G: Miten laitat lapsesi nukkumaan?

Koitan tässä etsiä "parasta" tapaa jolla saattaa lapsi unille. Joten miten ilta ruutinit menevät, jäätkö paijailemaan ja lauleskelemaan, ja mitä jos lapsi onkin ihan pirteänä sängyssään vaikka ensin olikin väsynyt.. ? Niin ja lapsesi ikä. ?
 
11kk
Iltapala, yökkärin vaihto ja iltamaito.
Laitetaan omaan sänkyynsä, nukahtaa 99%:sesti heti. Jos seisoskelee ja itkee tai huutelee siellä (sitä tapahtuu nykyään tositosi harvoin), käydään "kaatamassa" takaisin ja silittelemässä.
 
Nykyisin onnistuu jo tämä:
Iltapuurot, peppu- ja naamapesu, yövaatteet ylle, iltatissi ja hampaiden pesu, joiden jälkeen omaan sänkyyn nukahtamaan tutin ja rievun kanssa.
Siellä joko juttelee tovin ja kääntyilee ja sitten nukahtaa tai hyvänä iltana nukahtaa melkein heti.
Ikää pikkumiehellä vähän reilut 4kk, näin ollaan menty jo kuukausi eli siitä asti kun poju oli 3kk.
Ensimmäiset 3kk meillä nukutettiin syliin ja annettiin siinä nukkua sen 20min, jotta saavuttaa syvän unen. Sitten vietiin omaan sänkyyn nukkuun.
Ei suostunut poika muuten rauhoittumaan.
 
Poika 3kk. Vaihan vaipan ja laitan yökkärin.Imetän ja laitan omaan sänkyynsä. Aikansa kuuluu ähinää ja kohta hiljenee joten on nukahtanut. Tämä tapahtuu noin 20 aikaan. Ja loppu ilta onkin vapaata:)
 
Iltapuuron jälkeen iltapesulle ja pisulle. Sitten vaippa ja yökkäri ja sänkyyn. Nasu-pehmo kainaloon ja tutti suuhun ja Lapin äidin kehtolaulu päälle. Muutamat viime viikot lähes takuuvarmasti nukahtanut tuohon. Äsken laitoin ilman tuttia, vähän aikaa nosteli päätään ja piti silitellä ja hyräillä enemmän ja tarjota Nasua koko ajan kainaloon, mutta ehkä 15 min meni, niin uneen tais päästä. Jospa sitä vihdoin päästäisiin unitutista eroon. Lapsi siis 1v 2kk.
 
11kk
iltapesut (suihku/kylpy/pepun pesu) ja yökkäri
iltapala

Sitten tutti, uniriepu kainaloon ja sänkyyn. Pienet silittelyt ja hyvän yön toivotukset. Yleensä jää mukinoitta sinne. Nukahtaa sitten pienten tarinoiden jälkeen 10-30 min päästä. Jos itkee käydään rauhoittelemassa ja laittamassa tuttia, tätä tapahtuu oikeastaan vaan kipeänä.
 
Iltapalan jälkeen iltapesut ja sitten unille =) . Poika reilu 10kk. Riittää siis kun vie sänkyyn, peittelee ja toivottaa hyvät yöt. Sinne jää ja nukahtaa pian.

Helpottaa, kun tietää vauvan "valvekestävyyden", esim. kun ennen puolen vuoden ikää poika jaksoi valvoa juuri 2 tuntia, riitti kun vaan vei sänkyyn kun aika koitti (päikkäreilläkin siis). Nyt valvejakso on noin 3,5 tuntia, eli iltatouhut aloitetaan puurolla reilu 2h edellisiltä unilta heräämisen jälkeen.

Ja nyt tietysti kohta nuo toiset unet jäävät pois, joten sitten taas opetellaan uusi aikataulu.
 
