Huoltajuudesta, elatuksesta yms.

Olemme eroamassa mieheni kanssa, ja nyt on mietittävänä sopimus huoltajuudesta ja tapaamisista.
Mitä sopimukseen käytännössä kannattaa kirjoittaa, välimme ovat kuitenkin näillä näkymin hyvät, joten pystymme kyllä puhumaan ja sopimaan asioista. Riittääkö, että kirjaa sopimukseen että lähivanhempana toimii äiti, tapaamiset joka toinen viikonloppu. Vai kannattaako kirjoittaa jotakin tarkemmin?
Ja onko 200 ? kuukaudessa kohtuullinen/normaali elatusmaksu? Onko tässä kaikki, vai tarvitaanko sopimukseen muutakin?
 
Lastenvalvoja laskee miehesi tulot/menot + lasten elatuksen tarpeen huomioden kohtuullisen elatusavun, kannattaa olla tarkkana, että mietit jo etukäteen kaikki lasten harrastukset, pakolliset lääkemenot, vakuutukset, ne kaikki tulee peruselinkustannuksen päälle/kk. Ja elatusapu on käytännössä voimassa lasten täysi-ikäisyyteen asti ja menothan vain kasvavat lastenkin kasvaessa. Eli ei kannata ainakaan tyytyä pienempään summaan kun jälkikäteen hankalaa muuttaa. Ja jos sovitte nyt pienemmän ja mies vaikka lupaisi osallistua aina isoihin kuluihin sen lisäksi niin mikään ei kuitenkaan velvoita häntä niihin osallistumaan. Laske tarkkaan summat, joka lapsiin kuussa menee.

Tapaamisista kannattaa kai sopia esim. juhlapyhät ja lomat etukäteen ettei niistä tule riitaa sitten myöhemmin. Esim. joka toinen joulu tai sitten joulut äidillä, pääsiäiset/juhannukset isällä tms?

Meillä edessä toinen tapaaminen lastenvalvojalla kun mies ei suostunut allekirjoittamaan MITÄÄN papereita viimeksi. Haluaisi maksaa mahd. vähän ja ottaa lasta mahd. paljon luokseen (ei omaa asuntoa).
 
Eeva rouvan kirjoitukseen vain sellaine korjaus että elatusmaksun suuruuteen vaikuttaa MOLEMPIEN tulot ja menot sekä niin kuin eeva jo totesi myös se kuinka paljon lapset ovat etähuoltajan luona. Sopimuksen voi myös tehdä niin että lapset esim. viikko/ viikko systeemillä ja molemmat hulehtii lapsen elatuksesta tahollaan ja lapset pääsevät nauttimaan molemmista vanhemmista yhtä paljon mut se systeemi toimii vain jos välit on hyvät ja asunnot suh lähekkäin ajatellen lasten koulun käyntiä ym.Vaihto ehtoja on tosi paljon ja kannatta harkita mikä lasten mielestä/kannalta olisi paras ratkaisu. Oikeus ministeriön sivuiltä löytyy lisää tietoa aiheeseen liittyen :wave:
 
kommentoin jo Eeve rouvaa toisessa kohtaa mutta lisään vaan sen että sopimuksia voi tehdä myös määräaikaisina. varsinkin pienten lasten tilanne muuttuu vuodessa melkoisesti.

Rahan kanssa kannattaa tehdä selkeät lakelmat ja unohtaa kostomieli siinä (niin kuin kaikessa lapsiin liittyvissä asioissa). Sopimusta ei tarvitse kirjoittaa jos se ei ole itselle sopiva.

PItää muistaa että missä ja kenen kanssa lapset ovat silloin kun ne ovat toisella osapuolella ei kuulu toiselle (jos ei mitään oikeaa vaaraa kuten alkoholin käyttöä ole). Kun erotaan pitää hyväksyä että lasta saatta hoitaa myös se kauhea "toinen nainen".
 
Niin ja elatussopparin voi tehdä vaikka vuodeksi kerrallaan, ja sitten päivitellä uudelleen.

