Eivät synnärillä tykänneet, kun kieltäydyin imettämästä!!

  • Viestiketjun aloittaja kotiin
  • Ensimmäinen viesti
hups
Pakko vielä palata -vaikkei tää olisikaan oikea aloitus- että eihän se haittaa, jos imetyksen lopettaa jos on jostain syystä pakko, mutta järjetöntähän se on päättää jo ennen lapsen syntymää ja erityisesti tollasen asian takia, joka ei siihen mitenkään aina edes liity. Voi jäädä myös paljon muhkeammat tissit jäljelle ;)
 
Ooo
Juu ja ei tykänneet, kun kieltäydyin synnyttämästä ;) Maha vähän ikävästi kasvaa ja haittaa liikkumista, mutta kyllä mun mielestä toi 8kk olis paljon helpompi mahassa kuin ulkopuolella!
:D Epätodellista keskustelua...
 
vieras
Imetys ja rinnat - mitä sinun tulisi tietää
28.08.2008


Äidin ja vauvan välille imetyksessä kehittyvä suhde on ainutlaatuinen. Asiantuntijat tukevat tosiasiaa, että äidinmaito on vauvalle parasta ravintoa. Useille naisille imetys tuottaa kuitenkin rintoihin liittyviä ongelmia, kuten epäsymmetrisyyttä ja epämuodostumia.

Rintakudos on jatkuvasti alttiina hormoneille, kuten estrogeeni ja progesteroni. Näiden hormonien tasot muuttuvat kuukautisten, raskauden, imetyksen ja vaihdevuosien aikana. Pääasiassa siis koko elämän ajan. Erityisesti hormonitasot vaihtelevat raskauden ja imetyksen aikana, jolloin rintojen koko ja muoto saattavat muuttua huomattavasti.

Rinnan koko määräytyy sen mukaan, kuinka paljon niissä on rasvakudosta. Maidon eritys muodostaa rintoihin tiheää kudosta ja imetyksen jälkeen rintojen rasva- sekä sidekudos saattavat siirtyä. Rinnat eivät siis imetyksen jälkeen välttämättä palaudu enää saman kokoisiksi tai muotoisiksi.

Joidenkin naisten rinnat jäävät suuremmiksi ja toisten pienenevät. Rintojen riippuminen tai normaaleina pysyminen imetyksen jälkeen voi kuitenkin yhtä lailla riippua geeneistä ja painosta raskauden aikana kuin iästäkin.

Aiheuttako imetys riippu- tai lättärintaisuutta?

Synnytyksen jälkeinen rintojen surkastuminen on termi, mikä kuvaa maidoneritysrakenteiden surkastumista synnytystä edeltävään muotoonsa. Jos imetät, maidonvirtaus saattaa venyttää rinnan ihoa ja kudoksia jonkin verran.

Joillekin naisista tästä aiheutuu "tyhjän" tai venyneen näköiset rinnat. Rinnoissa tapahtuvat muutokset ovat yleisiä, mutta kyseessä on vain kosmeettinen muutos, ei lääketieteellinen ongelma.

Naiset usein pelkäävät sitä, että heidän rintansa alkavat riippua imetyksen jälkeen. Viime vuonna tehty tutkimus kuitenkin osoitti, että imetys sinällään ei ole syynä tähän. Muut rintojen ulkonäköön vaikuttavat tekijät ovat muun muassa seuraavat:



BMI, eli painoindeksi, joka kertoo prosentuaalisen rasvan määrän kehossasi.

Raskauksien lukumäärä

Rintojen suuri koko ennen raskautta

Ikä

Tupakointitausta



Voiko imetys johtaa rintojen muodon muutoksiin?

Kaikki rinnat ovat imetyksen suhteen yksilöllisiä. Se mitä tapahtuu toisen rinnoille imetyksen jälkeen, ei välttämättä tapahdu toiselle. Joillakin ilmenevä rintojen tukkeuma, mikä aiheutuu rinnan verisuonien tukkeutumisesta on yleistä imetettäessä. Kun ongelma on korjattu, saattaa toinen rinnoista jäädä hieman erimuotoiseksi.

