Imelletty perunalaatikko??

Perinteinen tuutsa
Perinteinen vanhan ajan imelletty tuutsa.

Tuutsa on perinteisesti ympärivuotinen ruoka. Peruna on osattu varastoida vuosisatoja niin että sitä on ollut tarjolla ympäri vuoden ja myös tuutsaa on valmistettu "tuutsa-alueella" ympäri vuoden.
Jos haluaa valmistaa ympärivuotisen perinteisen vanhanajan arkisen aidosti imelletyn tuutsan - tässä ohje.

Ei lisätä siirappia eikä mausteta, maku saadaan imeltämällä.

Tuutsa ainekset:

2 1/2 kg perunoita
1 dl vehnäjauhoja, tai perinteisesti ruisjauhoja
noin 3 dl keitinvettä
noin 1/2 l maitoa
2½ teelusikallista suolaa
60-100 g voita

Näin valmistuu:

1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta. Kaikki lajikkeet imeltyy hyvin.
2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi. Survo perunat kuumina sakeaksi soseeksi suoraan keittoveteen. Arvioi veden määrä ennen keittoa. Tarvittaessa voi lisätä kuumaa vettä.
3. Jäähdytä tuutsasose huolellisesti välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi tai vähän yli.
4. Lisää jauhot noin 70 asteiseksi jäähdytettyyn tuutsasoseeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka noin 70 asteista vettä. Tuutsasoseen lämpötila ei saa laskea alle 65 asteen.
5. Laita kannella peitetty Tuutsasosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita tuutsasosetta noin 3 kertaa ja maista - riittäisikö lyhyempikin imeltymisaika. Tuutsasoseen lämpötila pysyy hyvin 65 asteeessa, kun uunin lämpötila on noin 70 astetta. Tuutsasoseen lämpötila imeltymisen aikana on muutaman asteen uunin lämpötilaa alempi, joten 70 astetta on hyvä uunin lämpötila.
6. Lisää imeltyneeseen tuutsasoseeseen voi ohuina siivuina. Lisää maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen tuutsasoseen. Maidon määrä vaihtelee runsaastikin eri lajikkeilla - ja sen mukaan halutaanko litkumainen lisuke vai kunnon vatsan täyttävä haarukkaruoka. Lisää suola.
Perinteinen vanhanajan tuutsa valmistetaan tanakasi haarukkaruuaksi.
7. Laita tuutsasose voideltuun uunivuokaan ja pinnalle voi lisä muutaman nokareen voita.
8. Paista tuutsasosetta aluksi reilussa lämmössä. Kun pinta saa väriä ja tuutsasose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
9. Paista ympärivuotista perinteistä vanhanajan arkista imellettyä tuutsaa noin 3 tuntia.

10. Tuutsa-aterian lisukkeeksi käy hyvin erilaiset lihat. Sopiva perinteinen perinteisen haarukkatuutsan kastike on yksinkertainen lihan paistoliemi. Erilaiset grillatut lihat sopii mainiosti tuutsan lisukkeiksi.
 

Yhteistyössä