Esikko kohta 2v, pienempi 7kk. Edelleenkään ei tippaakaan omaa aikaa, ei edes yöllä :(

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Tiedämme jo miehen kanssa esikoisen vauva-ajalta, että rankkaa on, ja että oma aika jää vähiin. Emmekä tarkoitakaan nyt sitä, että pitäisi päästä ns. menemään yhtään minnekään, vaan ihan aikuisten keskeistä "vapaata" ihan vaikka tuossa sohvalla silloin kun lapset nukkuu. Seurustelua, keskustelua, elokuvaa, hellyyttä, seksiäkin.

Mutta ei. Tämä siksi, että pienempi lapsista, vauva 7kk, ei suostu nukkumaan millään ennen kuin vasta myöhään yöllä. Huutaa nytkin sylissäni umpiväsyneenä, mutta nukahtaa ei voi. Turhauttaa ja vituttaa, koska tiedän tässä menevän vielä ainakin tunnin... Siinä vaiheessa kun vauva nukahtaa, en sitten tietenkään jaksa tehdä mitään - eikä mieskään, sillä hänellä on huomenna työpäivä.

Vauva herää aamulla kahdeksalta ylös, valvoo kahteen saakka päivällä ja nukahtaa - tunniksi. Tämän jälkeen on sitten hereillä muutaman tunnin, nukkuu puoli tuntia, ja valvoo yömyöhään. On kokeiltu vähentää päiväunia (jotka mielestämme ovat kylläkin vähäiset) mutta ei auta.

Vauva on tosi herkkä muutenkin kaikelle. Jos esimerkiksi nousen sängystä ylös (vauva nukkuu omassa sängyssään samassa huoneessa, me miehen kanssa omassamme) niin herää heti ja parkuminen alkaa. Sitten herää jo esikkokin. (Joo ja enhän minä mitään meteliä noustessani pidä, siis ihan niin hiljaa nousen kuin suinkin vain on mahdollista, mutta ei auta mitään. Heti havahtuu ja on hereillä. Sänkynsä ei kuitenkaan ihan meidän sängyn vieressäkään, ettei ihan siitäkään johdu. Esikolla ei koskaan tällaisia ongelmia ole ollut vaikka nukkuu hänkin samassa huoneessa.)

Tilanne turhauttaa jo miestäkin, koska aikaa nimenomaan sellaisille asioille joita nainen ja mies haluavat joskus yhdessä tehdäkin, ei enää yksinkertaisesti ole. Tai sitten kun olisi aikaa, niin ei ole enää jaksamistakaan.

Kai se sitten on vain niin, että lapset ovat erilaisia ja tämäkin on temperamenttikysymys, johon pitää vain sopeutua ja tottua, mutta vittumaista tämä suoraan sanoen on silti. Esikon kanssa elämä ei ollut läheskään yhtä haastavaa.

Vauvaa ei halua kukaan ottaa hoitoon, koska tällä hetkellä riippuvuus meihin vanhempiinsa tai etenkin minuun, on suuri. Vauva ei ns. sopeudu tilanteeseen, saattaa rääkyä koko sen ajan (vaikka parikin tuntia) kun ollaan poissa ja takaisin tultuamme mikään muu kuin äidin syli ei kelpaa.

Rakastan lastani, mutta tämä alkaa käymään ihan tosissaan hermoille.

Kauankohan tätäkin pitää vielä jaksaa, tuntuu että tuo pentu ei ole koskaan mihinkään tyytyväinen... Inhottaa jo itseni kun sanon lapsestani noin rumanlaisesti, mutta ihan tosi; kai vuorokaudessa pitäisi olla edes joku saatanan tunti, jolloin voi käydä edes kusella niin, ettei tarvitse kuunnella tuon rääkylaukun huutoa? :O
 
"vieras"
Tsemppiä. Vauvanne kuulostaa yliväsyneeltä, tarvitsisi varmasti enemmän unta. Yrittäkää saada hänelle rytmi, esim nukuttakaa reippaalla kävelylenkillä ulos jo aamupäivästä, toiset unet illemmalla. Yliväsyneenä on vaikea nukkua.
 