Aiheutuuko rintojen epäsymmetrisyys tai erikokoisuus imetyksestä?

Rintakudos venyy kohti kainaloa, joten kun rinta turpoaa maidosta ja sen jälkeen taas kutistuu imetyksen loputtua, saattaa rinnan muoto muuttua. Monilla naisilla on epäsymmetrisen rinnat jo ennen raskautta, kuten myös sen jälkeen.

Toisilla rintojen muoto ei muutu miksikään, kun taas toisilla ne saattavat jäädä isommiksi, roikkuvammiksi tai lättänämmiksi. Toisilla naisilla toinen rinta saattaa jäädä kuppikokoa pienemmäksi tai suuremmiksi, mutta he oppivat silti rakastamaan vartaloaan, joka ravitsi heidän vauvaansa.

Suurimmat ongelmat imetyksen jälkeen rinnoissa on vain kosmeettisia. Rintoja kannattaa silti tutkia säännöllisesti, varmistaakseen rintojensa terveyden.

1. Tutki rintasi itse

Helppo ja yksinkertainen tapa tutkia omia rintojasi ja niissä ilmeneviä muutoksia. Omia rintoja on hyvä tutkia kerran kuussa vaikka imettäisitkin.

Erityisen tärkeää rintojen tutkiminen on imetyksen loppumisen jälkeisinä kuukausina, kun rintasi muuttuvat. Kerro kaikista epäilyttävistä möykyistä ja nännivuodoista lääkärillesi. Useimmat möykyt ovat hyvänlaatuisia, mutta ne pitää silti seuloa, jotta rintasyövän mahdollisuus voidaan sulkea pois.

2. Tutkituta rintasi lääkärillä

Lääkäri voi arvioida tarvitseeko rintaongelmasi lääketieteellistä hoitoa. Käy lääkärillä tutkituttamassa rintasi kerran vuodessa tai milloin tahansa havaitset niissä imetyksen jälkeisiä muutoksia.

3. Käy mammografiassa

Rintojen röntgenkuvauksessa eli mammografiassa voidaan diagnosoida möykyt, joita et itse pysty tuntemaan. Jos sinulla on rintoihin liittyviä ongelmia imetyksen jälkeen, lääkäri saattaa lähettää sinut heti mammografiaan. Tutkimuksessa voi käy vaikka imettäisikin, sillä se ei vaikuta maidonerityksiin tai vauvasi terveyteen.

Soita lääkärillesi jos...



sinulla on kuumetta tai nuhan oireita, jotka saattavat olla rintatulehduksen merkkejä

rintasi ovat normaalia kivuliaammat

rintasi ovat hyvin puristavan tai ryppyisen oloiset

nänneistäsi vuotaa verta tai muuta eritettä

rinnassasi on punainen kivulias möykky, mikä viittaa maitorauhasen tulehdukseen.

nännisi on kutistunut sisäänpäin

rinnassasi on möykky


Positiivinen asia kuitenkin on, että imetys itse asiassa vähentää riskiäsi sairastua rintasyöpään. Naiset, jotka eivät koskaan ole imettäneet ovat hieman suuremmassa syöpäriskissä.

Miten rintojen epäsymmetrisyyttä tai erikokoisuutta voi hoitaa?

Kun rintojen koko tai muoto muuttuu radikaalista imetyksen jälkeen, jotkut naiset harkitsevat plastiikkakirurgiaa. Rintojen kohotus voidaan tehdä riippumisen korjaamiseksi, jolloin rintaa kohotetaan ja nänniä mahdollisesti siirretään ylemmäs. Ennen kuin suunnittelet plastiikkaleikkausta, rintasi tulisi tutkia kunnolla ja antaa lääkärin arvioida rintojesi terveyshistoria.