Erilainen tarina: meillä poika 8kk kannetaan joka ilta uneen, vaatii n. 5-20 min. kantamista väsymystilasta riippuen. Ei kerta kaikkiaan nukahda muuten, sängyssään vain itkee jos yritetään sinne nukuttaa. Ei varmaan paras tapa, mutta meille toistaiseksi riittävän hyvä ;) Tuskin tuo enää rippikouluiässä syliä vaatii nukahtaakseen...
 
poika on 5kk. ensin vaihdetaan yövaippa, tämän myös kerron vauvalle ja juttelen samalla yöpuulle menosta. sitten syödään iltapala (tissi) jonka jälkeen laitan lapsen pinnasänkyyn, unilelu kainaloon, tutti suuhun ja peitto päälle. sanon, että nyt pitää käydä nukkumaan, hyvää yötä. silitän vähän päätä. yleensä olen samassa huoneessa kunnes vauva nukahtaa. joskus se tapahtuu nopeasti, joskus hitaammin ja pienen iltahulinan säestämänä. joskus tuttia täytyy muutaman kerran nostella.

tätä koko iltarutiinia edeltää "iltahassuttelut" isin ja/tai äidin kanssa, ts. nauretaan ja hömpötellään. oon huomannut, että vauva nukahtaa nopeammin hyväntuulisena ja naurusta väsyneenä. ;)

oon alusta asti noudattanut tosi tiukasti samaa rutiinia ja kellonaikoja. alussa nukahtaminen tietty kesti ehkä kauemmin mutta nopeasti vauva tottui kun en antanut vaihtoehtoja. ihan penenä silittelin ja hyräilin vauvan uneen. itkuun olen käyttänyt silittelyä ja tassuttelua. enää ei sänkyitkuja kuitenkaan tule.

EDIT: kysyjä mainitsi siitä jos vauva on pirteä sänkyyn päästyään. olen huomannut, että aika usein vauvamme "piristyy" sänkyyn päästyään mutta uskon, että tämä ei oo oikeata piristymistä sillä jos emme välitä siitä vaan jatkamme nukkumisrituaaleja, niin viidessä-kymmenessä minuutissa tällaisen piristymisen jälkeen vauvamme on unessa. luulen, että se vaan on jokin väsymyksen merkki tms..
 
Puuro
Maito
Pyllypesu
Hammaspesu
Syliä, halia, pusuja makkarissa ja pinnasänkyyn --> poistuminen.

Joskus pyörii ja juttelee hetken joskus nukahtaa heti. En mene hätiin muuta kuin jos satunnaisesti alkaa kunnolla itkemään. Usein herää ½-1h kuluttua pitkäksikin aikaa juttelemaan, en mene katsomaan ellei itke kunnolla.
Piece of cake B)
 
Pojat 10kk ja 2v10kk (nukkuvat samassa huoneessa) menee molemmat näin, joko ensin iltapala ja sit suihkuun tai toisinpäin, leikkimisiä olohuoneessa, imetän pienemmän, hampaidenpesu ja sänkyyn. Peitellään molemmat ja sanotaan hyvää yötä ja sit ei kun ovi kiinni ja sinne ne nukahtaa, välillä heti, joskus höpöteltyään aikansa. Tuttia ei pienempi syö (eikä tietenkää isompikaan), mutta harso sillä on aina käsissä.

Ja ei ikinä jäädä paijailemaan vaikka piristyisivätkin nukkumaan mennessä. Saavat höpötellä niin kauan kun virtaa piisaa, jos itkua kuuluu niin käydään peittelemässä uudelleen muttei silloinkaan jäädä silitteleen pitkäksi aikaa. Ja ei noita itkuja kyl juuri koskaan kuulu. Ehkä sillon, jos on ollut liian kova väsy ja vilkas päivä.
 
Onko se kaikilla tosiaan noin helppoa?! Meillä vauva 4 kk ja kohta kuukausi ollaan taisteltu yöunille laiton kanssa. Rutiinit on maitoa(rinta), iltapesu, rauhoittuminen isän/äidin sylittelyssä, iltavelli, pinnasänkyyn tutin ja unipupun kanssa. Tässä vaiheessa vauva siis hereillä, mutta väsynyt, klo n. 20.30. Yleensä ollaan minuutin, pari vielä vieressä, tassutellaan ja hyräillään.

JOS vauva nukahtaa yhteen tai kahteen rauhoitteluun ja tutin uudelleen laittoon, niin mahtavaa. Valitettavasti vain täytyy todeta, että näin tapahtuu harvoin. Valitettavasti näistä meidän rutiineista ei siis ole ollut paljon hyötyä, mutta ehkä joku osaa vinkata mikä voi olla pielessä. Tsemppiä teille Mursku nukuttamiseen!
 