  • Tykkää
Reactions: Anatolia
"vieras"
Oi, oi. Unikouluun raa'asti!
Voiko vauva ollaa yliväsynyt? Usein vauvat nukkuvat klo 10-12 ja klo 14-16 ja ehkä vielä illallakin.
Oletko yrittänyt aamulla nukuttaa aiemmin?
Onko maitoallergia ja refluksi tutkittu?
Jaksamista. Hakekaa apua.
 
"joo"
Juuri juttelin lastenlääkärin kanssa meidän tilanteesta ja sanoi että useimmilla on hankala vaihe siinä 6kk-10kk. Vauvan elämässä vain tuolloin tapahtuu niin paljon.. On konttausta, seisomaan opettelua, puheen kehitystä, eroahdistusta... Aikanaan helpottaa, tää on nyt tää vaihe. Pienten lasten kanssa elämä aika ajoin.. No, on.

Kokeile vielä tota unirytmin rukkausta jota joku ehdottikin jos edes vähän auttais. Useimmat tuon ikäiset nukkuu n. klo 10-12 ja 15-17 aikoihin. Meillä rytmi tällä hetkellä 10-11.30 ja 15-16.
 
guesti
Mä ymmärrän, että vauvan kanssa ei ole helppoa - etenkään kun on noin herkkä. Meillä vauva on alusta asti nukkunut omassa huoneessa, mutta kun hän täytti 8kk ei oma sänky enää kelvannutkaan. Heräsi myös jokaiseen piennekin ääneen jota talossa kuului.. ei voinut toisessa päässä taloa mennä käymään vessassa ilman, että hän heräsi. Sitten meillä aloitettiin MLL:n kotisivuilla oleva "tassuttelu". Jo parin yön jälkeen lapsi alkoi nukkumaan paljon rauhallisemmin. Toki yhä heräilee keskellä yötä, mutta silloin tarkistamme vaan, että kaikki on ok (ei liian kuuma tai kylmä, ei märka vaippa, ei vaikuta janoiselta/nälkäiseltä...), teemme tassuttelun ja jätämme vauvan nukahtamaan itsekseen. Meillä toimii.

Minustakin kuullostaa vähän siltä, että lapsenne saattaa olla yliväsynyt. Yliväsyneenä lapsi ei vaan pysty nukahtamaan vaikka kuinka uni oikeasti maistuisi. Meillä 10kk vanha nukkuu kolmet päiväunet, vähintään tunnin kerrallaan. Kannattaa miettiä myös millaisissa olosuhteissa lasta yritetään nukuttaa. Meiltä sammutetaan kaikki valot siitä osasta kotia, jossa lapsen huone sijaitsee. Hänen huoneessaan vedetään verhot ikkunan eteen jottei kadultakaan paista valot sisään. Ja kun lapsi on laitettu nukkumaan käytämme kuulokkeita esim. musiikin kuunteluun. Kyllä hän pystyy nukkumaan melussakin, mutta omasta mielestäni on myös itselleni hyvin rentouttavaa hiljentää koko koti illalla.

Kannatan myös ehdotusta ulkoilusta. Käykää mahdollisiman paljon ulkona. Meillä ainakin lapsi on paljon virkeämpi, nukkuu paremmin ja syökin enemmän kun käymme hänen kanssaan ulkona ainakin kerran päivässä kävelyllä.
 
Meillä tyttö 4,5kk. Päiväunet minimaaliset. Nukkuu ehkä 1-4krt 15min-1h.. pahimpina päivinä sit illat huutaa vaan kun väsyttää mut ei osaa enää nukahtaa. Tähän on hieman tuonut helpotusta tarkat rutiinit, joilla vauva ei pääse yliväsyneeksi vaan pyritään nukuttamaan heti kun ensimmäiset merkit väsymyksestä on havaittavissa. Nykyään iltaisin iltahommiinkin aletaan n. klo 19 ja vellipullon kanssa sänkyyn mennään n. klo 20.. opetettiin samalla pois sylissä nukuttamisesta ja jos mahdollista, se on parantanut nukahtamisen nopeutta ja ehkä unen laatua. Joskus nukahtaa: helpommi, joskus vaikeammin. Ennen tätä rutiinia meilläkin nukahdettiin todella myöhään pitkän känttyröinnin ja huudon jälkeen.. Millainen päivärytmi teillä on? Siihen kannattaa hakea säännöllisyyttä ja tosiaan tietyt iltarutiinit yms. Lisäksi unikoulu on yksi vaihtoehto..
 
