 tl suolaa
3-4 tl oreganoa
4 dl juustoraastetta
4 tomaattia

Pizzataikina:
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g voita
1 1/4 dl maitoa

1. Silppua sienet.
2. Kuori ja hienonna sipulit.
3. Paista sienet ja sipuli voissa pannussa.
4. Sekoita kermaviili ja tomaattisose pannuun.
5. Mausta seos suolalla ja hienoksi murskatulla oreganolla.
6. Sekoita pizzataikinaa varten vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola taikinakulhossa.
7. Murenna rasva sormenpäillä jauhoseokseen ryynimäiseksi massaksi.
8. Lisää maito ja sekoita nopeasti tasainen taikina.
9. Kauli taikina ohueksi levyksi ja aseta se leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan niin, että siitä jää n. 1/2 cm:n korkuiset reunat.
10. Täytä taikinakuori sienikermaviiliseoksella ja asettele pinnalle tomaattiviipaleita ja ripottele pääl-limmäiseksi oreganoa sekä runsaasti juustoraastetta.
11. Paista uunissa 225-250 C noin 15 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullankeltainen.

Suppilovahverosta pannukakku

6 dl maitoa
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
ripaus aromisuolaa, mustapippuria
öljyä tai voita
850/500 g suppilovahveroita
1/2 purjoa suikaleina
2 porkkanaa raasteena
1 paprika kuutioina
1/2 pkt sulatejuustoa kuutioina
2-3 maustekurkkua kuutioina

1. Sekoita maito, munat ja jauhot tasaiseksi taikinaksi.
2. Mausta se suolalla ja pippurilla.
3. Kuumenna rasva ja paista sienet, kunnes neste on haihtunut.
4. Lisää purjorenkaat, porkkanaraaste ja paprikakuutiot.
5. Hauduta seosta n. 5 min.
6. Lisää joukkoon sulatejuusto- ja maustekurkkukuutiot.
7. Lisää aineet pannukakkutaikinan joukkoon.
8. Kaada taikina öljytyn leivinpaperin päälle pannuun ja paista 200 asteessa n . 30 min.

Suppilovahverosta uunipotut
4-6 annosta

1 l tuoreita suppilovahveroita
120 g Amerikan pekonia
2 rkl voita tai margariinia
1 dl sipulia hienonnettuna
5 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 dl ruokakermaa
2 rkl tuoretta kirveliä silputtuna tai 1 tl kuivattua kirveliä
12 keitettyä perunaa

Pinnalle
2 dl juustoraastetta

1. Pane puhdistetut, pilkotut suppilovahverot kattilaan ja kuumenna kunnes sieniliemi on haihtunut.
2. Lisää suikaloitu pekoni, rasva ja sipulisilppu.
3. Anna pekonin ruskistua kevyesti.
4. Siirrä kattila pois liedeltä, sekoita joukkoon jauhot ja lisää maito sekä ruokakerma muhennokseen voimakkaasti sekoittaen.
5. Anna hautua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10-15 minuuttia.
6. Mausta muhennos kirvelillä.
7. Leikkaa keitetyistä perunoista lakit pois ja koverra perunoiden sisus niin, että kuori jää ehjäksi.
8. Survo perunoiden koverrettu sisus ja lisää perunasose sienimuhennoksen joukkoon.
9. Tarkista maku.
10. Täytä perunat sienimuhennoksella kukkuroilleen.
11. Ripottele päälle juustoraastetta.
12. Nosta perunat voideltuun uunivuokaan.
13. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Suppilovahverolla kuorrutettua kirjolohta

1 (n. 450-600 g) kirjolohifilee
1/2-1 sitruunan mehu
1-2 dl suppilovahveroita
1 tlk kevytranskankermaa tai -cremeä
2-3 kevätsipulia varsineen
suolaa
viherpippuria
tilliä

1. Murskaa kuivatut suppilovahverot ja lisää joukkoon vähän vettä.
2. Anna turvota 10-15 min.
3. Sulata pakastetut sienet.
4. Jos käytät tuoreita sieniä, pilko ne ja kuullota hetki pannulla.
5. Poista kirjolohifileestä halutessasi ruodot ruotopihdeillä.
6. Nosta filee voideltuun uunivuokaan.
7. Purista kalan päälle sitruunamehua ja ripottele pinnalle vähän suolaa ja sormissa murskattua vi-herpippuria sekä runsaasti hienonnettua tilliä.
8. Silppua kevätsipulit varsineen ja sekoita ne ja sienet ranskankerman joukkoon.
9. Levitä seos kalan päälle.
10. Kypsennä 200 asteessa 20-25 min.
11. Tarjoa lisäksi esim. lohkoperunoita ja salaattia.

