Tottakai äidin hyvinvointi on tärkeää ja vaikuttaa myös vauvan hyvinvointiin. Vaikka olen sinänsä imetysmyönteinen ja imetin itse pitkään, kyllä imetyksen voi minusta lopettaa jos lopettaminen äidin hyvinvointia parantaa. Varsinkin tuossa vaiheessa, kun on jo ihan hyvän aikaa imetetty ja vauva on jo saanut imetyksen merkittävimmät terveyshyödyt.
Mutta se vaan, että imetyksen lopettaminen ei kyllä mitenkään automaattisesti öitä paranna. Toisessa esimerkissä, jossa vajaa puolivuotias vauva heräili kahden tunnin välein, oli tod.näk. kyse ihan siitä että vauva oli nälkäinen, ei tullut maitokiintiö päivisin täyteen joten tankkaili öisin. Silloin tietysti auttaa, jos alkaa päivisin antamaan imetyksen päälle korviketta. 8 kk tunnin välein heräilevän vauvan kohdalla taas tuskin on nälästä kyse.
Miten vauva syö kiinteitä päivisin, meneekö illalla reilu annos puuroa? Onko kasvanut hyvin? Jos kiinteitä menee päivisin hyvin, yksi vaihtoehto on yövieroittaa vauva ja imettää vain päivisin.
Minunkin lapseni heräili vauvana 10-12 kertaa yössä, tämä "vaihe" kesti n. 2 kk iästä vuoden eteenpäin. Eli reilun vuoden iässä yöherätyksen viimein väheni, ensin noin viiteen/yö. 2-vuotiaana alkoi nukkua täysiä öitä. En osaa sanoa, olisinko lopettanut imetyksen jos olisin uskonut että se yöherätyksiä vähentää, mutta en oikeastaan uskonut. Enkä olisi jaksanut kaikessa väsymyksessäni vieroittamaan ryhtyä, joten hoin vaan itselleni ettei tämä voi olla ikuista ja ennemmin tai myöhemmin heräily vähenee. Ja niin sitten tosiaan kävikin ja onneksi sentään isompana lapsi on ollut hyvä nukkuja.