Aiheesta kirjoitti WebMD 30.7.2008 artikkelissaan "Breast problems after breastfeeding"

Noora Dahmane, toimittaja
 
vieras
Ylläolevasta lyhyesti :

Naiset usein pelkäävät sitä, että heidän rintansa alkavat riippua imetyksen jälkeen. Viime vuonna tehty tutkimus kuitenkin osoitti, että imetys sinällään ei ole syynä tähän. Muut rintojen ulkonäköön vaikuttavat tekijät ovat muun muassa seuraavat:

BMI, eli painoindeksi, joka kertoo prosentuaalisen rasvan määrän kehossasi.
Raskauksien lukumäärä
Rintojen suuri koko ennen raskautta
Ikä
Tupakointitausta
 
en tykkää imetyksestä
Alkuperäinen kirjoittaja näkökulma:
Minä en tykkää imettämisestä. Kaksi lasta ja kokemusta kyllä. Molempia koetin, mutta totesin ettei tämä ole mun juttu.
Kyllä pitkään katsotaan kun rehellisesti tämän kerron.
En vaan tajua sitä, että jos tiedän mistä tykkään ja mistä en, niin siitä pitää haukkua.
Äidit on aika kummallisia.
en mäkään tykkää, olen kuitenkin imettänyt ekaa 11 kk, tokaa 7 kk (josta 3 kk vauvan allergioiden takia tiukalla imetysdietillä), ja kolmatta imetin vain 3.5 kk (sattuipa vielä olemaan allergiaton tapaus!). Olen nauttinut eniten kolmannen vauva-ajasta, ja vähintään yhtä paljon on saanut läheisyyttä etc kuin rintaruokitut. Nyt odotan neljättä, ja suunnittelen taas imettäväni ainakin 3 kk, ja kaiken mitä sen jälkeen vaan jaksan/kestän sen jälkeen, on bonusta. Mua ei ävetä tämä yhtään, mutta en myöskään tämän enempää perustele kantaani, ja keskusteluun imetysfanaatikkojen kanssa en edes ryhdy. Mulla on siis faktatietoa imetyksen eduista, mutta on tilanteita jolloin äidin (henkinen) hyvinvointi on tärkeämpää.
 
noh
Imetin, mutta en ole muuttunut tuulipukumammaksi. En edes omista tuulipukua. Mies näyttää tykkäävän tisseistäni samalla tavalla kuin ennen poikaakin. Rinnat on mulla imetystä varten. Se, että mies tykkää on plussaa, muita varten ne eivät ole, eikä muiden mielipiteellä ole merkitystä. Sitä mä en vaan ymmärrä, ettet kertaakaan yrittänyt. Se olis voinut ollakin sun juttu, jos ei niin, sit olisit lopettanut. Mut ei mun toki tarttekaan ymmärtää. Niin ja onnittelut vauvasta:)
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja Voi voi:
Voi juma ei ne rinnat imetyksestä mene. Jos muutoksia on tullakseen niin kyllä ne muuttuu jo raskausaikana ku turpoo ja kasvaa...

Olisko kannattanu miettiä tuota lasten hankkimista jos vielä noin itsekäs olet?
Kyllä muuten menee!! Esikoista en imettänyt erinäisistä syistä ja toista taas imetin 11kk, ja nyt tissit on PILALLA!! Ei ollut esikoisen jälkeen, vaan olivat ihan samat, nyt menivät pilalle, ja ovat edelleen tyhjät pussit. ja eron huomannut mieskin. Olisin ollut imettämättä jos tämän olisin tiennyt. Niin julmaa, mutta niin totta! Kaikilla ei kroppa toimi samoin, minulla ei muuta näkyvää lasten saamisesta kuin nuo tissit nyt! :(
 
Porvoo...
Pakko olla provo, vai onko joku ihan oikeasti noin idiootti?