Kalinkas ei se noin pienenä ollut helppoa, ensimmäisen 6,5kk:tta mun kuopus nukahti tissille ja söi öisin usein kuin tarkistaakseen että äiti on lähellä.. Koetettiin kyllä kuukausien aikana monin eri keinoin omaan sänkyyn nukahtamista onnistumatta siinä... Mutta sit puoli vuotiaana pidettiin unikoulu, joka toimi helpommin ku olisin ikinä osannut arvatakaan ja siitä asti meillä on nukuttu ja nukahdettu hyvin. (Unikoulussa meni meillä yksi ainoa yö ja oli todellakin vaivan arvoista.)
Mutta 4-kuinen on vielä niin pieni, ettei sen ikäistä voi unikouluttaa tai oikeastaan mun mielestä edes opettaa nukahtamaan yksin - samasta asiastahan niissä on kyse. Nimittäin kun nukahtaa itsekseen niin yöllä havahtuessaan osaa nukahtaa uudelleen ongelmitta.
 
"Iltarutiinit" 9kk (ei meillä koskaan mitään rutiineja oo ollu):

iltapuuro
yöpaidan ja vaipan vaihto
iltapullon kans petiin (joko omaan tai yhteiseen) ja nukahtaa siihen n. klo21.

Joskus tyttö saa ihmeellisen iltahepulin, eikä millään malta käydä nukkumaan, kun pitää istua ja pyöriä ja jutella ja leikkiä unileiluilla. Ei vielä liiku eteenpäin, joten saa itsensä omassa sängyssään vaikka mihin jumiin ja huuta sit apua. Tällöin äiti yleensä katselee 21-22 kolmosen sarjan tytön vieressä (telkkari ei häiritse tyttöä, päinvastoin) ja siihen mennessä kun sarja loppuu on tyttö unilla. Katsoisin sarjan muutenkin, joten ei ollenkaan haittaa. =)
 
8 kk

* Iltapuuro
* Iltatoimet (pesu, yöpuku, hampipesu jne.)
* Oma sänky, jossa kuunnellaan mobilet ja pyöritään: isi/äiti/molemmat jutustelevat ja silittelevät
*Iltatissi siihen pisteeseen, ettei jaksa enää syödä
* Omaan sänkyyn, röyhtäyksen kera tai ilman
* Jos nukahtaa saman tien, suukko ja hyvät yöt
* Usein unilaulu, montakin kertaa, hyvän yön toivotukset jne.
* Jos jää mynkyämään, hermostuu tms. kaadetaan takaisin (välillä poistutaan aina huoneesta)
* Yritän poistua ennen kuin nukahtaa, ettei opi siihen, että unen tuloa joku päivystää vierellä.

Iltarutiinien järjestys tai sisältö ei mielestäni ole oleellinen, vaan se, että ne ovat aina samanlaiset. Äiti tissittelee, muiden juttujen kohdalla molemmat kelpaavat. Tähän olemme pyrkineet ja toimii mummolassa, hotellissa jne.

Muoks: Tutti on oleellinen osa omaan sänkyyn nukahtamista. Vasta sen hyväksyttyään poika alkoi nukahtaa muualle kuinm tissille. Tutti opetettiin kylläkin peukku paran takia, mutta on auttanut tässäkin.
 
Meillä on tällä hetkellä helppo kausi nukahtamisessa. Tyttö on 8kk ja käy unille seuraavasti. n. 19.00 isi vaihtaa yöppärin ja vähän höpsöttelee tytön kanssa, sitten äiti antaa iltapuuron ja isi iltamaidon pullosta ja vie sänkyyn. Illasta riippuen käydään 0-5 kertaa laskemassa takaisin nukkuma-asentoon ja sinne nukahtaa lopulta. Nukkuu yöt läpi ja herää 6.30-8.00.

Mutta vaikeitakin aikoja on ollut. Ihan pienenä 1-2kk ei nukahtanut millään kun puklut/ilmakuplat sattuivat mahassa. Jossain vaiheessa nukkumaan menemiseen liittyi aina kamala huuto, eikä meinannut millään saada juomaan iltamaitoa, kun piti taistella vastaan. Oli ehkä 3-4kk ikäinen ja nukahti vielä pullolle. Ja vielä viikko sitten kiukkusi ihan valtavasti yöpuvun laittoa. Pääasiassa meidän tyttö on ollut kyllä hyvä nukkumaan ja olen todella onnellinen siitä.
 
