Naapurin tyttö - Nyt pyydätkin heti siltä lääkäriltä lähetteen(
TK-puolen)näihin kokeisiin:
Kilpirauhaskoe/FSH/LH/Progesteroni ja silloin ei tarvitse maksella mitään labramaksuja - yksityisellä sitten maksulliset.
Noita ei kaikkia voi muistaakseni ottaa samaan aikaan(
kierron samana päivänä)
..lääkäri osaa kyllä kertoa, mikä kierronpäivä missäkin kokeessa voit käydä.
FSH= kertoilee siun munasarjojen tilanteen munarakkuloiden kasvua ajatellen.
Viitearvot:
Naiset:
-Follikulaarivaihe 3.5 - 12.5 IU/l
-Ovulaatiohuippu 4.7 - 21.5 IU/l
-Luteaalivaihe 1.7 - 7.7 IU/l
-Postmenopaussi 26 - 135 IU/l
LH= Luteinisoiva hormoni juuri antaa aivoille käskyn siitä ovulaatiosta.
Tulkinta
Naisilla LH-taso on yleensä kohonnut munasarjaperäisen hyperandrogenismin yhteydessä. Koska LH-taso vaihtelee kierron aikana, suhde LH:n ja FSH:n välillä on luotettavampi kuin pelkkä LH-taso. Jos suhde alkukierron aikana on yli 2, kyseessä on usein hyperandrogenismi. Primaarisessa hypogonadismissa sekä LH-että FSH-tasot nouseva. FSH-määritys on diagnostisesti tärkein. Sekundaarisessa eli hypofyysi- tai hypotalamus-peräisessä hypogonadismissa LH-tasot ovat matalia, yleensä alle 0.5 IU/l. LH-vajauksen syyn selvittämiseksi voidaan käyttää LRH-koetta sekä mitata muiden hypofyysihormonien pitoisuudet. Anorexia nervosassa LH:n pitoisuus on usein matala, alle 1 IU/l. Estrogeenien, progestiinien esim. e-pillereiden, anabolisten steroidien ja androgeenien antaminen alentaa LH-tasoa.
Viiteväli naiset:
follikulaarinen vaihe 2-10 U/l
ovulaatiovaihe 15-60 U/l
luteaalivaihe 2-12 U/l
postmenopausaaliset 20-80 U/l
LH-aktiivisuus on tavallisesti suurentunut munasarjaperäisessä hyperandrogenismissa (polykystiset munasarjat/monirakkulaiset)
(eli O-testi saattaa näyttää kierron aikana useastikkin vahvaa viivasta)
Progesteroni= kertoo keltarauhasen tilasta. Sen täytyy toimia hyvin, pystyäkseen ylläpitämään alkaneen raskauden.
Viitearvot:
Naiset follikulaarivaihe 0.3-2.5 nmol/L, luteaalivaihe 7-80 nmol/l. RIA:lla 31.10.2008 asti: Naiset follikulaarivaihe 1 - 7 nmol/l, luteaalivaihe 14 - 62 nmol/l.
Progesteroni on pääasiassa keltarauhasen ja raskauden aikana istukan tuottama steroidihormoni, jota käytetään keltarauhasen toiminnan arvioimiseen. Pitoisuus on korkeimmillaan keski-luteaalivaiheessa. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, progesteronipitoisuus palaa lähtötasolleen jo ennen kuukautisten alkua.
Luteaalivaiheessa mitattu kohonnut progesteronipitoisuus (yli 8 nmol/l 5-8 päivää ennen kuukautisten alkua) osoittaa ovulaation tapahtuneen. Keltarauhastoiminta katsotaan normaaliksi, jos yksi arvo 5-8 päivää ennen kuukautisten alkua ylittää 25 nmol/l tai kolmen arvon yhteissumma ylittää 45 nmol/l, kun näytteet on otettu 5-10 päivää ennen kuukautisten alkua.
Kilpirauhaskoe.
TSH Viite: aikuiset, yli 14 v 0.5 - 3.6 mU/l
T4V Viite: aikuiset, yli 18 v 9 - 19 pmol/l
Kirjoita vaikka itsellesi ylös nämä kokeet, niin muistat pyydellä oikein.=)
Nämä on kuitenhin niitä perushormonikokeita, joita naiselta tutkitaan yleensä ensin kun vauvaa yritetty 1v ja tulosta ei synny..toki tutkitaan sitten tarpeen vaatiessa aiemminhin jos esim.
epäillään selkeää ovuloimattomuutta.
:attn:Olen huomannut, että TK puolella käydessä kannattaa itse olla
valveutunut ja
osata pyydellä noihin kokeisiin lähetettä!..muutoin se saattaa jäädä tyyliin:
"katsellaan nyt vielä 6k-1v" ja niin jne..jne..
..ei voi tietenkään aina y l e i s t ä ä..mutta valitettavasti hyvin monasti näin
Eihän se vauvaa yrittävälle paljon tuo huojennusta, jos pitää vain odottaa ja odottaa..varsinkaan jos tärppiä ei yrityksistä huolimati ole kuulunut ::'(
..säästetäänkö tässähin ihan väärässä asiassa?