Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas keittää omaa pashkaansa: Suomi muka himoverottaa miniperintöjä

vierailija
Suomi [muka] himoverottaa miniperintöjä
"Tervemenoa kevyemmän verorasituksen Ruotsiin, toivotti Oskari Onninen Sirpa Selänteelle. Syynä oli perintövero, joka Selänteen mielestä vaikuttaa kateellisten keksinnöltä, kirjoittaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas."

EVA:n Emilia Kullaan on aiemminkin huomannut esiintuovan muunneltua talousoikeistototuutta.


Suurin osa perinnöistä verovapaita

Perintövero ei ole suosittu vero. Toisaalta suurin osa perinnöistä on niin pieniä, että ne jäävät verotettavan summan rajan, 20 000 euron, alapuolelle.

60 prosentista perinnöistä jäävät alle 20 000 euron alarajan eikä niitä veroteta lainkaan!

Tätä suuremman perinnön saajistakin suurin osa maksaa veroa joitakin tonneja.

Sitä suurempienkin perintöjen verotuksessa on erilaisia huojennuksia riippuen perinnön koosta ja perijän iästä ja sukulaisuussuhteista.

Keskimäärin perintö- ja lahjavero on valtioneuvoston arvion mukaan ollut 9–12 prosenttia.

Suurissakin perinnöissä veroprosentti on suhteellisen pieni.

Miljoonan euron perinnön kohdallakaan veroa ei mene kuin noin 15 prosenttia.

Todellisuudessa perintövero ei kirpaise niin laajasti kuin uskotellaan. Isoilla perinnöillä ja perinnönsaajan omalla tulotasolla näyttää olevan nimittäin vahva yhteys.

Vuonna 2019 menehtyi noin 54 000 suomalaista. Perintöveron maksajia oli noin 162 000. Kolme neljästä kuului rintaperillisiin, joilla on muita perinnönsaajia kevyempi vero. Alinta tuloluokkaa lukuun ottamatta keskimääräinen perintö näyttää kasvavan tasaisesti perinnönsaajien omien tulojen mukaan. Alimpaan tuloluokkaan kuuluu paljon lapsia.

Toisin sanoen mitä suuremmat tulot, yleensä myös sen suuremmat perinnöt – ja sen parempi kyky selviytyä perintöveroista. Keskituloiset eli noin 30 000 euroa vuodessa ansaitsevat saivat noin 34 000 euron perintöjä, joista he maksoivat noin 3 100 euroa veroja. Tuloluokassa 100 000–150 000 euroa keskimääräinen perintö oli noin 90 000 euroa ja perintöverot noin 12 000 euroa.
 
vierailija
Perintövero iskee, jos perittävä omaisuus ei ole helposti rahaksi muutettavissa. Esimerkiksi talo tai metsää. Voi olla vaikeaa saada käteistä veroihin, jos omaisuus on vaikkapa metsää, jota ei halua hakata.
 
vierailija
Veronmaksajien Lehtinen: Perintöveron poistaminen voisi jopa kiristää perinnönsaajan verotusta – “Selvitettävä tarkasti”
Perityn omaisuuden myyjä voisi joutua maksamaan enemmän luovutusvoittoveroa kuin nykyistä perintöveroa, arvioi Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Suurissakin perinnöissä on tällä hetkellä suhteellisen pieni veroprosentti, sanoo Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen

Uusi hallitus on kirjannut ohjelmaansa, että se selvittää perintöveron korvaamista perityn omaisuuden luovutusvoiton verottamisella.

Luovutusvoittoveroon siirtyminen voisi Lehtisen mukaan jopa kiristää perinnönsaajan verotusta.

Perintövero maksetaan koko perinnön arvosta, mutta luovutusvoittovero vain arvonnoususta. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että veroa maksettaisiin vähemmän. Esimerkiksi tällä hetkellä luovutusvoitosta maksetaan 30–34 prosenttia veroa.

