HS-GALLUP
Perussuomalaisten 17,9 prosentin kannatus tasoissa Sdp:n kanssa
17.2.2011 5:00 | Kommentit
A A Olli Pohjanpalo
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.
Sähköposti Olli Pohjanpalo
Helsingin Sanomat
Teija Sutinen
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.
Sähköposti Teija Sutinen
Helsingin Sanomat
LOTTA HAGLUND / HS
LÄHDE: TSN GALLUP
Perussuomalaisten kannatus on noussut jälleen uuteen huippulukemaan. Puoluetta äänestäisi 17,9 prosenttia suomalaisista, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.
Perussuomalaisten kannatus on nyt täsmälleen samalla tasolla kuin Sdp:n. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta HS-gallupista, jonka mukaan myös keskustan kannatus on käytännössä samoissa lukemissa: pääministeripuoluetta kannattaa 18,2 prosenttia.
Maan suosituin puolue on edelleen kokoomus 20,2 prosentin kannatuksella, mutta myös sen trendi on laskeva. Parhaimmillaan puolueen suosio hipoi 25 prosenttia kaksi vuotta sitten .
Kannatus pysytteli sen jälkeen pitkään 23 prosentin tuntumassa, kunnes viime vuoden loppupuolella alkoi alamäki.
"Kokoomus ei riekkunut, kun luvut menivät ylös eikä aio hötkyillä, kun luvut menevät alas", sanoo puoluesihteeri Taru Tujunen.
"Nyt eletään mielenkiintoisessa ajassa. Suomalaiset ovat olleet homogeeninen kansa, mutta yhtäkkiä on tullut uusia jakolinjoja ja kovia arvokeskusteluja", Tujunen sanoo.
Hän nostaa esimerkeiksi pakkoruotsin, maahanmuuton ja sukupuolineutraalin avioliiton. "Perussuomalaiset ammentavat tästä ilmiöstä."
Perussuomalaisten puoluetoimistossa luvut herättivät keskiviikkona epäuskoista hämmästystä. Ensimmäisen kommentin antoi puolueen toinen varapuheenjohtaja Auli Kangasmäki.
"Oho. Herran jestas. Ohoh."
"Suomessa on ollut valtatyhjiö. Kansalaiset haluavat todellista johtajaa ja se personoituu puheenjohtaja Timo Soiniin", analysoi puolueen vaalityömies Matti Putkonen.
Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner otti HS-gallupin tiedot tyynesti vastaan: "Nyt on puhuttava neljästä keskisuuresta puolueesta."
Jungnerin mukaan tuoreet luvut ovat Sdp:n kannalta "tosi motivoivat".
"Keskusta ja kokoomus eivät ole tehneet irtiottoa. Viimeviikkoisista MTV3:n kannatusluvuista ehdin jo huolestua."
MTV3:n lukujen mukaan keskusta ja kokoomus olivat lähes tasoissa noin 19 prosentin kannatuksellaan ja parin prosenttiyksikön päässä Sdp:stä ja perussuomalaisista.
Vihreiden kannatus, 8,8 prosenttia, on aavistuksen suurempi kuin puolueen tulos oli viime eduskuntavaaleissa. Puheenjohtaja Anni Sinnemäki luottaa erottautumiseen.
"Meidän näkökulmastamme neljä suurta puoluetta muistuttavat toisiaan monissa asioissa, muun muassa maahanmuuttopolitiikassa. Erityisesti Sdp, mutta myös keskusta ja kokoomus ovat tulleet lähemmäksi perussuomalaisia."
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arvioi, että perussuomalaiset ovat saaneet innostettua niitä, jotka eivät ole aiemmin äänestäneet.
"Meiltä ei juuri ole vuotoa perussuomalaisiin", Arhinmäki sanoo.
"Nimenomaan isot puolueet menettävät."
"Oho", sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen perussuomalaisten kannatuksesta.
"On se aika hurja luku."
"Se kertoo siitä, että ihmiset haluavat olla voittajan puolella, sen verran laumasieluja ollaan", Räsänen arvelee.
Räsänen on huomannut, että kentällä on nyt enemmän yleistä kiinnostusta politiikkaan.
Rkp:n puheenjohtajan Stefan Wallinin mukaan Suomessa on nyt neljä suurta puoluetta ja Timo Soini on oikeutettu pääsemään pääministeritenttiin mukaan.
"Se tarkoittaa myös sitä, että puolueen täytyy olla valmis vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin, jotka tulevat poliittisen vastuun mukana."
Wallinin mukaan kannatus nousee niin kauan kuin kysymyksiin ei ole vastattu.
Rkp:n kannatus ei hänessä aiheuta "suurempaa hämmennystä".
"Vaaleissa puolueen kannattajat yleensä tsemppaavat", hän sanoo.