Espanjassa Euroopan toisiksi eniten mamuja ja EU:n selvästi korkein työttömyys.
Suomen työttömyys muuten EU:n kolmanneksi korkein ja kasvaa toisiksi nopeiten. Ohitti hallituksen mallimaa Ruotsin keväällä, vedettiin heti ruotsinmallilla paremmat
Espanjan maahanmuuttaja: ”Tuntipalkka jää muutamaan euroon, eikä vapaa-aikaa juuri ole”
"Vaikka töitä on helppo löytää, siirtolaisia auttavan Victoria Eugenia Zapatan mukaan työehdot ovat maahanmuuttajille usein heikommat kuin paikallisille.
Etenkin hiljattain maahan tulleet ja paperittomat ovat alttiita hyväksikäytölle.
Zapata puhuu modernista orjuudesta.
– Hyvin heikossa asemassa ovat esimerkiksi vanhustenhoitajat ja hedelmien poimijat. Tuntipalkka jää muutamaan euroon, eikä vapaa-aikaa juuri ole.
Molemmat alat ovat nykyisellään suurelta osin siirtolaisten vastuulla.
Daniela Bastidas kertoo tienanneensa vanhainkodissa hieman alle tuhat euroa kuussa.
– Elämänlaatu ei ole kummoinen, jos työpäivät ovat pitkiä, mutta palkka ei riitä elämiseen.
Tarjoilijana Bastidasin tuntipalkka on viisi euroa.
– Jotkut ystävistäni saavat vielä pienempää, kolmen euron tuntipalkkaa.
Väkeä tarvitaan kuitenkin lisää talouselämän mielestä
Maan keskuspankin tuore raportti arvioi, että ulkomaalaisväestön tulisi kolminkertaistua nykyisistä ennusteista vuoteen 2053 mennessä, jotta työssäkäyvien ja eläkeläisten suhde säilyisi.
Tutkija Raymond Torresin mukaan työvoiman houkuttelun tulppana ovat juuri heikot palkat ja suurkaupunkien korkea vuokrataso.
– Ne ovat suurimmat epäkohdat, jotka aiheuttavat myös aivovuotoa Espanjasta paremman tulotason maihin. Myös ulkomaisten tutkintotodistusten hyväksymistä pitäisi nopeuttaa.
Espanjalaiset nimesivät maahanmuuttajat kotimaansa suurimmaksi huolenaiheeksi tuoreessa tilastokeskuksen tutkimuksessa. Vielä heinäkuussa maahanmuutto oli sijalla neljä"
Kuten Suomessakin, eliitti erityisesti talousoikeisto haalii halpatyöntekijöitä aina vain lisää palkkoja polkemaan ja työläisluokka muuttuu yhä maahanmuuttovastaisemmaksi. Hinnat mm. vuokrat, ruoka jne. eivät alene, vaan huonommalla palkalla pitää työskennellä enemmän selvitäkseen, kun sosiaaliturvaa alasajetaan kilpaa maahanmuuton lisäämisen ja palkkojen polkemisen kanssa.