Kyllä kromosomit määräytyvät ihan sen mukaan, mikä siittiö sattuu hedelmöittämään munasolun! Eli siittiöllä voi olla joko se X- tai Y-kromosomi.
Se miten sukupuoli määräytyy myöhemmässä kehityksen vaiheessa, on myöskin melko hyvin tiedetty. (Olen lääkiksen kurssilla, jossa käsitellään ihmisen lisääntymistä ja kehitystä.) Kaikki alkiot tosiaan käyvät alussa samanlaisen kehityksen läpi. Tämän takia alkion vaiheet ja sikiön varhaisvaiheet muistuttavat pääasiassa tyttöjä. Y-kromosomin vaikutus alkaa näkyä vasta 8-11 viikolla. Kaikista sikiöistä tulee ulkonäöltään tyttöjä, ellei jokin tekijä aloita kivesten kehitystä. Y-kromosomissa, sen lyhyessä käsivarressa on kiveksen kehityksen käynnistävä geeni SRY (sex-determining region of Y chromosome). SRY-ekspressio on lyhytaikainen, mutta riittävä käynnistämään kiveksen varhaisen erilaistumisen.
Se miten ihminen voi näyttää naiselta, mutta olla kromosomeiltaan mies, voi tapahtua monella eri tapaa. Joko SRY-geeni ei toimi, tai sitten solut eivät pysty vastaanottamaan testoteronia, jolloin tilanne on sama. Ihmisen solut on siis ohjelmoitu "tekemään" sikiöstä tyttö, ellei jokin ulkopuolinen tekijä (testosteroni) vaikuta niihin.
Sukupuolen määräytyminen riippuu siis pääasiassa kuitenkin kromosomeista eli siittiöstä. Aika harvinaisia nuo tapaukset ovat, joissa ihminen on ulkonäöltään eri sukupuolta kuin kromosomeiltaan.