"Vieras"
Odotappa vaikka kuule reilu puolisen vuotta.. Ihan eri meno taas.

Täälä on "pahimmillaan ollu 3 lasta, ikähaitarilla 3v, 1v9kk ja vauva, olihan se aika menoa, mutta selvittiin. Nyt odotellaan "iltatähteä" saapuvaksi, esikoinen on pian 7v ja kuopus pian 4v. :)
 
"vieras"
Vauvalla selkeästi rytmit päin seiniä ja kevyen unen vaiheessa säpsyy hereille. Päiväunien lyhentäminen vaikuttaa vain negatiivisesti yöuniin (kun ei saa päivälläkään pidempää unipätkää, niin ei sitä tule yölläkään).

Unikoulua suosittelen teidän tilanteessa, MLL:n sivuilta tassuttelu-unikoulua kannattaa kokeilla. Sillä me saatiin oma yökukkuja puolen vuoden iässä nukkumaan yönsä putkeen, muutaman yön kukkumisen ja koulutuksen jälkeen :)
 
niinni
Perhepetiläiset hyppii kohta silmille...mutta silläkin uhalla. Oleko koittanut nukuttaa vauvan omaan huoneeseen? Se auttoi meillä. Mä herätin vauvan ja vauva herätti mut (siis kun vaan kääntyi tai korjasi asentoa unissaan). Olen herkkäuninen ja niin on tuo lapsenikin. edellenkin vaikka on jo 6 vuotias. Jos vauva havahtuu teidän liikeisiin tai ääniin - ei hän ikinä pääse syvän unen vaiheeseen (kuten et sinäkään). Ja kuten moni muukin täällä sanoo - lapsi taitaa olla yliväsynyt,
 
"kolmen äiti"
Ihan samaa mieltä kuin täällä moni.
Vauva on yliväsynyt, eikä siksi enää osaa nukahtaa.
Tosi rankalta kuulostaa, niin sinun kuin vauvan kannalta.
Yrittäkää pitää mahdollisimman säännöllinen päivärytmi ulkoiluineen, unineen ja syömisineen. Ja iltaan joku rentouttava rutiini (esim kylpy, unilaulu, sänkyyn ym) josta vauva tajuaisi että nyt on aika käydä nukkumaan.
 
eheh ehe
Alkuperäinen kirjoittaja koita kestää;27892055:
Kannattiko tehdä lapset noin lyhyellä ikäerolla?
No voi rumasana! Eikö aloittaja just sanonut, että esikoinen oli paljon helpompi? Jospa sitä erehtyi luulemaan, että kuopus on samaa sorttia?

Aloittajan ongelmaan en osaa auttaa, toivotan vaan voimia ja kyllä se aika tosiaan auttaa vaikkei tässä vaiheessa tuo tieto mitään auta.
 
Alkuperäinen kirjoittaja koita kestää;27892055:
Kannattiko tehdä lapset noin lyhyellä ikäerolla?
Ei ikäero aiheuta huutoa:D
T: mun lapsilla ikäero vajaat 1v4kk ja ei kummallakaan huutoa lapsena paitsi nälässä ym.

Pieni ikäero tekee yleensä helpommaksi lastenhoidon. Mutta jos vauvan temperamentti on käskyttävä ja epätyytyväinen niin tilanne on vallan toinen. Siihen auttaa varmaan vain se että vanhemmat hyväksyvät tilanteen vaikeuden. Hyväksyminen helpottaa ainakin vähän.
Jokaisella meillä on ristimme kannettavana.
 
