Kalakeitto-ohjeita

Haluaisin tehdä kalakeittoa enkä ole sitä vielä ikinä tehnyt.. Eli siis ohjeita kaipailisin! Mielellään lohikeittoa, ja liemi saisi olla kermasta tehty, sellaisen ohjeen olen joskus jostain lukenut enkä nyt löydä sitä mistään. Mutta kaikenlaisia ohjeita otetaan ilomielin vastaan!
 
Tämä nyt ei ihan sitä mitä hait, mutta hyvää on ja tippuu meillä pojallekin, joka ei muuten niin kalasta välitä...

Pasta-lohikeitto 4:lle

1 purjo
300 g lohifileetä
1 rkl öljyä/margariinia
½ tl currya
1 tl kurkumaa
8 dl vettä
1-1½ kalaliemikuutiota
4 dl kuviopastaa
1 prk ruokakermaa
½ tl sitruunapippuria
1 dl hienonnettua tilliä

1.Leikkaa purjo renkaiksi ja huuhtele. Leikkaa lohi reiluiksi kuutioiksi.
2. Kuumenna öljy/margariini kattilassa, lisää purjo, curry ja kurkuma. Sekoittele hetki. Lisää vesi ja kiehauta.
3. Lisää liemikuutiot ja pasta. Keitä n 3 kolme min kannen alla ja lisää lohi. Jatka keittämistä 2-3 min.
4. sekoita joukkoon ruokakerma, tilli ja pippuri. Kiehauta.

Vaihtelua tavalliseen keittoon ja nopeammin valmista....
 
Mökkiläisen kalakeitto

1 kg kokonaisia ahvenia tai muita pieniä onkikaloja tai
750 g kalafileitä, esim. ahven-, kuha- tai siikafileitä
1/2 l vettä
1 tl karkeaa merisuolaa
10 maustepippuria
1 laakerinlehti
6-7 perunaa (mieluiten "vanhaa perunaa")
2 sipulia tai 1 nippu kesäsipuleita varsineen
1 tlk ruoanvalmistuskermaa tai vettä tai maitoa
tillisilppua

1. Perkaa ensin kalat, jos ne ovat kokonaisia.
2. Poista kidukset ja evät saksilla leikaten, suomusta pinta ja avaa vatsat keittiösaksilla.
3. Poista sisälmykset sekä kidukset.
4. Huuhdo kalat nopeasti kylmällä vedellä ja paloittele annospaloiksi.
5. Mittaa kattilaan vesi ja mausteet.
6. Kuumenna.
7. Lisää kuoritut, lohkotut perunat ja keitä ne puolikypsiksi.
8. Lisää kalapalat ja huuhdotut, lohkotut sipulit ja sipulinvarret.
9. Keitä kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä.
10. Lisää kerma ja tillisilppu.
11. Kuumenna keitto kiehuvaksi.
12. Tarjoa lisänä hapanleipää tai näkkileipää ja voita.

Muuta:
1. Jos valmistat keiton kokonaan veteen, voit lisätä sen sekaan kala- tai yrttiliemikuution, esimerkiksi valkosipuli-persiljakuution.
2. Ota kokonaisista kaloista perkaamisen yhteydessä talteen myös maksa, maiti ja mäti, jos niitä on ja ne ovat kirkkaita ja kauniita sekä raikkaan veden tuoksuisia.
3. Niistä keittosi saa uusia makuja.

Jos valmistat keiton valmiista kalafileistä
1. paloittele nekin ensin annospaloiksi, jolloin ruokailu on helpompaa.
2. Jos keität keiton veteen, voit käyttää siihen osaksi kalan ruotolientä.
3. Se syntyy keittämällä kalan perkaamisen yhteydessä irroitettuja ruotoja, eviä, nahkoja ja kiduksetonta päätä ensin vedessä 20-30 minuuttia.
4. Sen jälkeen liemi siivilöidään.
5. Kaupan kalatiskistä voit ostaa tähän tarkoitukseen myös lohen pään tai ruodot.

Juhlava norjalainen kalakeitto
4-5 annosta

1 kg erilaisia kaloja (esim. hauki, kuha, ahven)
1 l vettä
1 tl suolaa
2 dl valkoviiniä
1 sitruunan mehu
1/2 tl timjamia
4 sipulia
1-2 valkosipulin lohkoa
1 porkkana

1 purjo
4 tomaattia
2-3 lehtisellerin vartta
kurkumaa
suolaa, sitruunapippuria
2 keltuaista
200 g säilöttyjä simpukoita tai katkarapuja

1. Suomusta tai nylje kalat.
2. Poista päät ja ruodot.
3. Pane päät, nahat ja ruodot kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
4. Keitä noin 20 minuuttia, siivilöi liemi.
5. Kuori ja hienonna sipulit, viipaloi purjo ja puhdistettu porkkana.
6. Kuori ja lohko tomaatit, viipaloi sellerinvarret, murskaa valkosipulit.
7. Pane kasvikset ja kalapalat kiehumaan kalaliemeen.
8. Lisää keitokseen valkoviini, sitruunamehu ja timjami.
9. Keitä noin 15 minuuttia.
10. Lisää kurkuma, sitruunapippuri ja suolaa, jos on tarpeen.
11. Sekoita keltuaiset tilkkaan keiton lientä ja lisää suurus keittoon.
12. Lisää simpukat ja katkaravut, älä enää keitä.