Itse oli sitä mieltä että minimi riittää, tärkeämpänä pidin sitä ettei rahasta aleta tappelemaan. Tärkeintä minulle oli, että isä kantaa vastuunsa.

Kaikki riippuu persoonista, mutta kannattaa vielä huomioida että jos nyt pystyy keskustelemaan niin saattaa olla ettei 3 kk kuluttua enään pysyt. (toivotaan tosin ettei teille niin käy)
 
Niin no riippuu aika lailla siitä ovatko molemmat osapuolet valmiita sopimaan asioista..
Itsellä kolmas keikka jo lastenvalvojalle, kun ekalla saatiin tapeltua vain se missä lapsi asuu.
Elatusmaksuista ei päästy sopuun. toiseen tapaamiseen mies ei tullut ja nyt kolmatta odotellessa...

tarvittaessa viikonlopputapaamisessa voi sopia kellonajat milloin alkaa esim pe klo 16 sunnuntai ilta johonkin kellonaikaan tms.. Neuvovat kyllä siellä lastenvalvojalla sitten..
 
Meillä huoltajuus-sopimus tehtiin niin että lapset asuvt luonani ja pystymme sopimaan isän kanssa keskenämme milloin ottaa lapset itselleen / tapaa lapsia luonamme.

Nyt harmittaa puolessa vuodessa jo se että näin suurpiirteiset sopimukset tehtiin. Isällä on alkoholiongelma ja hän ei nykyisellään kykene ottamaan lapsia luokseen ollenkaan,ennen joulua on pienin yhden yön pystynyt olemaan.
Hän ei myöskään käy heitä katsomassa tai sitten laittaa viestin pikana että olen tulossa,kohta siellä.
Samoin oli yökylät,muutamaa tuntia ennen kysyi haluaisiko isälle yöksi ja seuraavana aamupäivänä lasta tuotiin jo takaisin.

Ei toimi näin,tee tarkat tapaamis-sopimukset. Itse olen ihan väsynyt 24h.vuorokaudessa ilman päivänkään "vapaata",tukiverkostoa ei ole.

Olenkin miettinyt kysellä kummiperhettä / sijaisperhettä "isäviikonlopuiksi" pienimmälle,olisi vaihtelua hänellekkin.

Elatusmaksuja ei ole maksanut,sopimuksiin sain nimen vasta kun asia oli annettu jo haasteharkintaan oikeusaputuomarille.
Nyt on syyskuulle voimassa elatus-sopimukset,kaupunki maksaa ja perii isältä.

Minimi mitä isältä vaaditaan on 130?. jos asia menee oikeuteen,tämä määrätään vaikka olisi tuloton.
Isä voi hakea kaupungilta sitten vapautusta maksuihin tai toimeentuloa.

meillä kaupunki sitten teki sopimukset ja isä "maksaa" 138?/kk/kolmesta lapsesta yhteensä. kaupunkihan maksaa sitten sen vajeen / erotuksen mitä jää uupumaan.

Pitäähän isänkin pärjärä,kuin myös meidänkin. kannattaa kaikki asiat sopia viranhaltijoiden kanssa eikä mennä tekemään sopimuksia keskenään. ne ei ehkä ole kenenkään eduksi loppujen lopuksi.

Tosiaan sopimukset tehdään yleensä aina määräajaksi,elämäntilanteethan muuttuvat meillä ihan kaikilla.
 
Niinhän se on että vaikka olisi kuinka tapaamis sopparit ja muut mutta jos isä ei halua / kykene ottamaan lapsia niin sille ei voi mitään vaikka olisi mitä paperilla.

