EASY-menetelmästä

Hei, luin jostakin, että vauvan hoidossa kannattaisi hyödyntää ns. EASY-menetelmää eli että hoidossa toistuisi säännöllisesti Eating, Activity, Sleeping, your time. Onko joku käyttänyt tätä jo ihan pienellä vauvalla, esim. 1kk ikäisellä?

Miten toimii sellaisella vauvalla, joka vaatii nukahtaakseen ruokaa tai ainakin tissin suuhun? Pystyykö kuukauden ikäisen jo opettamaan tuohon rutiiniin ja miten se käytännössä sitten tapahtuisi? Miten siis nukutatte vauvan Activityn eli käytännössä vaipan vaihdon ja seurustelun jälkeen ilman tissiä?

Kiinnostaisi kovasti ottaa tämä menetelmä käyttöön, mutta kuten huomaatte herää aika monta kysymystä miten onnistuu, jos vauva on kovinkin tissillä viihtyvää sorttia.
 
En käyttäs vielä tuon ikäselle mitään "kasvatusmetodeja". Tuskinpa tuon ikästä vielä pystyy ees opettamaan mitenkään eikä varsinkaan nukahtamaan ilman tissiä. Sanosin, että asiaa vois miettiä sitten aikasintaan, kun lapsi on ainakin 6kk. Ainakaan mitään unikoulua ei sais pitää ennen sitä.
 
Olen hiukka eri mieltä, EASY ei ole mikään kasvatusmenetelmä vaan tapa rytmittää päivän toimia järkevästi. Ihan pienikin vauva hyötyy siitä, että elämässä on joku rytmi ja ennustettavuus. Eikä tämän tarvitse olla mitenkään ristiriidassa lapsentahtisuuden kanssa.

Olen käyttänyt EASY:n ideaa heti vastasyntyneen kanssa siinä mielessä, että asiat pääpiirteissään toistuisivat päivän aikana samassa järjestyksessä. Varsinaisessa EASY:ssä pyritään siihen, että EASY-syklin pituus on jotakuinkin fiksattu, puhutaan kolmen ja neljän tunnin sykleistä. Mutta pikkuvauvan kanssa ei kannata takertua tähän, koska unien ja hereilläolojaksojen pituudet voivat vielä vaihdella vaikka kuinka paljon. Olennaisimpana ohjenuorana olen pitänyt sitä, että E ja S eivät tapahdu peräkkäin muutakuin öisin. Ja tätä voi noudattaa ihan alusta alkaen. Samoin siihen voi koska tahansa ryhtyä, eikä se mielestäni vaadi mitään hirveää unikouluttamista, paitsi jos E ja S ovat ehtineet vauvan mielessä assosioitua vahvasti toisiinsa.

Esimerkkejä.

-EASY-
Eli kun vauva herää niin syödään rauhassa, sitten seurustellaan ja/tai hoidetaan muut huoltotoimenpiteet kuten vaipan vaihto/pesut mitä ikinä, ja hengaillaan sen verran kun vauva jaksaa siinä vaiheessa olla hereillä (meillä riippuu päivästä ihan eli voi olla 5min-2,5t). Ja tämän jälkeen sitten kun vauva alkaa osoittaa väsymisen merkkejä, laitetaan vauva nukkumaan (meillä menee omaan sänkyyn). Tutista on ollut meille apua tuossa nukkumaanmenokohdassa, otimme sen käyttöön kahden viikon iässä, koska vauva osasi niin hyvin syödä tissiä muutenkin eikä imetyksen kanssa ollut ongelmaa. Vauva nukahtaa sänkyynsä joskus nopeammin, joskus hitaammin, mutta nukahtaa kuitenkin. Tarjoan tuttia ja annan lyhyet paijaukset niin monta kertaa, kun nukahtaa. Ei kannata laittaa vauvaa liian aikaisin sänkyyn vaan odottaa selkeät väsymisen merkit. Unien jälkeen sitten sykli alkaa taas alusta sillä syömisellä. Jos unet ovat kovin lyhyet ja syömisestä on vielä lyhyt aika, niin koitan saada vauvan jatkamaan uniaan vielä tarjoamalla tuttia uudestaan.

-EAEASY-

Välillä pieni vauva kuitenkin päättää olla hereillä pitempään ja ainakin meidän vauvalle tulee nälkä tunnin-puolentoista välein hereilläollessa. Eli jos vauva ei olekaan väsynyt aktiviteettien jälkeen, niin olen tarjonnut uudestaan ruokaa ja sitten taas seurustellaan vähän aikaa taikka vaihdetaan vaippa kun ainakin meidän bebe heittää syömisen jälkeen melkein aina töräykset vaippaan :) Usein tässä EAEA-syklissä tuo jälkimmäinen A on lyhyt, mutta se kuitenkin on siellä ja vauva laitetaan sänkyyn ennen kuin hän nukahtaa kunnolla.

