hirvenliha

Laita pariksi päiväksi maustumaan jääkaappiin.Itse laitan suolan lisäksi grillausmaustetta ja pippuriseosta.Sitten vaan paistopussissa uuniin ja muutama tunti painosta riippuen ...Tarjoan pippurisen kermakastikkeen, mustaherukkahyytelön ja perunamuussin kera! :p
 
Hirvipata

400 g hirven filettä (tai muuta hyvää osaa)
1 litra kanttarelleja
10 katajanmarjaa
2 sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl lihalientä
1 1/2 dl kuohukermaa
persiljaa
suolaa
valkopippuria

1. Kuullota ensin sienet pannulla.
2. Sen jälkeen ruskistetaan liha pannussa.
3. Lihan kanssa toimitaan kuten poronkäristyslihankin kanssa.
4. Liha otetaan pakastimesta, ja leikataan ohuiksi siivuiksi ennen kuin se on kokonaan sulanut.
5. Lisää lihaa pienissä erissä pannulle, ettei pannu jäähdy liikaa.
6. Kun liha on ruskistunut lisätään sekaan hienoksi silputtu sipuli.
7. Kun sipuli on kuullottunut.
8. Lisätään mausteet ja sienet.
9. Seuraavaksi sirotellaan vehnäjauhot päälle ja jatketaan paistamista.
10. Hetken kuluttua lisätään lihaliemi ja kerma.
11. Annetaan kiehua muutama minuutti.
12. Ennen tarjoamista sirotellaan persilja padan päälle.
13. Saman ruoan voi valmistaa myös poronlihasta.

Hirveä pannussa

400 g hirvenlihaa
100g siankylkeä
2 - 3 sipulia
2 rkl öljyä
suolaa ja pippuria
6 katajanmarjaa
2 dl metsäsieniä
1 rkl tomaattipuretta
2 valkosipulinkynttä
2 dl lihalientä
persiljaa

1. Leikkaa hirvenliha ja läski suikaleiksi.
2. Kuori sipuli ja pilko se.
3. Lämmitä öljy riittävän suuressa paistinpannussa.
4. Paista hirvenlihat, siankylki ja sipulit.
5. Mausta suolalla ja pipppurilla maun mukaan.
6. Lisää murskatut katajanmarjat ja pilkotut sienet ja anna hautua kannen alla.
7. Sekoita muutaman kerran etteivät aineet pala pohjaan.
8. Lisää tomaattipyre, purista valkosipulin kynnet ja lisää lihaliemi.
9. Tarkista maku, ja ripottele päälle persiljaa.
10. Tarjoa perunoiden ja viinimarjahyytelön kera.

Hirvipata
(4 annosta)

500 g luutonta hirvenlihaa
50 g savustettua siankylkeä
2 kpl sipulia
1 kpl porkkanaa
2 rkl Flora Culinessea
0,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 dl olutta
0,5 dl vettä
1,5 rkl Knorr vasikkaliemitiivistettä
200 g ruusukaalia
2 rkl persiljasilppua

1. Paloittele liha kuutioiksi, noin 2-3 cm.
2. Leikkaa siankylki paloiksi.
3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkana.
4. Ruskista siankylkipalat kevyesti rasvassa paistinpannulla ja siirrä pataan.
5. Ruskista myös sipulilohkot ja porkkanasiivut ja siirrä pataan.
6. Ruskista lihanpalat kahdessa erässä ja siirrä pataan.
7. Mausta suolalla ja pippurilla.
8. Lisää vehnäjauhot tasaisesti joukkoon.
9. Lisää olut, vesi ja liemitiiviste.
10. Anna padan kiehua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.
11. Lisää ruusukaalit ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
12. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.
13. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Muuta!
Hirvenlihan sijasta voit käyttää karjalanpaistilihaa. Pataan sopivia karjalanpaistilihoja ovat porsaan kassler ja naudan rinta (varaa molempia 250 g).