Kesäkurpitsalaatikko

öljyä
700 - 800 g kesäkurpitsaa
(paprika)
10 - 15 cm purjoa
4 dl makaroneja
meiramia, timjamia
paprikajauhetta
soijakastiketta
basilikaa
(kuivattuja suppilovahveroita)
mustapippuria
4 tomaattia

Juustokastike:
2 dl kermaa + 2 - 3 dl vettä (käytä sienten liotusvesi)
1/2 dl vehnäjauhoja
25 - 50 g sulatejuustoa
75 g emmentaljuustoa
(2 rkl parmesanraastetta)
musta- ja/tai valkopippuria
(muskottipähkinää)

1. Leikkaa kesäkurpitsa tulitikkumaisiksi suikaleiksi, kuutioi paprika ja leikkaa purjo renkaiksi.
2. Öljyä uunivuoka ja peitä sen pohja kesäkurpitsasuikaleilla.
3. Käytä noin puolet suikaleista.
4. Mausta pippurilla, paprikajauheella, yrttimausteilla ja soijakastikkeella.
5. Ripottele puolet purjorenkaista ja paprikapaloista kurpitsakerroksen päälle.
6. Seuraavaksi tulee kerros keittämätöntä makaronia (mikä tahansa pasta käy, mutta parhaiten tähän mielestäni sopivat pienet kierrepastat, nauhamakaroni tai spagetti lyhyeksi pätkittynä).
7. Mausta jälleen kuten edellä ja käytä loput purjorenkaat ja paprika.

Jos kaapistasi löytyy kuivattuja suppilovahveroita, on niiden vuoro nyt.
8. Levitä kerros liotettuja suppilovahveroita makaronikerroksen pinnalle.
9. Suppilovahverot tekevät tästä ruoasta todellisen herkun.
10. Levitä loput kurpitsasuikaleet vuokaan ja mausta jälleen.
11. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja peitä vuoan pinta niillä.
12. Ripottele tomaateille kuivattua tai tuoretta basilikaa.

Tee juustokastike:
13. sekoita jauhot ja kerma keskenään vispilällä tasaiseksi, lisää vesi ja sulatejuusto.
14. Laita kattila liedelle ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike paksu-nee.
15. Lisää emmentaljuusto raasteena tai viipaleina ja anna sen sulaa kastikkeeseen.
16. Mausta pippurilla ja halutessasi muskottipähkinällä.
17. Peitä ruoka kastikkeella.
18. Paista vajaassa 225 asteessa noin 40 - 45 min. tai kunnes makaronit ovat kypsiä.
19. Voit tehdä laatikon ilman makaronejakin, mutta siitä tulee silloin aika vetistä.
20. Makaronit voi myös korvata muutamalla desillä keittämätöntä riisiä.

Suppilovahverokeitto

150 g tuoreita tai pakastettuja suppilovahveroita
2 rkl öljyä
3 rkl maissi- tai vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
1 dl kermaa (esim. RuokaCréme)
1sipuli
persiljaa
yrttisuolaa

1. Lisää kuumennettuun kattilaan puhdistetut, pilkotut sienet, öljy ja hienonnettu sipuli.
2. Ruskista ne kevyesti.
3. Lisää kasvisliemi ja tilkkaan kylmää vettä sekoitetut jauhot.
4. Keitä keittoa 15-20 minuuttia.
5. Lisää kattilaan lopuksi kerma ja hakattu persilja.
6. Mausta tarvittaessa yrttisuolalla. (Arktiset Aromit)

Metsäsieniraviolit

5 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
3 rkl öljyä
2 rkl vettä
1¼ tl suolaa

Täyte
400 g kanttarelleja, suppilovahveroita tai mustia torvisieniä
1sipuli
voita
persiljanippu
suolaa
pippuria

Kastike
4 dl kuohukermaa
2 dl valkoviiniä
½ kasvisliemikuutiota
50 g voita
sahramia
suolaaa
pippuria
tuoretta basilikaa