Alkuperäinen kirjoittaja koita kestää;27892055:
Kannattiko tehdä lapset noin lyhyellä ikäerolla?
Mun mielestä on paljon parempi tehdä lapset nimenomaan pienellä ikäerolla kuin suurella. En voi ymmärtää sitä tyypillistä kolmen vuoden ikäeroa joka monella on. Mulla on itselläni vajaat 1,5 vuotta nuorempi sisko ja meillä on aina ollut todella hyvät välit. Toivon itse, että itse saan toisen lapsen ennen kuin esikoinen täyttää 2 vuotta.
 
"vieras"
ap:n teksti oli kuin mun kynästä, tosin sillä erotuksella, että meillä esikoinen oli se vaikea ja just tuollainen huono nukahtaja ja herkkä heräämään ja ei vieläkään 4-vuotiaana ole mikään hyvä nukkumaan kävijä ja vaatii äidin viereensä. Ei toivettakaan, että nukkuisi omassa sängyssään.
Ihan vauvana illat venyi, kun lapsi huusi, tosin nukkui kyllä päivisin sitten hyvin päiväunia, mutta yöunet oli tuskaa.

Tuo, että lapsi aikaisemmin nukkumaan ei ole meillä ainakaan toiminut, sillä se nukkumaankäymisprosessi kestää sen verta pidempään sitten.

Nuorempi on sitten taas maailman helpoin tapaus, käy nukkumaan helposti, eikä tarvitse mitään nukuttamisia.

Meillä suhde vaan ei kestänyt 2 lasta, erottiin kun toista odotin, ehkä exä ajatteli, että vauva-ajasta tulee taas yhtä kamalaa, mutta eipä siitä tullutkaan, kun nuorempi on ihan eri maata.
 
"vieras"
Saanen nyt vaan tiedustella, että mitä helvettiä sä sitten oletit? Sulla on kaksi alle 3-vuotiasta lasta hoidettavana, eikä käynyt mielessä, että olis hankalaa??

Ja se pienempi on tasan tarkkaan ihan normaali lapsi, joka elää eroahdistustaan voimakkaasti, niin kuin ton ikäsen pitääkin. Hanki joku lastenkasvatuskirja tai jotain ja lopeta se lasten syyttely.
 
"Jenis"
[QUOTE="vieras";27893925]Saanen nyt vaan tiedustella, että mitä helvettiä sä sitten oletit? Sulla on kaksi alle 3-vuotiasta lasta hoidettavana, eikä käynyt mielessä, että olis hankalaa??

Ja se pienempi on tasan tarkkaan ihan normaali lapsi, joka elää eroahdistustaan voimakkaasti, niin kuin ton ikäsen pitääkin. Hanki joku lastenkasvatuskirja tai jotain ja lopeta se lasten syyttely.[/QUOTE]

Höpöhöpö, eihän se nyt ole normaalia että 7kk:n ikäinen vauva huutaa vuorokaudet läpeensä! Mullakin on aikanaan ollut kaksi alle 3-vuotiasta lasta, eikä se kyllä tuollaista ollut ollenkaan. Vaikka meidänkin kuopus on ns. univammainen, niin kyllä mä nyt vessaan pääsin ilman huutoa, ja miestäkin ehdin ihan kahden kesken treffata siellä kotisohvalla välillä.

AP:na sulkisin pois sairaudet yms - allergiat, hampaiden tulemiset jne - ja sitten pitäisin vauvalle unikoulun.
 
peesi
[QUOTE="Jenis";27893969]Höpöhöpö, eihän se nyt ole normaalia että 7kk:n ikäinen vauva huutaa vuorokaudet läpeensä! Mullakin on aikanaan ollut kaksi alle 3-vuotiasta lasta, eikä se kyllä tuollaista ollut ollenkaan. Vaikka meidänkin kuopus on ns. univammainen, niin kyllä mä nyt vessaan pääsin ilman huutoa, ja miestäkin ehdin ihan kahden kesken treffata siellä kotisohvalla välillä.

