Jos äiti polttaa koko raskausajan askin päivässä niin onko vauvalla hengitysvaikeuksia lähes 24/7?

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
[QUOTE="vieras";25361559]On kyllä oikeasti outoa, ettei tupakoiville äideille järjestetä mitään oikeaa apua. Minä ainakin toivoisin pääseväni vieroitukseen, jos polttaisin raskausaikana. Pidetäänköhän odotusajan tupakointia niin pienenä pahana vai onkohan kyse vain rseursseista.[/QUOTE]

Ilmeisesti et tupakoi, joten sinulle ei varmasti ole ehdotettu esim. vierotusterapiaa tupakoinnin lopettamiseksi raskausaikana.
 
"mkj"
Raskauden aikainen tupakointi vaarantaa sikiön terveyden. Tupakan sisältämät myrkyt kulkeutuvat napanuoran välityksellä sikiöön. Sikiön kannalta haitallisimmat aineet tupakansavussa ovat häkäkaasu, nikotiini ja raskasmetallit.

Nikotiini saa aikaan kohdun, istukan ja napaverisuonten supistumisen, mikä johtaa sikiön hapensaannin heikkenemiseen. Sikiön veren nikotiinipitoisuus voi olla jopa korkeampi kuin äidillä. Häkä puolestaan heikentää veren hapen kuljetuskykyä ja tuloksena on krooninen hapenpuute. Hapenpuute vaikeuttaa solujen jakautumista ja kudosten kasvua.

Tupakansavun sisältämät syanidi, kadmium ja lyijy ovat myös merkittäviä sikiön kasvuhäiriön aiheuttajia häkäkaasun ja nikotiinin ohella.

Tupakoinnin aiheuttamat ongelmat raskauden aikana

Tupakointi viivästyttää raskaaksi tuloa, lisää kohdunulkoisen raskauden riskin yli kaksinkertaiseksi ja kaksinkertaistaa keskenmenon riskin.

Tupakointi raskauden aikana lisää raskaudenaikaisen verenvuodon riskiä, mikä puolestaan altistaa keskenmenolle ja ennenaikaiselle synnytykselle. Riski ennenaikaiseen synnytykseen kasvaa suhteessa päivittäin poltettujen savukkeiden määrään. Myös istukan ennenaikainen irtoaminen ja ennenaikainen lapsiveden meno ovat yleisempiä tupakoivilla kuin tupakoimattomilla.

Tupakoinnin vaikutukset sikiöön ja syntyvään lapseen

Raskauden aikainen tupakointi voi aiheuttaa lapselle terveydellisiä riskejä ainakin 10 ikävuoteen saakka. Tupakoivien äitien vauvat painavat synnyttyään 200-400 grammaa tupakoimattomien vauvoja vähemmän. Alentuneeseen syntymäpainoon liittyy suurempi erilaisten komplikaatioiden riski.

Jos äiti on tupakoinut runsaasti odotusaikana, lapsi saattaa kärsiä nikotiinin vieroitusoireista syntymänsä jälkeen ja olla itkuinen, ärtynyt ja valitteleva. Raskausajan tupakointi voi myös lisätä kätkytkuolemariskiä.

Tupakan haittavaikutuksille altistuminen voi heijastua myös lapsen viivästyneenä kehityksenä. Puhumaan oppinen voi viivästyä ja myös muussa oppimisessa voi olla vaikeuksia. Keskittymis- ja käytöshäiriöitä sekä yliaktiivisuutta ja aggressiivisuutta on raskauden aikana tupakalle altistuneilla lapsilla muita enemmän.

Raskauden aikana tupakoineiden äitien lapsilla on kaksinkertainen alttius sairastua astmaan, allergiaan tai allergiseen ihottumaan.
 
"vieras"
Alkuperäinen kirjoittaja röökiäiti;25363887:
Mä poltin raskausaikana noin kymmenen röökiä päivässä, eikä mua kaduta se oikeastaan yhtään. Mua kaduttaa se että oon alottanu polttamaan. Olen riippuvainen ollut jo 11vuotiaasta saakka. Miksi kukaan ei ole välittänyt mun terveydestä silloin?
:O Sairasta, jos ei kaduta. Oliko se sinun mielestäsi oikein vauvaa kohtaan? Ihan sama kuin, että sanoisin pahoinpidelleeni vauvaani ja ettei se oikeastaan kaduta. Onneksi suurin osa tupakoivista odottajista tietää tekevänsä väärin ja tuntee syyllisyyttä.
 
