Emlan pitäisi antaa vaikuttaa tunnin, jotta se puutuisi kunnolla. On olemassa myös puolen tunnin pika-Emlaa, mutta nyt en muista, että myydäänkö sitä apteekissa. Emla kannattaa ottaa pois puolisen tuntia ennen näytteenottoa. Se puudutus ei katoa vielä mihinkään, mutta antaa suonille aikaa tulla takaisin pintaan.
Emla tosiaan voi kadottaa pienet suonet ja vaikeuttaa näytteenottoa ihan hirveästi. Sen vuoksi mä en välttämättä laittaisi molempiin käsiin Emlaa, että edes toisessa olis sitten se luonnollinen tila.
Itse en välttämättä käyttäisi alle 1,5-vuotiaalla Emlaa, koska sen ikäisillä on muutenkin hankalinta ottaa näytettä. Kun ollaan siinä vaiheessa vauvaikää, että kädet on pulleat ja taipeet siellä poimujen välissä, niin suonien etsiminen on muutenkin hankalampaa. Ja sitten jos Emla kadottaa ne loputkin suonet, niin... Sitä paitsi alle parivuotiaat todennäköisesti itkee ja rimpuilee joka tapauksessa, oli Emla tai ei. Eikä sen ikäiselle oikein pysty vielä järjellä selittämään, että "nyt sen ei pitäisi sattua, kun on taikalaastari ollut kädessä". Kolme-neljävuotiaat alkaa jo ymmärtämään paremmin ja heidän saa helpommin rauhoittumaan vetoamalla siihen taikalaastariin.
Ja vielä vinkki: älkää koskaan milloinkaan missään nimessä luvatko lapsille, että "se ei satu"! Se Emla puuduttaa ihon pinnan. Jos suonen vieressä kulkeekin hermo (jota ei tosiaan pysty tuntemaan), se varmasti tuntuu jonkin verran. Ja mitä syvemmällä se suoni on, sitä todennäköisempää on, että se hermo siinä vieressä kulkee. Jos suoni kulkee pinnalla, Emla vaikuttaa aika täydellisesti. Ja ne pienet näkyvät siniset langanpätkät eivät ole niitä suonia, jotka näytteenottaja kelpuuttaa näytteenottoon...
Musta Emla on hyvä keksintö, mutta sitä kannattaa tosiaan käyttää oikein, oikean ikäisillä ja ymmärtää, että se ei takaa kivutonta näytteenottoa.