AP:na sulkisin pois sairaudet yms - allergiat, hampaiden tulemiset jne - ja sitten pitäisin vauvalle unikoulun.[/QUOTE]

Mullakin kaksi lasta 2 v ikäerolla ja tuota totaalista oman ajan puutetta kesti ekat 2 kk kuopuksen syntymän jälkeen. Siitä se oma aika alkoi sitten palata pätkittäin. Ei tuo ap:n kuopus miltään keskivertovauvalta kyllä todellakaan kuulosta.
 
henniko
Missä lapsi nukkuu päivisin? Ootko kokeillu ulkona nukuttamista vaunuihin? Saattaa tosiaan olla yliväsymystä tuo huutaminen, jos vuorokaudessa tulee vaan reilu 9 tuntia unta. Säännöllisempi rytmi, ennakoida väsymystä. Suosittelen yrittämään nukuttaa vaunuihin ulos, ja eikä noin pitkiä valvomis pätkiä päivällä. Hytkytät ulos vaikka 3 tunnin valveilla olon jälkeen ja katot nukahtaako, jos nukkuis vaikka pienenpiä pätkiä useammat tai sitten pari pidempää pätkää.

Liika väsymys kyllä pahentaa nukahtamista, lapsi menee ylikierroksille ja huutaa melkein nukkuessaankin koska ei pysty väsymykseltään rauhottumaan. Oma huone saattaa olla kans vaihtoehto jos tosiaan on herkkä uninen ja joka rapsahdukseen herää, mut ekana rytmi kuntoon!!
 
"Maisa"
[QUOTE="vieras";27891538]Kauankohan tätäkin pitää vielä jaksaa, tuntuu että tuo pentu ei ole koskaan mihinkään tyytyväinen... Inhottaa jo itseni kun sanon lapsestani noin rumanlaisesti, mutta ihan tosi; kai vuorokaudessa pitäisi olla edes joku saatanan tunti, jolloin voi käydä edes kusella niin, ettei tarvitse kuunnella tuon rääkylaukun huutoa? :O[/QUOTE]

Tiedän täsmälleen millaisista tunteista ap puhut. Meidän poika oli juuri tuollainen vauvana (ja vielä paljon myöhemminkin), että mihinkään ei voinut lasta jättää, huusi tasan niin kauna kunnes pääsi takaisin mun syliin, vaikka sitten neljä tuntia, ellei ollut sitä ennen omaan huutoonsa nukahtanut. Tiedän siis täysin miksi olet vittuuntunut, etkä jaksa.
Mutta toisaalta tuo oma aika... Teillä on alle 2-vuotias ja reilu puolivuotias! Mitä sitten oikein kuvittelit, kun teit lapsen noin pian seuraavan jälkeen? Että ne lapset heti alkavat leikkiä keskenään ja antavat sulle lisää omaa aikaa? Me vasta nyt uskalletaan edes ajatella uutta lasta, kun tuo huutoharri on jo 3,5-vuotias, mutta vaikka lapsi olisi ollut helppokin, en kyllä osaa kuvitella, että olisin uskonut jaksavani kaksi noin pientä.
Ei kai tässä muuta voi sanoa, että yritä nyt vaan kestää, kyllä se siitä ajan kanssa helpottaa.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";27891538]

Vauva herää aamulla kahdeksalta ylös, valvoo kahteen saakka päivällä ja nukahtaa - tunniksi. Tämän jälkeen on sitten hereillä muutaman tunnin, nukkuu puoli tuntia, ja valvoo yömyöhään. On kokeiltu vähentää päiväunia (jotka mielestämme ovat kylläkin vähäiset) mutta ei auta.

[/QUOTE]

Minä kokeilisin tuossa tilanteessa ennemmin lisätä kuin vähentää päiväunia. Nukkuuko unet ulkona? Minä nukuttaisin ehdottomasti vaunuihin ja ulkoilisin samalla esikoisen kanssa, jotta voisin tarvittaessa pitää vaunuja pienessä liikkeessä.
 

Yhteistyössä