Hallituksen suunnitelmat, pyhiä pois ym

  • Viestiketjun aloittaja vieraileva duunari
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Isot rahat on siellä veroparatiiseissa ja harmaassa taloudessa.

Omasta kk-palkasta lähtee näillä muutoksilla satasia, kun hoitoalalla ollaan. Silti on pakko olla töissä pyhät ja viikonloput, joulut ja juhannukset. Töissä vähennetään porukkaa, vaikka hommaa on ollut jo ennestään liikaa ja sanotaan, ettei ulkopuolisia sijaisia saa ottaa vaan omalla väellä hoidetaan hommat. Eli pakko tehdä ylitöitä koska potilaita ei vaan voi jättää hoitamatta. Nyt vielä viedään ylityökorvaukset.

Ai niin, tervetuloa hoitoon erikoissairaanhoitoon! Tätä meidän palvelua ei voi ostaa yksityiseltä, joten täällä saa kaikki saman kohtelun. Meidän osastolla on erityisen tärkeää tulla terveenä töihin, joten toivotaan, ettei kenellekään iske niin kova rahapula, että tulee puolikuntoisena töihin.
 
viera.s
Meidän perheen elämään nämä muutokset ei todennäköisesti vaikuttaisi juurikaan, on sen verran tavallisuudesta poikkeavat työtilanteet (minulla osa-aikainen etätyö, mies työskentelee johtajasopimuksella).

Minua ei siis omakohtaisesti tämä niinkään kiinnosta, mutta juristina sitäkin enemmän. Työlainsäädäntö on Suomessa aina ollut sellaista, että se asettaa työsuhteen minimiehdot ja paremmista eduista on voinut sopia joko työntekijä ja työnantaja keskenään taikka valtakunnallisten työmarkkinajärjestöjen välisellä sopimuksella. Miten ihmeessä hallitus meinaa siis nämä muutokset työlainsäädännön kautta toteuttaa? Paremmat edut kun perustuvat pääosin työehtosopimuksiin ja työsopimuksiin. Jos vaikutus kohdistuisi vain työehtosopimusten ulkopuolella oleviin, vaikutus olisi minimaalinen ja hyvin epäreilu. Silloinhan työmarkkinajärjestöjen epäonnistumisesta yhteiskuntasopimuksen laatimisessa rankaistaisiin täysin ulkopuolisia.

Monille palstalaisille on tärkeä kysymys, saako palkkaa jos lapsen sairauden vuoksi joutuu olemaan töistä pois. Moni ei varmaan edes tiedä, että työsopimuslain mukaan tilapäiset hoitovapaat on kokonaisuudessaan palkattomia. Kuinka monelle nämä päivät ovat oikeasti palkattomia? Ei juuri kenellekään, koska työehtosopimuksissa on palkallisuudesta kattavasti sovittu ja jopa TES:ien ulkopuoliset työnantajat ovat pääosin tämän käytännön omaksuneet. Tämä esimerkki kuvaa sitä, kuinka vähän merkitystä työlainsäädännön pakottavilla säännöksillä oikeastaan on, jos/kun työmarkkinoilla on omaksuttu työntekijän kannalta edullisempi käytäntö. Tähän asti on aina ollut mahdollista sopia työntekijän kannalta paremmista eduista.

Suunnitteleeko hallitus siis oikeasti sellaisia säädöksiä, että työsopimus- tai työaikalain säädöksistä ei saisi sopia työntekijän kannalta paremmin? Tässä on suuria perustuslaillisia ongelmia, sopimisvapaus kun on yksi perusoikeuksistamme jota ei voi niin vain rajoittaa, saati puuttua jo tehtyihin sopimuksiin.

Työehtosopimusten yleissitovuuteen puuttuminen olisi välttämätöntä muutoksien läpiviemiseksi, mutta eihän sekään riittäisi. Yleissitovuuteen puuttuminen on ollut sellainen kuuma peruna, ettei sitä tähän asti kovin vakavasti ole uskallettu edes ehdottaa. Mutta että vietäisiin heikennyksiä läpi myös vastoin osapuolten itsensä tekemiä sopimuksia, se tuntuu aika uskomattomalta.

Mielenkiinnolla ja pahaa peläten odotan tulevaa. Pelkään, ettei tällä esityksellä saada Suomea nousuun eikä muutoksia edes toteutettua, vaan tuloksena ainoastaan lakkosuma joka entisestään tilannetta heikentää. Olisi saanut hallitus pysyä lestissään ja rankaista yhteiskuntasopimuksen kariutumisesta vaan verotuksellisin yms. keinoin ja helpottaa työnantajien asemia leikkaamalla sivukuluja. Sinänsä en vastusta TES:ien yleissitovuudesta luopumista, mutta olemassaoleviin sopimuksiin puuttuminen tuntuu aika mahdottomalta ja muutenkin tällainen asia pitäisi valmistella huolella, ei käyttää vaan jonain kiristyskeinona työmarkkinajärjestöjä vastaan.
 
vierailija
Ajatteleekohan kukaan sitä, että hoitajat menevät sairaalaan töihin puolikuntoisina (flunssaa, mahatautia) ja sitten tartuttavat siellä tautinsa potilaisiin, joilla on yleiskunto jo valmiiksi heikko leikkauksen tai jonkin sairauden vuoksi... Tuskin siitä hoitajalle muuta harmia on, kun rankemmat työpäivät puolikuntoisena, mutta potilas voi siihen kuolla..
 
vierailija
5. Lomia lyhennetään erityisesti julkisella sektorilla
->
Tämä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten. Ennen julkiselle sektorille menivät kaikki ne "luuserit", jotka eivät julkisella pärjäisi. Ehkä suunta muuttuu takaisin siten, että privaattipuolelle menevät ihmiset, jotka ovat tehokkaita, eivätkä ne, jotka haluaa pitkiä lomia.
Hei, älyn jättiläinen. Pitäiskö sun oikolukea tuo tekstisi uudestaan... Ajatuksella.
 

Yhteistyössä