Joo, kyllä ymmärrän ettei kaikki tykkää imettämisestä, saatika pidä sitä jonain jumalallisena etuoikeutena. Mutta se, ettei suostu edes KOKEILEMAAN asiaa joka olisi vauvan parhaaksi en ymmärrä. Etenkin kun syy on noin naurettava, jonka ehkä joku 15 vuotias voisi sanoa. Tissit menee pilalle, voi apua. Kyllä mäkin olisin kätilönä kattonut toisenkin kerran että todellako aikuinen ihminen on noin itsekäs. Mitä kaikkea muuta nokkelaa ap mahtaa keksiä tulevina vuosina.

Tiedättekö muuten että ne tissit on ihan sitä varten olemassa että tuottavat vauvalle maitoa.
 
tiltu
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja Rukoilijasirkka:
Ei ne tissit siitä imetyksestä mene, vaan ne menee jo raskauden aikana.
Ni, ihan ovat kuosissa vielä, ei raskaus ole pilannut rintojani eikä pilaa imetyskään. Rasvaan ihoani päivittäin, en halua miksikään rupsahtaneeksi tuulipukukuomamammaksi vain sen vuoksi, että olen äiti.
kukin tyylillään, mutta raskaus se rinnat muuttaa ei imetys..

mutta jos miehesi pelkää rintojesi rupsahtavan imetyksestä niin olet valitettavasti jaossa saanut asennevammalla pilatun liian köyhän miehen.
Mikäli hän pelkää ulkonäkösi rupsahtavan lastenteon myötä on hänellä oltava varaa kustantaa sinulle vähintään rintojen korjausleikkaus ja tietysti kaikki muut imut ja kohotukset mitä vuosien saatossa tulet tarvitsemaan, ettei hän vaan vaihda sinua nuorempaan ja timmimpään pakkaukseen.

sen neuvon annan, että vaihda asennevammainen miehesi edes nykyistä rikkaampaan versioon =)

niin ja tietääkseni imetys ei pakota ketään muuttumaan tuulipukumummoksi, tai ei se ainakaan omalla kohdallani sitä tehnyt, oikeastaan päinvastoin =)
 
f
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja Rukoilijasirkka:
Ei ne tissit siitä imetyksestä mene, vaan ne menee jo raskauden aikana.
Ni, ihan ovat kuosissa vielä, ei raskaus ole pilannut rintojani eikä pilaa imetyskään. Rasvaan ihoani päivittäin, en halua miksikään rupsahtaneeksi tuulipukukuomamammaksi vain sen vuoksi, että olen äiti.
niin, imettäminenhän sen tekee että pitää pukeutua tuulipukuun ja kuomiin... :D
 
Mä en ihan rehellisesti ole tykännyt imettämisestä yhtään, en tippaakaan.
Kolmosen kohdalla hetkellisesti muistan kerran kun makoiltiin sohvalla et ois ollut ihan jees mut muuten negatiiviset muistot imettämisestä.


Niin muoks, tissejähän mulla ei ole muutenkaan joten niiden menetystä en kyllä pelkäis :LOL:
 
JepJep
Alkuperäinen kirjoittaja Porvoo...:
Pakko olla provo, vai onko joku ihan oikeasti noin idiootti?

Joo, kyllä ymmärrän ettei kaikki tykkää imettämisestä, saatika pidä sitä jonain jumalallisena etuoikeutena. Mutta se, ettei suostu edes KOKEILEMAAN asiaa joka olisi vauvan parhaaksi en ymmärrä. Etenkin kun syy on noin naurettava, jonka ehkä joku 15 vuotias voisi sanoa. Tissit menee pilalle, voi apua. Kyllä mäkin olisin kätilönä kattonut toisenkin kerran että todellako aikuinen ihminen on noin itsekäs. Mitä kaikkea muuta nokkelaa ap mahtaa keksiä tulevina vuosina.