Syys-sade musta tuntuu et sun kohdalla auttaisi tosiaan paremmin se tukiperhe jos väsyt yksin lasten kanssa.Alkoholisti isän varaan ei paljon kannnata laskea eikä ole ehkä lapsiakaan turvallista päästää pitkäksi aikaa jos on taipumusta ratketa ryyppäämään.Jaksuja :wave:
 
Pieni korjaus: ei ole olemassa mitään minimiä (n. 130 ?), joka isältä vaaditaan! Elatusmaksu voi olla mitä tahansa 0 eurosta ylöspäin ja sen määrä riippuu hyvin monesta tekijästä. Lisäksi sen suuruuteen on kummallakin vanhemmalla oikeus saada muutos, kun jomman kumman elämäntilanteessa tapahtuu oleellisia muutoksia (esim. tulot nousevat yli 20 %).

Huom. Kunta/kaupunki voi myöntää elatustuen (nykyisin n. 130 ?/kk) lapselle, jos elatusvelvollisella ei ole maksukykyä, elatusapu on vahvistettu elatustukea pienemmäksi elatusvelvollisen maksukyvyttömyyden vuoksi tai isyyttä avioliiton ulkopuolella syntyneeseen lapseen ei ole vahvistettu.

Jos saisin itse ajan takaisin, niin vaatisin lapsilleni yksinhuoltajuutta. Yhteishuoltajuussopimuksen tekovaikeessa tilanne vaikutti siltä, että saamme sovittua lasten asiat ilman suurempia ongelmia. Valitettavasti näin ei ole ollut ja lasteni isä on pystynyt tekemään minulle paljon kiusaa yhteishuoltajuuteen vedoten. Yksinhuoltajuus ei mitenkään estä laajaa tapaamisoikeutta, joten se olisi ollut paras ratkaisu meidän tilanteessa. Ärsyttää, kun yleensä suositellaan yhteishuoltajuutta. Sitä on moni katunut ja sitä on vaikea muuttaa yksinhuoltajuudeksi, jos molemmat osapuolet eivät ole suostuvaisia....
 
Moi.

Näinhän se on että 130? on minimi jonka lähihuoltaja saa jokatapauksessa, etä voi maksaa vaikka 50? ja kunta sitten loput.

Tuohon muutokseen sen verran että jos etän tai lähin tulot NOUSEVAT esim.20% ei se tarkoita että lähi saavahemmän tai etä maksaa enemmän (kumman tulot nyt sitten olisivatkaan nousseet), kysehän on lapsen elatuksen tarpeesta eikä se nouse jo äiti tai isä saa palkankorotuksen tai vaihtaa työpaikkaa. Mutta jos jommankumman tulot tippuvat jonkin pysyvän syyn takia silloin voidaan tarkistaa molempien elatus kyky uudelleen. Lapsen elatuksen tarvehan lasketaan niin että tietystä summasta vähennetään lapsilisä ja loput jaetaan vanhempien kesken elatuskyvyn mukaan,Itseasiassa tuli just siivotessa vastaan oikeusministeriön sivuilta kopiotu suositus ja siinä sanottiin että jos muutoksen tarve on 15% tai enemmän ,voidaan muutosta hakea.

Ja sitten on tietenkin asia erikseen jos elatusmaksu on alunperin määrätty toiselle osapuolelle liian suuri osuus esim. lähiäiti ollut sopparia tehdessä työtön ja etä isä työssä. Tilanne muuttuisi niin että myös äiti työllistyisi niin myös hänelle voisi tulla suurempi osuus elatuksesta kuin alunperin on laskettu , silloin voisi muutosta hakea tai toisin päin jos etäisä olis ollut työttömänä jne.
 
Kannattaa tehdä se kirjallinen sopimus vaikka olisitte kuinka hyvissä väleissä.

Meki erottiin sopuisasti ja oltiin kavereita vielä muutaman kuukauden, mutta yhtäkkiä kaikki meni mönkään ja nyt ei olla melkein kahteen vuoteen oltu edes puheväleissä.

Mies maksaa maksut myöhässä, maksaa välillä vähemmän kuin pitäis, peruu tapaamisia ja hänen uusi vaimo on ilmeisesti hyvin mustasukkainen sekä minusta että lapsesta.
 

Yhteistyössä