Isoäitini lohikeitto
4 hengelle

reilu kilo lohen päitä, nahkaa ja ruotoja
1 1/4 l vettä
10 kokonaista mustapippuria
2 tl merisuolaa
1 sipuli
3 keskikokoista kiinteää perunaa
400 g:n pala lohifileetä
1 dl silputtua tilliä

1. Huuhtele lohen päät ja ruodot ja pane veteen kiehumaan.
2. Lisää pippurit ja suola ja anna kiehua hiljalleen pari tuntia.
3. Siivilöi liemi.
4. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi.
5. Kuori ja kuutioi perunat.
6. Leikkaa lohi kuutioiksi.
7. Kiehauta liemi kattilassa ja lisää joukkoon sipuli- ja perunakuutiot.
8. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää lohi.
9. Keitä juuri ja juuri kypsäksi, noin 5 minuuttia.
10. Tarkista suola ja pippuri ja ripottele päälle runsaasti silputtua tilliä.
11. Tarjoa lisänä paahdettua ruisleipää.

Lempeä kalakeitto
4:lle

300-400 g:n pala ruodotonta savukalaa
4-5 perunaa
2 porkkanaa
1 pieni purjo tai sipuli
½-1 fenkoli
½-1 kukkakaali
4 dl vettä
2 rkl rypsiöljyä
6-8 dl maitoa
noin 1 tl suolaa
valko- tai mustapippuria
1-2 dl hienonnettua tilliä

1. Huuhdo tai kuori kasvikset ja paloittele ne.
2. Jos olet kiireinen käytä keittoon pari pussia pakastevihanneksia ja muutama peruna tai pakastettuja perunakuutioita.
3. Kuumenna vesi ja öljy kiehuvaksi ja lisää joukkoon kasvikset kukkakaalia lukuun ottamatta.
4. Lisää se (kuutioi mukaan myös kukkakaalin kiinteä keskikohta), kun muut kasvikset ovat kiehuneet 8-10 minuuttia.
5. Anna muhia miedolla lämmöllä 5-6 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
6. Lisää maito, kuumenna kiehuvaksi, mausta ja lisää joukkoon savukala paloina sekä tilli.
7. Sekoita varovasti ja anna makujen tasaantua hetki kattilassa kannen alla ennen pöytään nostamista.
8. Tarjoa keiton lisäkkeeksi ruisleipää.

Kahden kalan keitto
(6 annosta)

1 l Vettä
1 dl valkoviiniä
5 kpl perunaa
1 kpl purjosipulia
1,5 kpl Knorr Kalaliemikuutioita
2,5 dl Flora Ruoka kasvirasvasekoitetta
1 rkl chilikastiketta
400 g lohifileetä
3 kpl kuhafileetä
250 g katkarapuja

Koristelu:
2 rkl tillisilppua

1. Kiehauta vesi ja valkoviini kattilassa.
2. Paloittele kuoritut perunat ja suikaloi purjo.
3. Lisää perunat ja liemikuutio keittoon.
4. Keitä 10-15 minuuttia eli kunnes perunat ovat kypsyneet.
5. Lisää purjo, Flora Ruoka ja chilikastike.
6. Leikkaa kalafileet reilun kokoisiksi paloiksi ja keitä muutama minuutti, jotta kalapalat juuri ja juuri kypsyvät.
7. Lisää lopuksi katkaravut.
8. Kuumenna, mutta älä enää keitä, jotta katkaravut eivät sitkisty.
9. Koristele keitto tuoreella tillillä.
10. Tarjoa höyryävä keitto tuoreen ruisleivän kanssa.

 
SEIKEITTO
kuori,paloittele perunat,puolikas sipuli ja kiehumaan vähän suolaa pippuria seipkt sekaan loppuvaiheessa ja ruokacremeä prk..ja jos haluaa niin voinokare.. (lapset tykkää haarukalla muussattuna tästä meillä..)ja jos tykkää käy tähän ruisleipäkin sekaan.. :p
 
Juuri valmistin ja ehdittiin jo herkutellakin pastalohikeitolla. Siis todella herkullista, lapset söivät mukisematta ja pyysivät vielä lisää. Olen täältä ruokapalstalta saanut monta hyvää ruokaohjetta. On mukava saada vaihtelua toisten ideoista.
 

Yhteistyössä