-AEASY-

Joskus taas pikkuinen päättääkin nukkua hyvin lyhyet esim. vain 15min unet. Tällöin tilanne voi olla se, että edellisestä syömisestä on esim. vasta 45min eikä vauvalla todennäköisesti ole vielä oikeasti nälkä, häntä ei vaan väsyttänyt. Tällöin hengaillaan ja puuhastellaan siihen asti, kunnes edellisestä syömisestä alkaa olla sen verran aikaa, että vauva ilmaisee nälkäänsä. Sitten jatketaan A:lla ja lopulta uniaika saapuu uudelleen.

---
Olen yhden lapsen kasvattanut täysin ilman mitään rytmityksiä, vauva ei koskaan huolinut tuttia eikä pulloa vaan oli äärimmäisen tissiriippuvainen. Tarjosin tissiä joka inahdukseen ja se toimi. Päiväunet vauva nukkui vain ja ainoastaan rattaissa. Päivät ja yöt olivat täysin ennustamattomia, unillemeno kesti ennalta määräämättömän ajan ja lapsi nukahti rinnalle iltaisin aina. En ajatellut, että asialla olisi mitään väliä, mutta totuus on, että vauva-aika oli yhtä kaaosta, mutta eipähän tarttenut välittää mistään rytmeistä matkoillakaan, kun niitä ei kerran ollut. Mutta lasku tästä lankesi vasta myöhemmin.

Kun lopulta sain imetyksen lopetettua melkein 1v iässä (nukkumaanmenoimetys ja yöimetykset olivat viimeisiä, jouduin lähtemään matkalle viikonlopuksi päästäkseni niistä) niin nukkumaanmenosta tuli yhtä helvettiä ja sitä jatkui vuosia. Vauvaa/taaperoa piti hötkyttää, taputella, silitellä, kanniskella, lauleskella uniin välillä 1,5t. Ja sitten kun hän heräsi, niin uni ei tullutkaan itsekseen ja hän käveli meidän sänkyyn keskellä yötä eikä nukkunut omassa sängyssään ennen kuin 5v ikäisenä kun vihdoin sain itsestäni löydettyä päättäväisyyden kouluttaa hänet nukkumaan siellä. Meillä ei ollut mitään välineitä hänen nukuttamisen järkevöittämiseen, molemmat olimme töissä ja liian uupuneita mihinkään kouluttamiseen.

Nyt vanhempana ja viisaampana päätin, että syöminen ja nukkuminen EIVÄT saa assosioitua toisiinsa tämän toisen vauvan kanssa. Sattumalta törmäsin EASY-ajatteluun, ja luettuani aihetta koskevia kirjoituksia verkosta päätin, että eipä se paljoa maksa kokeilla tuota ideaa, ilman tiukkaa kelloon katsomista ja maalaisjärjellä. En sitten tiedä, johtuuko meidän 7 viikkoisen selkeärytmisyys on sitten siitä, että hän syntyi 2 viikkoa yliaikaisena ja on tempperamentiltaan rauhallinen vai siitä, että ollaan eletty noiden kirjainyhdistelmien inspiroimina koko tämä aika. Vauva ei rieku öisin, herää kyllä syömään useita kertoja, mutta menee siis nukkumaan helposti iltaisin ja päivisin omaan sänkyynsä, muutamalla tutin takaisinsyötöllä. Yö alkaa n. klo 20-21, eka syöminen klo 23-24, toka klo 2-3 ja kolmas n. klo 4.30-5.00. Sen jälkeen heräillään ja torkutellaan, ja aamu alkaa lopulta riippuen päivästä joko klo 7-8 aikoihin. Yösyötöillä otan hänet sänkyyn viereeni syömään, syöminen kestää n. 15-20min ja sen jälkeen vauva on simahtaneessa tilassa, ja kannan hänet takaisin omaan sänkyynsä, jonne jää jatkamaan unia tuhistuaan aikansa.

EASY:n tavoitteena pohjimmiltaan on se, että vauva oppisi nukkumaan yönsä läpi. Meillä tuo ei tosiaan ole edes ollut tavoitteena vielä, kun tuo tarvitsee kuitenkin ruokaa usein. Olemme täysimetyksellä. Mutta uskon ja toivon, että uni- ja valvejaksot tasoittuvat tästä iän myötä ja nuo yön unipätkät pitenevät ihan luonnostaan. Pääasia on se, että nukkumisen kanssa ei tarvitse meillä ainakaan juuri nyt tapella :) Vaiheitahan aina tulee, mutta niistä selvitään varmasti eikä tästä EASY-ajattelusta ole niitäkään ajatellen varmaan ainakaan haittaa.

Pitkä viesti, mutta toivottavasti tästä oli alkuperäiselle hyötyä. Itse lähtisin siitä, että alkaisin syöttää lasta aina heräämisen jälkeen eikä ennen nukkumaanmenoa. Ja toisekseen opettelisin lukemaan vauvan väsymysviestejä ja kolmanneksi huolehtisin siitä, että vauva ei nukahda rinnalle vaan on vaikka edes ihan hetken hereillä syötyään. Vaikka vaan vaipanvaihdon verran. Ja että menee sitten omillaan nukkumaan, niiden apukeinojen kanssa, jotka teille tuntuvat luontevalta. Meille onneksi tutti on toiminut ihan hyvin. Onnea matkaan!
 

Yhteistyössä