Tiedättekö muuten että ne tissit on ihan sitä varten olemassa että tuottavat vauvalle maitoa.
Niin, naisellisuuden vaalimisellahan tässä ei ole mitään tekemistä ja sen kautta itsetunnolla. Eli nauti sinä omista majavanhännistäsi ihan vapaasti. Anna muiden olla oman mielipiteensä kanssa. :D
Tässä maailmassa ei omasta mielestä vieläkään ole muuta pakkoa kuin kuolla. Itsestähän on sitten loput asiat kiinni.
 
VT
Alkuperäinen kirjoittaja JepJep:
Alkuperäinen kirjoittaja Porvoo...:
Pakko olla provo, vai onko joku ihan oikeasti noin idiootti?

Joo, kyllä ymmärrän ettei kaikki tykkää imettämisestä, saatika pidä sitä jonain jumalallisena etuoikeutena. Mutta se, ettei suostu edes KOKEILEMAAN asiaa joka olisi vauvan parhaaksi en ymmärrä. Etenkin kun syy on noin naurettava, jonka ehkä joku 15 vuotias voisi sanoa. Tissit menee pilalle, voi apua. Kyllä mäkin olisin kätilönä kattonut toisenkin kerran että todellako aikuinen ihminen on noin itsekäs. Mitä kaikkea muuta nokkelaa ap mahtaa keksiä tulevina vuosina.

Tiedättekö muuten että ne tissit on ihan sitä varten olemassa että tuottavat vauvalle maitoa.
Niin, naisellisuuden vaalimisellahan tässä ei ole mitään tekemistä ja sen kautta itsetunnolla. Eli nauti sinä omista majavanhännistäsi ihan vapaasti. Anna muiden olla oman mielipiteensä kanssa. :D
Tässä maailmassa ei omasta mielestä vieläkään ole muuta pakkoa kuin kuolla. Itsestähän on sitten loput asiat kiinni.

Aika huonosti menee, jos itsetunto ja naiseus on pelkästään tisseistä kiinni. Ihminen ei oo mikään muovinen barbi, kyllä sitä joskus rupsahtaa kuitenkin...
 
JepJep
Alkuperäinen kirjoittaja VT:
Alkuperäinen kirjoittaja JepJep:
Alkuperäinen kirjoittaja Porvoo...:
Pakko olla provo, vai onko joku ihan oikeasti noin idiootti?

Joo, kyllä ymmärrän ettei kaikki tykkää imettämisestä, saatika pidä sitä jonain jumalallisena etuoikeutena. Mutta se, ettei suostu edes KOKEILEMAAN asiaa joka olisi vauvan parhaaksi en ymmärrä. Etenkin kun syy on noin naurettava, jonka ehkä joku 15 vuotias voisi sanoa. Tissit menee pilalle, voi apua. Kyllä mäkin olisin kätilönä kattonut toisenkin kerran että todellako aikuinen ihminen on noin itsekäs. Mitä kaikkea muuta nokkelaa ap mahtaa keksiä tulevina vuosina.

Tiedättekö muuten että ne tissit on ihan sitä varten olemassa että tuottavat vauvalle maitoa.
Niin, naisellisuuden vaalimisellahan tässä ei ole mitään tekemistä ja sen kautta itsetunnolla. Eli nauti sinä omista majavanhännistäsi ihan vapaasti. Anna muiden olla oman mielipiteensä kanssa. :D
Tässä maailmassa ei omasta mielestä vieläkään ole muuta pakkoa kuin kuolla. Itsestähän on sitten loput asiat kiinni.

Aika huonosti menee, jos itsetunto ja naiseus on pelkästään tisseistä kiinni. Ihminen ei oo mikään muovinen barbi, kyllä sitä joskus rupsahtaa kuitenkin...
Joo, vanhuus tulee vastaan meille jokaiselle, mutta jos sulle on sama, miltä näytät läpi vuoden, koko elämäs ajan niin se on sun juttu. Kyllähän tänne tuulipukukansan maahan mahtuu vaikka kuinka paljon lisää :)
 

Yhteistyössä