Lehtisen mukaan suurissakin perinnöissä veroprosentti on suhteellisen pieni.

– Miljoonan euron perinnön kohdallakaan veroa ei mene kuin noin 15 prosenttia.

Jos perintövero vaihtuisi luovutusvoittoveroon, voittajia olisivat ne, jotka eivät myy perittyä omaisuutta. Lehtisen mukaan silloin ei tule luovutusvoittoa eikä luovutusvoiton verotusta.

Häviäjiä olisivat helposti sellaiset henkilöt, jotka perimisen jälkeen myyvät omaisuuttaan saadakseen realisoitua sen rahaksi [esim. pieni- ja matalatuloiset]. Silloin tulisi luovutusvoittoa, ja se olisi helposti korkeampi kuin perintövero.

Suurin osa perinnöistä verovapaita

Perintövero ei ole suosittu vero. Toisaalta suurin osa perinnöistä on niin pieniä, että ne jäävät verotettavan summan rajan, 20 000 euron, alapuolelle.
[Luovutusvoittovero 30–34 prosenttia koskisi heitäkin. Suurien perintöjen varakkaat perijät hyötyisivät matalatuloiset nykyään verottomien perintöjen saajat maksaisivat].

Lehtisen mukaan sitä suurempienkin perintöjen verotuksessa on erilaisia huojennuksia riippuen perinnön koosta ja perijän iästä ja sukulaisuussuhteista.

Valtiolle perintövero on merkittävä tulonlähde. Viime vuonna perintö- ja lahjavero tuottivat noin 900 miljoonaa euroa, ja valtioneuvosto arvioi tuoton kasvavan tulevina vuosina.

– Luovutusvoittoveroon jouduttaisiin tekemään merkittäviä muutoksia, jos koko summa pitäisi korvata, sillä ansiotuloveroja tuskin halutaan kiristää.
 
vierailija
Yle: Heikki Hiilamon kolumni: Suurituloiset saavat myös suurimmat perinnöt – mutta perintövero kohtelee heitä hellästi
Valtion olisi fiksua hankkia tuloja perintöverolla. Perintö saadaan ansiotta, eikä veroa peritä tuloista, joita ihmiset hankkivat elääkseen. Silti juuri perintöverotus herättää intohimoista vastarintaa.

Juha Sipilän hallitus kevensi erityisesti suurimpien perintöjen veroja. Tämä näkyy nyt siinä, että huipputuloiset maksavat suurista perinnöistään suhteessa vähemmän veroja kuin pienituloiset pienistä perinnöistään.

Toistaiseksi poliittista kannatusta perintöveron kiristämiseen on kuitenkin ollut vain vähän, vaikka myös yhdenvertaisuuden näkökulmasta juuri perintöveron kiristäminen olisi kaikkein luontevinta. Kukaan ei voi valita vanhempiaan, eikä veroa peritä tuloista, jotka ihmiset tarvitsevat elämiseen.
 
vierailija
Jotenkin aina korpeaa tuo tarkoitushakuinen liioittelu omassa asiassa. Suomessa ei todellakaan himoveroteta miniperintöjä. Kun heti kättelyssä lähtee liikkeelle valheella, ei koko juttua jaksa kovin tosissaan ottaa. Propaganda on propagandaa.

Ja muutenkin perintövero on aika harvinainen sattuma elämässä. Enemmän itseäni kyrsii esimerkiksi se, että maksan ajoneuvoista yli 1000 euroa veroa joka vuosi, vaikka niistä on jo ostettaessa verot maksettu ja tankatessa maksetaan taas lisää veroa. Jossain hyvätuloisessa perheessä maksetaan pelkästään autojen ostamisesta ja omistamisesta satoja tuhansia euroja veroa vuosien varrella ja siihen veneet sekä moottorikelkat päälle (paitsi ehkä yrittäjäperheissä).
 

Yhteistyössä