Jos tavallinen maito ei sovi 1v-lapselle, miten oirehtii?

  • Viestiketjun aloittaja "vierailija"
  • Ensimmäinen viesti
"vierailija"
Hapanmaito-tuotteet aloitettiin 11kk iässä ilman ongelmia. Kun 1v tuli täyteen aloin tarjoamaan vähän tavallista maitoa ruokailujen yhteydessä ja nyt tuntuu että atooppinen ihottuma ( Jota on ollut koko ajan ) olisi hieman pahentunut. Yöllä heräillään myös useammin kuin ennen maidon aloitusta. Onko sattumaa vai voiko maito olla syynä? Joo, kysyn asiaa neuvolasta kun menen sinne ensiviikolla, mutta kysäisen vielä täältäkin :)
 
"vieras."
Meillä tuo hieman reilu vuoden ikäinen ei edes suostu juomaan maitoa, mutta jos saa maitotuotteita liiakseen ruuassa esim. kermaa, niin itkee ja rupsuttelee koko yön. Aikaisemmin vauvana maitoallergia aiheutti ripulia ja ihottumaa (atoopikko myöskin), erityisesti kaikki taipeet punotti ja välillä oli iho rikki.

Itse vielä osittain imetän, mutta ruoka juomana meillä on vesi, tavan maitoa ei edes enää tarjota.
 
"tikutaku"
Maitoallergia on vaikea kun se voi oirehtia suoli oireisena (ripuli tai ummetus) tai iho-oireisena (ihottuma, lehahtelu, nokkosrokko, atopia, kutina) tai molempia yhtäaikaa. Lisäksi pahimmat tapaukset saa hengitysvaikeuksia tai jopa palovammoja.

Omani alkoi oirehtia 7kk iässä ripuloimalla, lehahtamalla kasvoista ja korvista punaiseksi sekä atopialla. Kovat kivut ja itki öisin. Ripuli muuttui veriseksi nopeasti ja lapsi huusi yöt selkä kaarella kipuaan.

Kokeilimme ensin ilman maitoa pari viikkoa ja oireet helpottivat ja ripuli hävisi hiljalleen. Ihottumaa oli vielä mutta lievemmin. Kun kaikki oireet poistuivat kokeilimme laktoositonta maitoa, mutta oireet palasivat rajuina ja lopetimme maidon antamisen kokonaan missään muodossa.

Lapsi on nyt kuusi vuotias ja edelleen allerginen maidolle. Kahden vuoden välein testataan uudelleen ja saa todistuksen hoitoon. Ajan kanssa hän herkistyi myös soijalle josta tulee kovia vatsakipuja ja pyllyn kirvelyä.
 
"Veera"
Jos hapanmaitotuotteet ei aiheuta ihottumaa niin ei sitten myöskään tavallinen maito/korvike kun kaikissa on sitä maitoproteiinia. Vatsavaivoja tietysti maito voi aiheuttaa, voihan sitä juoda piimää ja pitäätaukoa maidon kanssa.
 
gvcf
Kyllä voi olla ettei tavallinen maito sovi, mut hapanmaitotuotteet käy. Kyse enempi sillon suolen kehittämättömyydestä kun allergiasta.ja menee yleensä ohi 2v ikään mennessä. Anna soijamaitoa tai kauramaitoa. Tai sitten vettä. Meillä tosin mennään vastikkeella vieläkin, lapsi 1v 2kk.
 
vierailija ap
[QUOTE="Veera";29731223]Jos hapanmaitotuotteet ei aiheuta ihottumaa niin ei sitten myöskään tavallinen maito/korvike kun kaikissa on sitä maitoproteiinia. Vatsavaivoja tietysti maito voi aiheuttaa, voihan sitä juoda piimää ja pitäätaukoa maidon kanssa.[/QUOTE]

Niin ajattelinkin että eihän se voi olla maitoallergiaa kun hapanmaito ei aiheuta oireita. Piimää yritin tarjota, mutta ei tykkää. Jospa sitten jatkaisin imetyksellä ja hapanmaitovalmisteilla vielä jonkin aikaa ja seurailisin oireita. Olen vähentänyt imetystä 1-2 krt päivä ja siksi tämä nyt mietityttää kun olisin halunnut jo lopettaa kokonaan.
 