1. Sekoita jauhoihin suola, öljy ja tarvittava määrä vettä.
2. Taikina saa olla kiinteää mutta ei kovaa.
3. Anna taikinapallon levätä jääkaapissa muovikelmuun käärittynä tunnin.
4. Hakkaa sienet ja sipuli hienoksi.
5. Kuumenna seosta pannulla kunnes neste on haihtunut ja sipuli on kypsää.
6. Jäähdytä seos ja mausta.
7. Kauli taikina kahdeksi läpikuultavan ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
8. Jaa toinen levy taikinapyörällä 5 x 5 cm:n kokoisiksi neliöiksi niin, etteivät ne irtaannu toisistaan.
9. Pane jokaiseen neliöön lusikallinen täytettä.
10. Paina täyte tiiviisti taikinaan.
11. Nosta päälle toinen taikinapala ja liimaa se kylmällä vedellä.
12. Keitä kuivuneet raviolit suolalla ja öljytilkalla maustetussa vedessä 10 minuuttia.
13. Mittaa kastikkeen kerma ja viini kattilaan, murenna liemikuutio sekaan.
14. Anna liemen kiehua, kunnes se on haihtunut puoleen.
15. Värjää kastike ripauksella sahramia.
16. Nosta kattila liedeltä ja lisää huoneenlämpöinen voi nokareina hyvin sekoittaen.
17. Mausta. Kuumenna miedolla lämmöllä ettei se juoksetu.

 
Mustatorvisieni-kohokas

1/2 l tuoreita mustatorvisieniä paloiteltuina
50 g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
5 munaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
2 dl voimakasta juustoraastetta (esim. mustaleimaista emmentaalia)

1. Pane sienet kattilaan ja hauduta niitä, kunnes neste on haihtunut.
2. Lisää voi ja sekoita sulaan rasvaan jauhot ja maito.
3. Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia välillä sekoittaen.
4. Ota kattila liedeltä.
5. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon.
6. Lisää keltuaiset vähän jäähtyneeseen kohokaspohjaan yksitellen hyvin sekoittaen.
7. Mausta seos mustapippurilla ja suolalla ja sekoita joukkoon juustoraaste.
8. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita kohokaspohjaan varovasti nostellen.
9. Kaada seos korkeareunaiseen voideltuun uunivuokaan.
10. Kypsennä kohokasta 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
11. Älä avaa uunia paistamisen aikana, ettei kohokas laske.
12. Tarjoa kohokas heti.
13. Kohokkaan seuraksi sopii raikas salaatti.
14. Ohutmaltoiselle mustatorvisienelle kuivatus sopii erittäin hyvin.
15. Kuivatusta sienestä jauhettu sienijauhe on mainio mauste moniin eri ruokiin.

Merellinen sienikeitto

Keitossa herkullisimpia ovat suppilovahverot, mesisienet, koivunkantosienet, mustatorvisienet, kuusila-hokkaat tai mustavahakkaat, tuoreina tai kuivattuina, jolloin ne ovat aromikkaimillaan.

2-3 kourallista kuivattuja sieniä, tai 3/4 l tuoreita
2 rkl oliiviöljyä
1 pieni kesäkurpitsa
3-4 lehtisellerin vartta
2 sipulia
4-6 valkosipulin kynttä
1 tlk tomaattimurskaa
3 dl vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä
ripaus yrttisuolaa, paprikajauhetta, basilikaa
hiukan tabascoa
1 dl tillisilppua
1 tlk simpukoita
150 g kuorittuja katkarapuja

1. Keitossa herkullisimpia ovat suppilovahverot, mesisienet, koivunkantosienet, mustatorvisienet, kuusilahokkaat tai mustavahakkaat, tuoreina tai kuivattuina, jolloin ne ovat aromikkaimmillaan.
2. Laita kuivatut sienet likoamaan kylmään veteen.
3. Käytä liotusvesi hyväksi.
4. Suikaloi vihannekset.
5. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa.
6. Lisää sipulit, kesäkurpitsa ja selleri.
7. Hauduta hetki.
8. Lisää tomaattimurska, vesi tai liotusvesi, mausteet, valkoviini ja sienet.
9. Anna hautua 10-15 min. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää simpukat, katkaravut ja tilli.
10. Kuumenna keitto nopeasti.
11. Se maistuu valkosipulipatongin ja valkoviinin tai kevyen punaisen tuoreviinin kera.

 

Yhteistyössä