Kastikelihat

hirven lihaa kuutioina
voita
vettä
suola
aromisuola
valkopippuri
laakerinlehti
kokonainen maustepippuri
sipuli, valkosipuli

mausteet:
vaihtoehto 1) paprika, soijakastike
vaihtoehto 2) HP-tomaattikastike
vaihtoehto 3) valmis grillimarinadikastike
vaihtoehto 4) huokea punaviin, 1/2 ploi
vaihtoehto 5) 1/2 dl viinietikkaa
vaihtoehto 6) katajanmarjoja
vaihtoehto 7) timjami

1. Lihasuikaleet ruskistetaan voissa.
2. Kuumalle pannulle ei saa laittaa kuin 1/3 pannun pinta-alasta kerrallaan!
3. Tarvittaessa haudutetaan tarttunut liha vedellä ja kaadetaan haudeliemi uunivuokaan. Ruskistetut lihat kaadetaan uunivuokaan.
4. Maustetaan lihat ja lisätään vettä, jotta lihapalat peittyvät.
5. Lihat annetaan olla 150 asteessa usean tunnin ajan.
6. Jos uunin lämpötila on suurempi veden haihtumista on vahdittava.
7. Lihat lisätään kastikepohjaan siten, että kastike enää kiehahtaa.
8. Kastikkeen maku tarkistetaan vasta lihojen lisäämisen jälkeen.

Karjalanpaisti

8 dl hirvenlihaa kuutioina
8 dl sianlihaa kuutioina
sipuli
kokonainen maustepippuri
suola
2 laakerinlehti
vettä

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
2. Laita lihat uunipataan ja laita pata uuniin noin puoleksi tunniksi.
3. Käännä lihoja ja laita vielä uuniin noin 15 minuutiksi.
4. Lisää vettä, jotta lihat peittyvät.
5. Lisää mausteet.
6. Laita uuniin 3 tunniksi.
7. Tarkista välillä, että vettä ei ole haihtunut liikaa.

Grillattu hirvipaisti

1. Leikkaa hirvipaistista noin. 1,5 cm:n siivuja lihasyitä vastaisesti.
2. Nuiji lihat voimakkaasti.
3. Anna maustua grillikastikkeessa esim. yön yli.
4. Grillaa molemmin puolin noin 7 minuuttia.

Hirvipata

400 g hirven filettä (tai muuta hyvää osaa)
1 litra kanttarelleja
10 katajanmarjaa
2 sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl lihalientä
1 1/2 dl kuohukermaa
persiljaa
suolaa
valkopippuria

1. Kuullota ensin sienet pannulla.
2. Sen jälkeen ruskistetaan liha pannussa.
3. Lihan kanssa toimitaan kuten poronkäristyslihankin kanssa.
4. Liha otetaan pakastimesta, ja leikataan ohuiksi siivuiksi ennen kuin se on kokonaan sulanut.
5. Lisää lihaa pienissä erissä pannulle, ettei pannu jäähdy liikaa.
6. Kun liha on ruskistunut lisätään sekaan hienoksi silputtu sipuli.
7. Kun sipuli on kuullottunut lisätään mausteet ja sienet.
8. Seuraavaksi sirotellaan vehnäjauhot päälle ja jatketaan paistamista.
9. Hetken kuluttua lisätään lihaliemi ja kerma.
10. Annetaan kiehua muutama minuutti.
11. Ennen tarjoamista sirotellaan persilja padan päälle.
12. Saman ruoan voi valmistaa myös poronlihasta.

Hirveä pannussa

400 g hirvenlihaa
100g siankylkeä
2 - 3 sipulia
2 rkl öljyä
suolaa ja pippuria
6 katajanmarjaa
2 dl metsäsieniä
1 rkl tomaattipuretta
2 valkosipulinkynttä
2 dl lihalientä
persiljaa

1. Leikkaa hirvenliha ja läski suikaleiksi.
2. Kuori sipuli ja pilko se.
3. Lämmitä öljy riittävän suuressa paistinpannussa.
4. Paista hirvenlihat, siankylki ja sipulit.
5. Mausta suolalla ja pipppurilla maun mukaan.
6. Lisää murskatut katajanmarjat ja pilkotut sienet ja anna hautua kannen alla.
7. Sekoita muutaman kerran etteivät aineet pala pohjaan.
8. Lisää tomaattipyre, purista valkosipulin kynnet ja lisää lihaliemi.
9. Tarkista maku, ja ripottele päälle persiljaa.
10. Tarjoa perunoiden ja viinimarjahyytelön kera.

Riistakäristys

800 g käristyslihaa (poro/saksanhirvi tms.)
300 g pekonia
2 isoa sipulia
6 dl lihalientä tai tummaa lagerolutta
mustapippuria
muutama maustepippuri
suolaa

1. Käristä lihat ja sipuli kasarissa.
2. Lisää mausteet ja kaada päälle lihaliemi/olut.
3. Hauduta pienellä lämmöllä ainakin pari tuntia tai kunnes liha miltei hajoaa.

 

Yhteistyössä