"..."
Meillä oli ummetusta ja levottomia öitä. Kokeile luomu-maitoa. Meillä mentiin luomulla 1,5v asti, sitten kesti tavallistakin maitoa. En tänä päivänäkään tiedä, mikä taika siinä luomussa on (eikä lääkäri, eikä edes luomuviljelijä osannut kertoa syytä), mutta meidän suvussa ollut muitakin lapsia, joille ei pienenä ole pastöroitu maito sopinut.
 
vierailija ap
Tuota luomumaitoa voisin kokeilla! Telkasta tulikin jokin aika sitten dokkari missä oli juttua siitä kuinka toiset ihmiset ei kestä tavallista homogenisoitua (?) maitoa, mutta luomumaito sopii. Eikös luomumaito ole kuitenkin pastöroitu joten käy pienelle?

Kokeilen vielä muutaman päivän että onko maidolla ja yöunilla jokin yhteys. Eilen sai vain raejuustoa ja jugurttia maitotuotteina ja yö meni yhdellä herätyksellä.
 
"..."
Tuota luomumaitoa voisin kokeilla! Telkasta tulikin jokin aika sitten dokkari missä oli juttua siitä kuinka toiset ihmiset ei kestä tavallista homogenisoitua (?) maitoa, mutta luomumaito sopii. Eikös luomumaito ole kuitenkin pastöroitu joten käy pienelle?

Kokeilen vielä muutaman päivän että onko maidolla ja yöunilla jokin yhteys. Eilen sai vain raejuustoa ja jugurttia maitotuotteina ja yö meni yhdellä herätyksellä.
Jep, on pastöroitua! Mulla meni puurot ja vellit sekaisin, anteeksi... En ole huomannutkaan tuollaista dokkaria, olisi ollut mielenkiintoinen nähdä. Toivottavasti löytyy helpotus vaivoihin!
 
vierailija ap
[QUOTE="...";29731390]Jep, on pastöroitua! Mulla meni puurot ja vellit sekaisin, anteeksi... En ole huomannutkaan tuollaista dokkaria, olisi ollut mielenkiintoinen nähdä. Toivottavasti löytyy helpotus vaivoihin![/QUOTE]

Joo, se oli mielenkiintoinen ohjelma, taisi olla suomalainen ohjelma vieläpä, en vaan muista nimeä. Siinä haastateltiin useampia erilaisista maitovaivoista kärsineitä ihmisiä ja vähän kyseenalaistettiin maitoteollisuuden toimintatapoja ja motiiveja.

Kyllä tämä varmaan tästä helpottaa kun ei tämän vakavammasta ole kyse. Meillä vanhemmilla eikä muilla lapsilla ei ole ollut mitään maitoon liittyviä vaivoja, siksi ei oikein heti tullut mieleen tällainen vaihtoehto.
 
"..."
Ei tullut mullekaan mieleen ennen kuin siskopuoli vihjasi asiasta. Hänellä poika aikoinaan meinasi kuolla, kun ei sietänyt maitoa. Lääkärit eivät löytäneet syytä ja kehottivat vain jatkamaan tyyliin: "kyllä se siitä alkaa kelpaamaan"... Onneksi sisko oli maatalouslomittaja ja joku emäntä sitten kehoitti kokeilemaan pojalle tankkimaitoa. Vatsavaivat loppuivat siihen ja pojasta kasvoi hyvinvoiva nuorimies. :)
 
"..."
[QUOTE="...";29731515]Ei tullut mullekaan mieleen ennen kuin siskopuoli vihjasi asiasta. Hänellä poika aikoinaan meinasi kuolla, kun ei sietänyt maitoa. Lääkärit eivät löytäneet syytä ja kehottivat vain jatkamaan tyyliin: "kyllä se siitä alkaa kelpaamaan"... Onneksi sisko oli maatalouslomittaja ja joku emäntä sitten kehoitti kokeilemaan pojalle tankkimaitoa. Vatsavaivat loppuivat siihen ja pojasta kasvoi hyvinvoiva nuorimies. :)[/QUOTE]

Ja koulun alotukseen mennessä pystyi juomaan ihan normaalia maitoa.
 
en tajua
Meillä ei korvike tee mitään, mutta tilkkakin tavallist amaito ajuotuna niin naama on punainen ja tulee ripuli. Rahkasta tule kakka jopa 6 kertaa päivässä. Juustoa on saanut ja en ole huomannut, etä se tekisi mitään. Laktoositon maito aiheutaa kanssa ripulia.
Mä en tajua mikä tuota vaivaa, mutta juokoon sitten vaan tuota korviketta vaikka koko loppu elämänsä.
 

Yhteistyössä