Home-epäily, miten nyt pitäisi toimia?

  • Viestiketjun aloittaja sesee
  • Ensimmäinen viesti
sesee
Asumme vanhassa kerrostalossa, tämä on omistusasunto. Kämppä on ostettu yli kymmenen vuotta sitten, melkein heti ostamisen jälkeen asuntoomme tuli kylpyhuoneen lattiakaivosta paljon vettä, muutama kuukausi kuivateltiin paria huonetta ja siinä se sitten oli. Kesällä tehtiin putkiremonttia ja siinä huomautettiin, että voisitte vesieristeet vessaan/kylppäriin laittaa, emme olleet ajatelleetkaan, että niitä olisi olemassakaan.

Nyt lapsemme ovat alkaneet sairastelemaan paljon ja lääkäri sanoi, että oirehdinta voisi olla homeesta johtuvaa. On iho-oireita, kutinaa, tukkoisuutta, jatkuvaa flunssaa ja astma kahdella lapsella. Miten asiassa pitäisi edetä? Keneen kannattaa ottaa yhteyttä? Olimme suunnitelleet vessa/kylppäriremonttia ensi vuodelle, mutta kai sitä jotain pitää tehdä heti, jos lasten sairastelu johtuukin homeesta.

Kaikki kokemukset homeesta ja siitä miten siitä pääsee eroon ovat tervetulleita!
 
sesee
Isännöitsijälle yritin soitella ja se ei tietenkään ole paikalla, vaan pari viikkoa lomalla. Puhelinvastaajassa sanoo, että palailee asiaan mahdollisuuksien mukaan.

Yläkerran naapuri oli homeasiasta isännöitsijältä kysellyt ja mitään ei ole puoleen vuoteen tapahtunut. Kuka muuten maksaa tutkimukset? Pitääkö mitata kosteutta vai mitä oikein tutkitaan? Mä oon tässä asiassa ihan ulalla.
 
,,,
Paras konsti on muuttaa pois. Yleensä homeremontit ei onnistu niin hyvin että jo homeille altistunut pystyisi asumaan asunnossa.

Terveystarkastajaa voit pyytää käymään. Yleensä ovat tosi kiireisiä eivätkä ollenkaan halukkaita tulemaan, ammattitaidossakin on monilla toivomisen varaa. Mutta kysyä voi. Yhteyden saat kunnan/kaupungin keskuksen kautta.

Asumisterveysliitto eli Aste jakaa tietoa kosteusvaurioista. Katso nettisivuja. Hengitysliitolla on hyviä ja asiantuntevia korjausneuvojia ainakin omakotitalopuolelle, sinne kannattaa soittaa. Homekoirat on ihan hyviä, mutta ovat kalliita ja niiden jälkeen joutuu aina tekemään lisätutkimuksia. Itsekin voi näytteet ottaa ja lähettää kosteusvauriomikrobeja tutkivaan laboratorioon. Ainakin kuopion työterveyslaitoksella on sellainen labra. Sieltä saa ohjeet näytteenottoon.

Mihkään kosteus-/kylpyhuoneremontti tai kuntotarkastajaan en luottaisi. Useimmat haluvat vaan rahaa, terveydestä viis.

Paljon voimia homehommiin!
 
sesee
Ton rakenneasian oon kuullut, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Esim. jos vessasta paljastuu hometta, niin taloyhtiö maksaa mitä ja mikä meille jää maksettavaksi? Entä jos joudutaan vaikka vähäksi aikaa asumaan jonnekkin muualle, korvaako vakuutus sellaisen yleensä?
 
"anu"
taloyhtiö on vastuussa vesieristeisiin saakka. myös wc-pönttö ja hanat on taloyhtiön. eli jos remontti tehdään maksatte te laatat.. mut jos home rakennevika maksaa taloyhtiö koko remontin peruslaatoilla (ja hanat tietty perushintaiset).
 
sesee
Kiitos vastauksesta! Tässä kämpässä on siis vessa- ja kylppäriremppa viimeksi tehty silloin, kun vesieristeitä ei ole vielä ollut, on vaan laatat laitettu seinän päälle. Eli pitääkö taloyhtiön maksaa vesieristeet, koska niitä ei ole olemassakaan?
 

Yhteistyössä