Kätilöt,tai kätilöopiskelijat vastatkaa kiitos!

Olen 20-vuotias nelikuisen tyttösen äiti ja pohdin kätilöksi opiskelemista.Nyt minulla on opiskelupaikka sosionomiksi,mutta mieli tekisi vaihtaa.
Kätilön työ tuntuu oikealta ja unelmalta,mutta yksi asia vaivaa ja jarruttaa hakemista.
Kuinka selvitä synnytyksistä,joissa asiat eivät menekään hyvin,syntyy vakavasti sairas,tai pahimmillaan kuollut vauva?Vaikka nämä tapaukset ovat harvemmassa,niitä varmasti tulee eteen.Kuinka niistä selviää,onko apua tarjolla,syyttääkö siinä itseään helposti hoitovirheestä?Voiko olla liian herkkis alalle?
 
pian valmistuva kätilöopisk.
Voi olla aikas rankkoja tapauksia välillä, joista tosiaankin miettii tekikö itse kaiken oikein/riittävällä viisaudella. Tietty opiskeluaikana ei heti joudu hoitamaan esim kuolleena synnytettäviä vauvoja vaan keskitytään "perustapauksiin" ja harjoittelemaan kädenataitoja mahd paljon. Opiskeluaikakin on pitkä (4,5vuotta), joten siinäkin jo harjaantuu käsittelemään asioita ammatillisesti. Ja onhan kätilöllä monia eri työkenttä-mahdollisuuksia, esim lapsivuode tai naistentaudit + sairaanhoitajan työt. Monissa työpaikoissa on mahdollisuus keskustella työkavereitten kanssa tapauksista ja varmaankin työnohjausta on mahdollista saada.. Vaikea sanoa, voiko olla liian herkkä, mutta helppo työ tämä ei missään nimessä ole.
 
meillä
Kyllä meillä oli opiskelijakin mukana salissa vaikka oli tiedossa että kuollutta synnytetään. Tosin siellä huoneen nurkassahan tuo hiljaa vain istui. Meillä ainakin muutama kätilö itki meidän kanssa, enkä usko että kuolleen vauvan "vastaanottaminen" helppoa on..
 
"kätilö"
Ei tälle alalle sovi, jos ei yhtään satuta se, jos kuollut lapsi syntyy. Toki siihen oppii ammatillisen suhtautumisen. Jos synnytyksen aikana kuolee lapsi tai äiti, niin siihen on yleensä kätilölläkin mahdollista saada apua, myös silloin, jos nousee epäilys hoitovirheestä. Sellainen on harvinaista,mutta toki mahdollista. Toki kannattaa muistaa, että vain murto-osa kätilöiksi valmistuvista tekee töitä synnytyssalissa, vaan suuri osa tekee töitä muuallakin; äitiyshuollossa, erityisäitiyshuollossa, lapsivuodeosastolla, prenataaliosastolla, naistentautien puolella tai normaalissa sairaanhoidon tehtävissä sairaanhoitajana. Kaikki eivät sovi tai pääse synnytyssaliin töihin. Kokeilemalla tietää, onko alalle liian "herkkis", mutta toki silloin voi, kuten sanottua, tehdä töitä muuallakin kuin synnytyssalissa, oma paikka löytyy harjoitteluiden ja sijaisuuksien kautta. :)
 

Yhteistyössä