Poika kohta 8kk ja iltarutiinit on seuraavanlaiset:

peppupesu + yöpuvun ja vaipan vaihto

Iltapala, puuroa ja maitoo

laulan vauva sylissä pari tuutulaulua, nostan sänkyyn, jonne nukahtaa nopeasti itsekseen unirievun kanssa.

meilä on nkahdettu alusta saakka hyvin. Ja ihan alusta asti nukahtanut omaan sänkyyn ja hyvin on menny! :)
 
Poika kohta 1v

klo18 kylpy
18.15 iltapuuro
ennen nukkumaanmenoa hampaiden pesu
19.00 nukkumaan

poika jätetään sänkyyn ja sinne nukahtaa itsekseen unirievun kanssa (6kk iässä pidin vähän unikoulua). usein nousee seisomaan ja huutelee/jokeltelee/naureskelee perään, silloin käyn laittamassa uudestaan makuulle. jos itkee, niin silittelen. vauvaa ei kannata kauheasti paijata ennen nukkumaanmenoa koska tämä aktivoi pientä. kannattaa rauhoitella lasta niin että istuu hämärässä huoneessa vauva sylissä, laulaa vaikka tuttua unilaulua ja tuijottaa mahdollisimman värittömiä esineitä (esim nalle), että vauvan aivot valmistautuu nukkumaan (alle 1v). =)
päivärutiineillakin on muuten tärkeä asema vauvan yöunien kanssa. niidenkin pitäisi olla aina suunnilleen samanlaiset. päikkärit voi vaihdella, mut ruokailut aina samaan aikaan. ei ole väliä minkälainen rutiini, kunhan se on aina sama.
 
Peittelen sänkyyn molemmat lapset, luen iltasadun, vastaan miljooniin ja taas miljooniin kysymyksiin mitä sadusta tulee mieleen :LOL: Siihen ne nukahtaa. Joskus pitää lukea toinenkin satu. Lapset valitsee itse sadun, jonka haluavat kuulla ja sitten luetaan se. Valitettavasti kumpikaan ei nuku omissa sängyissään koko yötä, vaan äitin ja isin viereen tullaan aina yöllä :whistle:
 
Syödään puuro, vaipanvaihto ja iltapesut.
Sitten yleensä isi leikkii, nauraa, remuaa lapsen kanssa tovin että tytsy väsyy sopivasti. Neiti rupeaa hieromaan simmuja.
Sitten tissi suuhun ja kun neiti kylläinen, nostan pinnasänkyyn ja poistun makkarista. Nukahtaa sinne omia aikojaan rievun ja tutin kanssa, joskus joutuu tutin laittamaan uudestaan suuhun. Peittelen vasta kun tyttö on nukahtanut, potkii muuten peiton pois.
Neiti kohta 7 kuukautta.
 
Tyttö 10 kk. Nukahtanut ennen yhtä helposti kuin ylläolevienkin lapset, muttei enää.

- iltapuuro
- pesu ja yöpuku
- n. tunnin verran rauhallista leikkiä ja kirjojen katselua
- iltamaito

Iltamaidon jälkeen lasken tytön nukkumaan, mutta siitä hän pinkaisee suoraan ylös seisomaan vaikka olisi kuinka väsynyt. Enää ei voi lähteä edes pois huoneesta, koska siitä syntyy korvia särkevä "älkää hylätkö mua" -itku. Yritän sitten vain laulaa Tupakkarullaa ja laittaa tyttöä koko ajan takaisin makuuasentoon. Nukahtamiseen menee 15 min - 1 h.
 
meilläki vauva muuten kausittain yrittää tuota "älkää hylätkö mua" -itkua. tai osa on ehkä sitä et ei malta rauhoittua. pomppaa vain pystyyn. mut oon huomannu parhaaksi keinoksi sen et laitan vain oven kii ja yleensä huuto loppuu 15sekunnissa jos vauva on väsynyt. joskus käyn laittamassa takas makuulteen (10kk iässä taisin tosi usein käydä kun ei oikein osannut itse mennä alas). mut mikään oikea hätä ei kuitenkaan ole koska rauhoittuu noin nopeasti. n.30s päästä käyn rauhoittelemassa jos ei ole hiljentynyt. mut näin meillä.
unipussi toimii muuten meillä hyvin rauhoittajana. nukkuu aamullakin pidempään.
 

Yhteistyössä