dysfasia lasten vanhemmat

  • Viestiketjun aloittaja tietoa haluava
  • Ensimmäinen viesti
tietoa haluava
koska lapsellanne on todettu dysfasia ja kuinka aikaisin/myöhään asia huomattiin? miten siitä eteenpäin ilmeisestikin puheterapeutille menitte ym. tuleeko dysfasiaan ikinä muutosta siis oppiiko dysfasialapsi koskaan tuottamaan puhetta kunnolla(siis jos lapsen kuulossa ei ole mitään vikaa)?? saattaa olla teidän mielestä tyhmiä kysymyksiä mutta minulle tärkeitä!! 3-vuotiaalla lapsellani on vaikeuksia tuottaa puhetta, hiljainen hän ei ole missään nimessä, mutta puheesta vaan ei saa paljon selvää. esimerkiksi hän sanoo vain joitain kaksisanaisia lauseita ei varmaan yhtään kolmesanaista.
auttakaa!!!
 
Meillä ei ole varsinaisesti todettu dysfasiaa (koko ajan puhutaan vaikea-asteisesta puheen kehityksen häiriöstä), mutta tuo kolmivuotiaanne tilanne kuulostaa todella tutulle. Meidän poika ollessaan kolmen vanha osasi sanoa vain noin 10 sanaa niin että muutkin ymmärsi. Nyt ollaan oltu perhepäivähoidossa reilu vuosi ja tulee jo selkeitä lauseita, pystyy jopa vieraiden kanssa jonkin verran keskustelemaan. Puheterapian tarve todettiin 2,5v. neuvolassa, joten puheterapiaan pääsy kesti yli 1,5v (olemme juuri aloittaneet). On myös suositeltu integroitua päiväkotiryhmää, joka on suunnattu puhehäiriöisille lapsille. Mutta joka tapauksessa puheessa on tapahtunut valtavaa kehitystä. Joten voisin meidän kokemuksen perusteella todeta että kyllä se lapsi ajallaan oppii puhumaan! Ainakin täällä meillä Turun suunnalla toimii myös yhdistys dysfasia-perheitä varten, joten kannattaa kysellä löytyykö omalta asuinseudulta jotain. Voi tosiaan tuntua että esittää joskus tyhmiä kysymyksiä, mutta kannattaa muistaa vanha klisee "tyhmiä kysymyksiä ei ole, on vain huonoja vastauksia"! Tsemppiä ja jaksamista asioiden selvittelyyn...(neuvola on hyvä paikka aloittaa) :hug: :hug: :hug:
 
Itsellä on reilu komevuotias poika, joka alkoi puhumaan vasta , kun oli täyttänyt kolme. Kävimme myös puheterapiassa, käymme edelleen, mutta nyt puhe pulppuaa jo niin kovasti, että seuraavan kerran menemme sinne vasta kesällä.

Se dysfasia ei ole ainut ns. syy siihen puheen tuottamiseen. On olemassa myös dyspraksia, joka on nimenomaan puheen tuottamiseen kuuluva syy. Silloin lapsi kyllä tajuaa kaikki asiat, mutta se puheen tuottaminen on vaikeaa. Tätä on pidetty syynä myös meidän poikamme myöhäiseen puheen tulemiseen.

Ajattelin vain antaa tällaisen tiedon asiasta, kun muistan miten vaikea esim. viime kesä oli minulle äitinä, kun poika oli jo 2,5v, eikä sanonut sanaakaan. Olisin silloin itse tarvinnut kovasti tukea ja tietoa, mutta en sitä saanut. Onneksi meillä on ihana terveydenhoitaja neuvolassa, joka huomasi hätäni ja saimme lähetteen puheterapeutille. Ota sinäkin rohkeasti asia puheeksi neuvolassa, niin asia menee eteenpäin, etkä jää sitä yksiksesi miettimään.

Ja anna lapsellesi aikaa. Meillä tuo on vain muisto, mutta tiedän miltä se tuntuu. Aurinkoista kevättä sinulle! :hug:
 

Yhteistyössä