"vieras"
Ei kyllä ole kypsä äidiksi eikä voi rakastaa vauvaansa, jos sanoo, ettei raskausajan tupakointi kaduta. Sellainen äiti kykenisi sitten varmaan jo syntynyttä vauvaansakin tukehduttamaan ja tunkemaan tupakkaa suuhun. Pilaatte tupakointia katuvien äitienkin maineen.
 
Itse tupakoin raskausaikana. Ekalla neuvolakerralla siitä kysyttiin, mutta sen jälkeen ei mitään. Ihan loppuraskaudessa joku lääkäri sanoi että tupakointi ei ole sikiön edunmukaista. Ihmettelin vähän tätä, koska raskaudenaikaisesta tupakoinnista puhutaan niin paljon, mutta hoitohenkilökunta ei asiaan mitenkään puuttunut kumminkaan.

Yritin kyllä välillä olla polttamatta ja silloinkin jouduin käyttämään nikotiinikorvaushoitoa eli vauvani sai koko ajan nikotiinia.

Syntyi vähän alle kolmekiloisena ja istukka oli kalkkeutunut, ja se johtuu suurella todennäköisyydellä tupakoinnista. Ja on maitoallerginen, muuten ei ole sairastellut. Alergiahan voi johtua tupakoinnistani, tai sitten ei. Eipä sitä voi varmaksi tietää. Lapsen isällä on ollut pienenä maitoallergia. Kyllähän se harmittaa kun en onnistunut tupakointia lopettamaan, vaikka vähensin kyllä reilusti.
 
"vieras"
Tupakointi ja raskaus

Noin 20 prosenttia suomalaisista sikiöistä altistuu raskausaikana tupakansavulle. Sen sisältämät kemialliset yhdisteet kulkeutuvat sikiöön napanuoran ja istukan kautta. Sikiö saattaa altistua suuremmalle nikotiinipitoisuudelle kuin tupakoiva äiti.

Nuoret ja vähän koulutusta saaneet äidit tupakoivat kolme kertaa niin paljon kuin korkeasti koulutetut.

Tupakoinnin vaikutusta raskauteen on tutkittu vuosia ja tulokset osoittavat kiistatta tupakansavun kemiallisten yhdisteiden terveyshaitat sikiölle. Tupakansavun sisältämät kemialliset yhdisteet kulkeutuvat sikiöön napanuoran ja istukan kautta. Nikotiini, häkä ja muut myrkyt kulkeutuvat sikiöön.

Istukan kautta sikiön verenkiertoon imeytyvä nikotiini saa aikaan kohdun, istukan ja napaverisuonten supistumisen ja aiheuttaa akuutin hapenpuutteen (hypoksia). Synnytyksessä otetuissa napaverinäytteissä on todettu lapsen veren nikotiinipitoisuuden olevan yhtä suuri tai suurempi kuin äidin veren nikotiinipitoisuuden.

Nikotiini on vaarallista myös lapsen hermostolle ja hidastaa hermo- ja aivosolujen jakautumista. Häkä, syanidi ja tupakalle altistuvan sikiön hapenpuute lisäävät nikotiinin aiheuttamien hermostovaurioiden riskiä. Nikotiinin vaikutuksesta sikiön sydämen lyönti kiihtyy ja hengitysliikkeet vähenevät. Lapsella saattaa olla synnytyksen jälkeen nikotiinin vierotusoireita, jotka näkyvät ärtyneisyytenä ja itkuisuutena.

Häkäkaasun ja nikotiinin ohella tupakansavun syanidi, kadmium ja lyijy ovat suurimmat sikiön kasvuhäiriön aiheuttajat. Syanidi on solumyrkky ja häiritsee solun elintoimintoja.

Kohdun ulkoinen raskaus ja keskenmeno

Tupakointi lisää kohdun ulkoisen raskauden riskiä 2,5-kertaiseksi. Tämän riskin vähentämiseksi tupakointi olisi syytä lopettaa 2–3 kuukautta ennen raskautta.

Tupakointi kaksinkertaistaa alkuraskauden keskenmenoriskin. Mitä enemmän polttaa, sitä suurempi keskenmenoriski on. Tupakointi aiheuttaa myös miniabortteja, jolloin raskaus keskeytyy jo ennen kuukautisten poisjääntiä.

Sikiön kasvu ja syntymäpaino

Jos äiti tupakoi raskauden aikana, sikiön kasvu äidin kohdussa hidastuu ja vastasyntynyt painaa syntyessään noin 150–400 grammaa tavanomaista vähemmän, äidin polttamien savukkeiden määrästä riippuen.

Tupakointi haittaa veren virtausta istukassa ja rajoittaa sikiön ravinnonsaantia. Tupakointi lisää keskosuutta, ja vaikeasti alipainoisista vauvoista 80 prosenttia on tupakoivien äitien lapsia. Alhainen syntymäpaino lisää vastasyntyneen kuolemanriskiä ja kätkytkuolemanvaaraa.

Pakkotupakointi ja raskaus

Myös pakkotupakoinnin on todettu haittaavan sikiön kehitystä ja lisäävän kohdunulkoisen raskauden ja keskenmenon vaaraa.

Rintaruokinta

Tutkimusten mukaan tupakointi saattaa vähentää äidin rintamaidon määrää ja alentaa maidon rasva- ja ravintopitoisuutta.

Vauvan terveys ja pitkäaikaisvaikutukset

Tupakoivien vanhempien vauvoilla on kaksi kertaa enemmän hengitystieinfektioita kuin tupakoimattomien vauvoilla. Äidin raskausaikainen tupakointi kaksinkertaistaa vauvan riskin sairastua astmaan, samoin vauvan vatsakoliikkien ja huulihalkion riski kasvaa.

Raskausaikaisella tupakoinnilla saattaa olla myös pidempiaikaisia vaikutuksia vauvan terveyteen. Se saattaa rajoittaa painonnousua, pituuskasvua sekä hidastaa lukemisen ja matemaattisten taitojen kehittymistä. Myös yliaktiivisuus ja keskittymishäiriöt ovat yleisempiä tupakoivien äitien lapsilla. Tupakointi häiritsee naisen raskausaikaista hormonitasapainoa, millä saattaa olla pidempiaikaisia vaikutuksia naisen lisääntymisterveyteen.

Raskaudenaikaisen tupakoinnin vaikutukset eivät aina näy ultraäänitutkimuksessa, paitsi jos vauvan kasvu on hidastunut. Tupakointi on voinut aiheuttaa pysyviä vaurioita sikiön keskushermostoon, vaikka lapsen syntymäpaino olisi yli kolme kiloa.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakointi kannattaa lopettaa ennen raskautta. Nikotiinikorvaushoitoa voi käyttää myös raskauden aikana. Silloin lapsi ei saa nikotiinin lisäksi häkäkaasua tai muita tupakansavun myrkkyjä. Nikotiiniakin sikiöön siirtyy vain kolmannes siitä määrästä, jonka tupakoiva äiti ja sikiö saavat yhdestä savukkeesta.

Lopettaminen nikotiinikorvaushoidon avulla on viisainta tehdä 1–3 kuukautta ennen raskauden alkua ja hedelmöitystä.


Lisätietoja:

Duodecimin Käypä hoito -suositus: Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot: www.kaypahoito.fi - Suositukset

Vierola, H. Tupakka ja naisen terveys. Helsinki 1994.

Lähde:

Tupakkaverkko - Tupakointi ja raskaus
 
ewq
Suosittelen kaikille röökiäideille sähkötupakkaa. Juuri tuli tutkimus, että tupakka koukuttaa enemmänkin tavan kuin nikotiinin vuoksi. Olen itse samaa mieltä, ja ne jotka tunnistavat olevansa enemmän tapatupakoitsijoita, kannattaa ostaa sähkötupakka. Itse pääsin normaalista tupakasta eroon sähköisen avulla.

En onnistunut lopettamaan nikotiinipurkalla/laastareilla, koska kaipasin jotain imettävää ja höyryävää. Sähkötupakka antaa pitää tavan, mutta ilman häkää, tervaa, raskasmetalleja ja nikotiinia (no, sitäkin saa jos haluaa, mutta raskaana ei kannata).
 

Yhteistyössä